Wat is The Merge en welke bijdrage levert het aan Ethereum 2.0?

Wat is The Merge en welke bijdrage levert het aan Ethereum 2.0?
Ethereum
eth

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

The Merge is een grote onderdeel van de upgrade die Ethereum (ETH) ondergaat. Jarenlang is er gesproken over een mogelijke upgrade van de Ethereum-blockchain. In 2021 begon men de Ethereum 2.0 upgrade in stapjes uit te voeren. Bij iedere stap werd een speciaal onderdeel aangepakt, en zo is dat ook met The Merge.

Deze upgrade moet ervoor zorgen dat de schaalbaarheid van Ethereum zou verbeteren. Al jaren ondervonden gebruikers van Ethereum last van hoge transactiekosten en lange verwerkingstijden. Niet bepaald geruststellend wanneer we weten dat de blockchain waarschijnlijk alleen maar vaker gebruikt gaat worden.

In dit artikel lees je alles dat je zou moeten weten over The Merge. Zo vertel ik je waar The Merge voor moet gaan zorgen en hoe het technisch gezien werkt.

In onderstaande video van AllesOverCrypto leg ik je uit wat Ethereum is. Ben je nog niet bekend met deze blockchain of weet je nog niet helemaal hoe Ethereum eigenlijk werkt? Dan raad ik je zeker aan om de video te bekijken voordat je het artikel verder leest. Het kost slechts 5 minuten en zorgt ervoor dat je het artikel over The Merge beter begrijpt.

Bekijk snel

Hoe werkt de Ethereum 2.0 upgrade?

Ethereum heeft jarenlang Proof of Work (PoW) als consensus mechanisme gebruikt. In combinatie met een aantal andere technieken die ze gebruikte werd de blockchain na verloop van tijd traag en duur. Het netwerk van de blockchain kon het grote aantal transacties niet meer aan, waardoor gebruikers steeds meer gas fees gingen betalen voor het uitvoeren van een transactie. Ook duurde het steeds langer totdat transacties gevalideerd waren.

De Ethereum 2.0 upgrade zou de blockchain van Ethereum gaan veranderen, waardoor onder andere deze problemen opgelost zouden moeten worden. De grootste verandering die plaatsvindt is de overgang naar Proof of Stake (PoS). Het netwerk van Ethereum zou door deze upgrade gaan bestaan uit een groep validators die ETH moeten staken om als validator in aanmerking te komen.

De complete upgrade wordt in stappen uitgevoerd, middels hard forks. Het netwerk moet hun software dus bij iedere hard fork updaten, om zo stap voor stap nieuwe functionaliteiten te implementeren.

Beacon Chain

Aan het einde van 2020 werd de Beacon Chain gelanceerd, en dat was de eerste stap die Ethereum had gezet in de overgang naar Proof of Stake. De Beacon Chain is de nieuwe blockchain van Ethereum 2.0 en maakt al gebruik van Proof of Stake. Het netwerk van deze blockchain bestaat dus uit een groot aantal validators die hun munten kunnen vastzetten in het blockchainprotocol. Dit werd overigens na de lancering van de Beacon Chain massaal gedaan.

Ethereum Mainnet

De huidige en traditionele blockchain van Ethereum wordt ook wel Mainnet genoemd. Dit is de blockchain die nog gebruik maakt van Proof of Work, en dus problemen met de schaalbaarheid ondervindt. Deze blockchain bevat echter ook de complete geschiedenis van Ethereum.

De geschiedenis van een blockchain is ontzettend belangrijk voor het bieden van veiligheid en voor de validatie van nieuwe transacties. Het valideren van transacties gebeurt namelijk mede op basis van transacties die eerder hebben plaatsgevonden. Zo weet het netwerk bijvoorbeeld hoeveel cryptomunten iemand in bezit heeft, en hoeveel munten iemand dus nog uit kan geven.

In onderstaande video leer je meer over wat Ethereum 2.0 is en welke veranderingen doorgevoerd zullen worden zodra Ethereum de upgrade succesvol heeft uitgevoerd. Ook gaan ze dieper in op Proof of Stake, de Beacon Chain, sharding en docking.

Wat is The Merge?

The Merge is de samenvoeging van de traditionele blockchain van Ethereum (Ethereum Mainnet) en de Beacon Chain. Het is voor de community achter Ethereum een belangrijk moment, omdat slechts één kleine fout een grote ramp zou kunnen veroorzaken. Dat is de reden dat jaren aan onderzoek en ontwikkeling vooraf is gegaan.

Ethereum vergelijkt Ethereum Mainnet met een ruimteschip dat nog niet klaar is voor een reis tussen verschillende sterrenstelsels. Met de Beacon Chain is een belangrijk onderdeel ontwikkeld waarmee zo'n reis wel mogelijk is. Het ruimteschip verbindt zichzelf aan het nieuwe onderdeel, en nadat ze één zijn geworden kan het volledige ruimteschip zonder problemen een reis tussen verschillende sterrenstelsels maken.

Op het moment dat Ethereum Mainnet is samengekomen met de Beacon Chain maakt Ethereum gebruik van Proof of Stake. De mogelijkheid om smart contracts te laten draaien en de volledige geschiedenis van de blockchain worden door de Ethereum Mainnet meegebracht. Hierdoor zou de overgang zo makkelijk mogelijk moeten gaan, zonder dat gebruikers hier last van ondervinden.

The Merge op Kiln (testnet van Ethereum)

Op 15 maart 2022 werd The Merge succesvol uitgevoerd op het Kiln testnet van Ethereum. Dit was een belangrijke stap richting Ethereum 2.0, omdat dit heeft aangetoond dat er geen fouten of kwetsbaarheden in de overgang zaten die het proces zouden kunnen verstoren. Omdat deze overgang succesvol is verlopen, kon men zich gaan klaarmaken voor de uitvoering van The Merge op het Mainnet. 

Kiln is het testnet dat door Ethereum wordt gebruikt voor het testen van nieuwe updates. Door deze eerst op een speciaal netwerk te testen, zal het Mainnet van Ethereum geen hinder ondervinden wanneer er nog fouten in nieuwe updates zitten. Deze fouten kunnen uit de update worden gehaald voordat deze ook wordt toegepast op het Mainnet van Ethereum.

Wanneer vind The Merge met het Mainnet plaats?

De community achter Ethereum verwacht dat The Merge in het tweede kwartaal van 2022 plaatsvindt. In het verleden is gebleken dat vooraf besproken data nog wel eens uitgesteld kon worden. Ondanks dat The Merge in maart 2022 succesvol heeft plaatsgevonden op het testnet, zou het dus kunnen zijn dat The Merge met het Mainnet uitgesteld wordt.

The Merge zelf brengt in vergelijking met andere updates niet veel verandering met zich mee. Het zijn vooral de upgrades die ná The Merge plaatsvinden die voor de meeste verandering zullen zorgen.

Post-merge cleanup fork

Nadat The Merge succesvol is uitgevoerd zullen nog niet alle functies ondersteund worden. Zo is het dan nog niet mogelijk om opbrengsten uit staking van ETH over te maken naar een andere wallet. Dit is slechts één van de functies die nog niet mogelijk zullen zijn na de The Merge.

Voor de meeste functies zal nog een hard fork uitgevoerd moeten worden, waarna het onder andere mogelijk is om Ether die uit staking is verdiend over te maken naar een ander wallet adres. Tot die tijd zitten de opbrengsten uit staking vast in een smart contract op Ethereum 2.0. Dat doen ze om de veiligheid tijdens de upgrade te kunnen garanderen.

In onderstaande video gaat Hashoshi dieper in op The Merge van Ethereum. Hij geeft aan wat deze samenvoeging kan betekenen voor de gebruikers van Ethereum, maar natuurlijk ook voor de ontwikkelaars die hun applicatie op Ethereum hebben gebouwd.

Hoe zien de stappen ná The Merge eruit?

Nadat The Merge succesvol is uitgevoerd zal Ethereum een stuk duurzamer zijn en minder energie gebruiken. Ook is Ethereum in dat geval dichterbij de staat van een schaalbare blockchain gekomen. Echter is de upgrade naar Ethereum 2.0 dan nog niet volledig uitgevoerd. Er zullen dan nog een aantal andere stappen doorlopen moeten worden zodat de upgrade volledig is afgerond.

Sharding

Toen de Ethereum-community de eerste plannen maakte voor The Merge, zou er gewerkt worden op shard chains om de schaalbaarheid aan te pakken. Dat veranderde doordat layer 2 scaling solutions steeds vaker gebruikt worden. De community besloot vervolgens om de focus te leggen op de overgang van het consensus mechanisme. Dat betekent niet dat men niet meer kijkt naar de shard chains.

Op het moment dat The Merge succesvol is uitgevoerd, wordt sharding toegevoegd aan de nieuwe blockchain van Ethereum. Ook deze techniek moet zorgen voor een snellere blockchain. Bij sharding wordt de blockchain namelijk opgesplitst in meerdere ketens, waardoor de rollups meer ruimte krijgen voor de verwerking van transacties.

Rollups is een speciale techniek die al bij Ethereum 1.0 werd toegepast om transacties op een efficiëntere manier te bewaren. Dit zorgt ervoor dat Ethereum mét rollups tot wel 4.000-5.000 transacties per seconde (TPS) kan verwerken. De rollups in combinatie met sharding kan het netwerk van Ethereum tot zeker 100.000 transacties per seconde verwerken.

Dat is een grote vooruitgang ten opzichte van het aantal transacties dat Ethereum traditioneel gezien kan verwerken. Dat aantal ligt namelijk op 15 transacties per seconde.

Wat is het doel van Ethereum 2.0?

De upgrade naar Ethereum 2.0 is volgens de Ethereum-community hard nodig. Zoals eerder aangegeven ondervond de blockchain van Ethereum een groot probleem met de schaalbaarheid. Maar ook op het gebied van duurzaamheid kon volgens de community veel verbetering plaatsvinden. Proof of Work verbruikt veel energie waardoor een blockchain die dit mechanisme gebruikt allesbehalve duurzaam te noemen is. Hierdoor is er de afgelopen jaren ook veel kritiek op Bitcoin (BTC) geweest.

Volgens de community achter Ethereum zijn dit de belangrijkste doelstellingen van de upgrade naar Ethereum 2.0:

  • Schaalbaarder. De blockchain van Ethereum zou minimaal 1000 transacties per seconde moeten kunnen verwerken om zo een bepaalde mate van snelheid te kunnen garanderen, zonder dat gebruikers torenhoge kosten hoeven te betalen.
  • Veiliger. Ethereum zou veiliger moeten zijn nadat de upgrade succesvol is uitgevoerd. Het platform wordt namelijk steeds vaker door ontwikkelaars gebruikt als host van decentrale applicaties. Het toenemende aantal gebruikers zorgt ervoor dat steeds meer geld op het platform wordt vastgehouden, waardoor de blockchain een belangrijker doelwit van hackers wordt.
  • Duurzamer. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de wereld waar we in leven, en daarom zouden blockchains beter voor het milieu moeten zijn om op grote schaal adoptie te laten plaatsvinden. Een blockchain is duurzamer zodra er minder energie nodig is om transacties te kunnen verwerken. Ethereum doet dat door gebruik te gaan maken van Proof of Stake.

Het is nog maar de vraag of deze doelstellingen ook daadwerkelijk behaald gaan worden. Nog nooit eerder is een blockchain van dit formaat van Proof of Work naar Proof of Stake overgegaan. Niemand weet dus welk effect zo'n upgrade op de blockchain gaat hebben.

Daarbij spelen ook nog een hele hoop andere factoren bij de realisatie van de doelstellingen. Zo zullen validators van duurzame energie gebruik kunnen maken om nóg duurzamer te zijn. Of is het maar de vraag of de blockchain nog steeds schaalbaar is wanneer het aantal transacties meer dan verdubbeld. In onderstaande video leg ik uit wat Proof of Stake is en hoe dit consensus algoritme werkt.

Conclusie

The Merge speelt een belangrijke rol binnen de upgrade die Ethereum al jarenlang in zijn greep houdt. Door over te gaan op Ethereum 2.0 zou de blockchain een stuk schaalbaarder worden. Gebruikers kunnen hierdoor sneller transacties laten verwerken tegen lagere kosten dan eerst het geval was. Een van de belangrijkste oorzaken voor deze positieve verandering is de overgang naar Proof of Stake.

Met The Merge wordt de Beacon Chain (de nieuwe blockchain) samengevoegd met de traditionele blockchain. De Beacon Chain loopt parallel aan de traditionele blockchain en maakt al gebruik van Proof of Stake. Zodra The Merge succesvol is afgerond, maakt Ethereum dus volledig gebruik van het Proof of Stake consensus mechanisme.

Nadat The Merge heeft plaatsgevonden is de upgrade naar Ethereum 2.0 echter nog niet volledig afgerond. Er zullen namelijk nog verschillende stappen doorlopen moeten worden. Zo zal ook sharding aan de nieuwe blockchain worden toegevoegd, waardoor transacties razendsnel verwerkt kunnen worden.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat The Merge is en welke bijdrage het levert aan de upgrade naar Ethereum 2.0. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over blockchain en crypto? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door A. Solano

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!