Wie is Satoshi Nakomoto?

Satoshi Nakamoto - De Bitcoin Legende

Satoshi Nakamoto staat bekend als de grote uitvinder achter blockchain en Bitcoin. We weten dat Satoshi Nakamoto geniaal is, maar dan hebben we ook meteen alles gezegd wat we weten. Wie is Satoshi? Waar komt hij vandaan? Gaat hij ooit weer iets van zich laten horen? Is het wel een man, of toch een vrouw of zelfs een groep mensen? Allemaal vragen waar we het antwoord niet op weten, maar (sterke) vermoedens zijn er wel! In dit artikel zullen we de eerste en laatste berichten van Satoshi Nakamoto laten zien, mogelijke kandidaten noemen en erachter komen hoe hij/zij/hen het voor elkaar heeft/hebben gekregen om na zoveel jaar nog steeds anoniem te zijn.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de naam die gebruikt werd door degene(n) die blockchain en Bitcoin heeft ontwikkeld. Voor het gemak zullen we in dit artikel over de uitvinder praten alsof het een man is die in zijn eentje werkte. Veel mensen gaan er vanuit dat de geheimzinnige persoon van Japanse komaf is. Wat "Jan Janssen" voor Nederlanders is, is Satoshi Nakamoto namelijk voor Japanners. Het zijn zowel de meest voorkomende voor- als achternaam in het land. Toch zijn er veel twijfels over of Satoshi daadwerkelijk uit Japan komt. Het Engels van de mysterieuze uitvinder was namelijk van dusdanig niveau, dat het een stuk waarschijnlijker is dat hij uit een Engelssprekend land komt. 

Satoshi bracht zijn grote uitvinding naar buiten op 31 oktober 2008 door via de mail een paper te publiceren die je via metzdowd.com kan teruglezen. Deze paper noemde hij "Bitcoin: A Peer-to-Peer Elecntronic Cash System". Het echte werk was daarvoor echter al begonnen. Uit meerdere berichten is te halen dat hij in 2007 de eerste code voor Bitcoin heeft geschreven. 

Als je bedenkt dat hij dus in minder dan 2 jaar tijd de meest lastige problemen in de technische wereld heeft kunnen oplossen, dan is dat ongelooflijk knap. De meest lastige en bekende is het "double spending"-probleem, maar hij had ook oplossingen voor "flood attacks" en andere mogelijke hacks waar jarenlang geen antwoord op was in de wereld van digitaal geld. 

Image
Satoshis Mail

Paranoïde en bazig

Laszlo Hanyecz, die ook wel bekend staat als de man die voor 10.000 Bitcoins pizza's bestelde, was een van de programmeurs die veel contact had met Satoshi Nakamoto in de begindagen van Bitcoin. In die periode hebben ze 100'en emails uitgewisseld, zo vertelde Laszlo aan Businessinsider. Hij vertelt hierbij dat Satoshi een "bossy type" was en dat de ervaringen met de mysterieuze man vooral "erg raar" waren. Hij kreeg bijvoorbeeld emails over bugs en errors in de code en werd dan gevraagd of hij ze even op kon lossen. Waar Laszlo het als een mooi hobby-project zag, ging Nakamoto ervan uit dat hij hem wel even fulltime bij kon staan in de ontwikkeling. Uit het artikel blijkt dat Satoshi meerdere autistische trekjes had, maar dat is niet zo verrassend als je kijkt naar de andere meest geniale mensen op deze planeet.

Image
Voorbeeld van de post waarop Laszlo aangeeft dat hij Pizza's wil kopen voor Bitcoins

Mogelijke motieven

Bitcoin is niet toevallig ontstaan, zoals met het internet eigenlijk een beetje is gebeurd. Satoshi Nakamoto is bewust op zoek gegaan naar een betaalmiddel als alternatief voor fiatgeld. Hij heeft het niet in die exacte woorden gezegd, maar het is duidelijk dat de mysterieuze uitvinder absoluut geen fan is van het huidige financiële systeem. Een van de meest duidelijke aanwijzingen hiervoor is dat op de eerste geminede Bitcoin, het zogeheten genesis block, de volgende tekst staat: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Er zijn meerdere dingen die we uit deze tekst kunnen afleiden: 

 • Het is een bewijs dat de eerste Bitcoin is gecreëerd op 3 januari 2009.
 • Het is een teken dat Satoshi Nakamoto wellicht uit Engeland komt (The Times is een Engelse krant).
 • Satoshi Nakamoto is tegenstander van het huidige financiële systeem.

Als je graag meer wilt weten over de mogelijke redenen waarom Satoshi tegenstander is van de huidige economie en fiatgeld, kan je ons artikel over fiatgeld lezen. Kort samengevat komt het erop neer dat grote instanties, zoals de banken en overheid, onbeperkt geld kunnen creëren. Dit leidt tot inflatie, waardoor ons geld minder waard wordt. Bovendien worden er grote fouten mee gemaakt, zoals de economische crisis van 2008. In plaats van dat de banken zelf voor de kosten hiervan opdraaien, zijn het de "gewone" burgers die hiervoor betalen. Satoshi Nakamoto was hier geen fan van en wilde het geld weer teruggeven aan het volk. Om deze reden heeft hij Bitcoin voor ons gecreëerd.

Het desbetreffende exemplaar van The Times is ook wereldberoemd geworden. Er bestaan nog maar 2 volledige originele exemplaren van en die worden voor veel geld verkocht. Hierover kan je op thetimes03jan2009 meer informatie vinden.

Image
The times 3 januari 2009 headline

Waarom weten we nog steeds niet wie Satoshi is?

Hoe is het mogelijk dat we, in een tijd waarin we het gevoel hebben dat we vrijwel geen privacy meer hebben, nog steeds niet erachter zijn gekomen wie de persoon of personen achter Satoshi Nakamoto zijn? Er zijn over de jaren heen duizenden tot honderden e-mails uitgewisseld en ook heeft hij honderden posts geplaatst op verschillende fora. Toch heeft hij geen enkel spoor achter gelaten en weten we dus nog steeds niet wie het is.

Wat hier nog het meest fascinerend aan is, is dat Satoshi van tevoren blijkbaar al wist hoe belangrijk het zou zijn om anoniem te blijven. Hij had al ver van tevoren door dat, mocht het hem lukken om een alternatief betaalmiddel te creëren, het uiterst belangrijk was dat hij anoniem zou blijven.

Hoe groter Bitcoin wordt, hoe groter het besef wordt dat we eigenlijk nooit zouden willen weten wie de uitvinder is. Het zal niet de eerste keer zijn dat een groot project volledig neergehaald wordt door de uitvinder ervan neer te halen en allerlei verhalen over hem de wereld in te helpen. Wie weet hadden tegenstanders van Bitcoin wel verzonnen dat het verkrachter was, zoals bij Julian Assange wellicht is gebeurd. Kortom, Satoshi had al snel door dat deze technologie tegen de schenen van de gevestigde orde zou gaan trappen en hij wilde niet het risico lopen dat Assange bijvoorbeeld loopt. Niet per se omdat hijzelf dan in gevaar zou komen, maar eerder omdat zijn kindjes blockchain en Bitcoin dan in gevaar zouden komen.

Doordat Satoshi al vanaf het begin doorhad dat hij anoniem wilde blijven, kon hij al vanaf moment één maatregelen nemen om nooit ontdekt te worden. Zijn eerste maatregel was uiteraard om een pseudoniem te verzinnen in de vorm van zijn Japanse naam. Er wordt wel gezegd dat Satoshi Nakamoto, vertaald naar het Japans, staat voor:

 • Sato (iemands oorsprong)
 • Shi (mentor)
 • Naka (binnenin)
 • Moto (kern)

Dit kan je dus zien als "De mentor zit in de kern, je oorspronkelijke wijsheid komt van binnen".  Maar deze naam was nog maar het begin van zijn maatregelen. Andere technologieën waar hij gebruik van heeft gemaakt en waardoor we nog steeds niet weten wie het is, zijn:

 • De uitvinder gebruikte een Japanse exit node die wees naar een open proxy in Japan.
 • Hij probeerde altijd rond Japanse tijden te mailen.
 • Satoshi creëerde een eigen gmx mailbox, zodat hij geen vertrouwen hoefde te hebben in grote spelers als Microsoft, Google of Yahoo. 
 • Hij maakte gebruik van Tor en openproxies om te mailen.
 • Hij deelde zijn mailbox met Hal Finney (daarover later meer).

En toen verdween hij opeens

Niemand wist dus eigenlijk met wie ze aan het communiceren waren als ze mailden met Satoshi Nakamoto. Nadat de uitvinder Bitcoin de wereld in had geholpen, bleef hij nog een poosje actief eraan werken samen met verschillende andere programmeurs maar toen verdween hij plots van het toneel.

Rond december 2010 trok hij zich terug van verschillende fora en niet veel later werd ook het mailcontact met anderen minder tot hij zelfs helemaal niet meer antwoordde. Het gekke is dat hij dit zelf nooit heeft aangekondigd. Wel zijn er verschillende aanwijzingen waarom hij zich teruggetrokken heeft. Zo is een van zijn laatste publieke posts

"It would have been nice to get this attention in any other context. WikiLeaks has kicked the hornet's nest, and the swarm is headed towards us." 

Vrij vertaald naar Nederlands betekent dit "Het zou leuk geweest zijn om deze aandacht te krijgen in een andere context. Wikileaks heeft het horzelnest omgetrapt, en de zwerm komt op ons af". Kort daarvoor had Satoshi een discussie met een van de developers waarin hij aangeeft dat hij het absoluut nog niet wil hebben dat WikiLeaks Bitcoin gaat accepteren als betaalmiddel, zoals op onderstaande afbeelding is te zien:

Image
Satoshi Nakamoto Forumpost over Wikileaks

Hier geeft hij duidelijk aan dat Bitcoin nog een veel te jong project is om alle ogen op zich gericht te krijgen. Hij was bang dat het project een stille dood zou sterven als de grote instanties er in dit stadium al lucht van zouden krijgen. Sindsdien is er nog weinig van Satoshi vernomen en gaat iedereen ervan uit dat zijn laatste publieke woorden naar verschillende core developers luidde:

"I have moved to other things, the project is in good hands." 

Met andere woorden, de mysterieuze uitvinder is op zoek gegaan naar een nieuw project en weet dat hij het Bitcoinproject in goede handen heeft achter gelaten.

Image
Mike Hearn Forumpost

Rijke jongen

Gelukkig is Satoshi Nakamoto niet met lege handen achtergebleven. De geruchten gaan dat de uitvinder maar liefst 1 miljoen Bitcoins in bezit heeft. Dat betekent dat hij op het hoogtepunt van Bitcoin ongeveer 17,9 miljard waard was. Daarmee was Satoshi de nummer 50 rijkste persoon van de wereld. Wel is het zo dat deze Bitcoins in al die jaren nooit meer zijn aangeraakt. Het is dus nog maar de vraag of hij de private key hier naartoe nog wel in zijn bezit heeft of dat de coins überhaupt nog bestaan. Wij denken echter dat de kans heel klein is dat deze Bitcoins verloren zijn gegaan. Uit alles blijkt dat Satoshi zelf heel goed doorhad wat voor revolutie Bitcoin in potentie kon betekenen, dus hij zal vast een paar erg goede back-ups ervan gemaakt hebben.

Aan de andere kant kijkt de hele cryptogemeenschap wel met argusogen naar deze Bitcoins. Ze zijn namelijk bang dat, als er ook maar 1 Bitcointransactie mee gedaan wordt, iedereen uit paniek hun eigen Bitcoins gaat verkopen. Dat zou in hun ogen namelijk betekenen dat er opeens 1 miljoen Bitcoins de markt op kunnen komen, wat niet ten goede zal komen aan de prijs.

Mogelijke kandidaten

Ondanks dat we nog steeds geen flauw idee hebben wie Satoshi Nakamoto is, zijn er wel genoeg kandidaten die hem, haar of hen kunnen zijn. De kandidaten die het meest worden genoemd zijn echter wel allemaal mannen, maar ook zijn er vermoeden over een bepaalde groep bedrijven. Een van de eerste kandidaten die genoemd werd in deze zoektocht was Nick Szabo.

Nick Szabo

Nick Szabo was al jaren voordat we ooit van blockchain en haar uitvinder gehoord hadden, al bezig met het ontwikkelen van een digitale valuta. Zijn project heette niet Bitcoin, maar "Bit Gold".  Onderzoeker Skye Grey is op zoek gegaan naar alle teksten die Szabo ooit heeft geschreven en heeft deze vergeleken met de tekst in de whitepaper van Bitcoin. Hierin vond hij dat er een paar unieke zinnen waren die wonderbaarlijk veel overeenkwamen met elkaar. Helaas is het bewijs dat het Szabo Nakamoto is niet keihard en zijn de genoemde overeenkomsten maar sporadisch te vinden. Szabo heeft daarbij altijd ontkend dat hij de uitvinder van Bitcoin is.

Dorian Nakamoto

Zijn geboortenaam is Satoshi Nakamoto, hij is een Japans-Amerikaanse man en hij woont in Californië. Het kan toch bijna niet anders dan dat deze man, Dorian Nakamoto, dé uitvinder is van Bitcoin en blockchain? Bovendien schijnt Dorian tegen een verslaggever van Newsweek over Bitcoin gezegd te hebben dat hij "niet langer betrokken is bij het project en daardoor er niet over kan praten." De wereld stond op zijn kop. Iedereen dacht dat de mysterieuze uitvinder gevonden was! Dorian ontkende echter alles. Hij had de verslaggever verkeerd begrepen doordat zijn Engels niet optimaal was. Opvallend is ook dat er later op p2pfoundation.ning.com, bij de post waarin Satoshi Nakamoto zijn uitvinding aan de wereld kenbaar maakt, een bericht verscheen van de uitvinder zelf waarin hij zegt "I am not Dorian". Het is echter niet 100% zeker dat het echt Satoshi Nakamoto was die dit bericht heeft geplaatst.

Hal Finney

De belangrijkste kandidaat, waarvan de meeste mensen het vermoeden hebben dat het de Bitcoinlegende is, is Hal Finney. Hal Finney is niet zomaar een verdachte, maar het is de allereerste persoon die na Satoshi zelf gebruik heeft gemaakt van de software van Bitcoin. Bovendien is hij degene die het meest heeft bijgedragen aan het project en Nakamoto sprak dan ook altijd vol lof over de programmeur. Daarnaast was hij de ontvanger van de eerste Bitcointransactie ooit gedaan. Het bijzonder is, is dat Finney echt maar een paar blokken van Dorian Nakamoto woont. Hal Finney heeft echter altijd ontkend en heeft e-mails laten zien dat hij zelf ook flinke discussies met Satoshi zelf had. We zullen er helaas nooit meer achter kunnen komen, want Hal Finney kan het zelf niet meer aan ons vertellen. Hij is in augustus 2014 helaas overleden.

Groep Bedrijven

Het is natuurlijk absoluut niet zeker dat het om één persoon gaat. Er gaan op het internet theorieën de rondte dat een uitvinding van dit niveau niet door een enkele persoon gedaan kan worden en dat Bitcoin wel door een groep geniale programmeurs gemaakt moet zijn. Heel toevallig zijn er 4 grote bedrijven die opvallend veel overeenkomsten hebben met de Japanse naam:

 • Samsung en Toshiba maken samen Satoshi.
 • Nakamichi en Motorola maken samen Nakamoto.

Er is echter geen enkel bewijs hiervoor en het wordt dan ook vooral als een toevallige samenloop van omstandigheden gezien.

Image
Satoshi Nakamoto is samsung-toshiba-nakamichi-motorola

Conclusie

Er zijn een heleboel dingen die we niet weten over Satoshi Nakamoto, maar wat we wel weten is dat hij geniaal is. Bovendien heeft hij een enorme hoeveelheid geld in handen dat waarschijnlijk alleen nog maar meer waard wordt. Wij zijn zelf van mening dat we Satoshi Nakamoto anoniem moeten laten en dat het alleen maar in het nadeel van de crypto-economie zal werken als bekend wordt wie hij is. Hij/zij/hen heeft/hebben zich teruggetrokken met een reden en die reden dienen we te respecteren. Zou het bovendien niet fantastisch zijn als we straks een geheel nieuwe economie hebben waarvan niemand ooit zal weten wie die gesticht heeft?

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.