OKEx Exchange logo

OKEx review - Betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Opgericht in 2017 en met 200 miljoen gebruikers wereldwijd is OKEx een exchange die bewezen heeft geen eendagsvlieg te zijn. De crypto exchange die gestaag richting de top 10 van crypto exchanges gaat, blijft groeien. 

Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn bij deze exchange. In oktober 2020 konden klanten een periode geen cryptocurrency opnemen vanuit hun account. Officiële verklaring was om cliënten te beschermen tegen illegale activiteiten. Maar de lange duur van deze blokkering en de gebrekkige communicatie kwam het platform wel duur te staan in het vertrouwen. 

Ondanks deze berichten lijkt OKEx een exchange die al met al interessante mogelijkheden biedt. Daarom hebben we ons verder verdiept in het platform, de betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Wil je meer weten over de mogelijkheden en risico’s van dit platform? Lees dan nu onze OKEx review en uitleg .

Bekijk snel

 

In dit filmpje introduceert OKEx zichzelf:

https://youtu.be/x9kSkBMcOuo

Wat is OKEx?

Okex is momenteel gevestigd op Malta, bekend om het prettige klimaat voor zowel vakantiegangers als exchanges. Voor deze laatsten komt dit natuurlijk door de soepele regulatie wetgeving die het eiland hanteert. 

Een crypto exchange

OKEx is geen decentrale exchange, maar heeft een centraal bestuur. Dit is een zwaar minpunt voor de crypto puristen die decentralisatie een vereiste vinden. Een crypto exchange moet zich onderscheiden van de “oude” financiële wereld die zich beweegt rond centrale organen zoals banken. Maar met een centraal bestuur is OKEx geen uitzondering in de cryptowereld: de top 50 bestaat louter uit centrale exchanges. 

OKEx platform is voortgekomen uit het in 2013 opgerichte OKCoin. Deze exchange was op de Chinese markt gericht. Met de oprichting van OKEx in 2017 werd de blik ook internationaler gericht en meer ook op de ervaren trader. 

Image
twitter OKEx
twitter.com

Organisatie en bestuur

CEO is Jay Hao, hij is vanaf het begin bij de exchange betrokken. Het is iemand die zijn sporen heeft verdiend in de blockchain wereld en met name de gaming industrie.  Zijn plannen met OKEx beschrijft hij in een interview kort en krachtig: “In short: In the next five years we will move to continue to our goal: #financeall.” Star Xu is officiële oprichter van OKCoin en ook van OKEx. 

OKEx heeft altijd een sterke omgeving van investeerders en adviseurs gehad rond de ontwikkeling van het platform. Belangrijk investeerder is Tim Draper. Hij is een investeerder die projecten vaak goed weet uit te kiezen. Zo investeerde hij al in Tesla en Microsoft.

In welke landen is OKEx verboden?

OKEx wordt over de hele wereld gebruikt en is ook als handelsplatform toegestaan in onder andere Nederland en België. Toch is er ook een aardig lijstje van landen waar OKEx verboden is. 

Daar zitten “the usual suspects”  tussen, zoals Iran en Cuba. Maar ook vanuit de US kan je niet handelen op dit platform. Verdere landen waar OKEx in juli 2021 verboden is: Hong Kong, Korea, Sudan Malaysia, Puerto Rico, Samoa, Guam, Northern Mariana Islands, Virgin Islands, Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kyrgyzstan en Malta.

Wat zijn de mogelijkheden van OKEx?

Tokens, coins en handelsparen

In juli 2021 heeft OKEx 274 listed coins/tokens en 479 paren om te handelen. De tokens zijn zeer divers en variëren van stablecoins, tot de tokens van DeFi projecten of memecoins. Het is een goede mix van de al stabielere coins, maar ook nieuwe tokens vinden hun plaats bij OKEx.

Wat zijn de handels- en beleggingsmogelijkheden bij OKEx? 

Wat de  handelsmogelijkheden precies zijn op  OKEx, vind je op het platform onder de optie Trade. Je hebt de keuze uit Basic trading en Margin trading.

Basic trading

Deze optie heeft eenvoudige makkelijk bruikbare mogelijkheden. Hieronder valt Spot Trading, waarbij jij dus echt eigenaar bent van de cryptocurrency en deze verhandelt. Als beginner is het handig om in basic trade te beginnen om het platform en de werking hiervan te verkennen.

Margin trading

Margin trading biedt je meer geavanceerde handelsmogelijkheden. Dit zit daardoor ook wat ingewikkelder in elkaar. 

De mogelijkheden die onder margin trading vallen zijn:

  • Margintrading - Je kunt hier beleggen met geleend geld en met hefboomwerking. 
  • Futures - Dit zijn financiële derivaten die met contracten met een vastgestelde aan en verkoop tijdstip werken. 
  • Opties - Met opties heb je het recht vastgelegd binnen een bepaalde tijd een vastgestelde hoeveelheid tokens te kopen.
  • Perpetuals - Deze zijn vergelijkbaar met futures, maar dan zijn het doorlopende contracten. 
Image
OKEx Margin Trading
OKEx.com

Earn

Hoe kun je verdiensten krijgen uit je bezit aan cryptocurrency. Dit kan bijvoorbeeld met staking. Hierbij houd je tokens vast waardoor de prijs stabiel blijft. Hiervoor wordt je beloont met een soort rente.

Loan

Je hebt ook de mogelijkheid via OKEx assets te lenen om hiermee te speculeren. Laat je hierbij goed informeren over de werking hiervan. De winsten kunnen zeer lucratief zijn, maar de verliezen ook groot.

OKEx Chain

OKEX heeft ook een ontwikkelingsplatform waar je NFTs en DeFi producten kunt ontwikkelen. Dit platform, OKEx Chain werkt op Ethereum.

Image
OKEx Onchain
okex.com

 

Bridge

Een nieuwe mogelijkheid die OKEx in juli 2021 biedt, is de OKEx bridge. Hiermee kun je assets naar andere blockchains transporteren. Deze mogelijkheid is nog in ontwikkeling. 

Wallets

OKEx heeft een eigen ontwikkelde wallet gelijknamig als het platform. Deze OKEx wallet is naast het gebruik voor opslag van cryptocurrency te gebruiken voor diverse toepassingen op het platform. Het is een online wallet bruikbaar voor zowel desktop als mobiel. 

Als je al een wallet hebt, bijvoorbeeld Metamask, is het in veel gevallen mogelijk deze aan je account te koppelen.

API

Dit is de software wat een platform gebruikt zodat er interactie en uitwisseling plaats kan vinden tussen gebruiker en de exchange.  Goed werkende API is essentieel voor de bruikbaarheid van het platform voor gebruikers. De API (Application Programming Interface) van OKEx kun je in 3 categorieën indelen:

  • Account
  • Trading 
  • Market trends  

Voor de API's van het account en trading heb je een API key nodig. De API van market trends is openbaar voor iedereen te gebruiken. Hier vind je info over de historische prijs van trading pairs.

Image
OKEx Helpcenter
okex.com

Contact

Je kunt OKEx op een aantal manieren bereiken:

  • Chatservice - Hier kunt je een bericht sturen via de chatservice. Daarna wordt je uitgenodigd voor een gesprek wat via de chat kan plaatsvinden.
  • Request - Je kunt een request aanmaken. Dit kun je doen, als je ingelogd bent, en op submit request onder help center te klikken. 
  • Telegram - Via Telegram kun je ook in contact komen met de klantenservice.

Het OKEx platform is internationaal. Dus je kunt alleen in het Engels of Chinees communiceren. Wil je liever een Nederlandstalige helpdesk dan is wellicht Bitvavo meer geschikt voor je.

Fees

Bij stortingen of aanschaf of verkoop van tokens worden bij de meeste exchanges fees gerekend. Hierin valt OKEx gunstig op door de lage fees. OKEx heeft de verdeling van de fees verdeeld in Spot trading, Futures, Perpetual Swaps en Options.

Bij het rekenen van de fees wordt onderscheid gemaakt tussen Regular en VIP gebruikers. Bij de regular gebruikers worden fees bepaald aan de hand van het aantal OKB (dit is de token van OKEX) die in bezit is. Bij een VIP wordt gekeken naar het handelsvolume binnen 30 dagen. In beide categorieën zijn de fees verdeeld over verschillende subgroepen. 

Hoe meer je handelt, hoe lager de fees worden. Er wordt een taker fee gerekend als je een order plaatst die meteen verhandeld wordt en dus niet in de orderboeken komt. Een maker fee wordt berekend als je een order toevoegt aan het order-book. Dit is dus bij stop-limit en limit orders die niet meteen verhandeld worden. Maker fees zijn lager dan taker fees. 

Verder zijn de cryptocurrencies ook in verschillende groepen, classes, verdeeld. Voor de handel met de grootste cryptocurrencies worden bijvoorbeeld hogere fees gerekend. 

De fees die OKEx hanteert steken gunstig af ten opzichte van andere exchanges. Als je bijvoorbeeld als handelaar dan minder dan 500 OKB hebt en je handelsvolume is lager dan 500.000 USD in 30 dagen, dan wordt er een making fee gerekend van 0,08% en een taker fee van 0,100% in juli 2021. Hiermee is vergelijkbaar en in sommige gevallen gunstiger dan de grootste exchange Binance

Image
OKEx Fees
okex.com

 

Voor wie is OKEx geschikt?

De exchange is met name gericht op de ervaren trader en belegger. Toch heeft het ook voor de beginnende trader de tools om dit platform te gebruiken.  Ben je nog niet zo’n ervaren crypto trader, dan heeft OKEx de nodige mogelijkheden om snel je kennis over traden bij te spijkeren. Onder Learn op de site van OKEx, vind je uitgebreide artikelen waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je kun traden. Deze uitleg is goed te volgen, maar je moet hier wel redelijk Engels of Chinees voor kunnen. 

Naast uitleg over hoe je de verschillende middelen op de exchange kunt gebruiken, vind je hier ook de verschillende tips hoe je de producten van OKEx slim kunt gebruiken. Er staan tips wat je kunt doen met traden of staken

Een uitleg over hoe je OKEx kunt gebruiken

We lopen stapsgewijs door hoe je op OKEx met je cryptocurrency aan de slag kunt.

Hoe maak je een account aan op OKEx?

Om gebruik te maken van OKEx moet je een account aanmaken. Dit gaat via een aantal eenvoudige stappen:

  1. Als je op site van OKEx.com bent, klik op Sign up. Er verschijnt nu een klein schermpje waar je een gebruikersnaam en wachtwoord kunt aanmaken.
  2. Vul het je e mailadres of telefoonnummer in. Dit wordt gebruikt om aan je account te koppelen voor verificatie en communicatie.
  3. Verzin een wachtwoord wat sterk is en zorg dat je deze goed bewaart en onthoudt.
  4. Door op Sign Up te klikken, ga je ook automatisch akkoord met de opgestelde Terms of Service en de Privacy Policy Statement, dus ook goed om deze ook even door te kijken. 
  5. Je ontvangt nu op het opgegeven mail adres of telefoonnummer een bericht met een verificatie code van OKEx. Deze moet je invullen. De code blijft maximaal 30 minuten geldig.
  6. Je account is nu aangemaakt en je kunt nu beginnen met traden of gebruik maken van andere handelsmogelijkheden. Bij de settings kun je een overzicht bekijken van hoe je account is ingesteld. Dit kun je ook wijzigen.
Image
Sign up OKEx
okex.com

Hoe beveilig ik mijn OKEx account?

Natuurlijk heb je naast je wachtwoord en gebruikersnaam andere functies om je account te beveiligen, namelijk:

  • Funds password - Wachtwoord om je tegoeden op te nemen
  • Mobile verification - Ontvang een  controle code op je mobiel voor het opnemen van tegoeden, het veranderen van je wachtwoord of aanpassingen in je security settings
  • Google authenticator - Deze kun je instellen voor extra verificatie bij het opnemen van tegoeden of bij het aanpassen van security settings
  • Mandatory 2FA - 2 staps verificatie, dit is nodig wanneer je in wilt loggen bij je account, tegoeden terug wilt halen.
  • Anti phishing code - Dit is een code die je kunt instellen om te controleren of mails daadwerkelijk van OKEx komen.

Identificatie - KYC

Het KYC, Know Your Customer, beleid is een policy dat exchanges al dan niet invoeren omdat ze dit vaak verplicht zijn vanuit overheden. Het is om het account  te beschermen, en natuurlijk ook om controle te hebben over waar het geld vandaan komt wat de klant inbrengt. Het is per overheid echter verschillend wat de regels hiervan zijn.

Identificatie van jou als klant van OKEx hoeft niet bij het aanmaken van  een account, het storten van currency of het traden, tot een bepaald handels- en stortingsbedrag. Boven dit bedrag en als je tegoeden wilt opnemen, moet je wel een identificatieproces voor je account doorlopen.

Je kunt dan als bedrijf of persoon deze identificatie doorlopen. Voor een identificatie als persoon heb je een paspoort of ID-kaart nodig. Voor handel in grote hoeveelheden en grote opnames moet je daarnaast een video verificatie doen. Het identificatie proces en de controle kan even tijd in beslag nemen, houd hier dus rekening mee. 

Cryptocurrency kopen

Allereerst moet je cryptocurrency kopen als je wilt gaan handelen. Je kunt namelijk niet rechtstreeks handelen tussen fiat en cryptocurrency vanuit je account. Je hebt in 2021 de keuze uit 12 cryptocurrency, dit zijn: 

De aanschaf van je cryptocurrency is mogelijk met een groot aantal betaalsystemen. In 2021 zijn dit:

  • Banktransfer
  • Visa 
  • Mastercard
  • Googlepay
  • Applepay
  • SEPA
  • IDEAL
  • Sofort
  • Advcash Wallet

Het storten van currency kost niets. Aan het opnemen van currency zitten wel kosten verbonden.

Om met het handelen te beginnen, moet je assets van je funds account in je spot account storten. Dit doe je, als je ingelogd bent, door op Assets te klikken en dan op Transfer. Nu kun je assets verplaatsen naar het account vanwaaruit je orders kunt plaatsen.

Bij de Report Center kun je ook altijd terugzien wat je vanuit je account hebt gedaan. Als de transactie is voldaan, dan kun je de aangekochte assets terugvinden onder My Assets en kun je beginnen met traden. 

https://youtu.be/E9Na7YGcTkI

 

Review van OKEx

We hebben in het kort gekeken hebben hoe OKEx als platform werkt en wat precies de mogelijkheden zijn. Tijd om te  gaan kijken naar de betrouwbaarheid, de potentie en gebruiksvriendelijkheid van dit platform.

Betrouwbaarheid

Een van de bepalende factoren om voor een exchange te kiezen om crypto te traden of om hier crypt te kopen, is natuurlijk de betrouwbaarheid. Een exchange kan nog zulke fantastische winsten beloven, maar als een platform van het een op het andere moment van de aardbodem is verdwenen met jouw geld, dan zijn die gouden bergen niets meer waard. We kijken nu naar een aantal factoren die een exchange betrouwbaar maken. 

Veiligheid

OKEx scoort bij diverse reviews voldoende tot ruim voldoende op het gebied van veiligheid. Vooralsnog zijn volgens OKEx zelf geen accounts gehackt en leeggehaald. Er zijn wel cyberaanvallen geweest en OKEx heeft deze kunnen afwenden. Veiligheid van tegoeden kunnen dus niet voor de volle 100% worden gegarandeerd, maar vooralsnog staat OKEX als een veilig platform bekend. 

Okex heeft uiteraard dan ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om eventuele toekomstige aanvallen te voorkomen. Zo kun je zelf je account op meerdere manieren beveiligen. Het platform gebruikt voor de veiligheid een architectuur van gedistribueerde clusters van servers. Verdere maatregelen zijn:

  • Secure private keys storage - Een beveiligde opslag van de private keys in RAM wat een cyberaanval bijna onmogelijk maakt
  • Semi-offline signatures - voor netwerk communicatie wordt semi-offline signatures gebruikt
  • Emergency back ups

Transparantie en communicatie

Heldere communicatie is belangrijk om vertrouwen in een exchange te hebben. Bereikbaarheid is dus essentieel. Hoe kun je OKex bereiken als je vragen hebt of een probleem?

De ervaringen met de behulpzaamheid van het helpcenter zijn wisselend. Het is natuurlijk lastig dat de helpcenter geen telefoonnummer heeft en alleen via chat service, request ticket en telegram bereikbaar is.

Toen de tegoeden niet konden worden doorgestort in oktober 2020, was de helpcenter ook niet bereikbaar voor commentaar. Dat zorgt natuurlijk voor onrust.  Sinds dit incident is wel veel geïnvesteerd in communicatie en bereikbaarheid. Ook wordt er nu regelmatig gecommuniceerd in Reddit, Telegram, en andere social media met updates  en nieuws.

Over het algemeen heeft OKEx de score op het gebied van betrouwbaarheid een goede score. Coin Gecko, een van de belangrijkste informatie platformen over crypto, geeft OKEx de trust score 9.0 van de 10 in 2021.

Groei en potentie

Is OKEx een platform waar voldoende gebeurt om hier je winsten te maken? Een exchange moet de nodige liquiditeit en volatiliteit hebben om te kunnen functioneren. In de trustscore van Coin Gecko scoort het platform op gebied van liquiditeit en verkeer op de exchange, dit is de mogelijkheid om snel je currency transacties uit te voeren de hoogste score. 

In 2021 staat de Exchange op de 11de plaats met een handelsvolume van 3802.809.059 USD. Het krijgt verder in  trustscore van Coin Gecko de volle score voor scale of operability. Dit is het volume en markt cap en gebruikersaantal ten opzichte van andere exchanges. Dit betekent dus dat OKex een serieus platform is. 

Het handelsvolume van OKEx is in 2021 explosief toegenomen in vergelijking met de jaren daarvoor. Voor 2021 was het hoogst gemeten handelsvolume een kleine miljard USD. In mei 2021 was dit een aantal keer verdubbeld.

Groei aantal gebruikers

Het groeiende aantal gebruikers van het platform en actieve community op social media zijn wel signalen dat gebruikers tevreden zijn over de werking van het platform, de service en de fees. Ook in de Alexa ranking, een belangrijke ranking voor het gebruik van social media en websites scoort OKEx goed. Top land met het aantal bezoekers is Japan. 

Gebruikerservaring

Van Trustpilot kreeg OKEx als platform een ruim voldoende met 235 reviews. Dat is mooi, maar wel een gering aantal om hiermee de gebruikerservaring van 200 miljoen gebruikers aan op te hangen. Aan de andere kant zegt het aantal van 200 miljoen natuurlijk ook al genoeg.

De interface en website worden in diverse reviews genoemd om het prettige gebruik en door de overzichtelijkheid.  De klantenservice en bereikbaarheid blijft wel een punt waar het platform aan zal moeten blijven werken. 

Conclusie

Deze korte rondleiding op het platform van OKEx toont aan dat er hier veel mogelijk is. OKEx kan doorgroeien naar een vaste positie in de top 10 van crypto exchanges.

Het heeft een groot aanbod aan tokens en paren en de nodige andere beleggingsproducten. Het is verder een gebruiksvriendelijk platform met een solide beveiliging. 

OKEx richt zich in eerste instantie richt op de ervaren belegger. Maar er is nu ook veel geïnvesteerd in informatie en handleidingen voor beginners.  Dit maakt het platform toegankelijk voor iedereen. De relatief lage fees zijn verder ook een duidelijk pluspunt voor gebruikers.

Bereikbaarheid en transparante communicatie blijft een onderdeel van het platform waar nog punten op vallen te halen.  Het is een echt internationaal platform, dus alle communicatie gaat in het Engels of Chinees. 

Heb je zelf ervaring in trading op OKEx? Of wil meer weten van de mogelijkheden van dit platform? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We zien je daar!

Photo header: Vladimir Kazakov/ Shutterstock.com

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.