Blockchain
30/4/22

Wat is Web3.0?

Wat is Web3.0?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Het internet: al lange tijd is het een alledaags onderdeel van ons leven. Door de jaren heen heeft het internet echter wel vele ontwikkelingen doorgemaakt. Waar we vroeger enkel wat tekst konden lezen, is het web inmiddels erg interactief geworden.

We lijken aan de voet te staan van een nieuwe drastische verandering op het web. Er wordt namelijk veel gepraat over de overstap van Web2.0 naar Web3.0. Maar wat is Web3.0 precies? Hoe werkt het? En hoe gaat het internet er tijdens Web3.0 uitzien? Op al die vragen, en meer, krijg je in deze blog antwoord!

Bekijk snel

In onderstaande video van Whiteboard Crypto wordt Web3.0 aan de hand van verschillende voorbeelden duidelijk uitgelegd.

De geschiedenis van Web

Om zo dadelijk goed te kunnen begrijpen wat Web3.0 is, is het slim om eerst te kijken naar de geschiedenis van het Web. Voor Web3.0 hadden we namelijk Web1.0 en Web2.0. Wanneer je precies begrijpt wat deze eerste 2 Webs inhouden, is het een stuk eenvoudiger om te begrijpen wat Web3.0 precies is en waarom het zomaar eens de toekomst zou kunnen zijn.

Wat is Web1.0?

Dus, laten we allereerst kijken naar het begin van Web: Web1.0. Web1.0 is de allereerst vorm van het web, de begindagen van het internet. Web1.0 kreeg zijn naam pas toen Web2.0 ontstond, maar dat maakt voor nu verder niet uit. Web1.0 ontstond in 1993, toen het wereldwijde web opengesteld werd voor iedereen, en eindigde in 1998, toen Web2.0 ontstond.

Web1.0 bestond uit simpele websites. Denk hierbij aan een webpagina waar je niet echt iets kon doen, alleen wat informatie kon lezen. Het was niet interactief, maar er was wel veel content beschikbaar. Het waren in principe boeken, maar dan verwerkt op het web.

Het web stelde op dit moment nog vrij weinig voor, maar het was wel een manier voor mensen om veel informatie tot hun beschikking te krijgen. Het fundament voor wat later Web2.0 en inmiddels Web3.0 zou worden werd hier gelegd.

Een Web1.0 website
Hoe een website eruit zag tijdens het Web1.0 tijdperk

Wat is Web2.0?

In 1998 maakten we de overstap naar Web2.0. Tijdens Web2.0 werd het web steeds meer gebruikt als een communicatiemiddel. De gebruikers van het internet konden vanaf nu ook daadwerkelijk gaan bijdragen aan het web. Het internet werd steeds interactiever.

Vanaf nu had je niet alleen encyclopedie-achtige webpagina’s, maar ook sociaalnetwerksites, blogs, videowebsites, etc. Web2.0 is eigenlijk hoe we het internet op dit moment kennen. Je kunt in principe zo’n beetje alles doen wat je je maar kunt voorstellen.

Ook kun je zelf wat toevoegen aan het internet, door bijvoorbeeld een eigen website of een reactie te plaatsen onder een pagina, maar je bent niet de baas. Grote spelers als Google, Facebook en Amazon bepalen eigenlijk nog altijd wat er gebeurd, bijvoorbeeld door middel van algoritmes, maar ook gewoon door hoeveel invloed ze hebben.

Web2.0 website
Hoe websites er op dit moment (tijdens het Web2.0 tijdperk) uitzien

Wat is Web3.0?

Dit laatste gaat veranderen in Web3.0. In Web3.0 worden we eigenlijk met z’n allen de baas over het web. Opensource is een belangrijk onderdeel van Web3.0, iedereen kan bij Web3.0 iets toevoegen aan het web.

Daarnaast zal alle data met elkaar verbonden zijn op een decentrale manier. Dit is misschien wel de grootste verandering ten opzichte van Web2.0. Waar de data eerst in handen was van een aantal grote (centrale) spelers, is deze bij Web3.0 dus decentraal opgeslagen.

De kans dat cryptocurrency en blockchain veel gaan bijdragen aan Web3.0 is erg groot. Blockchain is namelijk ook decentraal en het is daarnaast een grootboek waarin data opgeslagen kan worden. Past precies bij Web3.0 zou je zeggen.

Ook kunnen smart contracts enorm gaan bijdragen aan Web3.0. Smart contracts zijn volledig digitale contracten, die bestaan uit computercode. Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat bepaalde taken automatisch, maar toch veilig worden uitgevoerd, zonder dat hier een middenman aan te pas hoeft te komen.

Bij Web3.0 zou het web dus intelligenter omgaan met data en dit veelal decentraal en automatisch kunnen verwerken. Iedereen zou bijdragen aan het web en er zijn geen echte grootmachten meer, die het voor het zeggen hebben op het web.

De voordelen en nadelen van Web3.0

Zoals alles, heeft ook Web3.0 zowel voordelen als nadelen. Laten we nu gaan kijken naar deze voordelen en nadelen.

De voordelen

Als eerste kijken we naar de voordelen. Het eerste voordeel is natuurlijk het verbinden van alle data. Het internet wordt als het ware echt een soort groot web, waarin alle data decentraal opgeslagen staat.

Een ander voordeel is dat de layout er vaak prachtig, maar toch eenvoudig uitziet. Ook zal het surfen op het web veel productiever zijn en zal er meer samengewerkt worden door de gebruikers, bijvoorbeeld door middel van opensource.

Ook zal werken via het internet effectiever en eenvoudiger zijn, omdat het meer gepersonaliseerd is. Je bepaalt namelijk zelf wat je ziet, en dat wordt niet meer bepaald door grootmachten zoals Facebook of Google.

Dit is dan ook meteen iets wat door veel mensen als een voordeel gezien wordt. Het is decentraal, en grote spelers zijn niet meer de baas over jouw activiteit op het internet. Of jij dit als een voordeel ziet, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen.

Dit zijn de voornaamste voordelen van Web3.0, maar wanneer Web3.0 meer algemeen gebruikt wordt, kunnen we natuurlijk pas écht zeggen wat de grootste voordelen van de nieuwe vorm van het internet zijn.

De nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan Web3.0 verbonden. Zo zullen de wat oudere apparaten waarschijnlijk niet van Web3.0 meegenieten. Deze apparaten zijn te oud en zullen zich misschien niet kunnen verbinden met het netwerk.

Daarnaast zullen websites die dateren uit de Web1.0 periode er erg outdated uit gaan zien. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk niet meer gebruikt worden en ergens ‘begraven’ worden in het web.

Ook zal Web3.0 in het begin waarschijnlijk best wel moeilijk te begrijpen worden voor totale nieuwkomers. Voor mensen die bijvoorbeeld al van verschillende blockchainprotocollen gebruikgemaakt hebben zal het niet zo moeilijk zijn, maar iemand die hier nog totaal geen ervaring in heeft, zal in het begin wat begeleiding nodig hebben.

Een ander nadeel is dat het mogelijk eenvoudig gaat zijn om informatie over andere gebruikers te vinden. Aangezien alles in één groot web aan informatie staat opgeslagen en openbaar is, kun je hier dus ook veel informatie over andere gebruikers vinden.

Ook kan het door mensen als een nadeel gezien worden dat er geen grootmacht meer de baas is over wat er gebeurt. Hoewel het natuurlijk niet ideaal is om bijvoorbeeld op Facebook elke 3 posts een advertentie te moeten bekijken, zorgt Facebook er wel voor dat alles in goede banen geleid wordt. Ze zorgen ervoor dat de posts gecontroleerd worden en dat alles veilig blijft. Ze verwijderen oplichters van het platform en beschermen jou van dingen die je misschien niet wilt zien. Dit alles zou niet mee zo zijn wanneer Web3.0 volledig geadopteerd is. Er zijn geen grootmachten meer die alles controleren, en zo zou je dus bijvoorbeeld ook eenvoudiger kunnen worden blootgesteld aan scammers of andere partijen waar je niet mee te maken wilt krijgen.

Voorbeelden van Web3.0

Je krijgt natuurlijk pas echt een goed beeld van wat Web3.0 precies kan gaan zijn, wanneer je concrete voorbeelden hebt van Web3.0. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met dApps, zoals we die nu al kennen.

dApp staat voor decentralized application, oftewel decentrale applicatie. Je kunt dApps eigenlijk zien als de software van de blockchain.

Software zoals we dat op dit moment gebruiken, zoals Microsoft Word, Google en GTA V, zijn decentraal. Gebruikers kunnen niet zomaar inzien hoe het precies in elkaar zit en kunnen er ook niet zomaar aan meewerken.

Bij dApps, en zoals we dat eerder ook al uitlegde over Web3.0, kan dit wel, het is namelijk opensource. Dit betekent dat de code van de software openbaar is en iedereen hier zomaar bij kan, en deze dus ook kan kopiëren en gebruiken.

Voorbeelden van dApps op dit moment zijn DEX’en (decentrale exchanges). Een decentrale exchange is een exchange waar niemand de baas over is, anders dan bij een centrale exchanges. De liquiditeit wordt hier dan ook voorzien door de gebruikers en de hele exchange kan überhaupt bestaan door de efforts van de gebruikers.

Een concreet voorbeeld van een dApp is bijvoorbeeld Augur. Augur is een dApp op het Ethereum netwerk en je kunt het eigenlijk vergelijken met Unibet. Je kunt Augur gebruiken om op de uitkomst van bepaalde gebeurtenissen te wedden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportwedstrijden, zoals MMA gevechten of MLB baseball wedstrijden, maar ook aan de uitkomst van de cryptomarkt. Zo kun je wedden op of de prijs van een bepaalde cryptomunt boven een bepaald doel staat op een bepaalde datum. Augur is dus volledig decentraal en opensource.  

Een ander concreet voorbeeld van een dApp is Everipedia. Everipedia is een dApp op het blockchain netwerk en je kunt Everipedia het beste vergelijken met Wikipedia. Op Everipedia staat informatie en nieuws over in principe alles wat met blockchain te maken heeft. Iedereen kan artikelen toevoegen aan Everipedia en het is volledig decentraal. Niemand bepaalt dus bijvoorbeeld wat wel en niet mag op het platform, omdat niemand de macht heeft over het platform.

Investeren in Web3.0

Misschien dacht je tijdens het lezen van deze blog wel: hoe kan ik nou investeren in Web3.0? Helemaal geen gekke vraag, want de populariteit van Web3.0 stijgt de laatste maanden enorm snel. De meest voor de hand liggende manier om te investeren in Web3.0 zou zijn door te investeren in Web3.0 protocollen, zoals bijvoorbeeld een van de eerder genoemde dApps.

Zo kun je bijvoorbeeld in de token van een DEX investeren. Denk hierbij aan de token van Uniswap, UNI, of de token van PancakeSwap, CAKE. Wanneer je investeert in de token van een DEX investeer je in principe in het succes van een DEX. Vaak dient de token namelijk als bijvoorbeeld een governance token. Dit houdt in dat bezitters van de token mee kunnen stemmen over de toekomst van het platform. Hoe meer mensen het platform dus gebruiken, hoe meer mensen mee zullen willen beslissen, hoe meer mensen de munt gaan kopen en dit zou er dan voor zorgen dat de prijs omhoog gaat.

Een ander concreet voorbeeld van een investering in Web3.0 is bijvoorbeeld Filecoin. Filecoin is een gedecentraliseerd protocol dat het voor iedereen mogelijk maakt om opslagruimte op hun computer ‘uit te lenen’. Ook kan iedereen dus ruimte op het netwerk ‘kopen’. Het is eigenlijk vergelijkbaar met Google Cloud of Amazon Web Services zoals we dat nu kennen, alleen wordt de ruimte dan uitgeleend door de gebruikers zelf, in plaats van door de grootmachten, in dit geval Google en Amazon.

Op deze manier heb je voor bijna alles wat we op dit moment op het internet zien ook wel een Web3.0 project. Met een beetje research heb je vaak snel al een Web3.0 project dat een oplossing biedt voor een bepaald probleem gevonden en hier zou je dus in kunnen investeren.

Conclusie

Web3.0 zou dus zomaar eens het nieuwe internet kunnen zijn. Het lijkt er steeds meer op dat we na Web1.0 en Web2.0 nu richting Web3.0 gaan.

Web3.0 is een nieuwe vorm van het internet, waarbij de macht niet meer in handen is van een aantal grootmachten. Niet alleen is de macht niet meer in handen van een aantal grootmachten, maar iedereen die er gebruik van maakt, draagt er tegelijkertijd ook aan bij. Daarnaast is het perfect afgesteld zoals iedereen dat voor zichzelf wil.

Dat klinkt natuurlijk ideaal! Echter, er zitten natuurlijk zowel voordelen als nadelen aan verbonden. Zo kun je het bijvoorbeeld als een voordeel, maar ook als een nadeel zien dat er geen grootmachten meer in het spel zijn, en alles decentraal is.

Hoewel er namelijk niet meer voor je wordt bepaald wat je te zien krijgt, wordt het ook niet meer gecontroleerd wat je te zien kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker blootgesteld worden aan scammers.

De kans is zeker aanwezig dat Web3.0 binnen enkele jaren overal te zien is, en dus zou je erin kunnen investeren. Echter, niks van wat je in deze blog hebt gelezen is financieel advies, en je moet dan ook altijd je eigen onderzoek doen en enkel investeren aan de hand van je eigen bevindingen.

Heb jij nog vragen over Web3.0? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep met meer dan 100.000 crypto enthousiasten. Het antwoord op een vraag over cryptocurrency, metaverse of blockchain kun je ook eenvoudig opzoeken in onze FAQ. Ook kun je je vraag + AllesOverCrypto googelen om bij één van onze artikelen uit te komen. 

Header afbeelding: Muhammed AKAN / Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!