kabels layer 1

Blockchain Layer 1 (Network) - Complete Uitleg

Layer 1 blockchains kom je vaak op het internet tegen, terwijl er vrij weinig mensen zijn die ook meteen begrijpen wat er wordt bedoeld met dit begrip. Vervolgens lezen ze over het begrip heen omdat ze verwachten dat het niet heel belangrijk is. Maar dat is het wel..

Want wanneer je cryptoprojecten en blockchains écht wilt begrijpen, is het belangrijk dat je weet wat blockchain layers zijn en wat er wordt bedoeld met een layer 1 blockchain. Gelukkig is het allesbehalve lastig om te begrijpen wat het is en hoe het werkt. Dat gaan we je in dit artikel namelijk van top tot teen uitleggen. Dat doen we ook door aan te geven welke blockchains en cryptoprojecten layer 1 blockchains zijn.

Bekijk snel

Wat zijn blockchain layers?

Laten we eerst even kijken wat blockchain layers zijn. Wanneer je informatie over blockchain- en cryptoprojecten opzoekt, komt je het begrip 'layers' in combinatie met een nummer al gauw tegen. Het is dan ook een vrij belangrijk begrip. Ben je er niet mee bekend? Dan is het lastig om te begrijpen hoe een cryptoproject werkt. En dat is nu net belangrijk voor wanneer jij wilt investeren in cryptomunten.

Blockchain layers zijn de verschillende lagen van een blockchain. Iedere laag beschrijft kort gezegd een manier van communicatie. Denk hierbij aan de communicatie tussen nodes, maar ook aan de communicatie met de blockchain en de eindgebruiker.

Layers zijn niet nieuw. Ze bestaan al sinds het ontstaan van de eerste computer, en zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. Dit zijn de originele layers binnen de ICT-wereld:

 • Layer 1 - Fysiek: communicatie door middel van fysieke kabels.
 • Layer 2 - Netwerk: communicatie binnen hetzelfde netwerk.
 • Layer 3 - Internet: communicatie met andere netwerken.
 • Layer 4 - Transport: communicatie met webservers.
 • Layer 5 - Applicatie: geavanceerde gebruikersfuncties zoals GPS en HTTP.

De vier blockchain layers

De blockchain layers zien er net wat anders uit. Voordat we je alles gaan vertellen over Layer 1, laten we je eerst zien uit welke vier lagen de blockchain bestaat:

 • Layer 1 - Network: communicatie tussen de deelnemers van de blockchain.
 • Layer 2 - Protocol: protocol van het netwerk, zoals het consensus algoritme.
 • Layer 3 - Service: technieken die nodig zijn om applicaties uit te voeren.
 • Layer 4 - Application: gebruikersinterface zodat gebruikers de services op de blockchain kunnen gebruiken.

Wat is layer 1, de network layer?

Wanneer iets een layer 1 project of blockchain is, heeft het betrekking op de basis van de blockchain: het netwerk van de blockchain en alles wat hierbij hoort. Bitcoin is bijvoorbeeld een layer 1 blockchain, omdat het een netwerk aanbiedt. Het netwerk dat samen de blockchain vormt, kan verschillende functies hebben. Ontwikkelaars kunnen namelijk hun eigen applicaties op de Bitcoin blockchain bouwen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Ethereum.

Echter is het niet zo dat een layer 1 blockchain alleen maar een blockchain biedt voor applicaties. Een crypto project kan zich ook op layer 1 focussen door bijvoorbeeld problemen op te lossen. Dat is ook wat Polkadot doet. Dit project zorgt ervoor dat verschillende blockchains met elkaar kunnen samenwerken. Normaal gesproken kan dat helemaal niet, omdat blockchains bijvoorbeeld verschillende programmeertalen, parameters en protocollen gebruiken. Polkadot is er echter toch in geslaagd om blockchains samen te laten werken.

Omdat dit betrekking heeft op de kern (de blockchain dus), is het een layer 1 blockchain. Het project biedt dus niet alleen een smart contract functie, maar richt zich op de blockchain en het netwerk.

Welke blockchains gebruiken layer 1?

Er zijn ontzettend veel layer 1 blockchains. Daarom zullen we hier de belangrijkste en bekendste layer 1 blockchains met je bespreken. We zullen iets dieper ingaan op de wat bekendere layer 1 blockchains, waarna we ook een lijstje geven van de overige layer 1 projecten.

Bitcoin

De bekendste layer 1 blockchain is toch wel Bitcoin, al is dit zeker niet de meest gebruikte layer 1 blockchain wat dApps betreft. Deze blockchain maakt gebruik van Proof of Work, en biedt zijn blockchain aan voor andere ontwikkelaars, aangezien het een publieke blockchain is. Echter zijn er vrij weinig ontwikkelaars die ervoor kiezen om gebruik te maken van de Bitcoin-blockchain. Dit komt door zijn vele gebreken, zoals de lange transactietijd en de schaalbaarheidsproblemen.

Cardano

Cardano is een layer 1 blockchain met een opkomende populariteit. Tussen 2020 en 2021 is Cardano namelijk steeds populairder geworden. Dit komt doordat het wordt gezien als een betere versie van Ethereum. Zo liggen de transactiekosten veel lager, waardoor ontwikkelaars veel makkelijker een breder publiek kunnen aanspreken.

Het doel van Cardano is om daadwerkelijk een betere versie van Ethereum te zijn. Ontwikkelaars kunnen namelijk hun applicaties (dApps) op de Cardano-blockchain bouwen en hier gebruik maken van smart contracts. In onderstaande video leer je meer over Cardano.

Ethereum

De meest gebruikte blockchain voor dApps is zonder twijfel Ethereum. Er zijn ontzettend veel ontwikkelaars die ervoor kiezen om hun applicatie op de Ethereum blockchain te bouwen. Dat komt doordat er hier veel mogelijk is. Zo kunnen ontwikkelaars gebruik maken van bijvoorbeeld smart contracts. Hiermee kunnen ze geavanceerde projecten opzetten. Bekende Ethereum-projecten zijn Chainlink, Uniswap, Aave en Compound.

Echter zijn er steeds meer ontwikkelaars die toch voor een andere blockchain kiezen. Zo worden Cardano en Binance Smart Chain steeds vaker als de grote concurrent van Ethereum gezien. Waarom? Omdat Ethereum problemen ondervindt met zijn schaalbaarheid en de transactiekosten. Soms moeten gebruikers honderden dollars aan transactiekosten betalen, omdat het netwerk zo vaak gebruikt wordt.

Op dit moment is Ethereum bezig om over te schakelen op Ethereum 2.0, waarmee ze hopen dat deze problemen verholpen worden. Het is echter nog de vraag of dit ook daadwerkelijk de problemen zal oplossen. In het verloop van 2021 zullen we het antwoord hierop weten.

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over het verschil tussen layer 1 en layer 2 binnen Ethereum.

Polkadot

Polkadot wordt ook wel gezien als een Ethereum killer, omdat het smart contracts ondersteunt. Het is wat anders dan de eerder besproken layer 1 blockchains. Want Polkadot zorgt voor de interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Dat betekent dat het het mogelijk maakt om verschillende gegevens tussen verschillende blockchains met elkaar te delen.

Dat is best bijzonder, omdat dat vrij lastig te realiseren is. Data op de Bitcoin-blockchain kan bijvoorbeeld niet zomaar worden overgezet naar de Ethereum-blockchain. Het moet hiervoor eerst nog op de juiste manier worden gecodeerd zodat het compatibel is met de blockchain van Ethereum.

Dit doet Polkadot door middel van een uniek sharding mechanisme. Hierdoor laten ze verschillende blockchains (in dit geval cross-chains genoemd) zonder enige problemen met elkaar samenwerken. Dat betekent dat de krachten van verschillende blockchains dus met elkaar gebundeld kunnen worden, wat voor nieuwe oplossingen zorgt.

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

Radix DLT

Een minder bekende maar sterke layer 1 blockchain is Radix DLT. Deze blockchain maakt gebruik van het consensus algoritme Cerberus, en mede hierdoor heeft het geen limiet. Het is dus oneindig schaalbaar, wat ontzettend veel voordelen voor eindgebruikers en ontwikkelaars met zich meebrengt. Het team heeft laten zien dat Radix minimaal 1 miljoen transacties per seconde zou kunnen verwerken. Dit betekent dat er ontzettend veel applicaties op de Radix blockchain zouden kunnen draaien. 

Andere bekende layer 1 blockchains zijn:

 • Binance Smart Chain
 • Coti
 • Crypto.com
 • Cosmos
 • Dogecoin
 • EOS
 • Fetch.ai
 • Hedera Hashgraph
 • IOTA
 • Litecoin
 • Monero
 • NEO
 • Ripple
 • Solana
 • Stellar
 • Terra
 • Tron
 • VeChain

Wat is het nut van layer 1 blockchains?

Je vraagt je misschien af waarom een project zich alleen op layer 1 zou focussen. Het lijkt er immers op dat gebruikers hier niet veel aan hebben. En het is begrijpelijk dat het zo lijkt, al is het allesbehalve waar. Want zonder layer 1 projecten zouden veel andere projecten niet kunnen bestaan.

Layer 1 blockchains zorgen er namelijk voor dat andere projecten kunnen bestaan. Ze zijn de basis van vele andere grote projecten. Zo gaven we al aan dat Ethereum een layer 1 blockchain is. Ethereum biedt namelijk het netwerk aan, zonder dat hier verder enige functies aan verbonden zijn.

Het zijn namelijk de andere ontwikkelaars die zorgen voor de functies van de blockchain. Ethereum bouwt namelijk geen smart contracts; dit doen ontwikkelaars van andere projecten die gebruik maken van de Ethereum blockchain. Daarom denken veel mensen ook dat Ethereum een layer 3 (smart contracts) blockchain is, wat dus niet waar is.

Zonder layer 1 blockchains zouden veel projecten dus niet kunnen bestaan. Deze blockchains zijn dan ook de fundamentele basis van de meeste cryptoprojecten.

Conclusie

Een blockchain kan dus uit verschillende layers bestaan. Zo heb je layer 1 blockchains, die vooral de basis zijn voor andere cryptoprojecten. Zo kan een layer 1 blockchain als blockchain dienen voor een ander cryptoproject. Op deze manier ontstaan er dus veel verschillende projecten en applicaties op layer 1 blockchains. En dat zorgt ervoor dat de blockchainwereld alsmaar groter en groter wordt.

Hopelijk weet je nu wat blockchain layer 1 is, en welke layer 1 blockchain we kennen. Wil je meer weten over technische onderwerpen over blockchain, dan raad ik je aan om lid te worden van onze Facebookgroep. Hier deel ik samen met andere crypto fanaten meer informatie over crypto en blockchain.

 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.