oplossing van rubix cube

Blockchain Layer 2 (Protocol) - Complete Uitleg

Heb jij wel eens van een layer 2 blockchain project gehoord? Die kans is vrij groot, omdat er tal van layer 2 projecten zijn. Veel mensen die het begrip niet kennen, lezen verder zonder zich af te vragen wat het betekent. Dit komt doordat er ook veel mensen zijn die denken dat het niet belangrijk is. Echter is dat niet waar.

Want wanneer jij een blockchain project of cryptocurrency écht goed wilt begrijpen, is het noodzakelijk dat je weet wat blockchain layers zijn. Wanneer je dat weet, wordt het ineens stukken makkelijker om te bepalen of het verstandig is om in een project te investeren. Helemaal wanneer je graag een fundamentele analyse uitvoert voordat je een cryptomunt of -token koopt.

In totaal zijn er vier verschillende blockchain layers. In dit artikel ga ik je uitleggen wat layer 2, de protocol layer, betekent. Dat doe ik aan de hand van verschillende voorbeelden. Zo wordt het uiteindelijk best makkelijk om te begrijpen wat blockchain layers en layer 2 projecten zijn. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk!

Eerst zal ik je in dit artikel uitleggen wat blockchain layers zijn. Het wordt dan immers stukken makkelijker om te begrijpen wat layer 2 oplossingen zijn zodra je de basis omtrent layers kent. Hierna ga ik je meer vertellen over layer 2 oplossingen, en vertel ik je ook welke layer 2 oplossingen we op dit moment al kennen. Ik sluit het artikel af door je uit te leggen waarom layer 2 oplossingen zo belangrijk zijn, en we echt niet zonder kunnen!

Bekijk snel

Wat zijn blockchain layers?

Voordat ik je ga vertellen wat layer 2 blockchains zijn en hoe deze werken, is het goed om eerst even stil te staan bij de layers in zijn geheel. Want wat zijn blockchain layers überhaupt? Het is eigenlijk veel makkelijker te begrijpen dan dat je in eerste instantie zou denken.

Zoals je weet kunnen blockchains verschillende functies hebben. Zo zijn er blockchains die smart contracts ondersteunen, juist gebouwd zijn voor het draaien van gedecentraliseerde apps (dApps) of voor het dienen als betaalsysteem. Ethereum is bijvoorbeeld voornamelijk gebouwd voor het laten draaien van dApps, terwijl de Bitcoin-blockchain voornamelijk dient voor het betaalsysteem.

Iedere layer geeft als ware een bepaalde functie van de blockchain aan. Er zijn in totaal vier verschillende blockchain layers:

 • Layer 1 - Network: communicatie tussen de deelnemers van de blockchain.
 • Layer 2 - Protocol: protocol van het netwerk, zoals het consensus algoritme.
 • Layer 3 - Service: technieken die nodig zijn om applicaties uit te voeren.
 • Layer 4 - Application: gebruikersinterface zodat gebruikers de services op de blockchain kunnen gebruiken.

Stel dat een bedrijf een cryptoproject op de blockchain bouwt, is dit vaak een layer 3 of layer 4 project. Het betreft namelijk een functie die op een bestaande blockchain wordt gebouwd. Ethereum is een layer 1 blockchain, omdat ze een basis bieden voor andere projecten. Ethereum zelf is immers het netwerk, en geen applicatie, protocol of service.

Er zijn ook projecten die een protocol bouwen voor een al bestaande blockchain. Hierdoor kan een blockchain ineens een bepaalde functie aannemen, dat het eerst nog niet kon. We vertellen je zometeen wat meer over wat een layer 2 blockchain nu precies is.

Layers zijn niet nieuw

Blockchain is dan wel een vrij nieuwe techniek, dat zijn de layers niet. Layers bestaan namelijk al sinds de uitvinding van de allereerste computer. Layers zijn niet nieuw. Het is ook eigenlijk helemaal niet zo moeilijk deze te begrijpen. Dit zijn de originele layers binnen de ICT-wereld:

 • Layer 1 - Fysiek: communicatie door middel van fysieke kabels.
 • Layer 2 - Netwerk: communicatie binnen hetzelfde netwerk.
 • Layer 3 - Internet: communicatie met andere netwerken.
 • Layer 4 - Transport: communicatie met webservers.
 • Layer 5 - Applicatie: geavanceerde gebruikersfuncties zoals GPS en HTTP.

Wat is layer 2, de protocol layer?

Net legde ik uit wat blockchain layers zijn, en liet ik al even vallen wat we met een layer 2 project bedoelen. Om het nog beter uit te leggen, kan ik het beste een praktisch voorbeeld geven. Het is je waarschijnlijk wel duidelijk dat zowel Bitcoin als Ethereum een schalingsprobleem hebben. Beide blockchains hebben moeite met het opschalen van het aantal nodes. Hierdoor rijzen de transactiekosten bij Ethereum de pan uit.

Dit probleem zit in de fundament van de blockchains. Beide blockchains zijn namelijk layer 1 blockchains. Dit probleem zou kunnen worden opgelost met een layer 2 project. Door een nieuwe laag op de fundament van de blockchain te leggen, is het mogelijk om de problemen van layer 1 te verhelpen.

Layer 2 oplossingen bestaan binnen verschillende gebieden. Zo heb je layer 2 oplossingen voor schalingsproblemen, het ondersteunen van smart contracts of voor het ondersteunen van betalingen.  Toch hebben deze oplossingen vaak altijd één ding gemeen met elkaar: ze halen het werk van de blockchain af en gebruiken een tweede blockchain om zo de veiligheid te kunnen waarborgen. Dit kan resulteren in State Channels, side chains of off-chains. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Wil je meer weten over layer 2 scaling solutions? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, leggen we meer uit over dit type schaalbaarheidsoplossing.

Wat zijn bekende layer 2 oplossingen?

Om nog beter te begrijpen wat layer 2 projecten zijn, kunnen we je het beste een aantal verschillende voorbeelden geven van layer 2 projecten. Het wordt dan stukken makkelijker om te begrijpen wat we hier nu mee bedoelen. We zullen de bekendste en meest voorkomende projecten iets dieper uitleggen. Vervolgens geven we een lijst van andere veelvoorkomende layer 2 projecten.

Lightning Network

We hebben het al een aantal keer in dit artikel gezegd: Bitcoin heeft last van een schaalbaarheidsprobleem. Lightning Network is een layer 2 blockchain protocol dat dit probleem bij zowel Bitcoin als Litecoin op moet lossen. Het zorgt ervoor dat nodes sneller transacties kunnen voltooien, waardoor het ook mogelijk is dat er meer nodes meedoen binnen de blockchain.

Het Lightning Network is al in 2015 bedacht, maar pas sinds 2019 in gebruik genomen door Bitcoin. Het zorgt ervoor dat transacties kleiner zijn, er meer privacy is voor de gebruikers, en transacties sneller verwerkt kunnen worden. Echter heeft dit protocol er niet voor gezorgd dat Bitcoin helemaal geen problemen meer heeft in 2021.

POA Network

Een ander bekende layer 2 oplossing is POA Network. Dit is een framework voor smart contracts dat is gemaakt voor Ethereum. In feite is het een sidechain dat gebruik maakt van het Proof of Autonomy consensus algoritme. Het zorgt ervoor dat Ethereum veel flexibeler is, waardoor het ook stukken schaalbaarder is. Daarnaast kan het hierdoor ook beter samenwerken met andere blockchains (omdat het interoperabiliteit wordt verbeterd).

POA Network heeft ook een eigen munt, genaamd POA. 

Celer Network

Celer Network is een layer 2 oplossing voor de Ethereum blockchain. Het heeft een eigen token, genaamd CELR, en is te koop bij alle grote crypto exchanges die de cryptowereld rijk is. Het protocol zorgt voor een betere schaalbaarheid, maar ook dat blockchain applicaties gemakkelijker, veiliger en goedkoper te gebruiken zijn. Het gaat dan om alle applicaties en projecten op de blockchain van Ethereum.

Polygon

Nog een ander Ethereum protocol is Polygon, dat vroeger bekend stond als Matic Network. Het is een protocol dat ondersteuning bied voor de structuur en schaalbaarheid van Ethereum. Dit doet dat met Polygon SDK, wat een framework is waar verschillende soorten applicaties op gebouwd kunnen worden.

Ontwikkelaars kunnen met Polygon verschillende rollup chains maken. Dit zorgt ervoor dat het zware werk niet op de blockchain van Ethereum plaatsvindt, waardoor men minder last heeft van de problemen omtrent de schaalbaarheid van het platform. En dat is fijn voor ontwikkelaars die gebruik willen maken van Ethereum, maar geen zin hebben in alle problemen die het platform ondervindt. Op hetzelfde moment kunnen de ontwikkelaars nog steeds gebruik maken van de voordelen van Ethereum, zoals de sterke blockchain en de veiligheid ervan.

FunFair

FunFair is een layer 2 project dat ervoor zorgt dat het mogelijk is om games te spelen op de Ethereum-blockchain. Door middel van dit protocol is het bijvoorbeeld mogelijk om online casino's op te zetten op de blockchain van Ethereum. Op deze manier wil het team achter FunFair de online gamingindustrie voorgoed veranderen.

Het protocol doet dit door middel van smart contracts. Het is dus niet zo dat layer 2 protocollen altijd een oplossing moeten bieden voor de schaalbaarheidsproblemen van blockchains. In dit geval biedt FunFair juist een oplossing op het gebied van gaming. Door dit protocol is het namelijk mogelijk om verschillende games op blockchain te spelen.

Andere bekende layer 2 oplossingen

Naast de oplossingen die we zojuist hebben beschreven, zijn er nog veel meer layer 2 projecten. Deze projecten kom je bij verschillende blockchains tegen. De meeste projecten zijn vrij onbekend. Dit komt doordat deze oplossingen vaak niet spannend zijn, en dus ook vrij onbekend zijn voor het grote publiek.

Desalniettemin zijn deze projecten erg belangrijk. Het is daarom goed om van het bestaan af te weten. Dit zijn andere layer 2 oplossingen voor blockchains:

 • Conterfactual
 • Loom Network
 • Plasma
 • Connext
 • L4 Ventures
 • SKALE
 • OMG Network
 • TrueBit
 • PISA Research
 • Abridged
 • Finality LabS
 • AlphaWallet
 • Taxa
 • Machinomy
 • SpankChain
 • Livepeer
 • TEEX
 • Raiden Network
 • Trinity
 • Magmo
 • Alacris
 • Perun
 • Provable
 • PARSEC Labs
 • Transmute

Waarom zijn layer 2 blockchains belangrijk?

Het is niet lastig om uit te leggen waarom layer 2 oplossingen belangrijk zijn. We gaven je net al enkele problemen die layer 1 blockchains ervaren. Ter voorbeeld het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin en Ethereum. Deze blockchains bevatten in hun fundament al enkele fouten, waardoor ze tegen problemen aanlopen.

Echter zijn beide blockchains ondertussen al zo groot, dat het lastig, al dan wel niet onmogelijk is, om de blockchain te updaten. Het gebeurt nu en dan wel, maar het vrijwel onmogelijk om dit voor fundamentele wijzigingen te doen. De kans op een hard fork is dan aanzienlijk groot, zoals bij Ethereum en Ethereum Classic ook al is gebeurd.

Door een layer 2 oplossing te maken, kan de layer 1 blockchain gewoon zijn werk doen. Het layer 2 project zorgt voor de oplossing. Zo kan dit een consensus algoritme, een protocol om op te schalen of juist een ondersteuning voor smart contracts zijn. Er zijn dus veel mogelijkheden binnen layer 2 oplossingen. Het is niet zo dat deze oplossingen er altijd hetzelfde uitzien: integendeel zelfs.

Zonder layer 2 oplossingen zouden blockchains zich niet kunnen verbeteren. Ethereum en Bitcoin zouden dan bijvoorbeeld ontzettend lastig van hun problemen af kunnen komen. En dat zou ervoor zorgen dat blockchain veel minder gebruikt worden, en cryptocurrencies bij lange na niet zo populair waren geweest.

Is het je nog niet helemaal duidelijk waarom Bitcoin een tweede layer nodig heeft? Dan raad ik je aan om onderstaande video even te bekijken. Hier wordt het namelijk ontzettend duidelijk in uitgelegd!

Conclusie

Ondanks dat layer 2 projecten vaak minder spannend klinken dan andere crypto projecten, is het ontzettend belangrijk dat we deze oplossingen hebben. Het is je nu waarschijnlijk ook wel duidelijk dat we het niet zonder deze projecten zouden kunnen doen.

Na het lezen van dit artikel is het je hopelijk duidelijk wat blockchain layers zijn, met layer 2 projecten in het speciaal. Het zal in het vervolg waarschijnlijk makkelijker zijn om dit soort projecten te begrijpen, waardoor je ook veel beter kunt bepalen of het verstandig is om te investeren in een project. Want voordat je ergens in wilt investeren, is het altijd goed om zelf goed onderzoek te doen, en ervoor te zorgen dat je het gehele project begrijpt.

Wil je meer weten over technische onderwerpen over blockchain? In dat geval raad ik je aan om lid te worden van onze Facebookgroep. Hier deel ik samen met andere crypto fanaten meer informatie over crypto en blockchain. Hopelijk kom ik je daar tegen, zodat ik je meer kan vertellen over de werking van blockchains en layers!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.