DeFi
30/11/21

Hoe doe ik een goedkope transactie op Ethereum? - Geld besparen op gas fees

Hoe doe ik een goedkope transactie op Ethereum?  - Geld besparen op gas fees

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Ethereum (ETH) is momenteel de onbetwiste nummer 1 als het gaat om smart-contract platforms. De Ethereum-blockchain verwerkt dagelijks een enorme hoeveelheid transacties voor onder andere DeFi-toepassingen en NFT-toepassingen. Maar toch heeft ook deze blockchain zijn gebreken.

Een probleem waar ik zelf vaak tegenaan loop, zijn de hoge transactiekosten, oftewel gas fees, op Ethereum.

Wie nog geen cryptomiljonair is, zal al snel een hele hap uit zijn winsten halen door veel transacties uit te voeren op Ethereum. Een NFT minten met $150 gas fee, of een DeFi-transactie uitvoeren met $90 gas fee is gewoonweg te veel voor de meesten onder ons. 

Gas fees staan echter niet vast. De ene keer zijn ze hoger dan de andere keer, waardoor het op bepaalde momenten gunstiger is om een transactie uit te voeren. Ook zijn er andere handige trucjes die je kan gebruiken voor een goedkopere transactie. In deze blog leer je dan ook geld te besparen op gas fees door je transacties op de juiste momenten uit te voeren en op de goedkoopste manier. Ook bespreken we een paar alternatieven voor Ethereum, waarbij de gas fees over het algemeen lager zijn.

Lees dus snel mee! Deze blog kan jou in de long-run namelijk honderden tot wel duizenden dollars besparen.

Bekijk snel

-

In deze blog komen onder andere de complexe layer-two oplossingen aan bod. Als je alvast wil weten wat zo'n oplossing precies inhoudt, dan kan je onderstaande video bekijken waarin het helder uitgelegd wordt.

Wat zijn gas fees?

Gas fees zijn de transactiekosten die gebruikers betalen aan validators/miners op een blockchain-protocol, om hun transactie op te laten nemen in een block. Pas als een transactie wordt opgenomen in een block, vindt hij ook daadwerkelijk plaats. 

De "gas fee" heeft geen vaste prijs, maar er is een markt voor gas fees die gebaseerd is op een standaard mechanisme van vraag en aanbod. Als er meer vraag is naar transacties (oftewel, meer mensen willen tegelijkertijd transacties doen), dan zal de prijs van de transactie (de gas fee) stijgen. Miners en validators kunnen namelijk maar een beperkt aantal transacties aan een block toevoegen, en zij zullen geneigd zijn om de transacties die hen het meest betalen eerst door te voeren.

Gas fees op Ethereum worden betaald met ETH. Gasprijzen worden echter uitgedrukt in gwei, een denominatie van ETH - een gwei is gelijk aan 0.000000001 ETH. Dit maakt het wat gemakkelijker om over gasprijzen te praten, want 1 gwei is duidelijker dan 0.000000001 ETH.

Metamask transactie met gas

 

Hierboven zie je een voorbeeld van een transactie op Ethereum, waarbij we de geavanceerde opties voor gas fees hebben geopend. Zoals je ziet is er een optie voor een "Low" gas fee, een "Medium" gas fee en een "High" gas fee. Bij het aanvinken van één van die 3 opties, worden de Gaslimiet, Max priority fee en Max fee die je onderin de afbeelding ziet aangepast.

De Gaslimiet is een vermenigvuldiger voor de Max priority fee en de Max fee. Dus in deze afbeelding is de totale gas fee: (Max priority fee + Max fee) x Gaslimiet = (1,5 +128,958741372) x 250000 = 3223969 gwei. Dit vertaalt zich naar 0,03223969 ETH, zoals je bovenin de afbeelding ziet.

Dit is de gas fee die ik op dat moment voor deze transactie moest betalen. Als ik "Low" aan zou vinken, dan zou ik minder moeten betalen, maar gaat de transactie wel een stuk langzamer (of hij kan zelfs falen). Bij "High" zouden we meer betalen, maar gaat de transactie juist sneller.

Door hiermee te spelen, kan je dus sowieso al wat geld besparen op gas fees, maar het zijn toch nog hele hoge bedragen als je het zo ziet. Er is gelukkig nóg een beter trucje om de hoge kosten op Ethereum aanzienlijk te drukken!

Op welk tijdstip zijn de gas fees op Ethereum het laagst?

Om echt te kunnen besparen op gas fees zul je op de juiste momenten een transactie moeten doorvoeren. Maar wat is een juist moment? 

Op momenten waarop de minste transacties worden gedaan, zullen logischerwijs de transactiekosten het laagst zijn. De vraag naar transacties is minder, dus validators/miners zullen sneller transacties meenemen met een lagere gas fee. Nu is het alleen nog de vraag, op welke dagen en op welke tijdstippen ben je dan het goedkoopst uit?

Gas fee Time chart
Bron: Ethereum Gas Price Charts & Historical Gas Fees – ethereumprice

 

Hierboven zie je een duidelijk overzicht van de gas fees op verschillende tijden op verschillende dagen. Van links naar rechts zie je de dagen zondag t/m zaterdag en van boven naar beneden zie je de tijden vanaf 12 am (00:00) t/m 11 pm (23:00). Om het even duidelijk te maken:

6 am is 06:00, dus in de ochtend en 6 pm is 18:00.

Deze data kan je zelf ook vinden op https://ethereumprice.org/gas/. De data zal zich automatisch aanpassen naar de tijdzone waarin jij je bevindt. Aangezien vooral mensen die zich in Nederland of België bevinden dit lezen, gaan we ook even uit van onze tijdzone (CET).

In het overzicht zien we balkjes met verschillende gradaties rood, van heel licht rood tot donker rood. Heel licht betekent een relatief lage gas fee en heel donker betekent een relatief hoge gas fee. Met dit in ons achterhoofd kunnen we uitzoeken op welke tijdstippen we het best een transactie uit kunnen voeren, om de gas fees zo laag mogelijk te houden.

Als je transactie geen haast heeft, loont het dus om te wachten op een dag met een tijdstip waarin het balkje heel licht rood is. Als je transactie wél haast heeft, moet je afwegen voor jezelf of je even kan wachten tot een beter tijdstip of dat je maar gewoon de volle mep betaalt.

Hieronder in ieder geval een overzicht met de beste tijdstippen om je transacties te doen op Ethereum:

  • Zondag is bij uitstek de beste dag, tussen 08:00 en 14:00 is optimaal;
  • Maandag, dinsdag en woensdag is het Ethereum-netwerk druk, maar ben je het best uit tussen 12:00 en 14:00;
  • Donderdag kan je het best overslaan als je transactie geen haast heeft, maar begin van de middag vallen de transactiekosten ook nog te overzien;
  • Vrijdag ben je het best uit tussen 00:00 en 08:00, ook tussen 14:00 en 15:00 en tussen 16:00 en 17:00 kan je goedkoop een transactie doen;
  • Zaterdag kan je tussen 10:00 en 15:00 de goedkoopste transacties doen

Dit overzicht wordt continu bijgewerkt, maar blijft over het algemeen zeer stabiel, dus je kunt er gewoon van uitgaan dat de gas fees inderdaad het laagst zijn op deze tijdstippen. Het is echter niet helemaal waterproof. 99% van de tijd zal dit overzicht kloppen, maar er zijn voorvallen waarbij de realiteit kan afwijken van dit overzicht.

Zo kan een enorme dip in de cryptomarkt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er veel transacties plaatsvinden op een tijdstip waarop dat normaal niet gebeurt, omdat mensen bijvoorbeeld uit paniek hun cryptomunten willen omzetten naar euro's. Dan kan het nog wel eens voorkomen dat de gas fees op een zondagochtend opeens heel hoog zijn.

De twee belangrijkste tips voor een goedkopere transactie zijn dus:

  1. Gas fees op "Low" zetten, met als nadeel dat je transactie langzamer zal zijn of in een enkel geval zal falen;
  2. Het juiste tijdstip uitkiezen met bovenstaand overzicht, met als nadeel dat je soms even zult moeten wachten om de transactie goedkoper te maken.

Toch zul je altijd nog relatief hoge fees betalen als je het vergelijkt met alternatieven zoals de Binance Smart Chain of een layer-two optie. Daarom bespreken we hieronder ook nog kort alternatieven voor Ethereum.

Alternatieven voor Ethereum

Alternatieven voor Ethereum waar je gebruik van kunt maken, zijn op te delen in twee categorieën: layer-two oplossingen en opzichzelfstaande blockchains.

Layer-two oplossingen

Een layer-two oplossing is een blockchain gebouwd op een andere blockchain om bijvoorbeeld schalingsproblemen op te lossen. Ze halen het werk van de originele blockchain af en gebruiken een tweede blockchain, om zo de veiligheid te kunnen waarborgen, maar bijvoorbeeld ook de capaciteit te verhogen.

Als je geïnteresseerd bent in een layer-two oplossing, om te besparen op gas fees, kun je deze blog over Optimistic Rollups lezen. Ook kun je je verdiepen in Polygon en Arbitrum, twee goede layer-two oplossingen voor Ethereum.

Opzichzelfstaande blockchains

Opzichelfstaande blockchains zijn blockchains net zoals Ethereum. Zo heeft Bitcoin een eigen blockchain, maar zijn smart-contract mogelijkheden daar beperkt. Er zijn echter ook blockchains die nagenoeg dezelfde mogelijkheden bieden als Ethereum als het gaat om DeFi en NFTs. Je kunt ook beslissen om over te stappen op een geheel andere blockchain, alleen zul je dan wel andere munten moeten bezitten om de gas fees te betalen.

Als jij bijvoorbeeld een transactie uitvoert op de Binance Smart Chain, zul je de gas fees moeten betalen met BNB.

Hieronder een overzicht van een aantal grote opzichzelfstaande blockchains, met een vergelijkbaar scala aan mogelijkheden als Ethereum:

Dit zijn een aantal van de grootste concurrenten van Ethereum. Zij gaan vooral de concurrentie aan op het vlak van gas fees, want bij al deze blockchains zul je minder uitgeven aan transactiekosten dan op Ethereum.

Conclusie

Gas fees zijn een vervelende last voor wie gebruikmaakt van Ethereum, want de kosten lopen vaak hoog op en je hebt er niks aan! Gelukkig zijn er wel een aantal mogelijkheden waardoor je kan besparen op deze vervelende uitgave.

Het correct timen van je transactie en voor een "Low" gas fee kiezen zijn de twee meest voor de hand liggende opties waarmee je de kosten kunt drukken, maar zelfs dan kan het nog een flinke hap uit je winsten nemen. 

Ethereum is het grootste smart-contract platform en veel mensen willen de mogelijkheden op dit platform dan ook echt niet missen. In dat geval kan je altijd nog kiezen voor een iets complexere layer-two oplossing. Als de gas fees op Ethereum je echter toch te veel worden, kan je altijd nog kiezen voor een ander platform waarop de transactiekosten aanzienlijk lager zijn. 

Het is wel aan te raden pas over te stappen nadat je goed onderzoek hebt gedaan, want het risico bij de concurrenten van Ethereum ligt wel wat hoger. Ethereum is een gevestigde naam en zal (hoogstwaarschijnlijk) niet snel verdwijnen, maar bij de concurrenten is het risico op een blockchain die uiteindelijk door niemand wordt gebruikt (en dus waardeloos is) wel hoger. Weeg dus goed de risico's af tegen de voordelen!

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd vandaag. Heb je nog vragen over gas fees of bijvoorbeeld layer-two oplossingen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto: shutterstock.com / CzBchs

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!