Decentraland

Wat is Decentraland (MANA) ?

Maart 2021 stond in het teken van de Nederlandse verkiezingen. Maandenlang zijn alle politieke partijen bezig geweest om op grote schaal hun politieke standpunten te verkondigen en mensen te overtuigen waarom zij een plaats verdienen in de Tweede Kamer. Los van de uitkomst, behoren we wel tot de gelukkige om in een democratisch land te wonen waar we de vrijheid hebben om onze stem te gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn, hoe lekker zou het zijn om volledig je eigen ding te doen in een virtuele wereld waar geen regels zijn en waar jij baas kan zijn?  The Sims hebben je een voorproefje gegeven hoe interactief en intens een virtuele wereld kan zijn, maar bij Decentraland (MANA) ontwerp jij een eigen decentrale samenleving waar iedereen mee de regels bepaalt!

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Foto header: Tashatuvango/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is Decentraland (MANA)?

Decentraland (MANA) is een decentrale virtuele 3D-wereld die gebouwd is op de blockchain van Ethereum (ETH). Het is een Virtual Reality-platform waarbij alle gebruikers een eigen invulling kunnen geven aan deze community. Met de komst van internet en technologie leven we steeds meer online en met de komst van Decentraland kunnen we ook een eigen virtuele wereld scheppen die, in tegenstelling tot de realiteit, decentraal is georganiseerd.

Gebruikers kopen en ontwikkelen een stuk land binnen het netwerk, dit in de breedste zin van het woord. Dit kan gaan om statische of interactieve objecten tot gebouwen, kunst, games of zelfs grote evenementen.

Je kan je vrij bewegen in deze virtuele wereld. Open de plattegrond en verplaats je van de ene plaats naar andere. Je kan clubs bezoeken, musea, casino’s, digitale kunst bekijken of zelfs een ritje maken in een reuzenrad. Nodig je virtuele vrienden uit voor een housewarming in je virtuele huis of ga samen een dag naar het shoppingcenter. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De virtuele wereld van Decentraland is opgedeeld in kleine percelen, genaamd Parcels. Een standaardperceel is 16m bij 16m en is ook het kleinste stukje land dat je kan bezitten. Wil je een groot oppervlakte omdat je grootse plannen hebt? Dan kan je verschillende percelen gaan combineren en opkopen. Elk perceel heeft X- en Y-coördinaten op de interactieve kaart en wordt bepaald door een LAND-token op de blockchain van Ethereum. LAND is een ERC-721-token, wat betekent dat het niet vervangbaar is. Het is dus een Non-Fungible Token. Het is dus schaars en uniek en kan worden gezien als een verzamelobject. Het kan dus niet worden nagebouwd of uitgewisseld met een ander.

Net zoals je in de realiteit maar één uniek stuk grond hebt op die ene plaats. Je kan geen twee huizen bouwen op hetzelfde stuk grond of twee keer identiek dezelfde stuk grond bezitten. Dit maakt dat jij de unieke gebruiker bent van dat stuk land en dat niemand deze kan repliceren. Een LAND-token bevat dus alle informatie van het land, de locatie in het digitale netwerk van Decentraland en de bijhorende coördinaten.

Decentraland is op deze manier een representatie van de huidige samenleving waarbij jij ook zelf bepaalt waar jij graag een stuk grond koopt om vervolgens te bouwen. In deze bouwplanning ben jij ook vrij om te realiseren wat jij graag wilt, zolang de community hiermee akkoord gaat. Je kan dit zien als een sociale controle waarin andere bewoners bepalen of het al dan niet een meerwaarde is voor hun buurt of woning. Krijg je een nieuwe buurman- of vrouw die een bouwplanning heeft die totaal niet stroken met het straatbeeld of wat ervoor kan zorgen dat jouw straat minder bezoekers krijgt in het netwerk? Dan kan jij er samen met het hele netwerk voor kiezen om deze planning ongedaan te maken.

Deze decentrale virtuele wereld creëert een parallel digitaal universum met een eigen economie, waar iedereen volledige controle heeft.

Image
MANA
Andrush/Shutterstock.com

Ontstaan

Het project van Decentraland werd voor het eerst op de markt gebracht in 2017 met een Initial Coin Offering (ICO) die maar liefst 26 miljoen opbracht, maar voorheen waren ze achter de schermen al druk bezig met het project. De ontwikkelingen begonnen eerder in 2015 met een 2D-concept. De ontwikkelingen vonden plaats in verschillende fases die ze zelf onderverdelen in 3 tijdperken. De eerste ontwikkelingen worden ook gezien als de ‘Stone Age’ van het project, waar het allemaal begon.

Stone Age

De eerste vorderingen van Decentraland. In deze Stone Age stond de ontwikkeling van Non-Fungible Tokens (NFT) centraal. Het ontwerp was een 2D-raster in de virtuele wereld gemaakt van pixels, elk met metagegevens die de personificatie van de eigenaar was. Je had een stuk land, met x- en y coördinaten, die op jouw naam stonden. Bij het minen van een blok, werd de gebruiker ook eigenaar van een bepaald stuk land, uitgedrukt in pixels en kleuren. Hier konden eigenaren ook hun stuk land verkopen en overdragen aan andere door middel van transacties binnen het netwerk.

Bronze Age

In 2017 wilden ze al een 3D variant van de wereld creëren op basis van een vergelijkbare blockchain. Ze kozen ervoor om te kiezen voor een kloon van bcoin, een node-implementatie van de algekende Bitcoin (BTC). Alle informatie wordt nu opgeslagen via een hash op de blockchain die een volledige inhoudsbeschrijving representeert. Met deze hash kan een andere gebruiker alle informatie raadplegen voor dat stuk land.

Iron Age

De laatste ontwikkelingen van Decentraland worden gezien als de ‘Iron age’ waarin alles veel verder is uitgewerkt tot een ideale en decentrale community. Een slim contract houdt nu bij wie de eigenaar is van welk stuk land in deze virtuele wereld. Net zoals in een vorig stadium kunnen eigenaren hun deel land overdragen naar andere gebruikers, zoals je een huis koopt of verkoopt in de echte wereld.

Vanaf dit moment is Decentraland dan ook een volledig uitgewerkt P2P-netwerk waarmee gebruikers met elkaar en met de rest van het netwerk kunnen communiceren in deze virtuele omgeving. In februari 2020 werd Decentraland voorgesteld aan het grote publiek.

Wat is MANA

We hebben net de eigenschappen gezien van een LAND-token, maar in het netwerk hebben we ook nog MANA-tokens. MANA is een ERC20-token gebouwd op de blockchain van Ethereum (ETH) die beschikbaar is op verschillende exchanges. Deze token heb je nodig om LAND te kopen. Voor één LAND-token in de virtuele wereld betaal je ongeveer 1.000 MANA-tokens. MANA is dus de token die jij kan kopen op verschillende exchanges. Hoe meer mensen zich aansluiten bij deze virtuele community en vervolgens land of wearables gaan kopen, gaat dit de prijs van MANA ook beïnvloeden.

Decentraal

Het idee van een virtuele wereld is niet nieuw. We kennen uit het verleden onder andere The Sims en de populaire games zoals World of Warcraft. Als je The Sims hebt gespeeld vroeger, heb je ongetwijfeld je avatar wel eens in het zwembad geplaatst en de trap weggehaald of andere zaken die niet echt ethisch waren. Maar het grote verschil van Decentraland is zoals de naam het al zegt het decentrale karakter.

Je hebt de volledige vrijheid om te doen wat je wilt in deze virtuele wereld, maar wel rekening houdend dat iedereen binnen het netwerk inspraak heeft in het bestuur van deze virtuele wereld en samenleving. De grond is eigendom van de gemeenschap en wordt ook decentraal bestuurd door alle leden van de community. Dit zorgt voor een ongekende vrijheid van de gebruikers, maar het betekent ook dat andere gebruikers ervoor kunnen zorgen dat ze jou kunnen censureren of zelfs verbannen van het netwerk. Met Decentraland behoort de wereld tot de gemeenschap en gaat het nog een stap verder. Het wordt bestuurd door een DAO, een Decentrale Autonome Organisatie, wat wil zeggen dat iedereen kan deelnemen over stemmingsprocedures. Dit gebeurt in het platform op vooraf bepaalde tijdstippen.

Image
MANA
Anssi/Shutterstock.com

Micro-economie

De digitale en virtuele wereld van Decentraland is een zo accuraat mogelijke afspiegeling van de huidige samenleving. Het kopen van een stuk grond en bouwen van grond is natuurlijk een manier om je eigendom te claimen binnenin het netwerk, maar net zoals in de realiteit, betaal je ook een bepaalde prijs voor je stuk grond. Zo zijn er in het netwerk verschillende shoppingcenters en hubs die veel mensen bezoeken. Wil je dicht bij zo een hotspot wonen? Dan betaal je ook meer. Je kan zelfs een naam kopen om jouw eigendom nog meer in de kijker te zetten bij andere gebruikers. Deze kan je allemaal kopen op de Marketplace.

Ieder individu in het netwerk wordt voorgesteld door een persoonlijke avatar. Dit is een digitale voorstellingen van jou als persoon. Het is dan ook leuk dat je deze avatar helemaal kan personaliseren zoals jij dat wil. Je wil tenslotte een goede indruk maken bij andere, toch?

Persoonlijke Avatar

Een eerste indruk kan je niet ongedaan maken, net zoals je het belangrijk vindt in de realiteit, geeft Decentraland je ook de optie om je helemaal te stylen zoals jij dat wil. Er zijn ‘wearables’ die je kan kopen op de Marketplace. Dit is een shoppingcenter waar jij alles kan kopen om je avatar helemaal uniek te maken.

Image
Mana
In-game beeldmateriaal met op de achtergrond gecreëerde 3D objecten (via @2020Metaverse op Twitter)

Non-Fungible Tokens (NFTs)

We kunnen er niet omheen, het jaar van 2021 staat in het teken van Non-Fungible Tokens of NFT’s. Deze tokens ontwikkelen zich in een razend tempo en de mogelijkheden zijn oneindig. Decentraland maakt aardig gebruik van het principe van NFT’s. Elke grond die je koopt is namelijk een NFT waarbij alle informatie wordt opgeslagen op de blockchain. Het is dus onmogelijk dat iemand exact hetzelfde stuk grond bezit.

Naast LAND-tokens, kun je in Decentraland je creativiteit ook de vrije loop laten. Je kan door middel van wat technische programmeerkennis en verbeelding ook unieke bouwconstructies maken en deze vervolgens aanbieden als een Non-Fungible Tokens. Wil je meer informatie over deze ontzettend populaire tokens of wil je zelf een NFT maken? Bekijk hier hoe jij zelf aan de slag kan gaan!

Virtuele evenementen

Het onderwerp van virtuele evenementen was nog nooit zo actueel als tijdens de pandemie in 2020 en 2021. De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en ook hier maakt Decentraland gebruik van alle mogelijkheden.

Image
MANA
Image
MANA

Via het eigen platform krijg je een overzicht van alle evenementen die gaan plaatsvinden in Decentraland. Dit gaat van louter informatieve evenement, tot online veilingen en zelfs clubnights met een live DJ. In het overzicht zie je hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in het evenement en hoeveel mensen effectief aanwezig zullen zijn. In bovenstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat er een online conference zal plaatsvinden die je alle nodige informatie geeft over NFT’s en hoe ze werken. Naast entertainment, wil Decentraland ook zorgen voor educatie in het netwerk.

Integreer het event dat je wil bijwonen in je persoonlijke agenda zodat je dit zeker niet zal missen. Ontmoet zo gelijkgestemde mensen van over de hele wereld en breidt je netwerk uit!

Hoe koop ik Decentraland?

Decentraland kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van MANA.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek MANA op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in MANA. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt MANA gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Het principe van een online wereld is niet nieuw. In het verleden hadden we The Sims, Roller Coaster Tycoon en andere varianten. De technologie heeft zich wel steeds verder ontwikkeld waardoor de beleving meer realistisch is dan ooit tevoren. Het verschil dat Decentraland maakt in vergelijking met andere Virtual Reality-wereld is het decentrale karakter. Normaliter is iedere gebruiker van een online game of netwerk gebonden aan vastgelegde regels bepaald door de makers. Bij Decentraland is iedereen onderdeel van de community en heeft iedereen inspraak in de ontwikkelingen en beslissingen door middel van een DAO. Met een eigen micro-economie en alle bijkomende mogelijkheden, creëert Decentraland een parallelle en decentrale samenleving.

MANA is een populaire token die we vaak voorbij zien komen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Heb je zelf een stuk land gekocht in Decentraland of wil je meer weten over deze virtuele wereld? Vraag het aan onze leden!  


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.