CoinGecko

CoinGecko – de handleiding voor beginners

CoinGecko is een digitaal analyse-platform dat gebruikt wordt om informatie te verzamelen over de prestaties van de meeste cryptocurrencies. Het is een databank voor alle prijzen en marktkapitalisaties voor de beschikbare crypto. Er zijn al honderden, om niet te zeggen duizenden cryptomunten op de markt en dagelijks komen er nieuwe bij. Hoe weten we welke altcoins nog interessant zijn? Via de analyses en gegevens die beschikbaar zijn via CoinGecko, krijg je een beter zicht op de huidige markt zodat jij altijd voorbereid bent.

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Header image: Hand Robot / Shutterstock.com

Bekijk snel

Ontstaan Coingecko

CoinGecko is een in Singapore gevestigd bedrijf sinds 2014 en volgt momenteel meer dan 6000 tokens in meer dan 435 cryptobeurzen. Het werd opgericht in 2014 door TM Lee en Bobby Ong en heeft bekendheid gecreëerd door hun aanwezigheid op verschillende conferenties wereldwijd, die nota bene ondersteund werden door de Maleisische overheidsinstantie (MaGIC). De founders werden zelfs gesponsord door de Maleisische overheid om experts-classes te volgen in Silicon Valley. Het is één van de eerste en grootste crypto data-platformen. Laten we ontdekken wat we hier allemaal kunnen onderzoeken.

Metrische gegevens

CoinGecko is dus een databank met vrijwel alle informatie die jij nodig hebt om Bitcoin of een altcoin te bekijken en te analyseren. Je wil tenslotte weten welke crypto voor jou interessant is om in te investeren. Het voordeel van CoinGecko is dat alles op één platform beschikbaar is, wat voor de gebruiker heel makkelijk navigeert.

Top 100 crypto Coingecko

In het hoofdmenu van Coingecko krijg je al meteen een overzicht van de top 100 cryptomunten op basis van hun marktkapitalisatie. Deze market cap vertelt heel veel over de crypto en vooral hun aandeel in de totale crypto-markt. Deze lijst is ook meteen gerangschikt volgens de dominantie in de markt.

Informatie munten

Het raadplegen van de whitepaper en roadmap is altijd de eerste stap als je jezelf wilt verdiepen in een crypto, zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je altijd in welk project je wilt investeren. De online crypto-databank van CoinGecko bundelt al deze informatie op één platform. Je hebt weliswaar geen rechtstreeks toegang tot de whitepaper en roadmap, maar elke digitale valuta bezit zoveel informatie op één pagina dat je in no-time bent ingelezen in de cryptomunt.

Zo krijg je op de overzichtspagina van Ethereum antwoorden op je al je vragen. Wat is Ethereum, wat zijn smart contracts, wat is Ether en wat is Gas? Dit zijn belangrijke vragen waar je graag antwoord op wilt hebben, zeker als je wilt gaan investeren in crypto die gebaseerd zijn op het Ethereum-netwerk. Dit zijn alle ERC20-tokens.

Image
CoinGecko

Door de overzichtspagina krijgen we in een oogopslag meer inzichten over de huidige markt en hoe deze zich evolueerde de afgelopen dagen. Naast de munt, zien we uiteraard de huidige koers. Dit is de actuele prijs van de crypto, we zien zo dat in bovenstaand voorbeeld de koers van Bitcoin op bijna 50.000 dollar staat.

Naast de koers, is het ook belangrijk om te weten hoe deze koers zich heeft ontwikkeld in de afgelopen periode. Zo zien we een lichte stijging in het afgelopen uur, met een daling van 3,7% in de afgelopen 24 uur. Door middel van een gekleurde grafiek, krijgen we meteen zicht of deze koers een stijgende of dalende tendens heeft gehad gedurende de afgelopen 7 dagen. Het gebruik van deze gekleurde grafieken bevordert de gebruiksvriendelijkheid waarbij je meteen kan zien welke crypto een stijgende of dalende koers hadden tijdens de afgelopen dagen.

Het voordeel van Coingecko is dat het hier op een heel gebruiksvriendelijke manier te werk gaat waarin je zeer snel alle nodige informatie kan raadplegen. Vanuit je dashboard, kunnen we ons verdiepen in meer specificaties van alle crypto.

Ben je eerder benieuwd naar de laatste nieuwe cryptomunten omdat je gelooft in nieuwe projecten of gewoon interesse hebt? Onder het tabblad ‘Recently added’ krijg jij een hele lijst met de laatste nieuwe crypto die op de markt gebracht zijn. Het is sowieso interessant om hier eens doorheen te gaan om de laatste nieuwe crypto te bekijken en te analyseren. Hier krijg je wederom meteen een uitleg over de munt, wat ze doen en welke projecten ze willen gaan realiseren.

Categorieën

Als je net start met crypto kan je overspoeld worden door het aantal munten in omloop en de snelle veranderingen die de markt teweegbrengt. Je hoort wellicht over veel verschillende cryptomunten, maar het overzicht behouden is soms moeilijk. Dit is waar CoinGecko handig op inspeelt met hun laatste feature, namelijk het categoriseren van alle munten. Deze zijn gebundeld in maar liefst 43 categorieën! 

Nadat je je eigen onderzoek hebt gedaan, kan het zijn dat jij enkel gelooft in één bepaalde ideologie. Stel dat je een hele sterke voorstander bent van Decentralized Finance (DeFi) projecten en je in het verleden hier mooie resultaten mee hebt geboekt. In plaats van zelf onderzoek te doen welke munten aanleunen bij een DeFi-project, kan je via CoinGecko onder de categoriepagina kijken welke projecten nog actief zijn in dit domein. Naast een algemeen overzicht van de markt cap en de trend van afgelopen dagen, krijg je een meer gedetailleerd overzicht wanneer je doorklikt op het naar jouw gekozen project.

Hoor je bijvoorbeeld over allerlei cryptomunten maar heb je geen idee wat ze doen? In dit overzicht kan je ze allemaal plaatsen per categorie. Zo heb je mogelijk gehoord van UniSwap (UNI) of Binance Coin (BNB) maar heb je geen idee wat het achterliggend doel is van munt? Hier zie je meteen dat ze beide exchange-based tokens zijn en dus gebruikt worden om andere crypto mee te verhandelen. Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 47 stable coins zijn, volgens CoinGecko?

Image
CoinGecko

Charts

Charts zijn uiteraard onmisbaar voor een grondige analyse van een crypto. Zo heeft CoinGecko ook zijn charts klaar zodat je alle nodige informatie kan opvragen. Deze charts zijn niet anders dan degene op andere platformen natuurlijk, maar waar CoinGecko weer aan wint is dat ze overzichtelijke informatie aanbieden op één platform.

Een belangrijke factor is de dominantie die een bepaalde munt heeft ten opzichte van de totale markt. Deze wordt bepaald door de totale market cap in vergelijking met de totale waarde van de markt. Deze tendens kan aantonen of er mogelijk een altseason aankomt. Ontdek in deze blog hoe een altseason zich ontwikkelt? 

Image
CoinGecko - BNB

Handelsplatformen

Het volume en de market cap van een cryptomunt zijn misschien wel dé belangrijkste gegevens die je nodig hebt alvorens je een investering wilt doen. Maar je wilt natuurlijk ook weten op welk platform je deze crypto kan kopen én mee kan handelen. Ook hier zien we dat het aanbod steeds uitbreidt en dat we vaak overspoeld worden door mogelijkheden.

CoinGecko heeft de functionaliteit om bij élke munt op het platform, je een overzicht te geven van alle handelsplatformen waar jij deze crypto kan kopen en verhandelen.  En dit zijn er echt een héle hoop! Scroll naar beneden bij de overzichtspagina en krijg alle beschikbare handelsplatformen.

Inzichten in de markt

Je wilt natuurlijk in een zo kort mogelijke manier een zo duidelijk mogelijk beeld krijgen van de markt. De opties bij CoinGecko zijn eindeloos. Zo kunnen we verschillende inzichten raadplegen door slechts een paar klikken in het hoofdmenu.

We willen allemaal op de hoogte blijven van de laatste nieuwe trends binnen de wereld van crypto. Waarom? We hebben allemaal een ontzettende interesse in nieuwe projecten die erg positief worden beoordeeld en we horen dan ook via verschillende social mediakanalen allemaal verschillende dingen. Maar welke cryptomunten zijn trending en welke hebben een positief sentiment? Naast je eigen onderzoek, kan je via CoinGecko ook interessante informatie raadplegen over de laatste trends.

CoinGecko speelt goed in op de trends. Zo is er op moment van schrijven een groeiende interesse in DeFi gerelateerde tokens en horen we ook steeds meer over NFT, of ook wel Non-Fungible Tokens. Deze hebben ze alvast in het hoofdmenu gezet zodat iedereen gemakkelijk kan navigeren om zich te verdiepen in beide categorieën.

Grote stijgers en dalers

Via het overzicht van de grootste stijgers en grootste dalers van afgelopen week, gebaseerd op basis van volume krijg je nog meer inzichten in de markt. Het menu van de markten biedt je een heel uitgebreid aantal mogelijkheden om zelf op zoek te gaan naar de informatie die voor jou interessant is.

Buy/Sell

Je wilt natuurlijk weten wat het advies is als het gaat over het kopen of verkopen van een cryptomunt. Bij elke munt, zie je naast de algemene informatie ook een technische analyse gemaakt door TradingView. Deze geeft je aan of het een goed moment is om deze munt te kopen of te verkopen, op basis van verschillende tijdsindicatie. Deze kan je helpen in het maken van je beslissing, maar wederom benadrukken we graag dat je steeds je eigen onderzoek moet doen en nooit blindelings moet investeren.

Bereken je rendement

Wat is er mooier dan een passief inkomen te verdienen met de crypto die je al in je portefeuille hebt? Door het gebruik van verschillende exchanges met elk hun eigen stakingopbrengsten, is het vaak moeilijk te kiezen welke crypto je waar gaat staken, want je wil natuurlijk een maximaal rendement als je toch gaat staken. Bij Tools in het hoofdmenu kan je een simulatie maken hoeveel rendement de staking van jouw munt gaat opleveren bij welk platform. In onderstaand voorbeeld willen we weten hoeveel opbrengst een staking me gaat opleveren van 250 Cardano (ADA) op het platform van Bitfinix.

We krijgen rechts allemaal geschatte waarde over een verschillende tijdspanne. Ze zouden we een rendement hebben van 2% op basis van één maand, maar als we deze munt echt op lange termijn gaan HODL’en krijgen we maar liefst een extra rendement van 158% op basis van 5 jaar. Dit allemaal extra op de winsten die je maakt.

Deze zijn schattingen en lees je goed in of de staking flexibel of vast is van aard, zodat je altijd kan blijven doen met je tokens wat je zelf wil.

Image
CoinGecko

Exchange

Het is vaak een doolhof van cryptomunten, wallets, pairs etc. Voor een beginnend investeerder is het vaak een hele opdracht om voor zichzelf uit te maken in welke crypto ze willen investeren maar vooral ook via welke exchange/wallet. Niet elke exchange biedt dezelfde munten aan en ze hanteren ook nog eens andere handelstarieven. Zo handel je via Bitvavo tegen een aantrekkelijk tarief. Het nadeel hier is dat Bitvavo slechts een beperkt aantal munten beschikbaar heeft. Binance heeft daarentegen een zeer uitgebreide databank waaruit je kan kiezen.

Benieuwd hoe CoinGecko de verschillende exchanges beoordeeld en hoeveel munten er beschikbaar zijn? Via het overzicht krijg je een overzicht van alle cryptomunten, maar ook in welke exchanges zij beschikbaar zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je een duidelijk beeld van de exchange en het aanbod en de mogelijkheden.

Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste en belangrijkste nieuws in de wereld van crypto. Binnen het platform van CoinGecko vind je een uitgebreide nieuwssectie. Hier ontdek je het laatste nieuws over zowel Bitcoin als over alle andere belangrijke zaken binnen de industrie. Deze artikelen komen van onder andere The Cointelegraph en Crypto Daily. Hou je niet van lezen maar wil je toch op de hoogte blijven? Dan kan je ook de CoinGecko podcasts luisteren waar je maar wil.

Conclusie

CoinGecko is een openbaring voor vele cryptogebruikers. Door de gebruiksvriendelijkheid en het zeer uitgebreide aanbod van tools en analyses is navigeren door de complexe wereld van crypto kinderspel geworden. Charts en analyses vinden we op verschillende platformen terug, maar waar CoinGecko echt mee uitpakt is het overzicht per categorie, de laatste tendensen qua populariteit en sterkste winnaars en verliezers. Zo navigeer je van het ene overzicht naar het andere, en krijg je alle nodige informatie van een token en weet je na afloop op welke exchange je deze kan kopen en handelen.

Ontdek in onze Facebookgroep hoeveel mensen gebruik maken van CoinGecko en welke mooie investeringen zij al hebben gedaan. Ben je nu echt benieuwd naar dé cryptoparels? In onze Masterclass gaan we samen op zoek en leggen we je haarfijn uit wat in onze ogen de parels zijn.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Vicky De Cock

Even voor alle duidelijkheid:  als er bij buy/sell  aangegeven wordt: strong sell, betekent dit dan dat het het ideale moment is om te verkopen en bij strong buy om aan te kopen ?