Vitalik Buterin Ethereum

Vitalik Buterin - oprichter van Ethereum

Wanneer we aan crypto denken, zijn er meteen een aantal munten die ter sprake komen omdat ze het goed doen en al heel veel hebben waargemaakt. Naast Bitcoin, is Ethereum een immens populaire munt waarin vrij snel in geïnvesteerd wordt, zonder dat sommige mensen eigenlijk weten waar deze munt vandaan komt. Het is natuurlijk ook niet gek, wetende dat Ethereum op één jaar tijd met meer dan 520% is gestegen in waarde. Maar wie is de man achter Ethereum? Wie is Vitalik Buterin?

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Ethereum én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Achtergrond Vitalik Buterin

Vitalik Buterin werd in 1994 geboren in Kolomna, nabije het koude Moskou in Rusland. Al op zesjarige leeftijd besloten zijn ouders te emigreren naar Canada omdat ze geloofden dat het meer toekomstperspectief zou bieden. Op school werd al vrij snel geconstateerd dat Vitalik hoogbegaafd is met een bijzondere interesse in mathematische programmering en economie.

Tijdens een internationale olympiade in de informatica in 2012, op 18-jarige leeftijd, kreeg hij al een bronzen medaille. In deze olympiade werden complexe mathematische vraagstukken voorgelegd die de deelnemers in een recordtempo moesten analyseren en oplossen. Vitalik bleek al snel bijzondere inzichten te hebben.

Een universitaire carrière zou vanzelfsprekend zijn. Maar kort na zijn aanmelding aan de universiteit van Waterloo in Ontario besloot hij zijn opleiding niet af te maken. In de plaats daarvan, besloot hij zijn kansen te wagen bij Thiel Fellowship. Hier krijgt hij na een pitch een geldbedrag van 100.000 dollar die hij kan gebruiken om zijn pitch uit te werken. Tijdens deze periode kwam Vitalik Buterin steeds meer in aanraking met cryptocurrency en alle bijhorende mogelijkheden. Tijdens deze periode, in 2011, kwam hij in aanraking met Bitcoin. Jawel, Bitcoin!

Niet veel later, in 2014 won hij de World Technology Award op 20-jarige leeftijd. En dit was enkel het begin, twee jaar later werd hij ook genoemd op de Fortune 40 lijst, een lijst van jonge invloedrijke ondernemers. 2018 wist hij ook op de Forbes 30 under 30-lijst te komen.

Bitcoin magazine

Vitalik werd benaderd door anderen in het cryptonetwerk met de vraag of hij interesse had om zich te verdiepen in Bitcoin. Buterin nam het voortouw in Bitcoin magazine waarbij hij op hoge frequentie blogposts schreef over het reilen en zeilen van Bitcoin. In ruil voor zijn eerste blogposts kreeg hij een vergoeding van vijf Bitcoins, een minimale vergoeding voor toen maar een hoop geld voor nu.

Door middel van zijn schrijfopdrachten voor Bitcoin-magazine verdiepte Vitalik zich in de wereld van crypto en de nieuwe technologie. Door zijn hoge intelligentie begreep hij al zeer snel hoe deze nieuwe revolutie werkte en wat de mogelijkheden waren om de cryptowereld naar een hoger niveau te tillen. Vitalik kreeg een belangrijke functie voor het huidige succes dat Bitcoin kent tot op de dag van vandaag. Met maar liefst 40.000 euro als huidige koers is Bitcoin veruit de koploper in de cryptomarkt en zijn de voorspellingen voor de toekomst veelbelovend.

Ontstaan Ethereum

Vitalik leert steeds meer over Bitcoin en de Blockchain-technologie waar hij zeer sterk in gelooft. De nieuwe methode om alles op een centrale blockchain te plaatsen is revolutionair waar Vitalik alleen maar voordelen van inziet. Na jarenlang bezig te zijn met Bitcoin, merkt hij ook dat de huidige technologie een aantal beperkingen met zich meebrengt. Zoals je wellicht weet is Bitcoin een platform om transacties over te boeken. Louter een platform voor transacties is voor Vitalik te beperkend en gelooft dan ook sterk dat deze technologie veel meer mogelijkheden heeft. Hij doet zijn eigen onderzoek en ontdekt dat de blockchain-technologie ook perfect zou zijn voor andere decentrale toepassingen zoals de inmiddels bekende dApps, decentrale applicaties. Tijdens Thiel Fellowship ontwikkelt en lanceert hij het Ethereum-netwerk.

In maart 2013, op 19-jarige leeftijd, komt Vitalik voor het eerst naar buiten met een eerste versie van zijn Whitepaper van Ethereum. Hierin vertelt hij over wat Ethereum is en welke doelstellingen hij hiermee wil gaan bereiken, een ‘next level gedecentraliseerde applicatie platform’. Hij wil de sterkte punten van Bitcoin gebruiken om een nieuw munt te ontwikkelen die de beperkende of negatieve aspecten van Bitcoin gaat verbeteren en naar een hoger niveau tillen. Het eerste project, gebaseerd op smart contracts werd gelanceerd in 2015.

Op zeer jonge leeftijd keek de wereld al vol bewondering naar Vitalik. Door zijn mathematische en economische kennis wist hij op jonge leeftijd al baanbrekend onderzoek te doen naar manieren om de cryptowereld te verbeteren en zo een heel netwerk te ontwikkelen dat veel meer te bieden had dan de inmiddels razend populaire Bitcoin.

In onderstaande video zie je hoe Vitalik zijn plannen bekend maakt betreffende Ethereum op een congres in 2014 in Miami, Florida.

Enterprise Ethereum Alliance (EEA) 

In mei 2017 kreeg Ethereum een flinke boost wat de munt positief heeft beïnvloed. Maar liefst 86 nieuwe bedrijven hebben bekendgemaakt dat ze toetreden tot de organisatie, met als doel de blockchaintechnologie te onderzoeken. Het toetreden heeft als doel dat grotere bedrijven de technologie gaan onderzoeken voor zakelijke toepassingen. Leden waaronder ING, Microsoft en IBM onderzoeken of het Ethereum-netwerk financiële transacties goedkoper kan maken.

Het grootste verschil met de Bitcoin-blockchain is dat de blockchain gebaseerd op Ethereum het mogelijk maakt om smart contracts aan te maken door middel van een open source. Elke transactie binnen het netwerk wordt goedgekeurd door gebruikers, door smart contracts. Op deze manier zijn verschillende toepassingen mogelijk.

Bekendste bedrijven die in 2017 hun intrede hebben gemaakt:

  • ING
  • Rabobank
  • Microsoft
  • IBM
  • Toyota
  • Samsung
  • Deloitte

De nadelen van Ethereum

Schaalbaarheid

De op één na grootste crypto qua marktkapitalisatie kent ook zijn groeipijnen. De schaalbaarheid van Ethereum is het grootste werkpunt die Vitalik heeft met zijn munt. De gebrekkige schaalbaarheid wordt ook wel toegekend als het gevolg van een sterk gedecentraliseerde benadering. Hierdoor komen updates traag en helaas ook vaak met de nodige vertragingen.

Afgelopen juli in 2020 kwam er dan ook een upgrade: Ethereum 2.0. Deze update heeft vooral als doel om de gebrekkige schaalbaarheid aan te pakken en de snelheid van de transacties te verbeteren.

Ethereum 2.0

Vorig jaar kwam Ethereum met de langverwachte update: Ethereum 2.0. Deze update zou alle problemen die Ethereum kende, volledig uit de weg ruimen. De nieuwe update wil vooral de Ethereum-blockchain sneller, schaalbaarder en duurzamer maken. Voor de update zou het netwerk slechts 30 transacties per seconde kunnen ondersteunen, terwijl dit met de nieuwe update maar liefst 100.000 zouden zijn.

Doelstellingen Ethereum 2021

Schaalbaarheid

2021 is een belangrijk jaar voor Ethereum en Buterin. Het Ethereum-netwerk zal eindelijk in staat zijn om meer transacties te kunnen verwerken. Vitalik is van plan om ‘shards’ te implementeren om dit doel te bereiken. Sharding is het proces waarbij het geheel wordt opgedeeld in verschillende delen, zogenaamde shards. Elk individueel onderdeel bevat alle informatie die de hele blockchain ook bevat, inclusief smart contracts.

Mining

Mining is een proces dat veel rekenkracht vraagt van je computer. Degene met de meeste rekenkracht, kan een transactieblok van de blockchain het snelst verwerken en krijgt hiervoor een beloning, doorgaans een deel van de token waarvoor hij aan het minen is. Dit afhandelen van de transacties kost ontzettend veel energie, duizenden computers werken dag en nacht om deze allemaal tijdig af te handelen. Dit systeem heet Proof-of-Work omdat het gebaseerd is op de hoeveelheid werkt die je verricht. Is je eigen computer sneller dan die van je buurman? Dan kan jij meer minen en krijg jij er ook meer voor in de plaats.

Het doel van Ethereum is om over te schakelen naar een energiezuinigere methode: Proof-of-Stake. Dit is een alternatieve manier die minder energie en rekenkracht vraagt. In plaats van de rekenkracht van je computer, wordt het bezitten van Ether nu belangrijk. De ether die je zelf bezit, kan je investeren binnen het systeem zelf. Dit betekent hoe meer Bitcoin of altcoins je bezit, hoe beter je kan minen.

Image
Vitalik Buterin

Concurrentie Ethereum

Door het decentrale karakter van de cryptowereld, kan iedereen met technische kennis zijn of haar eigen munt op de markt brengen. We zien dan ook dat het aandeel munten steeds meer toeneemt en dat steeds meer developers hun kans wagen op de cryptomarkt. Bij het ontwerpen van een nieuwe token, wordt vaak gekeken naar de technologie van Ethereum die voor veel investeerders zeer interessant is. Zeker met de update 2.0 die vooral de problemen van schaalbaarheid aanpakt. Hier een aantal munten die worden gezien als concurrenten van Ethereum.

Cardano

Cardano (ADA) wordt al langere tijd gezien als een rivaal van Ethereum. Eén van de oprichters van het platform was een oorspronkelijke medeoprichter van Ethereum: de Amerikaan Charles Hoskinson. In 2014 verliet hij Ethereum en richtte hij IOHK op, het bedrijf dat Cardano bouwt.

Vorig jaar in 2020 heeft Cardano een nieuwe implementatiefase gelanceerd wat een enorme boost heeft betekend voor de prijs van de ADA-tokens. Net als Ethereum 2.0 werkt Cardano aan een implementatie op lange termijn. Met nog drie implementatiefases die eraan komen, lijkt het erop dat Cardano wel eens een grote stappen kan gaan zetten.

Tron (TRX)

De cryptomunt Tron werd gelanceerd in 2017 en werd meteen vooruitstrevend door de overname van BitTorrent. Tron is gebaseerd op USDT en reeds zes maanden na de lancering van deze nieuwe munt, was Tron al gegroeid tot 12% van de totale tokens in het crypto-netwerk. De problemen die Tron heeft zijn vooral de schaalbaarheid en de kosten die het met zich meebrengt. Deze schaalbaarheid is net waar het nieuwe Ethereum 2.0 op inzet, om deze mogelijk te maken.

NEO

Neo wordt ook wel eens gezien als ‘China’s Ethereum’. Waarom? Ten eerste lijken de twee erg op elkaar en streven ze beide voor de gedecentraliseerde apps (dApps), ICO’s en slimme contracten. Dit zijn basiskenmerken die we ook terugzien bij Ethereum. Beide zijn ze open source, en hoewel de decentrale Blockchain wordt gereguleerd door de gebruikers, heeft NEO de steun van de Chinese regering.

In plaats van Proof-of-Work maakt NEO gebruik van dBFT (gedecentraliseerde Byzantium Fault Tolerant). Hierdoor wordt het proces veel sneller met maar liefst 10.000 transacties per seconde.

Toekomst Vitalik Buterin

We kunnen geen cryptowereld meer voorstellen zonder Vitalik Buterin. Hij heeft zelf Ethereum naar een hoger niveau getild, maar door zijn nieuwe technologische invloeden zijn er ook tal van nieuwe crypto ontstaan die zich gebaseerd hebben op de Blockchain van Ethereum. Hij zal altijd streven naar perfectie om van Ethereum dé parel van de cryptowereld te maken, en gezien de marktwaarde is hij goed op weg. Waar de marktprijs begin december 2020 nog op 480 euro per munt stond, staat hij momenteel al op bijna 1500 euro.

Vitalik zou momenteel 365.000 Ether bezitten, wat zijn netto vermogen flink doet stijgen. In februari 2018 haalde Ether een nettowaarde van 900 dollar, wat betekende dat Vitalik een netto vermogen had van 300 miljoen. Één Ether staat momenteel op 1800 dollar, dus Vitalik zijn rijkdom blijft maar groeien.

Maar investeerders zijn vooral benieuwd naar wat de toekomstvoorstellingen zijn voor de waarde van de munt. Niemand heeft natuurlijk een glazen bol en zelfs analytici kunnen geen sluitende antwoorden geven, maar toch zijn er speculaties:

 

YEAR Potential High Potential low
2021 25.000 dollar 780 dollar
2022 27.000 dollar 1200 dollar
2023 7.000 dollar 1440 dollar
2024-2025 70.000 dollar 3500 dollar

 

Let op: hou er rekening mee dat de bovenstaande speculaties over de prijs van Ethereum op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Conclusie

Vitalik Buterin is met zijn zeer jonge leeftijd (27 jaar) nu al een onmisbaar begrip in de wereld van crypto. Al vanaf jonge leeftijd was al bekend dat Vitalik Buterin iets bijzonders zou gaan doen met zijn hoge intelligentie, maar wie had gedacht dat hij verantwoordelijk zou zijn voor deze nieuwe technologie?

Hij was al vrij snel actief in de wereld van crypto door zijn bijdrage aan Bitcoin Magazine. Dit heeft ervoor gezorgd dat Vitalik zich steeds verder is gaan verdiepen in crypto en de achterliggende technologie. Waar het voor veel mensen een te complex gegeven is om zelf crypto te ontwikkelen, ging Vitalik Buterin deze uitdaging aan en met succes. Ethereum is de op één na grootste crypto met een totale marktwaarde van 200 miljard dollar.

Wanneer je nieuw bent in de wereld van crypto hoor je vaak de suggestie dat investeren in Ethereum een goed idee is, maar wij raden toch steeds aan om je eigen onderzoek te doen naar de crypto waarin je gelooft. Het is te allen tijde belangrijk om te weten wat een crypto doet en wat de doelstellingen zijn. Raadpleeg daarom altijd de whitepaper en doe je eigen onderzoek naar de munt. Benieuwd hoe populair de concurrerende crypto van Ethereum het doen? Neem een kijkje in onze Facebookgroep en ontdek hoeveel mensen er al hebben geïnvesteerd in kleinere token die lijken op die van Ethereum.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.