Naam en logo van HUSD op een witte achtergrond.

Wat is HUSD? Uitleg over deze stablecoin

In een volatiele markt als de cryptomarkt is het fijn om een beetje houvast te hebben. Veel investeerders noemen de koers van verschillende coins een soort achtbaan, waarin stablecoins als een oase van rust de vreemde eend in de bijt zijn. Waar Bitcoin en altcoins enorme prijsstijgingen of -dalingen meemaken, blijft de fiat valuta waarde van de betreffende stablecoin altijd hetzelfde. 

Veel crypto exchanges hebben een eigen stablecoin en ook Huobi is hier geen uitzondering op. Deze van origine Aziatische exchange heeft met HUSD een stablecoin die de waarde van de Amerikaanse dollar volgt. In deze blog kun je alles ontdekken omtrent de stablecoin HUSD, waaronder hoe je met HUSD op een veilige manier geld kunt verdienen!

Bekijk Snel

Bekijk in de onderstaande video de korte uitleg over HUSD, de stablecoin van Huobi:

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een andere coin dan de meeste altcoins. Omdat de meeste cryptomunten ten prooi vallen aan miljoenen crypto-investeerders, fluctueren de waardes van minuut tot minuut. De oase van rust in deze gekte zijn de stablecoins, die relatief weinig schommelen. Stablecoins proberen altijd de waarde van een bepaalde fiat valuta na te bootsen. Echter, dit lukt niet altijd voor honderd procent. 

Net als cryptocurrency's zijn fiat valuta ook fluctuerend in waarde. Deze koersbewegingen zijn een stuk kleiner van aard, omdat er simpelweg meer euro's dan cryptomunten in omloop zijn. Grote transacties hebben hierdoor minder invloed op een fiat valuta zoals de euro of Amerikaanse dollar. In de cryptowereld waar coins enorm kunnen fluctueren, bieden stablecoins de stabiliteit die de cryptomarkt nodig heeft.

Naast stablecoins die de koers van een fiat valuta nabootsen, kunnen stablecoins ook de koers van edelmetalen nabootsen. Zo zijn er diverse stablecoins die de koers van goud of zilver nabootsen, zoals PAX Gold (PAXG) en Tether Gold (XAUT). Stabiele cryptomunten ontlenen hun waarde en stabiliteit op verschillende manieren. De meest voorkomende manieren om de waarde te waarborgen zijn:

  • Fiat valuta, zoals de Canadese of Amerikaanse dollar
  • Edelmetalen, zoals goud en zilver
  • Algoritmes
  • Crypto valuta

Samen met de waardemaat vormt een stablecoin een vaste wisselkoers. Hierdoor is één stablecoin altijd evenveel waard als één eenheid van de betreffende waardemaat. Hierbij is de waardemaat de betrouwbare basis, die de stablecoin kenmerkt. Deze basis geldt voor elke stablecoin en valuta.

Vertrouwen in stablecoins

Doordat in 1971 de goudstandaard verdween bij de Amerikaanse dollar, moeten we ruim een halve eeuw de waarde van fiat valuta's baseren op vertrouwen. Het vertrouwen in een fiat valuta ontstaat door een aantal garantstellingen. Zo staat het land garant voor de centrale bank en geeft de centrale bank de munt uit, waarbij deze twee partijen de betreffende waarde als onderpand opgeslagen dienen te hebben.

Aangezien de kans groot is dat jij als lezer in Europa woont, heb je niet te maken met een land die de fiat valuta verzorgt, maar met een Europese organisatie. Ook in dit geval geldt het onderpand, welke door de Europese organisatie gegarandeerd wordt, als basis van het vertrouwen in de Europese euro.

Wil je een volledige uitleg over stablecoins? Via deze link kom je terecht bij een andere blog van AllesOverCrypto, waar stablecoins uitgebreid worden behandeld. Hierin worden verschillende stablecoins onder de loep genomen en kun je ook een juridische uitleg vinden!

Image
Huobi en de stablecoin HUSD.

Huobi USD (HUSD)

De stablecoin van Huobi is Huobi USD, die afgekort wordt met HUSD. Dit is de officiële stablecoin van Huobi, die de waarde van de Amerikaanse dollar nabootst. Het token kun je voornamelijk gebruiken op het platform van de Huobi exchanges, maar ook daarbuiten kan de coin van waarde zijn. Meer hierover kun je verderop in de blog ontdekken!

HUSD is een ERC-20 token, die logischerwijs geschikt is voor het Ethereum netwerk. ERC-20 is een afkorting van 'Ethereum Request for Comment 20'. Deze tokens zijn enkel geschikt voor het Ethereum netwerk, dus stuur ze niet zomaar naar een ander netwerk. Hierdoor is het mogelijk dat je jouw verstuurde crypto kwijt kan raken. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om dit te omzeilen, door bijvoorbeeld je tokens te wrappen.

Ondanks de samenwerking met grote partijen zoals Huobi en Paxos, is HUSD niet de grootste stablecoin. HUSD valt op het moment van schrijven (23 april 2022) zelfs buiten de top 10 van stablecoins die de Amerikaanse dollar nabootsen. Met een marketcap van ruim $400.000.000,- moet de stablecoin zijn meerdere erkennen in de grotere stablecoins. Hieronder kun je het verschil in marketcap met de grote stablecoins ontdekken:

Stablecoin Marketcap
Tether $ 83.140.000.000
USD Coin $ 49.900.000.000
TerraUSD $ 18.050.000.000
Binance USD $ 17.550.000.000
DAI $ 9.050.000.000
TrueUSD $ 1.350.000.000
Pax Dollar $ 945.000.000
Fei USD $ 420.000.000

Naast ERC-20 is HUSD ook een HECO en een TRC-20 token. TRC-20 tokens zijn de tokens op het TRON netwerk. Op welk netwerk jouw HUSD zich ook bevindt, jouw Huobi stablecoin tokens zullen altijd eenzelfde waarde als één Amerikaanse dollar hebben. Om dit te garanderen, heeft Huobi natuurlijk een onderpand nodig. Deze worden in reserve gehouden door de Paxos Trust Company, die gereguleerd wordt door het New York State Department of Financial Services (NYDFS).

De HUSD token wordt uitgegeven door Stable Universal. Frank Zhang, CEO van Stable Universal, zei hierover het volgende: "In de huidige cryptocurrency markten hebben handelaren altijd toegang nodig tot een veilige, betrouwbare stablecoin die volledig inwisselbaar is en risicoblootstelling beperkt. HUSD Token is betrouwbaar en ontworpen om efficiënt en eenvoudig te zijn. We zijn verheugd dat Huobi de HUSD token zal noteren, waardoor we snel liquiditeit kunnen opbouwen met hun enorme klantenbestand. Gecombineerd met de uitstekende reputatie van Paxos, bieden we een product met het hoogste niveau van toezicht en bescherming."

Image
De Amerikaanse dollar met verschillende crypto stablecoins
Afbeelding afkomstig van Medium.com/Coinmonks

Waar kan je HUSD gebruiken?

Op 9 verschillende locaties is het mogelijk om HUSD te gebruiken. Hierbij wordt er alleen gekeken naar locaties waar je tokens kunt swappen en naar verschillende exchanges. Natuurlijk is Huobi Global de meest voor de hand liggende optie. Daarnaast kun je op de volgende platformen gebruik maken van het token:

Het is niet uit te sluiten dat de coin in de toekomst op meer platformen wordt aangeboden. Zeker indien Huobi wereldwijd groeit qua populariteit, wordt deze kans steeds groter. Voor andere stablecoins van exchanges geldt dit ook. Zo kun je Binance USD (BUSD) gebruiken op Poloniex en de Gemini Dollar op Bitstamp.

HUSD Staking

In eerste instantie zijn stablecoins vaak niet direct de cryptomunten waar men aan denkt, wanneer het gaat over investeren in crypto. Echter zijn stablecoins dé perfecte manier om op een veilige manier rendement te maken over je vermogen. Door jouw HUSD te staken, kun je een vast percentage aan staking rewards verwachten.

Deze manier van geld verdienen kun je vergelijk met het ontvangen van rente op je spaarrekening. Vroeger waren deze spaarrentes zo hoog, dat vermogende mensen konden leven van hun spaargeld. Dit fenomeen wordt ook wel rentenieren genoemd. Vandaag de dag ontvang je maar 0,1% rente of moet je zelfs betalen voor je vermogen op de spaarrekening.

Het staken van stablecoins is daarom een perfect middel om je vermogen te vergroten en hierdoor te beschermen tegen inflatie. Niet op elk platform kun je de stablecoin van Huobi staken, maar er zijn enkele platformen die dit wel mogelijk maken. Zowel op YouHodler als op het platform van Huobi kun je HUSD staken. Echter verschillen de beloningen bij beide platformen. Zo ontvang je bij YouHodler een Annual Percentage Yield (APY) van ruim 12,7% en bij Huobi een APY van zo'n 3%.

Image
Visuele weergave van crypto staking
Afbeelding afkomstig van Coinbase.com

Geschikte wallet voor HUSD

Je kunt je HUSD bewaren op een exchange, maar dit is de minst veilige manier. Je hebt immers niet de codes in handen en de gezegde luidt niet voor niets: 'not your keys, not your coins'. HUSD wordt door de meest populaire wallets geaccepteerd.

De stablecoin van Huobi kun je bewaren op zowel software als hardware wallets. De meest populaire software wallet, de MetaMask wallet, accepteert de stablecoin van Huobi. Ook bekende alternatieven zoals de Atomic wallet en Trust wallet zijn geschikt voor het bewaren van je HUSD.

HUSD kan je naast de exchange en software wallet ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Huobi Global Exchange

Waar Huobi voorheen vooral bekend stond als Aziatische exchange, is hier tegenwoordig verandering in gebracht. Naast Huobi Korea en Huobi Japan, bestaat nu ook Huobi Global. Het cryptobedrijf is opgericht in 2013, toen Leon Li zijn studie Computer Engineering aan de Tsinghua University had afgerond. De exchange is ondertussen uitgegroeid tot wereldwijd een van de grootste cryptoplatformen, met kantoren in onder andere Hong Kong, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. 

Op het moment van schrijven (23 april 2022) staat Huobi Global genoteerd als de op zes na grootste crypto exchange. Deze score is door Coinmarketcap gebaseerd op verschillende aspecten, zoals de liquiditeit en hoeveelheid gebruikers. Huobi Global heeft ongeveer 500 verschillende cryptomunten in het assortiment, waarmee het grote cryptoplatformen zoals FTX, Binance en Coinbase voor blijft. 

Echter, wanneer je Huobi Global op andere fronten gaat vergelijken met andere grote crypto exchanges, delft Huobi Global vaak het onderspit. Zo is het aantal websitebezoekers met ruim 1,2 miljoen bezoekers bij Huobi een stuk lager dan bij bijvoorbeeld Binance (21,9 miljoen bezoekers), Kucoin (2,4 miljoen bezoekers) en Crypto.com (2 miljoen bezoekers).

Image
Logo en slogan van Huobi Global.

Huobi Token  

De Huobi USD token is niet te verwarren met de Huobi Token. Deze token is ook van Huobi, maar heeft een ander doel en een andere waarde. De Huobi Token is een op Ethereum gebaseerde digitale activa, die wordt uitgegeven door de Huobi Group, de exploitant van de Huobi cryptocurrency exchange. Deze cryptocurrency kan worden gebruikt om te stemmen over te nemen beslissingen, om cryptobeloningen te ontvangen en te handelen met andere cryptocurrencies die op het Huobi platform tot het assortiment behoren.

Het verschil tussen de Huobi Token en de Huobi USD kun je vergelijk met bijvoorbeeld Binance, die naast de Binance Coin (BNB) de stablecoin Binance USD heeft. Beiden hebben verschillende functie binnen het ecosysteem van de exchange. Op de NFT marktplaats van Binance kun je beide tokens gebruiken als betaalmiddel, wie weet geldt dit in de toekomst ook voor de tokens van Huobi!

Conclusie

De stabiliteit op de cryptomarkt kun je terugvinden in stablecoins. Deze fluctueren niet zo heftig als Bitcoin en andere altcoins doen, maar blijven gelijk aan waarde in fiat valuta. Ook bij HUSD is dit het geval. Ondanks dat je niet geld kunt verdienen door HUSD te traden (tenzij je HUSD in bijvoorbeeld BTC/HUSD gebruikt), kun je wel geld verdienen met de stablecoin.

Staking is een perfecte methode op geld te verdienen met crypto. Voor veel mensen is dit een herkenbare methode, omdat het lijkt op het sparen bij de bank. Echter zijn de rentes tot wel 100 keer zo hoog! Voor spreiding van je portfolio, als vervanging van de spaarrekening of als manier om geen slachtoffer van inflatie te worden, kun je HUSD als cryptomunt gebruiken.

Echter, er zijn diverse stablecoins die op meer cryptoplatformen te gebruiken zijn. De kans is groot dat je andere exchanges gebruikt, die HUSD niet in hun assortiment hebben. In dat geval raad ik je aan om te onderzoeken welke percentages voor het staken van HUSD worden geboden, zodat je de optimale beloning uit je vermogen kunt gaan halen!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Huobi en diens stablecoin HUSD? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over stablecoins en de Huobi exchange!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.