Exchanges
10/1/22

Bitstamp Review - betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Bitstamp Review - betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je begint met je crypto-avontuur is één van de vraagstukken waarvoor je komt te staan: ‘Welke exchange ga ik gebruiken?’. Zonder exchanges is er geen crypto en dat is dan ook de reden dat er tegenwoordig zoveel exchanges zijn.

Dit maakt de keuze er natuurlijk niet makkelijker op en daarom proberen wij jou te helpen door reviews te schrijven over verschillende exchanges, met vandaag: Bitstamp. Bitstamp is één van de eerdere crypto exchanges die al werd opgericht in 2011.

Maar betekent dit dan ook dat Bitstamp een goede exchange is? Daar gaan we vandaag achterkomen! Wat is Bitstamp precies? Wat kun je ermee? Wat zijn de kosten? Wat is het aanbod? En hoe koop je crypto via Bitstamp? Op die vragen, en meer, krijg je vandaag antwoord. Laten we meteen beginnen!

Bekijk snel

Bekijk jij liever exchange reviews in videovorm? Eén van onze favoriete crypto YouTubers CoinBureau maakte eerder al eens een review over de Bitstamp-exchange. Deze kun je hieronder bekijken.

https://youtu.be/xQLYOeTEgM4

Wat is Bitstamp?

Bitstamp is een crypto exchange die werd opgericht in 2011. De exchange komt uit Luxemburg en was er dus echt al vanaf het begin bij. Bitstamp maakt het mogelijk om cryptocurrency aan te kopen met fiat geld en ook weer te verkopen voor fiat geld.

Als fiat-eenheden accepteert Bitstamp op dit moment de US Dollar, de Euro en de Britste Pond. In ruil voor deze fiat-eenheden kun je dan verschillende cryptocurrency’s kopen, bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Algorand (ALGO), Ripple (XRP), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Steller Lumen (XLM), ChainLink (LINK), OMG Network (OMG), USD Coin (USDC) en Paxos Standard (PAX).

Het doel van Bitstamp is: ‘Een nieuwe financiële wereld toegankelijk en voordelig maken voor iedereen door middel van crypto’. Ze geloven dat deze nieuwe financiële wereld kansen kan bieden voor iedereen en stellen deze kansen dan ook graag open.

Bitstamp maakt het niet alleen voor handelaren zoals jij en ik mogelijk crypto te kopen via het platform, maar ook voor institutionele investeerders. Bijvoorbeeld banken, hedge funds en fintech-bedrijven maken ook gebruik van Bitstamp.

Naast het gebruik maken van je laptop of computer wanneer je wil handelen via Bitstamp, kun je dit ook doen via je telefoon. Bitstamp heeft namelijk een eigen mobiele app. In deze app zitten exact dezelfde opties als de opties die je hebt in de laptopversie van de exchange. Wat deze opties precies zijn, lees je zometeen. Laten we eerst eens gaan kijken naar de kostenstructuur van Bitstamp.

Bitstamp fees

Handelen via Bitstamp is helaas niet gratis. Ook via Bitstamp betaal je gewoon fees voor elke trade die je doorvoert. Echter, hoe meer je handelt, hoe goedkoper het voor je wordt. Bitstamp werkt namelijk, net als veel exchanges tegenwoordig, met een tiersysteem als het gaat om fees.

Wanneer je begint via Bitstamp, betaal je 0,50% per trade die je plaatst. Als je dan boven de $10.000 uitkomt met je 30 dagen handelsvolume, betaal je nog maar 0,25% per trade. Zodoende blijft het omlaag gaan. Hoe dit precies werkt zie je in onderstaande tabel.

Fee % 30 dagen handelsvolume
0,50% < $10.000
0,25% < $20.000
0,24% < $100.000
0,22% < $200.000
0,20% < $400.000
0,15% < $600.000
0,14% < $1.000.000
0,13% < $2.000.000
0,12% < $4.000.000
0,11% < $20.000.000
0,10% < $50.000.000
0,07% < $100.000.000
0,05% < $500.000.000
0,03% < $2.000.000.000
0,01% < $6.000.000.000
0,005% < $20.000.000.000
0,0% > $20.000.000.000

Het is dus wél mogelijk om gratis te handelen via Bitstamp, al moet je dan wel héél veel handelen. Bij elkaar opgeteld moet je handelsvolume van de vorige maand dan namelijk boven de $20.000.000.000 uitstijgen, maar dan heb je ook wel wat!

We kunnen natuurlijk wel de kosten van Bitstamp op zich bekijken, maar het heeft pas écht nut wanneer je deze vergelijkt met de handelskosten van andere exchanges. We zien dan dat Bitstamp eigenlijk middelmatig duur is.

Wanneer je Bitstamp namelijk vergelijkt met exchanges als Binance of Kucoin, zie je dat deze aanzienlijk duurder is. Deze beide exchanges vragen namelijk 0,1% per transactie. Echter, wanneer je Bitstamp vergelijkt met exchanges als Coinmerce of BLOX, zie je dat Bitstamp goedkoper is.

Bitstamp assortiment

Bitstamp bestaat dus al sinds 2011. Door de jaren heen hebben ze hun assortiment dan ook flink uitgebreid. Naast de Euro, de US Dollar en de Britste Pond zijn er via Bitstamp ook 52 verschillende cryptocurrency’s te verhandelen.

Onder deze cryptocurrency’s vallen dus de eerdergenoemden, maar bijvoorbeeld ook andere grote projecten als Cardano (ADA), Polygon (MATIC) en Uniswap (UNI), evenals ietwat kleine projecten als Hedera Hashgraph (HBAR), AAVE (AAVE), yearn.finance (YFI), Celsius Network (CEL) en SKALE Network (SKL).

Hiermee is het assortiment van Bitstamp dus niet super klein, daar het bijvoorbeeld groter is dan het assortiment van BLOX, maar ook niet super groot, daar het kleiner is dan het assortiment van exchanges als bijvoorbeeld Binance, Kucoin of Bitvavo.

Bitstamp exchange
De Bitstamp exchange op zowel PC als mobiel

Bitstamp sociale media

Bitstamp is, zoals in principe elke exchange, actief op sociale media. Hoewel het bekijken van de exchange op sociale media niet direct iets zegt over hoe de exchange werkt en wat voor mogelijkheden deze heeft, kan het toch nuttig zijn. Wanneer een exchange namelijk door veel mensen gevolgd wordt op sociale media, is de kans dat deze door veel mensen gebruikt wordt en hieruit zou je op kunnen maken dat andere mensen het een fijne exchange vinden.

  • Twitter: allereerst is Bitstamp actief op Twitter. Daar hebben zij 471.300 volgers.
  • Facebook: daarnaast is Bitstamp actief of Facebook. Daar hebben zij 34.398 volgers.
  • Instagram: ook is Bitstamp actief op Instagram. Daar hebben zij 6.128 volgers.
  • Telegram: tevens heeft Bitstamp een eigen Telegram-groep, waar 808 mensen lid van zijn.

Bitstamp heeft dus vrij grote fanbases op sociale media en hoewel dit niet super veel zegt, is het wel iets wat je mee kunt nemen in de keuze of Bitstamp de juiste exchange voor jou is.

Bitstamp mogelijkheden

Via Bitstamp kun je eigenlijk alles wel doen als het gaat om traden. Zo zijn er verschillende order types beschikbaar, waardoor je erg specifiek kunt traden. Via Bitstamp kun je namelijk gebruik maken van: een instant order, een market order, een limit order, een stop order en een trailing stop order.

Iets anders wat Bitstamp aanbiedt, is Bitstamp Earn. Bitstamp Earn is een platform waar gebruikers hun crypto kunnen inzetten om een passief inkomen te verdienen. Je kunt hier dus de crypto die je al bezit inzetten om meer crypto te verdienen. Het voordeel hierbij is dat je je geld niet daadwerkelijk vast hoeft te zetten, aangezien je het er op elk moment uit kunt halen. Helaas kun je op dit moment enkel Ethereum en Algorand gebruiken binnen Bitstamp Earn, maar Bitstamp belooft dat er snel meerdere cryptocurrency’s zullen volgen. Voor Ethereum ontvang je op dit moment een APY van 5,35% en voor Algorand ontvang je een APY van 2,58%. Je kunt Bitstamp Earn eigenlijk dus gewoon zien als een vorm van staking.

Bitstamp veiligheid

Bitstamp heeft een vrij uitgebreid aanmeldingsproces. Je hoeft bij het aanmaken van een account bij Bitstamp namelijk niet alleen een emailadres en een wachtwoord achter te laten, maar Bitstamp wil veel meer van je weten.

Zo willen ze bijvoorbeeld ook je geboortedatum hebben, een foto van je gezicht van zowel het voor- als het zijaanzicht, maar ook een identiteitsbewijs en een bewijs van woonplaats. Hierdoor weet de Bitstamp exchange best wel veel van je, wanneer je een account bij ze aanmaakt.

Veel mensen zijn hier geen fan van, omdat ze vinden dat crypto decentraal moet blijven en daar passen aanmeldingsprocedures als deze niet echt bij. Echt gek is het natuurlijk ook weer niet. Zoals eerder al aan bod kwam, zijn op Bitstamp ook veel institutionele investeerders aanwezig en veiligheid is voor Bitstamp dan ook erg belangrijk. Hierdoor willen ze scammers, hackers, of criminelen natuurlijk graag van het platform houden en een aanmeldingsprocedure als deze zal hier zeker bij helpen.

Na deze langdurige aanmeldingsprocedure kun je er bij Bitstamp voor kiezen een 2FA-authenticatie (tweestapsverificatie) in te stellen. Dit betekent dat je wanneer je inlogt op je account, je niet alleen de wachtwoord nodig hebt, maar bijvoorbeeld ook je telefoon om een bevestigingscode op te ontvangen. Hierdoor kan er niemand in je account komen, zolang deze persoon je telefoon niet heeft.

Daarnaast heeft Bitstamp een SSL-certificaat. Dit is een Secure Sockets Layer, wat eigenlijk een beveiligde laag tussen een server en een internet browser is. Hierdoor kunnen mensen via de internet browser niet bij de data in de server, waardoor hackers een stuk moeilijker binnen kunnen komen bij Bitstamp.

Bitstamp exchange
De vereenvoudigde versie in de Bitstamp-app

Is Bitstamp een goede crypto exchange?

De vraag waar je uiteindelijk waarschijnlijk voor bent gekomen is: ‘Is Bitstamp een goede crypto exchange?’. Echter, de vraag zou niet moeten zijn ‘Is Bitstamp een goede crypto exchange?’, de vraag zou moeten zijn ‘Is Bitstamp een goede crypto exchange voor mij?’. Het antwoord op deze vraag is namelijk voor iedereen anders.

Het is namelijk afhankelijk van jouw voorkeuren. Wat vind je belangrijk in een exchange? Zijn lage kosten je topprioriteit? Dan is Bitstamp waarschijnlijk niet de juiste exchange voor jou. Je betaalt namelijk aanzienlijk hogere kosten dan bijvoorbeeld bij Kucoin, Binance en Bitvavo.

Vind je het belangrijk dat je veel verschillende soorten trades kunt plaatsen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat Bitstamp wel de juiste exchange voor jou is. Er zijn namelijk tal van order types beschikbaar via Bitstamp, meer dan via de meeste exchanges.

Vind je een breed muntenassortiment belangrijk? Dan is Bitstamp misschien juist weer niet de juiste exchange voor jou. Hoewel 52 verschillende munten natuurlijk niet weinig is, zijn er een heleboel exchanges die meer verschillende munten aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Binance, Kucoin en Bitvavo.

Op deze manier zul je dus alle punten moeten afwegen om vervolgens de beste keuze te kunnen maken over of Bitstamp wel of niet de juiste exchange voor jou is. Wil je eerst meer weten over welke andere opties er zijn en wat deze exchanges precies inhouden? Wij schreven al tal van blogs over een heleboel verschillende crypto exchanges. Deze kun je allemaal hier vinden, onder het tabje ‘Exchanges’.

Conclusie

Bitstamp is dus een exchange die werd opgericht een 2011. Ze waren er erg vroeg bij dus! Maar betekent dit ook dat het een goed exchange is? Dat is waar we vandaag naar keken.

De fees van Bitstamp zijn, in vergelijking met andere exchanges, niet super hoog, maar ook niet super laag. Ze zijn hoger dan bij exchanges als Kucoin of Binance, maar lager dan bij exchanges als Coinmerce of BLOX.

Voor deze middelhoge kosten krijg je ook wat terug. Zo zijn er via Bitstamp heel veel verschillende ordertypes beschikbaar. Je kunt namelijk een instant order, een market order, een limit order, een trailing stop order en een stop order doorvoeren. Dat is dan weer meer dan bij verschillende andere exchagnes.

Het assortiment is dan weer niet super hoog, met zijn 52 munten. Dat is lager dan bij de meeste exchanges.

Op deze manier hebben we alles wat met de Bitstamp exchange te maken heeft samengevat en hopelijk kun je daardoor aan de hand van deze blog de juiste keuze maken over of Bitstamp de juiste exchange voor jou is.

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk een keuze kunnen maken over of Bitstamp de juiste exchange voor jou is of niet. Het kan natuurlijk dat je nog vragen hebt. Wil je na het lezen van deze blog nog meer weten over de Bitstamp-exchange, of een andere exchange? Of heb je een andere crypto-gerelateerde vraag? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep, hierin staan we met zijn allen klaar om al jouw vragen te beantwoorden en gaan we simpelweg graag het gesprek met je aan over alles wat met crypto te maken heeft!

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!