Blockchain
6/12/21

Tron blockchain - technische uitleg voor beginners

Tron blockchain - technische uitleg voor beginners
TRON
trx

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Er zijn op dit moment verschillende blockchains die het op willen nemen tegen Ethereum (ETH). Daar is TRON (TRX) één van. Dit project probeert Ethereum te verslaan door een andere techniek te gebruiken, zodat ze niet tegen dezelfde problemen als Ethereum aan lopen. Denk bijvoorbeeld aan de problemen omtrent schaalbaarheid, die zorgen voor lange transactietijden en hoge transactiekosten.

Je kunt echter niet zomaar de concurrentie aangaan tegen een grote blockchain als Ethereum. Je zult er dan voor moeten zorgen dat je blockchain smart contracts ondersteunt, ontwikkelaars efficiënt een applicatie kunnen bouwen, er grote schaalbaarheid mogelijk is om vervolgens ook nog eens een grote community op te bouwen. Niet iets dat je binnen een paar dagen regelt.

Toch vindt TRON dat het er goed in geslaagd is. We leggen je in dit artikel meer uit over wat TRON is, maar gaan vooral dieper in op de technische werking van TRON. Zo begrijp je misschien waarom het team achter TRON denkt dat ze een betere blockchain dan Ethereum hebben neergezet, en kun je zelf oordelen of je denkt dat het ze is gelukt.

Bekijk snel

Wat is TRON (TRX)?

Traditioneel gezien is alles wat met digitale entertainment heeft te maken gecentraliseerd. Denk bijvoorbeeld aan video's, series of films, welke je kunt bekijken op YouTube, Netflix of Videoland. Of wat dacht je van games, welke draaien op een centrale server van Call of Duty of EA Sports. En als laatste: de muziekindustrie. De muziek draait op servers van iTunes, Spotify of Deezer.

Volgens de makers van TRON kan dat een stuk gedecentraliseerder. Het is namelijk mogelijk om ontzettend veel verschillende soorten data op een blockchain te bewaren. Niet alleen cryptocurrencies, maar ook video's, muziek, afbeeldingen en zelfs computerprogramma's kunnen op een blockchain worden bewaard.

Daarom besloot Justin Sun in 2017 TRON op te richten. Met de ICO haalde dit project meer dan 70 miljoen dollar op. Dat is een buitengewoon hoog bedrag voor een ICO in die tijd. Investeerders konden toen al TRX-tokens kopen voor maar 0,0019$. Dat is dan weer een buitengewoon laag bedrag, vergeleken met de waarde die het token tegenwoordig heeft.

Wat kun je met TRON doen?

TRON zorgt ervoor dat iedereen zijn data op een decentrale manier kan opslaan: op de blockchain van TRON. Ze focussen zichzelf voornamelijk op de makers van online producten, zoals games, muziek, video's en documenten. Door deze op een blockchain te bewaren, houden de makers van deze producten het werk in eigen handen.

Dat komt voort uit het probleem dat veel makers ervaren met gecentraliseerde applicaties. Denk bijvoorbeeld aan Spotify. Je kunt als artiest niet meer om Spotify heen, omdat het de grootste muziek-app ter wereld is. Wanneer artiesten hun muziek hier op willen zetten, ontvangen ze natuurlijke en vergoeding, maar dit is een stuk lager dan wanneer ze het zelf zouden uitbrengen.

Tussenpersonen eisen zoals gebruikelijk veel geld op. Dat is de reden dat veel blockchainprojecten populair zijn geworden, waaronder TRON.

Wil je eerst nog meer weten over TRON? Bekijk dan eens onderstaande video. Je zult het dan makkelijker vinden om de technische werking van de blockchain te begrijpen.

Hoe werkt de TRON blockchain?

Nu je weet wat TRON is, gaan we dieper naar de technische werking van de blockchain kijken.

De TRON-blockchain maakt onder andere gebruik van de TRON Virtual Machine (TVM) en bestaat uit drie verschillende lagen:

 • Core Layer
 • Storage Layer
 • Application Layer

Core Layer

Zoals je misschien wel uit de naam kunt halen, is dit de kern van de blockchain. Hier vind je verschillende modules terug die de belangrijkste kenmerken aan de TRON-blockchain geven. Denk hierbij aan het consensus algoritme, account management en de smart contracts. Door de smart contracts is het mogelijk om dApps op TRON te laten draaien.

Delegated Proof of Stake

De blockchain van TRON maakt gebruik van het Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus algoritme. Iedereen kan een node opzetten en laten draaien in het TRON-netwerk. Dit betekent dat nodes kunnen stemmen op andere nodes die zij het meeste vertrouwen. De node met de meeste stemmen mag blokken gaan toevoegen voor de blockchain.

Nodes die blokken mogen toevoegen, worden delegates genoemd. Zij ontvangen een beloning voor het werk dat ze leveren, in de vorm van TRX-munten

Het stemmen gebeurt door middel van TRX-munten, en dit wordt ook wel voting power genoemd. Des te meer TRX-tokens je hebt, des te meer voting power je hebt. Jouw stem heeft dan meer invloed op de uitslag. Er is echter wel een maximum aantal voting power dat iemand kan gebruiken. Hierdoor blijft het netwerk gedecentraliseerd.

Storage Layer

Eerder in dit artikel werd er verteld dat makers hun digitale producten op kunnen slaan op de blockchain van TRON. Dit gebeurt door binnen de storage layer. Deze laag maakt gebruik van een speciaal protocol dat bestaat uit Block Storage en State Storage. Er is gekozen om het protocol uit twee delen te laten bestaan, zodat de data op een betere manier opgeslagen kan worden.

Application Layer

Net zoals Ethereum (ETH) heeft TRON een speciale applicatie laag. Op deze laag kunnen dApps en smart contracts worden geplaatst door ontwikkelaars. Dit gebeurt met behulp van de TRON Virtual Machine, waar we zometeen meer over zullen vertellen.

Met het TRON protocol kunnen gebruikers een eigen wallet maken die volledig is gepersonaliseerd. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de makers van digitale producten verschillende kanten op kunnen met deze blockchain, maar het ook voor gebruikers mogelijk is om applicaties op deze blockchain naar wens in te stellen.

Op deze laag draaien ook de TRC10-tokens. TRC10 is het token standaard dat door TRON wordt gebruikt. Ontwikkelaars kunnen zelf hun eigen TRC10-tokens aanmaken en verkopen op de DEX die op de blockchain draait.

Image
hoe werkt tron blockchain
De drie lagen van de TRON-blockchain

TRON Virtual Machine

TRON heeft een eigen virtual machine, genaamd de TRON Virtual Machine (TVM), wat een Turing Complete Virtual Machine is. Een hele mond vol dus, en misschien dat je hier nog nooit van hebt gehoord. De kans is groter dat je ooit van de Ethereum Virtual Machine hebt gehoord.

De TRON Virtual Machine is een hard fork van de Ethereum Virtual Machine. Dit betekent dat de TVM simpelweg is gekopieerd van EVM, waarna er een aantal aanpassingen zijn gemaakt om de TVM werkende te krijgen voor de blockchain van TRON. Deze werkt immers anders dan de blockchain van Ethereum.

Er is niet zomaar gekozen voor een virtual machine. TRON wil het ontwikkelaars namelijk makkelijk maken om een applicatie te ontwikkelen voor de blockchain. Met de TVM wordt de blockchain veiliger, stabieler, schaalbaarder en dus ook efficiënter. Dat komt niet alleen de makers van TRON ten goede, maar ook ontwikkelaars en gebruikers van dApps plukken hier de vruchten van.

Ontwikkelaars kunnen zelf hun eigen dApp programmeren met de Solidity programmeertaal. Dit is de programmeertaal die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van dApps op de blockchain van Ethereum. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen tussen de TVM en EVM:

 • De TVM gebruikt het Delegated Proof of Stake algoritme, terwijl EVM gebruikmaakt van Proof of Stake;
 • Transactiekosten op de TVM worden betaald met Energy (en dus geen TRX-tokens), terwijl gebruikers met de EVM hun transactiekosten in Gas betalen.

Wil je iets dieper duiken in de technische werking van de TRON Virtual Machine? In onderstaande video legt een blockchain ontwikkelaar je alles uit over de TVM!

TRON vs. Ethereum

Veel mensen vergelijken TRON met Ethereum. Dat is niet raar, want deze twee blockchains hebben veel overeenkomsten met elkaar. Natuurlijk zijn er ook genoeg verschillen tussen deze twee blockchains. Voordat we daarop in gaan, laten we eerst eens gaan kijken naar de overeenkomsten.

Overeenkomsten tussen TRON en Ethereum

Zowel TRON als Ethereum maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om een applicatie te programmeren die men op de blockchain kan laten draaien. Hierdoor kunnen er nieuwe producten gebouwd worden op de blockchains waar andere gebruikers weer van profiteren.

Beide blockchains kunnen deze dApps laten draaien, omdat ze smart contracts ondersteunen. TRON maakt gebruik van de TRON Virtual Machine, welke een kopie is van de Ethereum Virtual Machine. Ook maken beide blockchains gebruik van de Solidity programmeertaal.

Het is mogelijk om ERC-tokens uit te voeren op de TRON-blockchain, omdat deze door het protocol ondersteund worden. Het voordeel is dat de transactiekosten op TRON veel lager liggen dan op de blockchain van Ethereum. Hierdoor kunnen crypto traders tokens die op Ethereum draaien veel goedkoper kopen via het TRON-netwerk dan via het Ethereum-netwerk.

Er zijn veel mensen die kritiek hebben op TRON, omdat zij menen dat TRON te ver is gegaan in het kopiëren van Ethereum. Het is aan jou om te bepalen of jij het hiermee eens bent.

Verschillen tussen TRON en Ethereum

Aan de andere kant zijn er ook verschillen tussen de blockchains. Zo heeft TRON een eigen token standaard, genaamd TRC-10, terwijl Ethereum zijn eigen ERC-protocollen heeft. Ook maken beide blockchains gebruik van een ander token voor de transactiekosten. Ethereum gebruikt Gas, terwijl TRON gebruikmaakt van Energy.

Het laatste verschil is de doelgroep. Ethereum is een blockchain voor een algemene doelgroep, terwijl TRON zich veel meer focust op een specifieke doelgroep: de makers van digitale producten als muziek, video's, afbeeldingen en games.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillen tussen TRON en Ethereum op het gebied van technische werking? In onderstaande video legt een blockchain ontwikkelaar uit wat de overeenkomsten en verschillen tussen TRON en Ethereum zijn, en wat volgens hem het beste is.

De voor- en nadelen

Je hebt na het lezen van de werking van TRON misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen. Om kort samen te vatten wat TRON is en hoe de blockchain werkt, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van de TRON blockchain voor je opsommen.

Voordelen

 • Ontwikkelaars kunnen zelf hun dApp ontwikkelen voor TRON;
 • TRON heeft een eigen token standaard, genaamd TRC-10;
 • Ontwikkelaars hoeven geen nieuwe programmeertaal te leren om een dApp voor TRON te ontwikkelen. TRON maakt gebruik van Solidity en dit is de meest gebruikte programmeertaal voor blockchainprojecten;
 • Er is een specifieke doelgroep voor ogen: de makers van digitale producten;
 • De transactiekosten op het netwerk van TRON liggen vele malen lager dan de kosten die je betaalt op het netwerk van Ethereum.

Nadelen

 • TRON lijkt veel op een kopie van Ethereum, en kan daarom gezien worden als een kopie zonder unieke eigenschappen;
 • Er zouden veel codeerfouten in de GitHub van TRON staan;
 • TRON wordt door sommigen als een gecentraliseerde blockchain gezien, omdat een groot deel van de TRX-tokens bij dezelfde adressen is opgeslagen.

Conclusie

TRON is een blockchain waar makers van digitale producten hun werk op kunnen bewaren. Traditioneel gezien gebeurt dit door middel van gecentraliseerde autoriteiten. Denk aan YouTube, Spotify en iTunes. Gelukkig kunnen de makers hun producten weer in eigen beheer delen met de wereld, met behulp van TRON.

De blockchain zelf lijkt veel op die van Ethereum. Dit is dan ook de kritiek dat veel mensen aan TRON geven. Toch doet dit niks af aan de werking en functionaliteit van de blockchain. Het is de afgelopen jaren namelijk een geliefde blockchain geworden onder crypto traders. Dat is ook mede te zien aan de koerswaarde van TRON, die sinds het ontstaan ontzettend hard is gestegen. 

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de TRON blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over TRON of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Gorev Evgenii

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!