ethereum

Investeren in Bitcoin of in Altcoins?

Wanneer je crypto wilt kopen, heb je keuze uit twee verschillende soorten cryptovaluta. Je hebt Bitcoin en Altcoins. Misschien weet je nog niet zo goed wat het verschil is, of wil je juist alleen maar weten in welke van deze twee je het beste kunt investeren. We leggen je daarom alles uit over zowel Bitcoin als Altcoins, zodat jij precies weet wat voor jou de beste keuze is: Bitcoin of Altcoins?

Bekijk snel

Bitcoin

De allerbekendste en populairste cryptovaluta van deze tijd is zonder meer Bitcoin. Al in 1998 werd het idee van blockchain bedacht door Wei Dai. Elf jaar later, in 2009, implementeerde Satoshi Nakamoto de eerste cryptovaluta genaamd Bitcoin. Echter duurde het eerst nog jaren voordat Bitcoin ook daadwerkelijk groot was. In 2017 was de grote Bitcoin hype, toen Bitcoin tot een waarde van 20.000 dollar steeg. 

De Bitcoin draait natuurlijk op een blockchain. Alleen is een blockchain niet iets waar er maar één van kan zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende blockchains. Al deze blockchain kunnen een cryptovaluta hebben. En dat zijn de Altcoins.

Wat zijn Altcoins?

Altcoins zijn dus alle cryptomunten behalve Bitcoin. Het is dan ook een afkorting van de term Alternatieve Munt. De eerste Altcoin was Namecoin. Voor de rest zijn Altcoins eigenlijk hetzelfde als Bitcoin. Ze worden namelijk gebruikt voor de handel in cryptovaluta. Je kunt Altcoins kopen, verkopen of bewaren.

Er zijn tal van Altcoins op de markt. Iedere dag komen er nieuwe Altcoins bij. Toch zijn de bekendste Altcoins wel Ethereum, Dash, Litecoin, NEO en Ripple. Sommige van deze Altcoins hebben een eigen blockchain, en anderen draaien op de blockchain van een andere cryptomunt.

Maar waarom zijn er Altcoins? Is Bitcoin niet goed genoeg? Eigenlijk wel ja. Altcoins zijn eigenlijk altijd verbeteringen van Bitcoin. Dit komt doordat Bitcoin bepaalde functies niet heeft, en het dus niet bruikbaar is voor bepaalde situaties. Ethereum is bijvoorbeeld vooral gericht op smart contracts. Iets wat op de Bitcoin blockchain moeilijk te implementeren is. Het kan wel, maar het werkt nooit zo goed als een blockchain die hier speciaal voor is ontwikkeld.

Er zijn ook Altcoins die juist veel sneller transacties willen kunnen verwerken dan Bitcoin. Bij Bitcoin duurt het ongeveer 10 minuten voordat een transacties is verwerkt. Dat is voor veel mensen te langzaam. Daarom besloten mensen een eigen cryptomunt te ontwikkelen, op een blockchain die veel sneller transacties kan verwerken. Of een blockchain waarop je veel minder transactiekosten hoeft te betalen. Dat biedt namelijk tal van nieuwe kansen en mogelijkheden. Kans en mogelijkheden die we niet kunnen vinden in Bitcoin.

Het verschil tussen Bitcoin en Altcoins

Eigenlijk is er in essentie geen verschil tussen Bitcoin en Altcoins. Het zijn namelijk beide cryptomunten. Alleen omdat Bitcoin de eerste cryptomunt was, worden alle volgelingen Altcoins genoemd. Natuurlijk gebruiken Altcoins wel andere protocollen, consensus algoritmes en benamingen dan Bitcoin. Maar dat doen Altcoins onderling ook al.

Het is niet zo dat Altcoins minder goed zijn dan Bitcoin. Integendeel, veel Altcoins zijn juist beter dan Bitcoin in bepaalde inzichten. Zo loopt Bitcoin tegen het probleem van schaalbaarheid aan. Veel Altcoins lossen dit probleem op. Denk bijvoorbeeld aan Radix DLT. Of de transactie-kosten en snelheid is bij Altcoins soms veel beter dan bij Bitcoin. Bij NEO is dat bijvoorbeeld het geval.

De populairste Altcoins

Er zijn duizenden verschillende Altcoins. Iedere Altcoin heeft zijn unieke eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat alle munten van elkaar verschillen. Laten we eens gaan kijken naar de bekendste en populairste Altcoins van dit moment.

Ethereum (ETH)

De cryptomunt die op de Ethereum blockchain draait, heet Ether. De Ethereum blockchain wordt voornamelijk gebruikt om gedecentraliseerde apps (dApps) en smart contracts op uit te voeren. Dit zijn functies van blockchain die ontzettend populair zijn. Maar daarnaast wordt Ether ook veel gebruikt als betaalmiddel. Het is de grootste en belangrijkste Altcoin die we kennen.

Bitcoin Cash (BCH)

De naam zegt het al, maar Bitcoin Cash is een afsplitsing van Bitcoin. We noemen dit ook wel een hard fork. De afsplitsing is ontstaan toen gebruikers van Bitcoin het niet met elkaar eens werden omtrent belangrijke veranderingen binnen het netwerk. Bitcoin Cash pakt namelijk de schaalbaarheid, transactiesnelheid en hoge energieverbruik aan. Voor de rest heeft Bitcoin Cash geen speciale functie, behalve dat het als betaalmiddel wordt gebruikt.

Litecoin (LTC)

Litecoin is in 2011 door Charlie Lee (voormalig Google-ingenieur) ontwikkeld om net als Bitcoin gebruikt te worden voor digitale betalingen. Echter wilden ze zichzelf wel verbeteren ten opzichte van Bitcoin. Want Bitcoin bevatte volgens Litecoin nog te veel beperkingen. Zo kan Litecoin bijvoorbeeld sneller transactie uitvoeren dan Bitcoin, en zijn de transactiekosten die hieraan zijn verbonden een stuk lager. Ook is er een groter aanbod aan tokens. Charlie Lee noemt Bitcoin daarom ook het 'digitale goud, terwijl Litecoin het digitale geld is'.

Ripple (XRP)

Ripple Labs heeft Ripple XRP ontwikkeld als digitaal token voor het uitvoeren van digitale betalingen. Net als eerdergenoemde munten, wil Ripple ook nadelen van Bitcoin oplossen. Het wordt een 'bankroken' genoemd dat puur en alleen is ontworpen om te dienen als betaalmiddel en digitaal bezit. Daarbij is het ook nog eens erg schaalbaar; veel schaalbaarder dan Bitcoin!

TRON (TRX)

Met TRON is er meer mogelijk dan dat het alleen gebruikt kan worden als digitale valuta. Ten eerste biedt het protocol van TRON schaalbaarheid. Het is veel schaalbaarder dan Bitcoin of andere Altcoins. Het biedt met high-speed computing, beter bekend als HTC, ondersteuning van het bouwen van decentralized apps (dApps).

Het kan samenwerken met de smart contracts van Ethereum, waardoor het een erg bruikbare blockchain is. Het doel van TRON is dan ook om webcasting te decentraliseren. Waar de cryptomunten van Litecoin, Ripple en Bitcoin Cash vooral zijn bedoeld als betaalmiddel, schuilt er veel meer achter de TRX-munt van TRON. Hierdoor vinden veel mensen dat er meer waarde schuilt achter dit soort Altcoins.

Tether (USDT)

Misschien heb je wel eens van stable coins gehoord. Dit zijn cryptomunten die altijd dezelfde waarde hebben. Tether is áltijd 1 dollar waard. Het grote voordeel is dat je daarom, wanneer je bijvoorbeeld winst heb gemaakt op Bitcoin, je de Bitcoin kan omzetten naar Tether, zodat je jouw winst niet direct zal verliezen door koersdalingen. Er zijn verschillende stable coins, maar Tether is de meestgebruikte stable coin.

Kun je beter investeren in Bitcoin of Altcoins?

Nu is de vraag: kun je beter investeren in Bitcoin of Altcoins? Het antwoord op deze vraag is per persoon verschillend. Het ligt maar net aan de strategie waar jij voor kiest of Bitcoin of Altcoins beter bij jou passen. Toch is er wel wat over te zeggen. Bitcoin gedraagt zich namelijk vaak heel anders dan Altcoins. Daarbij worden Altcoins voor hele andere toepassingen gebruikt dan Bitcoin. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Kies voor Bitcoin wanneer...

Je vooral wilt investeren in cryptovaluta om geld te verdienen. Bitcoin heeft eigenlijk niet veel functies, en is ook helemaal niet zo bruikbaar en duurzaam. Steeds meer mensen zien nadelen in Bitcoin. Het is niet schaalbaar, kost veel energie (door het Proof of Work algoritme) en is niet nuttig. Bitcoin kun je namelijk alleen gebruiken als betaalmiddel. De blockchain zelf loopt ver achter op de blockchain van vele Altcoins.

Veel mensen kopen daarom puur en alleen Bitcoin om geld mee te verdienen. Dit kan op de lange termijn. Denk aan enkele jaren. Het is belangrijk dat je voor jezelf onderzoek doet naar Bitcoin, om te kijken of hier voor jou kansen liggen. Verwacht jij dat Bitcoin over 5 jaar keer 10 gaat? Dan moet je zeker voor Bitcoin gaan! Maar verwacht jij juist dat de problemen van Bitcoin ervoor gaan zorgen dat de toekomst er niet zo rooskleurig uitziet? Dan is het misschien goed om op zoek te gaan naar Altcoins die wel aan jouw verwachtingen voldoen.

Kies voor Altcoins wanneer...

Je cryptomunten zoekt waar een toekomst in zit. Er zijn ontzettend veel verschillende Altcoins. Al deze Altcoins hebben hun eigen functies. We zijn het al eerder: Altcoins zijn eigenlijk verbeteringen op Bitcoin. Wanneer Bitcoin een bepaalde functie niet kon uitvoeren, zijn ontwikkelaars aan de slag gegaan om een nieuwe blockchain te ontwikkelen die deze functies wel kan uitvoeren.

Laten we als voorbeeld Radix DLT gebruiken. Radix DLT is een blockchain met eigen cryptomunt. Echter is deze blockchain ontwikkeld om het financiële systeem dat we nu kennen, te decentraliseren. Het is dus niet gebouwd als om een cryptovaluta op te zetten die als betaalmiddel gebruikt kan worden. Decentralized Finance (DeFi) wordt steeds groter, en daar haakt Radix DLT op in door problemen in eerdere blockchains op te lossen in een eigen blockchain.

Wanneer jij vertrouwen hebt in het idee en de werking van Radix DLT, zou je hier in kunnen investeren. Je bent bij Altcoins jouw keuze dus aan het baseren op basis van de mogelijkheden van de blockchain en cryptomunt. Bij Bitcoin ben je meer aan het speculeren op de koers en alles wat eromheen gebeurt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.