Fysieke Bitcoin munt en goud, met een duistere achtergrond.

Hoe kan je investeren in goud met crypto? Een volledige uitleg!

De blockchain maakt een hoop mogelijk, zo kun je investeren in goud door cryptocurrencies te kopen. Bitcoin wordt sinds het ontstaan van de digitale munt vaak vergeleken met goud. Wat Bitcoin precies is, is vaak onderwerp van discussie. De één ziet de grootste munt op de cryptomarkt als een toekomstig betaalmiddel, terwijl anderen in Bitcoin een store of value zien, waardoor de vergelijking met goud snel gemaakt is.

Echter, er zijn cryptocurrencies die daadwerkelijk gedekt zijn door goud. Indien je twijfelt over Bitcoin als digitale vorm van goud, en toch op zoek bent naar stabiliteit in plaats van volatiliteit, dan kunnen deze tokens de ideale oplossing voor jou zijn! In dit artikel ontdek je alles over de vele verschillende cryptomunten, die door goud gedekt worden. Ook nemen we de valkuilen met je door en zoomen we in op de historie, zodat in goud investeren met crypto geen geheimen meer voor jou heeft.

Bekijk Snel

in de onderstaande video legt Coin Bureau uit hoe de door goud gedekte coins werken:

Waarom investeren in goud?

Investeren in goud wordt al eeuwenlang gedaan, maar waarom? Voordat we het crypto gerelateerde goud volledig onder de loep nemen, is het belangrijk om te weten waarom goud een onderdeel van je beleggingsportefeuille kan zijn. Veel beleggers hebben goud en andere edelmetalen in hun portefeuille, op een directe of indirecte manier, om hun vermogen gespreid te beleggen. Het motief hierachter kan per belegger verschillen.

Zo fluctueert de prijs van goud, waardoor je ook rendement kunt maken op je investering in goud. In specifieke economische situaties kan dit zeer winstgevend zijn, maar vaak is dit niet de hoofdreden om in goud te investeren. Goud geeft mensen de mogelijkheid om hun vermogen te beschermen. Dit kan tegen verschillende gebeurtenissen het geval zijn, zoals bijvoorbeeld het behoud van koopkracht of de ineenstorting van een financieel systeem.

Goud is het enige betaalmiddel dat door de eeuwen heen door mensen vertrouwd wordt. Valuta's komen en gaan, maar goud blijft bestaan én blijft waardevast. Zo wordt er weleens gezegd dat 1 troy ounce goud altijd gelijk staat aan een goed maatpak of een lading goede wijn, wat tijdens het Romeinse Rijk het geval was en vandaag de dag nog steeds. Door deze stabiele waarde, wordt het betalen met gouden munten in financiële situaties als de Grote Depressie een stuk gebruikelijker.

Voorheen hadden we de goudstandaard, waardoor het contant geld een daadwerkelijk intrinsieke waarde had. Tegenwoordig hebben we sinds 1971 geen wereldmunt die een goudstandaard heeft, maar fiat valuta’s die op basis van vertrouwen werken. Door de opkomst van de blockchain en cryptocurrencies, zijn er ook tokens gekomen die door de gouddekking een bepaalde waarde vertegenwoordigen.

Wat is een door goud ondersteunde cryptocurrency?

Een door goud ondersteunde cryptocurrency is net als andere cryptocurrencies een digitale munt op de blockchain. Het verschil met andere cryptomunten is de onderliggende waarde. De meeste cryptomunten werken volledig op basis van vraag en aanbod, terwijl er bij door goud gedekte cryptomunten wordt gekeken naar de waarde van goud. De waarde van de betreffende munt kan verschillen, doordat niet elke munt een waarde van 1kg goud vertegenwoordigt. Er zijn ook cryptomunten die bijvoorbeeld 1 troy ounce of 1 gram goud vertegenwoordigen.

De waarde die de goud gedekte cryptomunt moet ook fysiek aanwezig zijn bij het betreffende bedrijf of een vertrouwde beheerder van het fysieke edelmetaal. Door dit onderpand vertegenwoordigt de coin daadwerkelijk de waarde in goud, waar de meeste cryptocurrencies enkel speculatieve waardes hebben. De meeste cryptocurrencies die door goud worden gedekt zijn ERC-20 tokens, maar hier zijn enkele uitzonderingen op, die in dit artikel ter sprake zullen komen.

Elke asset heeft zijn voor- en nadelen, waarbij goud geen uitzondering op de regel is. Door de gouden tokens, die gedekt worden door fysiek goud, is hier een mooie oplossing voor gevonden. Doordat deze tokens op de blockchain zijn vastgelegd, kun je stellen dat deze investering net zo flexibel als Bitcoin en altcoins is. Het is hierbij wel van groot belang dat de digitale goudmunt goed gedekt blijft met daadwerkelijk fysiek goud.

Image
Tether Gold in combinatie met fysieke goudbaren.

Welke cryptomunten zijn gebaseerd op goud?

Het idee van een digitale goudmunt, die als alternatief betalingssysteem geldt, is bijna net zo oud als het internet . Niet lang nadat het internet mainstream werd, kwam in 1995 de E-Gold als de eerste digitale munt, die volledig op goud was gebaseerd. Op het hoogtepunt maakten miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van deze munt, totdat dit stopgezet werd. Na de introductie van Bitcoin, kwamen er al snel verschillende initiatieven om een digitale goudmunt te ontwikkelen op de blockchain.

Uiteindelijk zijn er tientallen cryptocurrencies ontstaan, die we in dit stuk zullen doornemen. De twee meest bekende voorbeelden zijn PAX Gold (PAXG) en Tether Gold (XAUT). De namen van deze twee coins kunnen een belletje doen rinkelen, gezien de bedrijven achter deze goudmunten bekend zijn van andere activiteiten op de cryptomarkt. Zo is Tether het bedrijf met de meest gebruikte stablecoin, genaamd USDT. Ook PAX heeft een eigen stablecoin, maar is een stuk minder bekend als Tether. Het bedrijf kun je mogelijk herkennen aan de naam Paxos Standard.

PAX Gold (PAXG)

De Paxos Trust Company heeft diverse Paxos Standard Tokens uitgebracht, waaronder de PAX Gold (PAXG). Deze token is een gereguleerde token, die de goedkeuring van de New York Department of Financial Services (NYDFS) heeft. De toezichthouder van de Amerikaanse effectenbeurs, de Securities and Exchange Commission (SEC), die onder andere bekend is van de rechtszaak tegen Ripple, heeft het bedrijf achter PAXG de wettelijke goedkeuring gegeven.

PAXG is een ERC-20 token op de Ethereum blockchain, die één troy ounce goud vertegenwoordigd. Je kunt deze goudmunt eenvoudig inwisselen voor fiat valuta's, maar ook voor fysiek goud. Dit kun je via het platform van Paxos doen. PAX Gold kun je zien als de meest bekende goudmunt, die op veel cryptoplatformen te vinden is.

PAX Gold (PAXG)

Meteen kopen op Binance

Tether Gold (XAUT)

Net als PAX Gold vertegenwoordigt Tether Gold (XAUT) ook één troy ounce goud. Het opvallende aan XAUT is het fractionaliseren van goud. Je kan tot ver achter de komma een stukje goud kopen via de cryptomunt van Tether. Ook XAUT is een ERC-20 token, die gevestigd is op de Ethereum blockchain. Het onderpand ligt veilig opgeborgen in Zwitserland.

De XAUT-tokens vertegenwoordigen een specifieke goudstaaf, die een uniek serienummer heeft. Je kunt zelf via de website verdere gegevens bekijken, die gekoppeld zijn aan de XAUT-token en de goudstaaf zelf. Met de komst van de digitale goudmunt tracht Tether om drie verschillende werelden bij elkaar te brengen: directe handel in fysiek goud, toegankelijke handel in traditionele activa en de voordelen van de blockchain technologie.

Tether Gold (XAUT)

Meteen kopen op FTX Exchange

Meld Gold - Algorand

Ook Meld Gold maakt het beleggen in goud voor iedere belegger toegankelijk. Door gebruik te maken van het protocol van Algorand, is het geleverde goud traceerbaar, fungibel, verhandelbaar, overdraagbaar en inwisselbaar. Meld Gold zorgt ervoor dat het digitale goud getokenized wordt, in de vorm van een Meld Digitaal Goud Certificaat.

Deze tokens, die in waarde gelijk staat aan één gram goud, worden door de Algorand Wallet ondersteund. Dit is zeer geschikt voor gebruikers van Algorand, die ook goud in hun portfolio willen hebben. Je kan snel de actuele waarde van je investering in je wallet checken en transacties verrichten.

Image
Overzicht van de samenwerking tussen Algorand en Meld.

Overige goudmunten

Naast de bovenstaande projecten, zijn er nog talloze voorbeelden van cryptocurrencies die goud als onderpand hebben. Deze cryptomunten kun je in grofweg drie categorieën indelen. De eerste en meest toegankelijke categorie bestaat uit bedrijven die zich richten op 1 gram goud. Wereldwijd zijn er diverse bedrijven die zelf fysiek goud beheren of ergens een beheerder hebben, waardoor ze per token één gram goud als onderpand hebben. Hierdoor is er een directe correlatie tussen de goudprijs en de onderstaande tokens.

Naam Afkorting Locatie Informatie
BlockNote BNO Estland Fysiek goud als onderpand aanwezig.
AurusGold AWG Verenigd Koninkrijk 50% van de fees gaan naar de houders van AurusDeFi (AWX).
Gold Standard AUS Australië Fysiek goud als onderpand aanwezig.
Novem NNN Liechtenstein 100 tokens staan gelijk aan 1 gram goud.
OneGram OGC Dubai (VAE) Fysiek goud als onderpand aanwezig.

Ondanks dat de meeste bedrijven zich richten op 1 gram goud, is de onderstaande categorie vaak de maatstaaf. Goud is echter een relatief forse investering, waardoor grammen goud voor het grote publiek toegankelijker zijn. Wanneer men over het algemeen kijkt naar de prijs van goud, wordt er gekeken naar de prijs per troy ounce. Dit is exact 31,103 gram goud, wat neerkomt op ongeveer 3,1% van één kilo goud.

Naam Afkorting Locatie
ACU Gold ACUG Hong Kong
Perth Mint Gold Token PMGT Australië
DaVinci Token DVT Zwitserland
GODcoin GOD Verenigde Staten

Ook zijn er diverse goudmunten die zich richten op de goudmijnbouw. Deze mining tokens hebben geen waarde die een direct verband met de goudprijs heeft. De onderstaande voorbeelden hebben uiteenlopende prijzen, die geen samenhang vertonen met de prijs van 1 gram, troy ounce of kilo goud.

Naam Afkorting Locatie Informatie
Jinbi JNB London, UK Hierbij ontvang je ook dividend, dat wordt uitbetaald in goud of JNB.
TrueGoldCoin TGC St. Kitts & Nevis Ruim 1.800 ha mijnbouwgrond in Colombia. Ongeveer 10% van de coins is gedekt met de trust van TGC.
JP Gold Coin JPGC Nigeria Goud van deze token wordt uit Afrikaanse goudmijnen gehaald.
GoldFund GFUN Australië Financiert goudmijnbouw en ontvangt daarvoor een deel van de opbrengsten.

Naast de bovenstaande voorbeelden van goud gedekte crypto tokens, zijn er nog diverse projecten bezig met het ontwikkelen van soortgelijke producten. Ook zijn er talloze projecten waar enkele aspecten onduidelijk over zijn, waardoor ze niet aan de bovenstaande lijsten zijn toegevoegd. Wanneer je alle goudmunten zou toevoegen, zal de lijst ruim 10 keer zo lang zijn!

Image
Gouden Bitcoin munt

Staking - Gold cryptocurrencies

Indien je meer uit je investering wil halen, kun je ervoor kiezen om je crypto tokens te gaan staken. Met name PAXG is een ideale token om te staken, aangezien verschillende platformen staking beloningen voor PAXG aanbieden. Hieronder kun je de verschillende rentepercentages bij de diverse cryptoplatformen die PAXG staking aanbieden ontdekken.

Platform Cryptomunt Rentepercentage
YouHodler PAXG 8.2%
CoinLoan PAXG 7.2%
Nexo PAXG 6%
Celsius PAXG 5.5%
Crypto.com PAXG 5%

Naast de 'goldcoin' van Paxos Standard, kun je via Celsius Network ook andere goud gedekte cryptomunten staken. Op dit platform kun je 5,5% rendement krijgen over je XAUT en WDGLD (Wrapped DGLD), hetzelfde percentage wat je ontvangt over je PAXG bij Celsius. Rentepercentages kunnen in de toekomst echter anders zijn, dus onderzoek de rentepercentages van een platform eerst, voordat je een beslissing neemt over het staken van deze cryptocurrencies.

Wat is Bitcoin Gold (BTG)?

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is Bitcoin Gold (BTG) niet verbonden aan goud. Wel is de cryptomunt verbonden aan Bitcoin, gezien BTG een fork van de Bitcoin blockchain is. BTG werd in 2017 opgericht, waarbij het doel was om een betere versie van Bitcoin te ontwikkelen. Onder andere het minen van de coins moest toegankelijker voor het grote publiek zijn. Naast BTG zijn er meer cryptomunten waarbij je kan vermoeden dat ze gedekt worden door goud, maar dit niet het geval is. 

In totaal zijn er 6 coins die ik hieronder met je doorneem. Zo wordt het project Gold Bits Coin (GBC) niet langer meer door goud gedekt. De cryptomunt wordt gebruikt om tijdens het winkelen online betalingen mee te verrichten, waarbij het bedrijf zelf hun munt als het ‘moderne goud’ binnen de industrie omschrijft.

Ook de GoldCoin (GLD), die sinds 2013 al bestaat, is een token die niet gedekt wordt door fysiek goud. Deze gedecentraliseerde cryptomunt is afgesplitst van Litecoin en naar eigen zeggen ‘digitaal goud’, die je via LATOKEN kunt aanschaffen. Twee andere coins die qua naam gerelateerd lijken aan goud zijn Bullion (CBX) en GBC GoldCoin (GBC), die net als GLD al een flink aantal jaar bestaan. Zo is CBX ook in 2013 opgericht en volgde GBC in 2015. Beide coins zitten al jarenlang in een neergaande trend.

Daarnaast zijn er ook cryptomunten die voorheen wel met goud gedekt werden, maar dit tegenwoordig niet meer doen. Counos Gold en Gold Reserve (XGR) zijn hier twee voorbeelden van. Counos is een exchange, die in het verleden verschillende coins heeft aangeboden, waaronder Counos Silver en Counos Cash. Net als Bitcoin hebben deze digitale tokens ook een maximale hoeveelheid van 21 miljoen tokens.

Conclusie

Door de komt van de blockchain zijn er veel nieuwe ontwikkelingen gaande. Eén daarvan zijn de verschillende bedrijven die digitale goudtokens uitbrengen, met een daadwerkelijk onderpand. Dit onderpand kan verschillen per token, waarbij nagenoeg elke token 1 gram of 1 troy ounce waard is, maar er ook tokens zijn die zich richten op de goudmijnbouw.

De blockchain technologie maakt het mogelijk om flexibeler met goud om te gaan. Echter, het blijft de vraag om elk project daadwerkelijk het betreffende goud als onderpand heeft. Indien mensen hun tokens willen inruilen voor fysiek goud, terwijl er niet genoeg voorradig is, dan kan dit negatieve effecten op financieel gebied hebben.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over goud gedekte cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de economische ontwikkelingen en de rol van goud!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.