Met cryptotokens kun je van alles doen. In de basis kun je ze natuurlijk aankopen en verkopen. Je ruilt ze dan als het ware om met een vorm van fiat geld, bijvoorbeeld de euro of de dollar.
Wanneer je normaal je Ethereum (ETH) wil omruilen voor Bitcoin (BTC), zou je eerst je Ethereum verkopen voor euro’s, om daarna van deze euro’s Bitcoin te kopen. Dit kan natuurlijk veel eenvoudiger.
Je kunt je Ethereum namelijk ook direct omruilen voor Bitcoin. Op deze manier mis je dus de ene tussenstop en dit bespaart je dus tijd en geld! Over hoe dit precies werkt volgt later meer.
Maar via welke platformen kun je dit doen? Wat zijn de beste platformen om je tokens te ‘swappen’? Dat lees je in dit artikel.
In onderstaande video van Crypto Finder wordt precies uitgelegd wat een token swap precies is.
Voor de mensen die goed in Engels zijn is het misschien al snel duidelijk wat een token swap is. Je swapt namelijk letterlijk tokens. Oftewel, je ruilt een token om voor een andere token. Voor sommigen is dit misschien niet zo vanzelfsprekend, en daarom leggen we het nu even wat uitgebreider uit.
Aan de hand van een voorbeeld is heel duidelijk uit te leggen wat een token swap precies is. Stel je voor dat je 1 Bitcoin hebt en je wil de waarde van deze Bitcoin gaan overzetten naar Dogecoin (DOGE). Normaal gezien zou je je Bitcoin eerst omruilen voor euro’s en vervolgens met deze euro’s Dogecoin gaan kopen.
Echter, bij een token swap werkt het anders. Je kunt deze Bitcoin dan namelijk direct omruilen voor de hoeveelheid Dogecoin die 1 Bitcoin op dat moment waard is. Dit kan in sommige gevallen erg handig zijn. Bijvoorbeeld omdat het simpelweg sneller is, maar ook bespaar je wat kosten. Je hoeft namelijk, in sommige gevallen, geen transactiekosten te betalen. Dit is niet altijd zo, maar wat wel in bijna alle gevallen zo is, is dat de transactiekosten voor een token swap lager liggen dan die van een normale transactie.
Voor het kopen en verkopen van cryptocurrency’s zijn er tegenwoordig tal van exchanges. Hier komen dan ook zelden echte problemen bij kijken. Door een beperkte liquiditeit tussen handelsparen kunnen er soms echter wel problemen komen kijken bij het swappen van tokens. Door het gebrek aan liquiditeit kan dit simpelweg niet altijd. Liquiditeit is simpel gezegd de mate waarin de cryptomunt teruggekocht kan worden door de exchange.
Tegenwoodig komt dit eigenlijk alleen nog maar voor bij de wat kleinere tokens, zoals Safemoon (SAFEMOON) of misschien Shiba INU (SHIB). Dit komt omdat deze tokens beschikbaar zijn op een kleiner aantal exchanges. Als gevolg hiervan moeten handelaren dan vaak toch de tussenstop met euro’s of bijvoorbeeld dollars nemen.
Inmiddels zijn er echter exchanges die zich erop focussen om het probleem met de beperkte liquiditeit op te lossen. Eén van hun doelen is het token swappen voor altijd zonder problemen te laten verlopen. Daarnaast zijn er exchanges, zoals Binance, die het ook mogelijk maken naast hun normale mogelijkheden. Enkele van de exchanges die het token swappen specifiek mogelijk maken zijn MetaMask en UniSwap. Op deze exchanges, en meer, gaan we in het volgende deel in.
Het swappen van tokens kan dus best handig zijn. Je bespaart er kosten mee, maar het is ook een stuk sneller. Je kunt daardoor veel makkelijker schakelen tussen verschillende munten. Dit kan op heel veel momenten een voordeel zijn, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde munt ineens heel volatiel wordt en je even wat meer stabiliteit wil.
Maar welke platformen kunnen je precies gebruiken om tokens te swappen? Bijvoorbeeld MetaMask, maar ook Binance, maken het mogelijk om een token swap uit te voeren. Maar wat zijn de voordelen van elk? En wat de nadelen? Daar hopen we je in het volgende deel antwoord op te geven.
MetaMask is een webbrowser extensie die zowel op Google Chrome als op Firefox en Brave te installeren is. Je kunt deze extensie gebruiken om acties plaats te laten vinden op het Ethereum netwerk en alle ERC-20 tokens zijn beschikbaar via MetaMask.
Gebruikers kunnen bijvoorbeeld private keys opslaan, transacties laten plaatsvinden, tokens versturen en ontvangen, maar dus ook tokens swappen.
MetaMask als platform heeft vele voordelen. Zo is het een open source netwerk. Dit houdt in dat alle codes waaruit het platform bestaat voor iedereen beschikbaar zijn. Het voordeel hiervan is dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van MetaMask en het platform hierdoor, als het goed is, alleen maar beter wordt.
Daarnaast ziet MetaMask er erg overzichtelijk uit en is het eenvoudig te gebruiken, ideaal voor beginners! In de interface van MetaMask is het heel duidelijk wat er mogelijk is en hoe je dit doet.
Zoals eerder benoemd kun je via MetaMask dus ook tokens swappen. Bij MetaMask kun je dit doen tegen een service fee van 0,875% (in 2021). Het is dus niet helemaal gratis, maar zeker goedkoper dan wanneer je de ene token eerst moet omruilen naar euro’s, om deze euro’s vervolgens weer om te ruilen naar een andere token.
Een voordeel aan het swappen van tokens via MetaMask is dat via het platform dus elke ERC-20 token op het Ethereum netwerk te swappen is. Je hebt dus erg veel keuze uit verschillende tokens en dit kan zeker interessant zijn.
In onderstaande video wordt binnen 1 minuut uitgelegd hoe je tokens swapt via MetaMask.
Ook UniSwap is een exchange die het mogelijk maakt cryptotokens met elkaar te verruilen. UniSwap is een DEX-protocol op Ethereum en ze maken het dan ook mogelijk ERC-20 tokens te verruilen. Hiervoor zijn bij UniSwap geen kopers en verkopers nodig om op die manier vraag en aanbod te creëren.
Bijzonder aan UniSwap is dat in een oplossing voorziet voor het liquiditeitsprobleem, dat we eerder al bespraken. Dit doet UniSwap namelijk via een formule die de waarde van de token automatisch berekent, afhankelijk van hoeveel vraag er is naar de token.
UniSwap kun je voor 3 doeleinden gebruiken. Je kunt via het platform namelijk zelf ERC-20 tokens, waaronder Ethereum, swappen. Daarnaast kun je deze tokens via de exchange ook versturen en tevens kun je ze in een liquidity pool investeren. Simpel gezegd is een liquidity pool eigenlijk een bak aan tokens die met elkaar geruild kunnen worden. Hierbij wordt je beloond voor het inbrengen en beschikbaar stellen van tokens.
UniSwap brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is het platform enorm snel. Binnen enkele klikken kun je tokens met elkaar swappen zonder dat dit veel moeite kost. Daarnaast zijn de kosten erg laag. De kosten liggen namelijk op 0,3% per transactie (in 2021) en daarmee is het platform dus goedkoper dan het eerder genoemde MetaMask.
Buiten de snelheid en de lage kosten is het over het algemeen ook gewoon een erg gebruiksvriendelijk platform. Het ziet er overzichtelijk uit en is werkelijk voor bijna iedereen makkelijk te gebruiken. Tevens biedt UniSwap oplossingen voor het liquiditeitsprobleem, wat een erg groot voordeel is.
UniSwap is een open source platform. Dit kan als voordeel en als nadeel gezien worden. Hoewel het kan leiden tot innovatieve ontwikkelingen, kunnen natuurlijk ook de verkeerde mensen met de codes spelen. Zij kunnen het platform juist slechter maken, maar dit hoeft natuurlijk niet.
Ook het brede assortiment dat op UniSwap beschikbaar is kan als voordeel én als nadeel gezien worden. Natuurlijk is het een voordeel dat je veel opties hebt, maar hierdoor zitten er ook scammunten tussen. Deze proberen mee te liften op het platform, maar op deze manier kun je zomaar eens een minder goed project bezitten.
Al met al lijkt UniSwap dus een prima optie, maar het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat de beste is. Dit is namelijk voor iedereen anders. Voor de één telt een bepaald voordeel of nadeel zwaarder mee dan voor de ander en voor iedereen geldt dan ook een ander platform als het beste platform.
PancakeSwap is, anders dan UniSwap, een exchange die gebouwd is op de Binance Smart Chain. Het lijkt erg veel op UniSwap, maar is dus niet gebouwd op het Ethereum netwerk. PancakeSwap verhandelt dan ook BEP-20 tokens in plaats van ERC-20 tokens.
Ook bij PancakeSwap wordt gebruik gemaakt van een liquidity pool. Hierdoor hoef je bij een transactie dus niet met iemand anders gematcht te worden, maar wordt de token waarmee je ruilt gewoon uit de liquidity pool gehaald.
PancakeSwap vraagt voor transacties transactiekosten van 0,5% (in 2021) en is daarmee dus goedkoper dan MetaMask, maar duurder dan UniSwap.
Het is eenvoudig van start te gaan met PancakeSwap. Als eerste moet je een wallet verbinden. PancakeSwap accepteert verschillende wallets, waaronder: MetaMask, TrustWallet, MathWallet en Binance Chain Wallet.
Vervolgens heb je Binance Coin (BNB) tokens nodig. Deze maken het mogelijk te gaan ruilen via PancakeSwap.
Interessant aan PancakeSwap is dat je het ook kunt gebruiken om te staken. Staken is het vasthouden van coins voor een bepaalde tijd in ruil voor een beloning. PancakeSwap maakt dit eenvoudig mogelijk. Allereerst stel je je coins beschikbaar voor de liquidity pool. In ruil hiervoor ontvang je liquidity pool tokens (LP tokens). Deze LP tokens kun je gaan staken en zo kun je verdienen over de tokens.
PancakeSwap is, in vergelijking met de twee eerder genoemden, een erg nieuwe exchange. Het platform brengt verschillende voordelen met zich mee, maar heeft ook vlakken waarop het nog niet kan tippen aan bijvoorbeeld UniSwap. Zeker een interessante optie wanneer je een overweging maakt welk platform je gaat gebruiken voor het swappen van tokens!
Uiteindelijk moet je natuurlijk toch een keuze maken voor welke exchange je gaat. Dus welk platform is nou het beste voor het swappen van tokens? Er is geen goed antwoord op die vraag.
Elke exchange brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is UniSwap het goedkoopst, heeft PancakeSwap een enorm breed assortiment en is MetaMask ontzettend makkelijk te gebruiken. En dan hebben we het nog maar enkel over de exchanges die we in dit artikel behandeld hebben. Daarnaast zijn er nog tal van exchanges die het ook mogelijk maken tokens te swappen.
Zo heb je AirSwap, die het mogelijk maken tokens te swappen zonder dat je hier transactiekosten voor hoeft te betalen. Ook dit kan een enorm groot voordeel zijn en misschien is deze eigenschap voor jou wel belangrijker dan het brede assortiment of de gebruiksvriendelijkheid.
Ook heb je ShapeShift, een platform dat het mogelijk maakt te swappen terwijl je je privacy voor de volle 100% bewaart. Zo zijn er nog enorm veel exchanges die het mogelijk maken een swap van tokens uit te voeren.
Zoals eerder al gezegd heeft elk platform zijn voordelen en zijn nadelen. Het ene nadeel zal voor de één belangrijker zijn dan voor de ander en hetzelfde geldt voor de voordelen. Alleen jij kunt dus voor jezelf bepalen wat voor jou de beste exchange is en het is dan ook uiterst belangrijk dat je je onderzoek goed doet.
Dus, het swappen van tokens kan erg handig zijn. Het is snel, eenvoudig en de kans is groot dat je er kosten mee bespaart. Het is een erg gewaardeerde mogelijkheid binnen de wereld van crypto.
Omdat er zoveel vraag naar is zijn er veel exchanges die het aanbieden en tegenwoordig zelfs exchanges die speciaal om deze reden ontwikkeld worden. Maar welke van deze exchanges zijn het beste? Welke exchanges moet jij gebruiken om je tokens te swappen?
Dat is lastig te zeggen. Elke exchange heeft zijn voordelen en zijn nadelen. De één is erg goedkoop en de ander heeft een breed assortiment. De één is erg gebruiksvriendelijk en de ander biedt volledige privacy.
Het is enorm belangrijk dat je voor jezelf een afweging maakt welk van deze eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn, om zo de beste keuze in een exchange te maken. Er is geen beste keuze voor iedereen, alleen een beste keuze voor jou!
Ben jij benieuwd van welke exchange anderen gebruik maken bij het swappen van tokens of wil je er gewoon meer over weten? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!