wrapped bitcoin

Wat is een Wrapped Token?

Een digitale asset die enorm belangrijk is in de wereld van crypto is Ethereum. Met meer dan 5000 crypto op de markt in 2021 zijn de mogelijkheden eindeloos, maar veel van deze munten zijn of worden gebouwd op het netwerk van Ethereum. Los daarvan, trekt het steeds meer de aandacht aan van andere blockchain-protocollen zodat het op deze manier kan werken met onder andere gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Momenteel is het niet mogelijk om een digitale asset zoals Bitcoin te gebruiken op de Ethereum-blockchain of de Binance Smart Chain (BSC). Crypto die op een bepaalde blockchain staan (zoals ERC20 of BEP20) kunnen niet zomaar verhandeld worden naar een andere blockchain. Het wrappen van tokens is een manier om crypto over te dragen van de ene naar de andere blockchain.

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Foto Header: Vladimir Kazakov/Shutterstock.com

Bekijk snel

Betekenis wrapped token

Bij elke transactie is het enorm belangrijk om te controleren vanaf welke blockchain je deze transactie verstuurt én ontvangt. Waarom? Als je een crypto naar een niet-compatibele blockchain of wallet stuurt, ben je het vermogen van deze transactie kwijt. In de praktijk categoriseren we deze grote groepen in ERC20-token op Ethereum-blockchain en BEP2-tokens op de Binance Smart Chain (BSC).

Een wrapped token is een ERC20-tokenized versie van een andere bestaande cryptocurrency. Deze is gekoppeld aan de huidige waarde van de munt dat het vertegenwoordigt. Heb je een deel Bitcoin (BTC) met een waarde van 1000 euro? Dan heeft de tokenized versie dezelfde waarde, namelijk deze 1000 euro (wBTC). Het vertegenwoordigt dus een digitale asset of activa dat niet standaard bestaat op de blockchain waarop het is gebouwd.

Iedere blockchain is een verschillend systeem met eigen protocollen. Het is een lastig proces om informatie tussen blockchains onderling uit te wisselen. De manier van wrapped tokens maakt deze communicatie mogelijk, de tokens kunnen cross-chain met elkaar bewegen.

Het gebruik van een wrapped token kent vooral voordelen bij het gebruik van dApps. Zo kunnen dApps de transactie van wrapped tokens veel sneller valideren en verwerken omdat ze niet over verschillende blockchains zijn gedaan. Ze gebruiken een één-op-één variant van hun digitale valuta, namelijk de wrapped versie, om deze transacties sneller te doen.

Hoe werkt een wrapped token?

Een wrapped token bezit dus de huidige waarde van de native token, één BTC staat dus gelijk aan één wBTC op het moment van handelen. Laten we Bitcoin als voorbeeld nemen. Alleenheerser Bitcoin (BTC) heeft al jaren een ongekende dominantie op de crypto markt, maar met de komst van ontelbare nieuwe projecten, is het voor iedereen interessant om te communiceren tussen verschillende blockchains. Zo is wBTC ontstaan, ofwel Wrapped Bitcoin (wBTC). Het is een ERC20-token dat de waarde van Bitcoin representeert zodat je Bitcoin kan gebruiken op de blockchain van Ethereum (ETH).

Een wrapped token vereist een soort van bewaarder die het equivalent bedrag van de cryptomunt aanhoudt. Deze bewaarder kan een handelaar zijn, een smart contract of een DAO. In dit voorbeeld moet deze bewaarder er dan voor zorgen dat 1 wBTC gelijkstaat aan 1 BTC. Het bewijs van deze wrapping is vastgelegd op de blockchain.

Wrapped tokens Ethereum

Het network van Ethereum bestaat uit ERC20-token die allemaal voldoen aan de standaard van het ERC20 netwerk of blockchain. Wrapped tokens op dit netwerk, zijn tokens van een andere blockchain, bijvoorbeeld Binance Smart Chain, die gemaakt zijn om net wel te voldoen aan de standaard van ERC20-netwerk. Zo kan je digitale munten gaan gebruiken op het netwerk van Ethereum, die initieel geen onderdeel zijn van het ERC20-netwerk. Het wrappen van deze tokens is niet gratis uiteraard. Als transactiekosten betaal je hier een gasfee voor, uitgedrukt in Ether. Dit is het betaalmiddel voor alle transacties op het Ethereum-netwerk.

Decentrale applicaties (dApps) draaien voornamelijk op het netwerk van Ethereum. Dit wil zeggen dat je zonder Ethereum of Ether niet kan deelnemen aan dApps. Je kan daarom je tokens laten wrappen zodat je deze kan verhandelen op het netwerk van een andere blockchain.

Wrapped Ethereum (WETH) vs. ERC20

Waarom zou je Ethereum gaan wrappen om te gebruiken op een decentrale exchange en in dApps? Dit is inderdaad een eerder complex vraagstuk. De crypto Ethereum bestaat uiteraard al langer dan de ERC20-tokens, deze zijn pas later opgebouwd op basis van bepaalde vereisten. De samenstelling is ontwikkeld door de jonge jaren van crypto heen. Ether is hierbij het betaalmiddel voor transacties op het netwerk van Ethereum, terwijl ERC-20 de standaard is voor alle cryptomunten op de blockchain van Ethereum.

Ether is dus ontwikkeld alvorens de ERC20 standaard is gekomen en voldoet daarom niet 100% aan deze eisen en normen. Dit kan zorgen voor problemen omdat je voor veel dApps moet converteren tussen Ether en een ERC20-token. Daarom is het veel sneller en gemakkelijker om Ether te gaan wrappen naar WETH, wrapped Ethereum.

Dit is eerder een omslachtige manier en naarmate dat de transactiekosten van Ethereum zo hoog blijven, zal er in de toekomst mogelijk ook veranderingen van Ethereum kunnen plaatsvinden om in de broncode te voldoen aan de ERC20-voorwaarden. Wanneer je nu Ethereum gaat wrappen voor Wrapped Ethereum, ga je handelen maar er is geen winst of verliesmarge en in essentie handel je voor dezelfde waarde. Toch, moet je daarvoor handelskosten betalen, gasfees op de blockchain van Ethereum, die doorgaans flink kunnen oplopen.

Wrapped Bitcoin

Wat als we Bitcoin kunnen tokenizen zodat het sneller en goedkoper transacties kan uitvoeren en waarbij een hele reeks projecten op de Ethereum blockchain hier gebruik van kunnen maken? wBTC of Wrapped Bitcoin is een ERC20-token dat volledig ondersteund wordt door Bitcoin.

De vergelijking wordt gemaakt dat Bitcoin een voorstelling is van Goud en dat wrapped Bitcoin een banknotitie is. Toen geld daadwerkelijk werd gedekt door bankbiljetten, werden ze gemaakt als een veel gemakkelijkere manier om te handelen. In plaats van een zwaar stuk goud mee te nemen, nam je deze biljetten mee die goud vertegenwoordiger. wBTC werkt op vrijwel dezelfde manier.

Image
Wrapped Bitcoin
Vladimir Kazakov/Shutterstock

MetaMask

Een voorbeeld hiervan is MetaMask. MetaMask is een Ethereum wallet die enkel tokens ondersteunt van het ERC20-netwerk. De Chrome-extensie van je webbrowser stelt je in staat om overal je software wallet te raadplegen. Stel je hebt reeds een MetaMask wallet en je wil graag je digitale assets kanaliseren op één plaats. Dit zou je kunnen doen door je Bitcoin (BTC) te gaan verhandelen naar een gewrapte versie (wBTC).

  1. Activeer je MetaMask wallet. Ben je nog niet vertrouwd met MetaMask? Ontdek in deze blog een handleiding over MetaMask en hoe je deze kan gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat je Ethereum op je wallet hebt staan. Dit dient als betaalmiddel voor het maken van je transacties. Het aankopen kan je doen via een exchange zoals CoinBase of Binance. Na aankoop verzend je jouw Ether naar je MetaMask wallet.
  3. Nu kan je in je MetaMask Wallet gaan traden. Hier kan je Bitcoin gaan converteren naar wBTC. Je krijgt meteen een overzicht van de gasfee en de huidige waarde na afloop van de transactie.

Nu kan je de wBTC gebruiken op andere blockchains om transacties te gaan verrichten.Het converteren naar wBTC is een manier om je Bitcoin te gebruiken om leningen aan te gaan of de liquiditeit te verstrekken. Je laat Bitcoin voor jou werken door middel van wBTC.

Wrapped tokens Binance Smart Chain (BSC)

Net zoals op de blockchain van Ethereum, kan je ook tokens gaan wrappen op de Binance Smart Chain (BSC). Het principe is uiteraard dezelfde als bij Ethereum.  Je kan je crypto valuta verpakken of wrappen zodat je deze kan verhandelen in de vorm van BEP-20-token, de native tokens op de Binance Smart Chain. Binance ziet hier voordelen ten opzichte van het wrappen op de blockchain van Ethereum, omdat de transactiekosten hier lager liggen dan bij andere blockchains.

Voordelen van een wrapped token

Transactietijd

Een groot voordeel van wrapped tokens zijn de transactietijden en -kosten. Bitcoin heeft een aantal fantastische eigenschappen, maar een transactie doen kan lang duren en soms ook duur zijn. Door het gebruik van een wrapped versie van een token op een blockchain, krijg je snellere transactietijden en lagere kosten. Het is dus goedkoper en gemakkelijker om een ERC20-transactie te verzenden die Bitcoin vertegenwoordigt (wBTC) in plaats van Bitcoin zelf.

Decentrale exchanges

Waarom je wrapped Ether nodig hebt, is om Ethereum te kunnen ruilen voor andere ERC20-tokens op gedecentraliseerde exchanges en platforms. Omdat gedecentraliseerde platforms die op Ethereum draaien, smart contracts gebruiken om elke vorm van transactie mogelijk te maken, moet elke gebruiker dus gebruik maken van eenzelfde soort token. Doordat ETH in de oorsprong niet volledig compatibel is met ERC20-standaarden, gebruik je WETH op decentrale exchanges om te handelen.

Ethereum Decentralized Applications (dApps)

Een wrapped crypto kan gebruikt worden op de blockchain van Ethereum, vastgelegd in de smart contracts op het netwerk. Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt in dApps. Wrapped variant van Bitcoin (wBTC) brengt de kracht en het vertrouwen van Bitcoin naar de DeFi-industrie. Hierdoor ontstaat extra volume van BTC in dApps en ook een grotere liquiditeit. Projecten omtrent stable coins en leenstelsels kunnen wrapped Bitcoin dan weer gebruiken als onderpand.

Image
dApps
RRice/Shutterstock.com

Nadelen van een wrapped token

Private Keys

Wanneer je bijvoorbeeld je Bitcoin hebt gewrapt voor een wBTC, ben je niet langer in het bezit van de private keys van deze Bitcoin. Not your keys, not your coin is een zeer bekende uitspraak. Critici zullen dan ook zeer sceptisch zijn bij het wrappen van een token, omdat ze niet langer in het bezit zijn van de private keys. Dit is gebaseerd op het vertrouwen in de bewaarder die het geld of de digitale asset aanhoudt. In de praktijk is het zo dat ze niet zomaar gebruikt kunnen worden voor echte cross-chain-transacties. Hiervoor moet de transactie uitgevoerd worden door de bewaarder zelf.

Gasfees

Indien je gebruik wil maken van wrapped token, is het uiteraard nodig om eerst je tokens te wrappen. Op zich is dit een zeer gemakkelijk proces, maar het grote nadeel hierbij zijn de hoge gasfees momenteel op het netwerk van Ethereum. Er zijn verschillende nieuwe projecten hard aan het werken om een alternatief te bieden zodat zij profijt hebben aan de vaak te hoge transactiekosten van Ethereum. We zien dat de Binance Coin (BNB) goed gepositioneerd is op de markt. Er wordt dan ook beweert dat het zijn succes te danken heeft aan de hoge gasfees van Ethereum, wat Binance veel goedkoper maakt door transacties te laten betalen met hun native coin, de Binance Coin (BNB). Na het wrappen van je token, zijn transacties goedkoper en sneller in tijd.

Conclusie

Veel mensen vragen zich terecht af wat het belang is van wrapped tokens. Waarom zou je een wrapped Bitcoin (wBTC) willen bezitten terwijl je evengoed een Bitcoin kan bezitten? Wrapped tokens helpen bij de communicatie tussen verschillende blockchains. In een jonge markt die snel ontwikkelt, komen er tegen een razend tempo veel nieuwe projecten bij die allemaal gebouwd zijn op een eerdere blockchain. Veel nieuwe tokens zijn ERC20 tokens en dus onderdeel van het netwerk van Ethereum.

Een wrapped token is een tokenized vorm van een crypto dat van nature op een andere blockchain leeft. Zo kan een wrapped crypto dat van nature op de blockchain van Binance voorkomt, nu ook bewegen door de blockchain van Ethereum. Dit helpt de interoperabiliteit in de wereld van crypto en in het DeFi-ecosysteem. Wrapped tokens openen een nieuwe wereld waarbij kapitaal efficiënter is en waarbij dApps of Decentralized Applications op een eenvoudigere manier liquiditeit met elkaar kunnen delen.

Heb jij nog meer voordelen of nadelen ondervonden van het wrappen van tokens? Bespreek het in onze Facebookgroep en laten we ontdekken wat de mogelijkheden zijn van deze techniek! De wereld van crypto is een complexe wereld waarbij steeds nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Wil jij graag op de hoogte zijn van de laatste nieuwe ontwikkelingen? In onze Masterclass bespreken we steeds de laatste nieuwe trends en leggen uit hoe jij het maximale uit je investering kan halen. Bekijk hieronder een gratis training!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.