Venus DeFi logo

Wat is Venus (XVS)? Een algoritmische money market met snelle successen & verliezen

Wat is Venus? Dit is een algorithmic money market & een syntetisch stable coin protocol die één van de succesvolste introducties had van een DeFi project van 2020.

Maar Venus (XVS) heeft ook al mindere momenten achter de rug. In mei 2021 ging het toch even helemaal mis met een liquidatie van bijna 200 miljoen USD. Deze liquidatie is vermoedelijk veroorzaakt door prijsmanipulatie Ouch! Pijnlijk! Het kan verkeren: van één van de grootste DeFi successen naar één van de grootste liquidaties. En hoe nu verder? Wordt Venus alsnog het grootste DeFi projecten in 2021 of zal dit jaar de ondergang worden? Lees & leer hier alles over het Venus protocol.

Bekijk snel

Hier kun je een korte introductie over Venus bekijken:

https://youtu.be/7laa92OA1q0

Wat is DeFi?

DeFi, Decentralized Finance, platforms hebben sinds 2020 een enorme opmars gemaakt en Venus (XVS) is hier een goed voorbeeld van. Wat houdt DeFi precies in? Stel, je droomt al jaren van het kopen van een droomhuis. Logisch dat je hiervoor het eerst naar een bank stapt voor een hypotheek. Of is dat wel zo logisch? Want wat heb je nodig: de bank of de financiële producten die het verstrekt?

DeFi projecten bieden jou de diensten van een bank, zonder dat de bank nodig is. Want al deze activiteiten, zoals lenen of investeren, kunnen zonder een derde partij geregeld worden via smart contracts in de blockchaintechnologie.

Venus is als algoritmische money market, een markt voor financiële middelen geleid door algoritmes, een goed voorbeeld van een DeFi toepassing. 

Wat is het verschil tussen Venus en andere DeFi projecten?

2020 was het DeFi jaar waarin met wisselend succes verschillende project werden gelanceerd. Veruit de meesten hiervan zijn gebouwd op Ethereum (ETH). Hierin onderscheid Venus zich, want deze is gebouwd op Binance Smart Chain (BSC) Dit is een blockchain vergelijkbaar met EVM (Ethereum Virtual Machine) van Ethereum wat de tools biedt om dApps (gedecentraliseerde applicaties) te bouwen. Binance, begonnen als crypto exchange, heeft naast een eigen coin (BNB) met BSC ook een ontwikkelingsplatform gecreëerd. Hier kunnen met de Bep20 token als protocol tokens smart contracts en dApps worden ontwikkeld.  

De gebruikers van Venus merken het verschil van Binance Smart Chain in de schaalbaarheid die velen malen beter is. Het aantal transacties per tijdseenheid kan vele malen groter zijn via BSC. Daarnaast en mede daardoor zijn de gasfees, de kosten om gebruik te maken van het netwerk, kleiner dan die van Ethereum. 

Image
venus.io
venus.io

Wat zijn de kenmerken van Venus?

Venus onderscheidt zich van andere DeFi projecten dus door BSC als basis voor het protocol. Daarnaast is een decentrale money market in combinatie met een stablecoin protocol vrij uniek. Venus biedt dus de financiële producten aan van een bank, maar dan in een gedecentraliseerd systeem. Dit betekent dat je de dienstverlening van een bank tot je beschikking hebt, zonder dat je daarvoor een instituut nodig hebt.  Met het stablecoin protocol is het mogelijk om stablecoins te minten, oftewel aan te maken.

Hoe kun je met Venus passief vermogen laten groeien?

Stel: je hebt een leuk vermogen. Je kunt dit nog leuker maken door deze waarde als passief vermogen te laten groeien. Venus biedt hier diverse mogelijkheden voor, namelijk:

Lending - Dit staat voor het uitlenen van crypto assets. Andere gebruikers kunnen deze dan inzetten om mee te handelen. Jij brengt jouw assets dan in de liquiditeitspool, de leen- en uitleenplek, van Venus. Als beloning krijg je een beloning, een soort rente, die aardig kan oplopen. Voor de assets die je inbrengt krijg je vTokens, zij zijn een soort bewijs van wat je hebt ingebracht en hoeveel. Hiermee kun je de ingebrachte assets weer vrijmaken. 

Image
schema lending bij het Venus protocol
whitepaper Venus protocol

Staking - Hierbij zet je tokens vast en laat je ze staan om niet te verhandelen. Dit is gunstig voor de stabiliteit van de prijs van de token en de veiligheid van het netwerk. Hiervoor wordt je dan ook beloont met tokens in vorm van een APY.

Minting - Het minten, het aanmaken van stablecoins door verificatie, is een vrije unieke mogelijkheid die Venus biedt ten opzichte van"normale" geldmarkten. Hiervoor kan het onderpand wat je inbrengt gebruikt worden. Via Swipe kunnen deze stablecoins verder gedistribueerd en verhandeld worden.

 Je ontvangt voor het inbrengen van vermogen een APY (Annual Percentage Yield). Dit is een percentage wat je jaarlijks over het bedrag wat je beschikbaar stelt ontvangt als een rente. Een APY kan soms veranderen. Bij het Venus protocol worden de rendementen automatisch aangepast aan de vraag die er op dat moment is naar een currency bijvoorbeeld Bitcoin (BTC).

Hoe werkt Venus als kredietverstrekker?

Met het Venus protocol kan je ook lenen omdat je bijvoorbeeld vermogen nodig hebt om te handelen of te investeren. Het voordeel van een gedecentraliseerde kredietverstrekker is, dat je niet aan bepaalde regels hoeft te voldoen, of naar je leefomstandigheden wordt gekeken voor het ontvangen van een krediet. Wel moet je een zekere inleg inbrengen om als onderpand voor de lening te dienen.

Zo kun je tot 75% van wat je aan onderpand hebt verstrekt, lenen. Dit is om te voorkomen dat bij eventueel koersdalingen of verlies je niet geliquideerd wordt. 

Venus is dus als DeFi toepassing interessant en biedt mogelijk winstgevende kansen. Maar wees je ook bewust van de risico's en laat je goed informeren voor je aan de slag gaat met de mogelijkheden die de DeFi wereld je biedt!

Hoe gebruik je het Venus DeFi platform?

Om gebruik te maken van het Venus platform heb je een wallet nodig om je currency of assets in te bewaren en van waaruit je transacties kunt maken. Metamask is hier het handigst voor. Maar een andere Web3 wallet, dit is een wallet geschikt voor dApps, is ook prima. In je wallet heb je Binance coins (BNB) nodig om gasfees te kunnen betalen bij transacties. Gasfees zijn de kosten die je maakt voor het gebruik van het Binance Smart Chain netwerk. 

Wanneer je de website met de interface opent, vraagt hij meteen om de wallet aan te sluiten. Als de wallet is aangesloten, kun je gebruik maken van het dashboard en de verschillende mogelijkheden die het Venus protocol je biedt. 

Hier vind je de mogelijkheid om waarde in te brengen (lending) of zelf te lenen (borrow), of je kunt hiervanuit ook VAI minten. De informatie staat duidelijk aangegeven. Bij de supply informatie staat bijvoorbeeld hoeveel APY je ontvangt. Het dashboard wordt door gebruikers als zeer prettig ervaren.

Organisatie en ontstaansgeschiedenis

Het Venus platform werd op 24 november 2020 gelanceerd. Het was vanuit Binance het antwoord op dApps als AAVE (AAVE) en Compound (COMP) die op het Ethereum protocol waren gebouwd. De lancering was een groot succes want binnen 5 uur had het DeFi platform al zoveel waarde opgenomen, dat het meteen het grootste liquiditeitsplatform was op het Binance Smart Chain netwerk. Venus begon 2021 dan ook als platform met het grootste transactievolume. Er werd op dat moment voor 24 miljard USD verhandeld, tegenover Uniswap waar 8 miljard werd verhandeld. 

Het hele project had dan ook het algemeen vertrouwen van crypto investeerders. Het protocol zat gedegen in elkaar. Het feit dat het project ondersteund werd door Binance, een betrouwbare naam, versterkte dit nog meer. Verder heeft het diverse elementen van 2 succesvolle DeFI projecten Compound (COMP) en DAI (DAI)  in het protocol gecombineerd. Venus werd aangestuurd vanuit Swipe, een portfolio company op Binance. 

Omdat het als gedecentraliseerd protocol wil functioneren is er ook niet veel bekend over de oprichters of het team achter het Venus protocol. Joselito Lizarondo wordt als oprichter genoemd, hij is tevens CEO van Swipe. Verder is er ook weinig over hem bekend. Vanuit Swipe werd het Venus protocol aanvankelijk aangestuurd. Vanaf 2021 ligt het bestuur grotendeels bij de tokenhouders en wordt het protocol verder slechts gedeeltelijk aangestuurd vanuit Swipe. Na de liquidatie in mei 2021 heeft Lizarondo ook een stap terug gedaan. Dit was sowieso het uiteindelijke plan, maar het is wellicht eerder doorgevoerd om het bestuur volledig bij de tokenhouders onder te brengen.

Governance met de XVS token

De XVS token geeft inspraak op bepaalde zaken in het protocol zoals het percentage van het onderpand voor leningen, of welke nieuwe tokens of stablecoins toegevoegd mogen worden aan het protocol.

Het proces van stemmen over een voorstel duurt 5 dagen. Allereerst wordt er een voorstel gedaan. Om een voorstel te kunnen doen moet je houder zijn van minstens 300.000 tokens. Deze "grootaandeelhouders" mogen ook hun stem uitbrengen bij een voorstel. Ze hebben 3 dagen de tijd om te stemmen. Er moeten minstens 600.000 stemmen in totaal binnen zijn en een meerderheid om een voorstel door te laten gaan. Het voorstel wordt als aan deze voorwaardes is voldaan na een timelock van 2 dagen geïmplementeerd.  

Image
schema governance voting van Venus
Whitepaper Venus protocol

Roadmap

De roadmap om het Venus protocol te lanceren is in 2020 voltooid. Vanaf 2021 staan de volgende plannen op de agenda:

 • Invoering Venus origination fees - Dit zijn geringe fees die over leen en uitleen transacties worden gerekend en deze worden gebruikt voor governance doeleinden.
 • Cardano (ADA) wordt toegevoegd aan de money market
 • Uitbreiding mogelijkheden van gekwalificeerde assets als onderpand
 • Invoering XVS delegatie stemmen - Venus wordt hiermee een decentraal governance gestuurd platform met de invoering van XVS delegatie stemmen
 • Lancering Venus dex - Een Venus decentrale exchange voor crypto currency
 • Lancering Venus Reward Token (VRT)
 • Markt met vaste rentepercentages creëren - De rentepercentages bij decentrale markten kunnen hard schommelen. Dit kan leuk zijn, maar natuurlijk ook minder gunstig uitpakken. Omdat teveel renteschommelingen afschrikt, gaat Venus ook een markt creëren waar vaste rente percentages worden gehanteerd.

Wat zijn de tokens en coins van het Venus protocol?

Het Venus platform heeft verschillende tokens die vanuit het platform worden gebouwd. In het verhaal hierboven kwam je ze al tegen: de stable coin VAI en governance token XVS. Daarnaast is er nog een derde token: de Venus Reward Token (VRT). Hieronder lichten we hun rollen binnen het Venus ecosysteem en op de cryptomarkt verder toe.

Venus Reward Token (VRT)

De Venus Reward Token (VRT) is in het leven geroepen om als beloning te dienen voor staking en minting. Deze beloningstoken wordt ingevoerd om inflatie van de XVS token tegen te gaan. Van de XVS zijn op dit moment namelijk aardig wat tokens in de omloop, dus om een schaarste te creëren en de governance token waardevoller te maken, is de Reward token in het leven geroepen.  Deze wordt nu gegeven als beloning en XVS wordt in gelijke mate geburned, oftewel uit de roulatie gehaald. 

De VRT is op 24 mei 2021 gelanceerd met een prijs van 0.008073 USD. All Time High was 0.01632 USD op 27 mei 2021 en dieptepunt was 0.0028 USD ongeveer op 20 juni 2021. VRT is verhandelbaar via Gate.io en MXC.COM. Er zijn in 2021 ruim 21 miljard tokens beschikbaar. 

Vai (VAI) 

Venus is het eerste money market met een synthetische stable coin protocol. Vai is de "eigen" stablecoin die binnen het Venus ecosysteem wordt gecreëerd. Een Stablecoin is een coin die gebonden is aan een valuta zoals bijvoorbeeld de dollar. Doordat de currency hiermee verbonden is blijft de prijs stabiel. Het bijzondere van VAI is dat deze aan de prijs van een basket, een groep van cryptocurrencies, gebonden is in plaats van een fiat.

De VAI coin is voor andere doeleinden geschikt binnen Venus als de governance token XVS. Met de VAI kun je staken. VAI wordt verhandeld op diverse exchanges zoals Venus, Binance, Sushiswap

De VAI token werd op 2 december 2020 gelanceerd met een prijs van iets meer dan 0.98 USD. Op dit moment zijn alle coins 107.734. 544 in totaal in roulatie. De market cap is 9636.994.817 USD in juni 2021. Een All Time High werd gehaald op 7 februari met 1.20 USD. Het dieptepunt bereikte de stablecoin op 20 februari met 0.5791 USD.

Wat onderscheidt Venus als money market is dat je synthetische stablecoins ook kunt minten. Vai kan worden gemint door middel van de volgende coins:

 • Swipe (XSP)
 • Binance coin (BNB)
 • BUSD 
 • USDT
 • USDC

Governance token XVS

De token is gelanceerd met een zogenaamde Fair Launch. Dit is een launch waarbij elke geinteresseerden in het Venus protocol gelijke kansen hebben om tokens te kopen. De founder en development team krijgen hier bij de distributie geen voorkeursbehandeling. XVS is in de eerste plaats een governance token. 

De verdeling van tokens bij de lancering:

 • Binance launchpool: 20% 
 • Binance smart chain: 1% 
 • Ecosysteem Mining: 79% 

XVS is verkrijgbaar bij Venus zelf maar ook via de exchanges Binance, Pancakeswap.

Venus heeft met de XVS token een bewogen periode achter de rug. Letterlijk, want dat geldt zeker voor de volatilitet van de token. 8 oktober 2020 werd de token gelanceerd met een prijs van 2.73. Aanvankelijk gebeurde er toen een tijd niet zoveel, koerswijs gezien. Vanaf februari 2021 begon het interessant te worden. Er zat een stijgende lijn in in de koers

Dit was niet uitzonderlijk, gezien de populariteit van DeFi toepassingen. In februari klom de token op naar 94 USD om daarna weer in te zakken en vanaf april weer in de lift te gaan. De lift bleek in mei eigenlijk een raket te zijn, want vrij plotseling schoot de prijs omhoog naar een all time high van 146 USD. De plotselinge stijging van 90% werd geweten aan een aantal grote orders en het enthousiasme over de nieuwe VRT token.

"Te veel is nooit goed" en de tegeltjeswijsheid "Haaste spoed is zelden goed" gingen hier echter op. Want door deze piek in de prijs van XVS konden mensen met een onderpand van XVS veel meer cryptocurrency lenen. Omdat de prijs even plotseling als hij gestegen was, inzakte, voldeed de waarde van het onderpand niet meer voor de geleende waarde. De mensen bleven hun geleende waarde echter vasthouden waardoor ze in gebreke bleven en liquidaties volgden. De verkoop van de geliquideerde tokens bracht nog minder op door de ingezakte prijs. Binnen een dag was een liquiditeitsverlies van 200 miljoen dollar ontstaan. Het Venus protocol hield een oninbare schuld van 95 miljoen USD over.

De situatie was zeer kritiek en de governance nam belangrijke besluiten om de crisis te bezweren: Lizarondo deed een stap terug van zijn rol als aanstuurder vanuit Swipe en er kwam een risk management committee om zulke situaties in de toekomst te voorkomen. Ook verzekerde het management dat er geen funds verloren waren en het protocol werkte zoals het moest werken. Het ontstane tekort kan worden voldaan vanuit het grants fonds en tokens.

Hoewel Jozelito Lizarondo netjes tekst en uitleg gaf over wat er gebeurt was (grote aankopen en verkopen hadden een spike veroorzaakt) bleef het woord "prijsmanipulatie" als donkere schaduw rond Venus hangen. Het vertrouwen in het protocol heeft een flinke deuk opgelopen. Het handelsvolume is enorm gedaald van een ruime 10 miljard USD naar 57 miljoen USD. Het is de vraag hoe Venus zich verder zal herstellen van deze val en het vertrouwen van de cryptobelegger terug weet te veroveren.

Image
koers van venus (XVS)
coingecko.com

Kritiek

Venus heeft in een tumulteuze eerste jaar zowel veel lof als kritiek gekregen. Het platform werd aanvankelijk als een schoolvoorbeeld genoemd van hoe een DeFi toepassing zou kunnen werken. Maar de liquidatie van 200 miljoen USD en het gemak waarmee dit fout kon gaan, is het platform op veel kritiek komen te staan. Ook blijven de geruchten over prijsmanipulatie hardnekkig. Een aantal analisten onderbouwen deze bewering ook. Ze tonen daarmee tegelijk aan, dat als dit op dit moment niet is gebeurd, dit in ieder geval heel makkelijk kon. De bestuurders van het protocol hebben de kritiek ter harte genomen, maar het vertrouwen in dit DeFi project is even weg in juni 2021. De tijd zal het leren of het vertrouwen van crypto investeerders kan herstellen.

Conclusie

Van DeFi project met het grootste transactievolume werd Venus het project met de grootste liquidatie ooit. Venus heeft dus al 2 belangrijke records op haar naam staan. Dat maakt het moeilijk te zeggen wat de toekomst voor Venus in petto heeft als algoritmische money market en synthetische stablecoin protocol. Hoewel Venus nog steeds de potentie heeft om uit te groeien tot een van de bepalende DeFi producten, heeft het wel weer tijd nodig om het vertrouwen van investeerders terug te winnen.

De geschiedenis van Venus laat zien dat DeFi projecten veel kansen bieden om een passief inkomen te genereren. Maar het laat ook zien dat er de nodige risico’s zijn als je niet precies weet wat er met je vermogen gebeurt. Kennis over de markt is dus heel belangrijk. Wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en informatie om je passief inkomen te vergroten, dan is onze Crypto Mastery dienst misschien iets voor jou! 

Heb je nog vragen  over Venus of andere DeFi projecten, of heb je ervaring hiermee? We praten graag verder bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.