Binance decentralized exchange achtergrond logo

Binance DEX - Nederlandse handleiding

De Decentralized Exchange (DEX) van Binance is vanaf 23 april 2019 geopend! Dit gebeurde een week nadat Binance zijn eigen blockchain, de BinanceChain, heeft gelanceerd. Ze hebben de DEX twee maanden lang uitvoerig getest en nu is het dan eindelijk zover, we kunnen vanaf nu decentraal traden bij Binance. Welke voor -en nadelen dit precies heeft, lees je in dit artikel!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Wat is een Decentralized Exchange (DEX)?

Een gedecentraliseerde exchange is een handelsplatform waarbij je geen centrale partij hoeft te vertrouwen. De cryptomunten staan, in tegenstelling tot bij een centrale exchange, niet opgeslagen bij het bedrijf zelf. Jij bent bij een DEX zelf de eigenaar van de munten en hebt ook de totale controle over de transacties die ermee gedaan worden.

Je kan het DEX-platform zien als een verbindingsbrug tussen jouw persoonlijke wallet en de persoonlijke wallet van andere traders. Als jij jouw munten wilt verruilen voor de cryptomunten van iemand anders, dan faciliteert het decentrale platform de transactie tussen jullie twee. Hierbij zal de decentrale exchange nooit de munten zelf in bezit krijgen. Het wordt dus puur en alleen gebruikt om de verhandeling van een munt tussen de wallets van verschillende mensen te faciliteren. Deze transactie wordt vervolgens geregistreerd op de blockchain waar de decentrale exchange op draait.

Hieronder staan bekende voorbeelden van decentrale handelsplatformen:

 • Binance DEX
 • IDEX
 • Waves DEX
 • OpenLedger DEX (Bitshares)
 • Bisq
 • Stellar DEX
 • Bancor Network
 • Kyber Network
 • EtherDelta
 • AirSwap

Wat zijn de voordelen van een DEX?

De decentrale exchange heeft een aantal noemenswaardige voordelen ten opzichte van de centrale exchange. Hieronder staan er 5 opgesomd:

 1. Veiligheid
  Je hebt zelf de cryptomunten in handen in plaats van dat deze bij de exchange staan opgeslagen. Mocht de exchange gehackt worden, dan ben jij in ieder geval jouw cryptomunten niet kwijt Deze staan namelijk nog veilig in jouw wallet. Dit is direct ook de reden dat niemand het platform gaat proberen te hacken aangezien de munten daar zelf niet bewaard worden.
 2. Privacy
  Doordat je de munten in eigen bezit hebt, kan jij anoniem handelen op de beurs in plaats van dat je dient te voldoen aan de KYC (Know Your Customer) van de exchange.
 3. Je hoeft niemand te vertrouwen
  Je hoeft het bedrijf achter de gedecentraliseerde exchange niet te vertrouwen om te kunnen handelen op het platform. In het verleden is het vaak gebleken dat een exchange niet te vertrouwen was en dat de oprichters er uiteindelijk met het geld vandoor gingen. Aangezien je nu nooit jouw munten op het platform bewaart, zullen ze geen toegang krijgen tot jouw coins.
 4. Decentralisatie van de servers
  Een DEX draait niet op één centrale server. Het platform draait op verschillende servers die over de hele wereld verspreid staan. Hierdoor wordt de data veiliger bewaard en is een DEX lastiger te hacken dan een centrale exchange.
 5. Te gebruiken in crypto-onvriendelijke landen
  Doordat de servers van een DEX verspreid over de wereld staan, kunnen overheden deze exchange niet of nauwelijks verbannen. Dit is wel mogelijk bij de centrale exchanges, die veelal gevestigd zijn in één land.

Wat zijn de nadelen van een DEX?

Naast de voordelen zijn er op dit moment ook nog belangrijke nadelen te noemen. Hieronder vind je er 3:

 1. Gebruiksonvriendelijk voor beginners
  Een DEX is lastiger om te gebruiken dan een gecentraliseerde exchange. Voor de beginnende crypto trader is het aanmaken van een eigen wallet en het inloggen hiermee best ingewikkeld. Dit maakt de stap voor hen groter om tot het gebruiken van dit soort exchanges over te gaan.
 2. Onbekend
  Waar de centrale exchanges duizenden nieuwe aanmeldingen per dag binnenkrijgen, blijft dit bij de decentrale exchanges nog altijd uit. Het is simpelweg nog niet zo bekend bij de mensen en de stap om ermee te beginnen is, zoals eerder aangegeven, ook groter.
 3. Minder handelsvolume
  Doordat de DEX minder bekend is, handelen ook minder mensen hierop. Hierdoor is het handelsvolume vaak erg laag en dit maakt het traden minder interessant.

De Binance DEX

De gedecentraliseerde exchange van Binance draait op de blockchain van Binance. Deze blockchain wordt BinanceChain genoemd en BNB is de coin die wordt gebruikt om de transacties op deze blockchain te faciliteren. Voorheen was BNB een ERC20-token, maar nu is het een coin met zijn eigen blockchain. 

Om jouw cryptomunten te kunnen verhandelen op de Binance DEX dien je eerst een wallet aan te maken. Op dit moment ondersteunt de BinanceChain de volgende wallets:

 • Trust Wallet
 • Coinomi
 • Ledger
 • Enjin
 • Exodus

Wanneer je zelf nog geen wallet hebt, dan kan je deze aanmaken op het DEX-platform van Binance. Hieronder leggen we je uit hoe je dit doet.

Nieuwe wallet aanmaken

Aan de hand van de volgende 10 stappen kan jij zelfstandig een wallet op het DEX-platform van Binance creëren.

 1. Ga naar de website van Binance DEX
 2. Klik op "Create a Wallet"
 3. Volg de tutorial van 1 minuut
 4. Creëer een Keystore File + Wachtwoord door
  1. tweemaal een wachtwoord in te voeren;
  2. akkoord te gaan met de voorwaarden; en
  3. op "Download Keystore File" te klikken
    
   Bekijk de stappen in deze print screen 
   Image
   Binance DEX wallet aanmaken
  4. De Keystore File zal nu gedownload worden. Klik op "continue" om de mnemonic phrase (herstelzin) te krijgen. Noteer deze op een veilige plek
    
   Bekijk hier een voorbeeld van een herstelzin
   Image
   Herstelzin Binance DEX

    

  5. Klik daarna op "View Private Key" en noteer deze ook op een veilige plek
    
   Bekijk hier een voorbeeld van een Private Key
   Image
   private key binance gedecentraliseerde exchange

    

  6. Wanneer je zowel de herstelzin als de privésleutel op een veilige, offline plek hebt genoteerd, klik dan op "continue".
  7. Controleer of je jouw herstelzin juist hebt opgeschreven door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Klik op "continue" om door te gaan.
  8. Je bent klaar om jouw wallet te openen! Om dit te doen klik je op "Unlock the wallet".
  9. Je kan nu op 4 manieren jouw wallet openen. Het gebruik van de Keystore File is op dit moment het gemakkelijkste.
  10. Klik "Keystore File" uit het rijtje aan en upload de door jou gedownloade keystore file. Vervolgens vul je jouw wachtwoord in en druk je op "Unlock Wallet Now".
    
   Open de wallet - print screen
   Image
   Open de wallet op de Binance Dex

    

  11. Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol een eigen wallet aangemaakt waarmee je kunt handelen op de Binance DEX!.

Beginnen met crypto trading op de Binance DEX

Op de DEX van Binance kan je alleen met de Binance coin (BNB) andere cryptomunten aankopen. Dit betekent dat niet Bitcoin maar BNB de hoofdmunt is en dat alles tegen deze coin wordt verhandeld. Dit is vergelijkbaar met de gedecentraliseerde exchanges van Ethereum waar Ether de munt is waarvoor alles wordt verhandeld. 

In de onderstaande video is te zien hoe je met jouw wallet kunt inloggen en cryptocurrency's kunt kopen met de BNB die jij in je bezit hebt. De video is gemaakt met het testnet van Binance, maar het MainNet werkt exact hetzelfde.

Zijn Decentralized Exchanges de toekomst?

Op dit moment staan de DEX-handelsplatformen nog in de kinderschoenen en zijn ze nog nauwelijks bekend bij de meesten. Daarentegen zien we wel een opkomst van het aantal gedecentraliseerde platformen. Veel exchanges, waaronder Binance, besluiten naast hun centrale exchange ook een decentrale variant te lanceren. De laatstgenoemde past ook beter in het denkbeeld van cryptocurrency's. Cryptomunten zijn vanuit beginsel decentraal en hoe mooi is het dan ook als je deze decentraal kunt verhandelen!

Daarnaast hebben de vele hacks van de afgelopen jaren veel schade aan het vertrouwen aangericht en hierdoor groeit een decentrale exchange steeds meer in populariteit. Het is voor velen even wennen, zo'n nieuwe manier van handelen, maar wij denken dat deze overgang uiteindelijk wel gemaakt zal worden. Uiteindelijk willen we tenslotte naar een decentrale wereld toe. 

Vragen?

Heb je vragen aan de hand van dit artikel? Stel ze dan bij ons op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep

 

 
Bronnen

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.