DeFi
25/1/22

SpookySwap - een complete uitleg voor beginners

SpookySwap - een complete uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

SpookySwap. Klinkt eh.. Spooky? Gelukkig is het dat niet. SpookySwap is een fork van PancakeSwap, een AMM en DEX, met de voordelen dat het ontzettend goedkoop is én met het voordeel van swaps, bridges, diverse farms en staking. 

Kortom: enorm veel voordelen. Tijd om hier een uitgebreid artikel over te schrijven, zodat jij na het lezen ook alles weet. Het is namelijk niet gek dat deze AMM en DEX steeds meer en meer aandacht krijgt. 

Je leest hier wat SpookySwap is, wat er bekend is over het team, hoe de roadmap eruit ziet en wat de mogelijkheden zijn. Wie weet wat we hier de komende tijd namelijk allemaal nog van horen. Fantom is namelijk al flink in de lift gegaan de afgelopen tijd en Fantom is het netwerk waarop SpookySwap is gebouwd. 

Bekijk snel

Wat is SpookySwap?

Spookyswap is een Automated Market-Making (AMM) en Decentralized Exchange (DEX) op de Fantom Opera blockchain en het is een fork van PancakeSwap. Zo... Begrijp je het nog? Het is een zin vol moeilijke woorden, maar geen zorgen. Simpel gezegd is een AMM een onderliggend DEX-protocol dat werkt met trading-pairs, zonder dat daarvoor een tegenpartij nodig is. De AMM 'maakt' de markt doordat ze gebruik maken van smart contracts. Als je gebruik maakt van de trading-pairs ga je dus in de interactie aan met een smart contract in plaats van een persoon. 

Het feit dat SpookySwap een fork van PancakeSwap is, betekent een ‘afsplitsing’ van PancakeSwap. Dit is één van de redenen waarom de ogen volop dit project gericht zijn. Wordt SpookySwap net zo een groot succes?

Wat is het verschil met andere DEX’s? Er is bij SpookySwap veel meer geïnvesteerd in het bouwen van een sterke basis. Daarnaast vind je er allerlei liquidity farms, swaps, een ijzersterke bridge en zelfs eigen NFT’s en ligt de focus op het gebruiksgemak voor iedereen. Later in dit artikel lees je meer over farming, single staking, de bridge, de pools en de swap. 

De Fantom blockchain

Voordat we in detail treden over SpookySwap is het handig om meer te weten over de Fantom blockchain. Dit is namelijk een ander blockchain dan Avalanche of Solana bijvoorbeeld. Iedere blockchain is verschillend, maar het grote verschil van Fantom is wel dat het zo goedkoop (en snel) is. Ze zijn schaalbaar en het is een veilig smart contract platform. Er valt veel te schrijven over waarom Fantom zo uniek is (bijvoorbeeld door hun  aBFT- consensusmechanisme), maar alle details van de Fantom blockchain vind je hier. Voor nu is het vooral belangrijk om te weten dat SpookySwap op de Fantom blockchain draait. 

Hieronder vind je een compleet filmpje over SpookySwap:

De governance token van SpookySwap: BOO

De governance token van SpookySwap is BOO en SpookySwap is live sinds april 2021. Ze zijn op het moment van schrijven op 11 verschillende price-tracking websites voor crypto assets gelist, ook op de grotere websites zoals Coingecko, Coinmarketcap en Coinbase. 

De token ticker is BOO. Het totale aantal tokens is 13,666,000 en het aantal tokens in omloop zijn er 5,885,000.

Zoals gezegd zijn de kosten bij het gebruik van SpookySwap ontzettend laag, zelfs minder dan 1 cent. Daarnaast heeft SpookySwap de laagste fees van de Automated Market-Makings van Fantom. 

Het team achter SpookySwap + de audit

Het team blijft nog een raadsel. Het is onbekend uit welke slimme koppen dit team bestaat. Gelukkig is SpookySwap wel ge-audit, door Certik. Deze staat met de link op de website onder de roadmap, die hieronder te vinden is. Uit de audit zijn er tot nu toe geen opmerkelijke of nadelige resultaten gebleken. 

Image
Spokoy
Website SpookySwap

De roadmap van SpookySwap

De roadmap van SpookySwap staat uitgebreid op de website. Deze wordt aangevuld, aangepast en behaald onder andere op basis van feedback uit de community

Ze hebben een aantal punten opgesteld voor de toekomst, zoals:

 • Listing op CEX (hiermee wordt bedoeld dat de token hier beschikbaar wordt)
 • Magicat NFT staking mogelijk maken met SpookySwap

Daarnaast staan ook de behaalde successen benoemd:  

 • V1, V2, V3 swaps
 • Liquidity providing
 • LP farms zijn klaar om te staken
 • Bridge is klaar voor gebruik
 • Gegevens worden geanalyseerd
 • Uitbreiding van het team
 • Feedback vanuit community
 • BOO liquiditeit op andere DEX’s (Uniswap bijvoorbeeld)

Ook hebben ze hun bonussen en andere prestaties benoemd. Hierin staan awards, airdrop events, sponsoring en andere successen. Het is mooi om te zien hoe goed ze hierin bezig zijn. Onder het kopje ‘exploring’ is te zien welke stappen ze nog aan het onderzoeken zijn, zoals bijvoorbeeld een eigen NFT-platform. 

Waar kun je Fantom aanschaffen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om Fantom aan te schaffen. Je hebt Fantom nodig om überhaupt te starten met SpookySwap, omdat je natuurlijk je fees met Fantom betaalt op dit netwerk. 

 • Bridgen vanaf andere netwerken. Hiervoor kun je dus de bridge van SpookySwap voor gebruiken. Later in het artikel lees je wat dit inhoudt. 
 • Je kunt Fantom uit de exchange halen waar je deze hebt gekocht via het Binance Smart Chain naar het Fantom netwerk. Je kunt dit dus opnemen. 
 • Swap. Als je op het Fantom netwerk zit, kun je de swap uitvoeren. 

Hieronder lees je de uitgebreide stappen van de mogelijkheden plus wat SpookySwap verder nog aanbiedt aan mogelijkheden. 

De mogelijkheden van SpookySwap

Allereerst is het belangrijk dat je ten alle tijden bij het uitvoeren van alle onderstaande stappen verbonden bent met het juiste netwerk binnen Metamask. Check dit dus altijd voordat je begint. 

Heb je Fantom nog niet als netwerk? Zorg dan dat je onderstaande gegevens invoert in je Metamask bij het toevoegen: 

Network Name: Fantom Opera
RPC Url: https://rpc.ftm.tools/
ChainID: 250
Symbol: FTM
Block Explorer URL: https://ftmscan.com/

Swaps

Op een swap kun je crypto omwisselen voor andere gewenste crypto, zonder dit tussendoor om te wisselen voor euro’s. Op SpookySwap kan dit dus ook op een makkelijke manier via de geautomatiseerde liquidity pools. 

Dit kan handmatig, dus tegen marktprijs, maar ook door een order in te stellen op een bepaald limiet. Zo kun je op ieder moment van de dag swappen. 

De kosten hiervoor zijn 0.2%, en bij limietorders 0.22%. Het grootste gedeelte van dit percentage gaat terug naar de liquidity pool als beloning voor degene die jou de liquiditeit verschaft. Een klein deel gaat naar de BOO stakers. Goed om te weten is dat er niets van het percentage naar de treasury (de schatkist) gaat. Verstrek je zelf liquiditeit? Dan weet je dus dat je ook deze percentages ontvangt per handeling.

Wat heb je nodig om te swappen? Je Metamask en Fantom (ongeveer 1 cent) voor de gasfees. Zorg dat je Fantom netwerk geselecteerd staat in je Metamask en kies de tokens die je wil swappen. Als je de tokens nog niet eerder in je Metamask hebt gehad, accepteer je deze en that’s it.

Image
Spook
Website SpookySwap

Liquidity

Door liquidity toe te voegen, ontvang je rewards. Die bestaan uit 0.2% swapping fees. Je ontvangt dan Spooky Liquidity Provider Tokens (slLP-tokens) als bewijs. Het voorbeeld dat op de website gegeven wordt is: BOO en $FTM staken = BOO en FMT spLP-tokens ontvangen. Door deze weer te staken in de farms, ontvang je weer meer BOO. Inmiddels zijn er bijna 20 paren mogelijk op het Fantom netwerk om te staken.

Hier vind je stap voor stap hoe je dit mogelijk maakt, met tekst en afbeeldingen. Binnen 9 vrij simpele stappen ben je klaar. 

Let wel altijd op voor impermanent loss. Hier lees je meer over het lastige begrip impermanent loss.

Liquidity farming

De spLP-tokens kun je staken in de liquidity farm. In de liquidity farm ontvang je BOO. Er zijn een aantal populaire paren en wat kleinere paren, maar kies vooral wat bij jouw strategie past. De opbrengsten kunnen oplopen tot ruim 100%. Het mooie is dus dat je de opbrengsten ook weer opnieuw kunt staken, jouw BOO-tokens dus én dat het je geen fees kost. 

Tijdens het farmen ben je eigenlijk fees van anderen aan het verzamelen (jouw beloning) zodra zij swappen voor de paren waarin jij het geld gestort hebt. 

De APR’s staan hoog op dit moment. APR staat voor Annual Percentage Rate, wat de jaarlijkse opbrengst betekent. Op de website van SpookySwap staat uitgelegd dat de kans groot is dat deze percentages zeker nog omlaag gaan, aangezien je aandeel van de pools ook omlaag gaat zodra er meer gebruikers bij komen. 

 

Image
Spooky
Website SpookySwap

Bridges

Het kan zo zijn dat je je tokens op een andere chain (netwerk) hebt staan, maar dat je graag op het Fantom netwerk zit. Hiervoor heeft SpookySwap de bridge ontworpen. Dit ondersteunt namelijk het overzetten van tokens van verschillende netwerken van Ethereum, Binance Smart Chain, Arbitrum, Polygon en Avalance. En ook andersom natuurlijk ook. Dit wordt voor ruim 75+ tokens ondersteund. De verwachting is dat er nog veel meer bij komen in de toekomst. 

Bij bridging verhuis je als het ware een token van chain naar chain, zodat uiteindelijk deze token in jouw Fantom netwerk terecht komt. Je moet wel je geduld op de proef stellen, want het kan tot één dag duren. 

Single staking

Naast de swaps, het bridgen en farming kun je ook staken. Single staken in dit geval. Single staken betekent dat je maar één type token nodig hebt. Het lijkt op de liquidity pool, maar omdat je maar één token nodig hebt, is dat het niet. Als je BOO staket, vastzet dus, ontvang je xBOO als ‘proof’. Dit gebeurt automatisch. 1 BOO staat gelijk aan 1.5 xBOO. Vervolgens kun je ervoor kiezen om xBOO opnieuw te staken. Zo ontvang je dus extra rewards, waardoor het voordeel snel op kan lopen. Dit gebeurt in de ‘Buyback Pool’. De xBOO tokens die je ontvangt, zijn het aandeel van jouw gedeelte in de pool.

Met single staking loop je het minste risico, omdat je hier geen risico loopt op IL (impermanent loss). Let wel op dat BOO de afgelopen tijd ontzettend volatiel is geweest. Dat betekent dat de coin onderhevig was aan flinke stijgingen en dalingen. Wees je hier dus altijd bewust van. Het betekent namelijk niet dat als een risico laag is, dat er geen risico is. 

Met xBOO kun je handelen, stemmen of liquidity pools maken. Eigenlijk werkt het gewoon hetzelfde als BOO. Let wel op dat je je xBOO niet kwijtraakt. Om je BOO te unstaken heb je namelijk je xBOO nodig. Wees hier dus voorzichtig mee. 

NFT’s 

SpookySwap blijft niet achter met de trend, want ze hebben ook hun eigen NFT’s ontwikkeld. NFT staat voor Non Fungible Token en is een digital asset die niet na te maken is. Het is een uniek item. Een voorbeeld van het gebruik van een NFT is als een kunstwerk of collectible. Binnen SpookySwap was hier veel vraag naar, gezien het logo van hen. Naar aanleiding hiervan zijn de NFT’s uitgebracht, genaamd de Magicats. Er zijn 5000 NFT’s gemint, waarvan ieder exemplaar - zoals het hoort - een unieke naam en beschrijving heeft. De NFT’s zijn op Paintswap verhandeld. Paintswap is een zogenoemde marktplaats voor NFT’s. 

Je vraagt je misschien af: wie maakt die NFT’s dan? Dat is Shrimpy, een groot artiest uit het team, die ook alle andere kunstprojecten voor de website heeft gemaakt. 

Image
NFT SpookSwap
Website SpookySwap

SpookySwap en social media

Tegenwoordig is bijna iedereen vertegenwoordigd op social media, zo ook SpookySwap. Hieronder vind je het social medium met bijbehorende link, zodat je hen kunt volgen en up to date blijft van alle ontwikkelingen, aankondigingen en nieuwtjes. 

Twitter76.200 volgers

Discord: 48.875 leden

Medium: 1.200 lezers

Telegram: (alleen voor aankondigingen) 1.342 gebruikers

Nadelen van SpookySwap

Zoals hierboven aangegeven is het niet bekend wie er achter het team zit. Dat hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat het team volledig openbaar is op de website. Toch bestaat de AMM al wel voor langere tijd. Tot nu toe zijn er nog geen misstanden geweest. Dat is uiteraard geen zekerheid voor de toekomst. 

Daarnaast is een nadeel ook dat de waarde van BOO het afgelopen jaar alle kanten op is geschoten. Althans, het hoeft niet per se een nadeel te zijn voor het project natuurlijk, maar dit zorgt nog niet voor de beste stabiliteit van het project. De koersgang van de token is hierdoor onvoorspelbaar. Dit is natuurlijk vaker bij crypto, maar toch is het goed om hier wel rekening mee te houden. 

Conclusie

SpookySwap is een automated market-making (AMM) decentralized exchange (DEX) en zelfs de grootste AMM op het Fantom Opera netwerk. Dit is in de afgelopen maanden ontzettend gegroeid. SpookySwap is gebouwd op een snel werkende, goed schaalbare blockchain en maakt swaps, bridging, liquidity farming en single staking mogelijk, met ontzettend lage fees. Dit is een groot verschil met andere netwerken, waardoor de potentie van SpookySwap als heel erg groot wordt gezien. Ook hebben ze hun eigen NFT’s ontwikkeld. SpookySwap is een fork van PancakeSwap en dit was ook een groot succes. Het team achter SpookySwap is niet bekend, maar de audit is wel positief afgesloten. 

De ogen zijn gericht op SpookySwap en we zijn erg benieuwd wat de toekomst brengt. 

Heb je nog vragen over het dit AMM/DEX project van SpookySwap? Benieuwd naar de mogelijkheden? Of ben je geïnteresseerd in andere onderwerpen? Sluit je dan aan bij onze Alles Over Crypto Facebookgroep, google je onderwerp of vraag + AllesOverCrypto of bekijk onze FAQ. 

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!