hologram brug grafiek

Wat is een crypto bridge en hoe werkt het? Uitgebreide uitleg voor beginners

Het jaar 2021 kenmerkt zich aan stijgende populariteit van DeFi. Decentralisatie lijkt steeds belangrijker te worden in de ontwikkeling van crypto. Er komen dan ook steeds meer protocollen bij die elk bestaan op een andere blockchain. Hoewel er reeds veel mogelijk is, staat interoperabiliteit en cross-chain transactie centraal. Wanneer je handelt aan de hand van een software wallet zoals Metamask of Trustwallet kan je kiezen tussen verschillende netwerken. Maar net zo belangrijk is de communicatie tussen deze netwerken om transacties en data-overdracht mogelijk te maken.

Ontdek in deze blog waarom een bridge zo belangrijk is en hoe jij zelf tussen verschillende netwerken kan switchen. Handelen op een ander netwerk kan je zomaar meer geld opleveren!

Bekijk snel

In onderstaande video wordt uitgelegd waarom een crypto bridge essentieel is en waarom dit net zo belangrijk is voor de ontwikkeling van crypto:

DeFi en MetaMask

Met de toenemende adoptie komen er steeds meer protocollen bij en steeds meer manieren om te handelen. Waarbij we in de beginjaren van crypto alleen maar Bitcoin (BTC) kende en dus ook enkel transacties deden op het netwerk van Bitcoin, is dit vandaag de dag anders. Wanneer je crypto valuta verstuurt vanaf een exchange, heb je wellicht al gezien dat je een bepaald netwerk moet opgeven. Waarom is dit? Elk protocol maakt gebruik van een verschillend netwerk. Concreet betekent dit dat wanneer je jouw  crypto verstuurt naar een verkeerd netwerk, jij alles zomaar kan kwijtspelen. Daarom is het essentieel dat je steeds weet wat je doet!

ERC20-token

Ethereum (ETH) bestaat logischerwijs op de blockchain van Ethereum. Maar niet welk protocol heeft zijn of haar eigen blockchain. Daarbij ook het verschil tussen coins en tokens. Een coin heeft een eigen blockchain, zoals Ethereum, terwijl tokens worden gecreëerd op een reeds bestaande blockchain. Daarom zijn er een hele reeks protocollen ook ERC20-tokens.

Als we kijken naar de wereld van DeFi gebeuren alle transacties aan de hand van een software wallet zoals MetaMask. Dit is van origine een Ethereum wallet. Dit betekent dat alle ERC20-tokens hier probleemloos op verhandeld kunnen worden via platforms die deze tokens ondersteunen. Denk hierbij aan onder andere UniSwap.

Nu is het wellicht geen verrassing als ik je vertel dat transacties op het netwerk van Ethereum gepaard gaan met vaak waanzinnige transactiekosten. Als reactie daarop zijn er verschillende oplossingen gekomen die het handelen net zo makkelijk maken, maar tegen goedkopere tarieven. Een populair alternatief is hier PancakeSwap, een variant van UniSwap maar dan op de Binance Smart Chain (BSC). Maar hoe kan je dan met je Ethereum-wallet gaan handelen op de Binance Smart Chain?

Image
Avalanche bridge Ethereum
omer Faruk Ordulu/Shutterstok.com
Je bent offline
 
 
 

Netwerk toevoegen

Het is gelukkig mogelijk om je MetaMask te verbinden met verschillende netwerken. Merk hier wel op dat deze overigens allemaal hetzelfde unieke wallet-adres hebben! Je kan dit zien als een overkoepelende kluis waarin je verschillende kleinere kluizen bewaart. Je vraagt je wellicht af welke netwerk er allemaal bestaan? Hieronder een aantal netwerken waarop jij kan handelen met je MetaMask:

  • Mainnet (Ethereum)
  • Binance Smart Chain (BSC)
  • Polygon Netwerk
  • MoonRiver Netwerk
  • MultiVAC Mainnetwerk

In onderstaande afbeelding zie je verschillende netwerken op mijn MetaMask waar ik gebruik van maak. Onderaan kan je kiezen voor ‘Add Network’. Manueel vul je de dus de gegevens in. Deze vind je meestal op de website van het eigen platform, alsook via verschillende bronnen op Medium. Via Binance Academy vinden we bijvoorbeeld gegevens om de Binance Smart Chain te verbinden met MetaMask. Wil je een uitgebreid stappenplan om netwerken toe te voegen aan je MetaMask? Ontdek het allemaal in deze blog.

Image
Metamask wallet
Je bent offline
 
 
 

Nu je weet dat je verschillende netwerken kan hebben op je MetaMask, is het ook belangrijk om te weten dat je kan switchen tussen deze netwerken. Zo kan je met één MetaMask-account handelen op zowel UniSwap (Ethereum) als PancakeSwap (BSC). En hoewel dit erg makkelijk is, brengt het ook een probleem met zich mee.

Bijvoorbeeld: ik heb momenteel 70 dollar staan op mijn MetaMask op mijn Ethereum-account, maar ik wil deze investeren in een crypto die enkel maar te verhandelen is op de Binance Smart Chain. Dan kan ik mijn wallet wel verbinden met PancakeSwap, maar dan kan ik niet de valuta gebruiken die opgeslagen zijn op het Ethereum-netwerk. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jij alsnog deze valuta kan gebruiken om te gaan handelen. Dit kunnen we op twee verschillende manieren doen, die we hier uitgebreid gaan bespreken.

De eerste manier is om vanuit je MetaMask je valuta terug te sturen naar een exchange. Dit kan naar bijvoorbeeld Binance of KuCoin. Dan kan je vanuit je exchange, dit gaan terugsturen naar je MetaMask waarbij je vervolgens voor het juiste netwerk kiest. Let op dat niet zomaar elke munt wordt ondersteund door elk netwerk en dat je soms gebruik moet maken van wrapped tokens.

Zo kan je Ethereum in je MetaMask hebben staan op het netwerk van Binance Smart Chain, maar dan in de vorm van een pegged token. In de praktijk zal dit eerder gaan over stablecoins die naar een ander netwerk worden gestuurd, zo is USDT een stablecoin op het netwerk van Ethereum, terwijl op het netwerk van BSC gebruik wordt gemaakt van BUSD.

Image
bridge Bitcoin
Lerbank-bbk22/Shutterstock.com
Je bent offline
 
 
 

Wat is een crypto bridge?

Een tweede, en populaire manier is door een crypto bridge te gebruiken. Een crypto bridge is een manier om data en valuta te versturen tussen verschillende blockchains. Deze communicatie kennen we beter als interoperabiliteit. In de steeds verdere ontwikkeling van crypto staan de begrippen interoperabiliteit en cross-chain centraal en zijn deze noodzakelijk om meer adoptie te kunnen realiseren.

Inmiddels kennen we verschillende netwerken en zien we soms door het bos de bomen niet meer of zijn bepaalde processen onnodig complex. Toch loont het zeker om jezelf te verdiepen in deze verschillende netwerken. Waarom? Het kan zomaar gebeuren dat jij veel meer geld verdient wanneer jij je tokens gaat staken op het ene netwerk in plaats van het andere netwerk. Dan is het wel net zo handig als jij weet hoe jij je valuta kan bridgen naar het juiste netwerk!

Hoe werkt een crypto bridge?

Er zijn verschillende platforms die fungeren als een crypto bridge, waar jij je valuta kan versturen van het ene netwerk naar het andere. Een bridge werkt heel gemakkelijk en gebeurt op dezelfde manier als het verhandelen van valuta via UniSwap of PancakeSwap. In het beste geval heeft een blockchain zijn eigen bridge. Zo heeft het netwerk van Avalanche (AVAX) een eigen bridge, maar vooralsnog is het gebruik van een bridging-platform populair.

Gecentraliseerd

Maar de vraag is natuurlijk hoe werkt zo een bridge? Het token kan alleen maar in zijn originele aard bestaan in het eigen netwerk, maar toch kunnen we bridgen. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door liquiditeit. Doordat voldoende mensen dergelijke transacties doen, ontstaat er voldoende liquiditeit. Bijvoorbeeld: er is een grote pool van Tether in het netwerk van Ethereum en een grote pool van Tether op het netwerk van Polygon. Hou hierbij rekening dat deze pool kan bestaan uit een gecentraliseerde organisatie. Als je je valuta toevoegt aan de Ethereum Tether pool, krijg je je een equivalent van deze valuta, maar dan op de blockchain van Polygon. De transactiekost die je hier betaalt, wordt gebruikt voor de liquidity providers of de centrale organisatie die deze bridge mogelijk maakt.

Een veelgebruikte bridge is AnySwap. Er zijn verschillende platforms die dezelfde diensten aanbieden, maar het principe is hetzelfde.

AnySwap

AnySwap is een cross-chain dApp waar jij je valuta kan versturen naar een ander netwerk. Op moment van schrijven ondersteunt Anyswap maar liefst 18 verschillende blockchains

Het protocol belooft hierbij een tijdsduur van 10 tot 30 minuten per transactie. In onderstaand voorbeeld wil ik 70 USDT op het Ethereum netwerk gaan versturen naar het netwerk van Binance Smart Chain (BSC).

Image
AnySwap overzicht
Anyswap.exchange
Je bent offline
 
 
 

Merk hierbij op dat AnySwap geen crosschain fee vraagt en slechts een gas fee van 0.9 USDT. Dit zijn de kosten die AnySwap rekent voor het gebruik van het platform en dit staat los van de potentiële netwerkkosten die gepaard gaan met de transactie. In huidig voorbeeld wil ik dus een cross-chain transactie doen van vanaf het netwerk van Ethereum, dat betekent dat ik in dit voorbeeld ook gebonden ben aan een torenhoge transactiekost van het netwerk. Om 70 dollar te bridgen naar een ander netwerk, kost mij dit 15,51 dollar aan kosten.

Een mooi alternatief in dit voorbeeld zou zijn om de USDT terug te sturen naar Binance, waarna ik deze op Binance swap voor BUSD (stable coin BSC) en weer verzendt naar mijn MetaMask in het netwerk van de Binance Smart Chain.

Router

De router-functie van AnySwap is bedoeld om voornamelijk stablecoins mee te versturen. Bij het gebruik van de router heb je altijd vaste kosten. Hiervoor rekenen ze 0.9 dollar voor transacties tussen alle blockchains. Voor transacties met Ethereum hebben ze een vaste kost van 0,1% met een minimum van 45 dollar tot een max. van 1000 dollar.

Bridge

Met de bridge-functie van AnySwap stuur je in principe altijd wrapped tokens mee, zoals bijvoorbeeld wrapped Ethereum (wETH). Je kan dus veel meer tokens verzenden dan met de router-functie. Tevens kunnen de kosten ook verschillen. Zo betaal je voor een transactie van BSC naar Polygon 0.9$, maar doe je deze in de omgekeerde richting, dus van Polygon naar BSC, betaal je 0,1%. Daarnaast kan een transactie ook iets langer duren.

Zoals we eerder hebben gezegd, kan je in principe elke token of munt op alle blockchains krijgen door middel van een bridge. Maar in de praktijk krijg je dan een wrapped of pegged variant die de actuele prijs volgt. In onderstaand voorbeeld zien we dat ik Ethereum wil versturen vanuit het mainnet naar de Binance Smart Chain. Het lijkt wat raar, maar het is zeker mogelijk. We krijgen dan in dit geval anyETH, waarbij any verwijst naar AnySwap. Maar de waarde van het token staat gelijk aan die van Ethereum.

Image
Anyswap details
Anyswap.exchange
Je bent offline
 
 
 

Kritiek op crypto bridges

Ondanks dat het gebruik van een bridge de huidige problemen oplost, zijn er ook punten van kritiek. Laten we vooral niet vergeten dat de cryptomarkt nog steeds een zeer jonge markt is die op redelijk korte tijd al heel veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Een terugkerend aspect in de ontwikkeling van crypto is het belang van decentralisatie. Investeerders willen zich losrukken van het huidige monetaire systeem en zich focussen op hun eigen financiële toekomst. Dit verklaart ook de toenemende populariteit van DeFi.

Gecentraliseerd

Het gebruik van een bridge gebeurt vrijwel alleen in de wereld van DeFi waarbij iedereen decentraliteit net zo belangrijk vindt. Ironisch genoeg, wordt het huidige probleem opgelost aan de hand van een bridge, wat vaak door een centrale partij wordt beheerd. We hebben in verleden gezien dat de wereld van DeFi berust op vertrouwen en voldoende kennis om je valuta zomaar ergens te staken, swappen of gewoon versturen.

De jonge markt leent zich er dan ook toe dat heel veel nieuwe platforms kunnen ontstaan die toegankelijk zijn voor iedereen. Deze centralisatie zorgt er ook weer voor dat een kans op een rugpull aanwezig is. Dit is de actie waarbij de makers van een bepaald platform aan de haal gaan met alle valuta die op dat moment aanwezig is in het protocol. Het is daarom altijd heel erg belangrijk om je eigen onderzoek te doen naar verschillende bridges!

Je kan dus gebruikmaken van een bridge of van een centrale exchange om je valuta naar een ander netwerk te versturen. Beide gaan gepaard met een bepaalde handelskost, afhankelijk van het netwerk dat je gebruikt. Kijk daarom steeds wat het goedkoopste is. Misschien ben je goedkoper af wanneer je je valuta gewoon simpelweg terugstuurt naar een exchange.

Conclusie

We kunnen zeggen dat het netwerk van Ethereum de wereld van crypto momenteel domineert. Hiermee bedoel ik dat veel protocollen en projecten ERC20-tokens zijn en dus bestaan op het netwerk van Ethereum. Ondanks dat dit heel veel mogelijkheden biedt, komt er steeds meer tegenwind omwille van de hoge transactiekosten.

Dit heeft gezorgd voor het ontstaan voor geheel nieuwe blockchains die elk op hun beurt weer tegen een razendsnel tempo ontwikkelen. Iedereen wil tenslotte de Ethereum-killer worden. Maar dit heeft ook geleid tot een grote verscheidenheid aan verschillende netwerk en blockchains. En daarom is het eens zo belangrijk om communicatie mogelijk te maken, dit door middel van interoperabiliteit.

Door het gebruik van een bridge kunnen we valuta van het ene netwerk naar het andere sturen, om deze vervolgens te gebruiken om te gaan handelen. Let hierbij wel op dat je te allen tijde je eigen onderzoek doet naar het platform waar jij deze bridge wil gaan realiseren. In een wereld met grootse mogelijkheden, draag je ook een grote verantwoordelijkheid!

Wil je meer weten over DeFi of bridgen? Stel ze in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity waar we inmiddels al met meer dan 100.000 leden zijn! Benieuwd of we al geschreven hebben over jouw favoriete onderwerp? Stel je vraag in Google, gevolgd door AllesOverCrypto!

Header image: VideoFlow/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.