Matic Network logo achtergrond

Polygon - Complete uitleg voor beginners

Polygon is sinds eind april 2019 op de markt en is binnen een maand na de lancering ruim 12 keer over de kop gegaan! Genoeg reden dus om eens meer over Polygon te lezen, zodat we erachter kunnen komen wat deze cryptocurrency ons te bieden heeft. In dit artikel vind je de uitleg over het cryptobedrijf en de visie achter deze munt. Ook krijg je zoals gewoonlijk van ons de instructies om de cryptomunt te kopen.


Bekijk snel


Wat is Polygon (MATIC)?

Polygon verhoogt de schaalbaarheid van de Ethereum-blockchain. Gedecentraliseerde applicaties (dApps) zijn sterk in opkomst maar de huidige Ethereum-blockchain is niet voorbereid op een grote toename aan gebruikers. Deze extra gebruikers zorgen er namelijk voor dat Ethereum een stuk meer transacties moet gaan verwerken en op dit moment hebben ze hier de capaciteit nog niet voor. 

Dat deze capaciteit komt is wel van essentieel belang voor de toekomst van blockchain. Zonder de mogelijkheid tot schalen, kunnen we er nooit voor zorgen dat blockchain door het grote publiek gebruikt gaat worden. Wanneer dit uitblijft, dan blijft blockchain een leuk idee, maar zal het nooit z'n volle potentie kunnen gaan benutten.

Polygon wil zich daarom inzetten om de schaalbaarheid te vergroten, zodat het mogelijk wordt gemaakt dat ieder individu in de wereld gebruik kan gaan maken van de Ethereum-blockchain. Naast schaalbaarheid willen ze ook de gebruiksvriendelijkheid van blockchain verbeteren. Het moet uiteindelijk voor iedereen makkelijk worden gemaakt om met deze revolutionaire technologie aan de gang te gaan. 

Wil je meer weten over Polygon? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, leggen we meer uit over dit type schaalbaarheidsoplossing.

Hoe wil Polygon dit doen?

Polygon bouwt een gedecentraliseerd platform waarbij ze gebruikmaken van een aangepaste versie van het zogenoemde 'Plasma Framework'. Dit Plasma Framework maakt het mogelijk dat de transacties sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Het systeem maakt gebruik van Proof-of-Stake checkpoints die vervolgens worden doorgestuurd naar de Ethereum-Mainchain. Hierdoor wordt het voor de sidechains van Polygon mogelijk om in de toekomst miljoenen transacties op meerdere chains te verwerken.

In de video hieronder worden de snelle transacties gedemonstreerd:

Wie hebben een rol binnen Polygon?

De volgende actoren hebben een rol binnen het netwerk van Polygon:

 • Eindgebruikers
  Dit zijn de consumenten. Een voorbeeld van zo'n consument is Tim, die het spel CryptoWorld II speelt dat in Matic door dApp developers is gebouwd.
 • DApp developers
  DApp developers bouwen decentrale applicaties. Ze maken hierbij gebruik van de Software Development Kits (SDKs) en APIs van Polygon om snel en gemakkelijk nieuwe dApps te ontwikkelen. Door Polygon te integreren in hun dApps, krijgen de applicaties een goede gebruiksvriendelijkheid, verhoogde snelheid en zijn ze ook beter beveiligd.
 • Stakers
  Mensen kunnen hun MATIC-tokens in een wallet bewaren om zichzelf te kwalificeren als staker. Hiermee krijgen ze een belangrijke rol binnen het Polygon. Ze helpen bij het valideren van transacties en mogen bepalen wie Block Producers worden. Iedereen kan een staker worden, ook jij.
 • Block Producers
  Dit zijn de mensen die worden gekozen door de stakers. Zij zorgen ervoor dat er snel nieuwe blokken gecreëerd worden. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten ze een groot aantal MATIC-munten in een wallet bewaren.

Overzicht van wat Polygon biedt

Polygon wil de volgende services gaan aanbieden.

Betaalservice

Polygon komt met een gebruikersomgeving waardoor bedrijven met crypto kunnen gaan betalen of zelf deze valuta kunnen accepteren als betaalmiddel. Ze zullen dit in drie fases doorvoeren:

 1. Als eerste willen ze Ethereum en ERC-20 tokens als betaalmethode mogelijk maken.
 2. Als tweede willen ze meerdere cryptocurrency's opnemen door middel van atomic swaps.
 3. Uiteindelijk zal het ook mogelijk worden om met fiatgeld betalingen te verrichten.

Leenservice

Polygon wil met een 'Lending Platform' ervoor zorgen dat bedrijven de kredietwaardigheid van gebruikers kunnen natrekken aan de hand van transactiegeschiedenis. Wanneer alles er naar behoren uitziet, dan kunnen bedrijven met een gerust hart hun geld uitlenen aan de desbetreffende persoon.

Games

Games zullen een groot onderdeel vormen van Polygon. Er kunnen games worden gebouwd op de sidechains van Matic en ook de in-game assets kunnen op de sidechains worden verhandeld. Een voorbeeld van een in-game asset is een zwaard in het spel Runescape.

Dagger

Dit is een infrastructuur voor developers. Met Dagger kan je Ethereum- accounts en evenementen volgen. Developers kunnen hun eigen smart contracts, accounts en transacties koppelen met Zappier waardoor het ook gekoppeld kan worden aan andere applicaties. 

Hieronder wordt er in kernwoorden weergegeven wat Polygon belangrijk vindt om te ontwikkelen.

 

 

Schaalbaarheid

Ze willen een hogere mate van schaalbaarheid bereiken door gebruik te maken van Plasma.

 

Veel transacties

Polygon kan schalen tot miljoenen transacties per seconde.

 

 

Gebruiksvriendelijkheid

Polygon zorgt ervoor dat blockchain voor iedereen toegankelijk wordt.

 

Veiligheid

De operators van de Polygon chain zijn stakers en Delegates in een Proof-of-Stake systeem.

 

Asset interoperabiliteit

Assets op verschillende sidechains tussen verschillende blockchains kunnen met elkaar samenwerken.

 

One Stop DeFi Platform

Meerdere protocollen maken het mogelijk om gedecentraliseerde financiële applicaties te hosten op de Polygon Sidechains.

Missie van Polygon

Ondanks de mooie services die Polygon wil verlenen, staat hun hoofdmissie te allen tijde centraal. De missie van Polygon is het maken van een schaalbaarheidsoplossing (plasma-influenced layer 2 scaling solution) zodat blockchain echt gebruikt kan worden door het grote publiek. Deze massa-adoptie zullen ze stimuleren door daarnaast ook de gebruiksvriendelijkheid sterk te verbeteren.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

De MATIC-token

De MATIC-token is via de Binance Launchpad gelanceerd. Het betrof een Initial Exchange Offering (IEO), waarbij de Binance Exchange ervoor zorgde dat de crowdfundingactie op een goede manier verliep. Na de IEO heeft Binance de munt op zijn handelsplatform geplaatst en is MATIC ontzettend hard gaan stijgen.

Allocatie van de tokens

De tokens zijn als volgt verdeeld:

 • 3,80% - Private sale
 • 19% - Public sale (IEO)
 • 16% - Team
 • 4% - Adviseurs
 • 12% - Network operations
 • 21,86% - Foundation
 • 23,33% - Ecosysteem

Private sale

 • Seed round: Tijdens deze ronde kon je 1 MATIC kopen voor 0.00079 dollar. In totaal is er toen voor 165.000 dollar opgehaald. 
 • Early supporters: Tijdens deze ronde kon je 1 MATIC kopen voor 0.00263 dollar. In totaal is hier voor 450.000 dollar opgehaald. 

Public sale (IEO)

In totaal is er tijdens de public sale via Binance 5 miljoen dollar opgehaald. De prijs lag toen ook zo rond de 0.00263 dollar. 

Welke rol heeft de token?

De MATIC-token is een utility token waar transacties op de blockchain mee worden gefinancierd. Iedere eindgebruiker, developer, staker en block producer zal deze cryptomunt gebruiken. 

Kenmerken MATIC
Token symbool MATIC
Totaal aantal tokens 10 Miljard
Aantal tokens in omloop 2,16 Miljard
Prijs tijdens IEO 0,00263
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $ 5 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens IEO $ 5,6 miljoen

Geschikte wallet voor de token

Polygon Wallet

De developers van Polygon zijn druk bezig om een gebruiksvriendelijke mobile wallet te ontwikkelen. Deze wallet kan gemakkelijk gebruikt worden met de decentrale applicaties die worden gebouwd. Mocht je bijvoorbeeld een in-game asset willen kopen, dan wordt de prijs daarvan afgeschreven van het saldo van jouw Polygon Wallet.

Hardware Wallet

De MATIC-token kan je naast de Polygon Wallet ook op een hardware wallet opslaan. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano X. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Komt er een token swap?

Op dit moment zijn de tokens van Polygon nog gebaseerd op de Ethereum-blockchain. MATIC betreft dus een ERC-20 token. Het is tot nu toe nog niet bekend of deze tokens door middel van een token swap omgezet gaan worden naar coins. Vaak wordt dit gedaan wanneer het MainNet van een cryptocurrency gelanceerd wordt.

Team, adviseurs en partners

In totaal bestaat het gehele team van Polygon uit twaalf personen. Het cryptobedrijf wordt geleid door de heren J. Kanani, S. Nailwal en A. Arjun. Hieronder staan deze personen afgebeeld.

Image
CEO Matic

Jaynti Kanani

Co-founder & CEO

Full-stack developer en blockchain engineer. Draagt bij aan Web3, Plasma en WalletConnect. Hiervoor was hij data scientiest bij Housing.com.

   

Image
COO Matic Network

Sandeep Nailwal

Co-founder & COO

Blockchain-programmeur en ondernemer. Hiervoor was hij CEO van Scopeweaver en CTO (Ecommerce) van Welspun Group.

   

Image
CPO Matic Network

Anurag Arjun

Co-founder & CPO

Voormalig AVP (Product Management), IRIS Business. Stints bij SNL Financial, Dexter Consultancy and Cognizant Technologies.

  

Adviseurs

Hieronder staan de drie adviseuren van Polygon afgebeeld.

Image
Adviseur matic network

Esteban Ordano

Founder & CTO at Decentraland

Voormalig Software Engineer bij BitPay.

Image
Pete Kim adviseur matic network

Pete Kim

Head of Engineering, Wallet at Coinbase

Maker van CipherBrowser en voormalig Co-Founder & CTO van Nitrous, Inc.

Image
Ari Meilich Matic Network

Ari Meilich

Project Lead at Decentraland

Voormalig Co-Founder van Benchrise, Inc.

Partners

Polygon werkt samen met:

 • Chainlink
  Door de samenwerking met Chainlink kunnen de dApps van Polygon worden voorzien van actuele data. Voorbeelden van relevante data zijn prijzen, contractinformatie, bedrijfsinformatie, web API's en verschillende data feeds. 
 • Ankr Network
  Samen met Ankr Network kan Polygon onderzoek doen naar schaalbaarheid en het implementeren van stimulerende toepassingen op dit gebied. Ankr is een gedistribueerd cloud computing platform. Zij willen de onbenutte capaciteit van computers gebruiken voor hun netwerk, in plaats van hier nieuwe hardware voor aan te schaffen. Door de computerkracht van bestaande computers van over de hele wereld te gebruiken, kan er op een slimme en duurzame manier cloud services worden aangeboden. Ankr wil graag snellere transacties en daar kan het Plasma Framework van Polygon hen goed bij helpen.

Roadmap

Het team van Polygon werkt hard om hun missie te volbrengen. Voor Q3 en Q4 van 2019 hebben ze de volgende lijst aan projecten waar ze aan willen werken. Mochten de woorden je weinig zeggen, dan kan je op ieder woord specifiek Googlen om erachter te komen wat ze betekenen en waarom ze worden ontwikkeld. Ook de whitepaper van Polygon kan je hier goed bij helpen.

 •  

  Waar Polygon aan werkt in Q3 2019

  • MainNet Beta
  • 0x Protocol implementatie op het Matic Testnet
  • Plasma Fast exit services
  • NFT exit token - 0x integration - Ethereum mainnet
  • Liquidity pool integration protocol
  • Polygon sidechain App Store
  • Bitcoin asset interoperability
 •  

  Waar Matic aan werkt in Q4 2019

  • Governance research and pilot implementation
  • Dharma protocol implementation on Polygon testnet
  • NFT exit token
  • Enterprise support for Polygon sidechains
  • Enterprise services 

Populariteit

Zoals je in de tabel hieronder kan zien, is Polygon vooral op Telegram erg populair. Hier hebben ze veelal de meeste volgers, in vergelijking tot Twitter, Facebook en Reddit. Door hieronder op de links te klikken kan je naar hun kanalen gaan.

Populariteit Polygon (juni 2019)
Twitter 16k volgers
Telegram 27k volgers
Facebook 300 volgers
Reddit 1k lezers

Kritiek

 • Hoewel het absoluut nodig is dat de Ethereum Blockchain beter kan schalen, is de technologie van Polygon is niet per se baanbrekend. Naar onze mening wordt het straks voor de concurrentie gemakkelijk om soortgelijke technologieën te implementeren waardoor de blockchain beter schaalbaar wordt. Hierdoor kan het gebeuren dat Polygon in de toekomst niet onderscheidend genoeg is om ook echt succesvol te worden. 
 • Ze willen onder andere services aanbieden op het gebied van betalingen, leningen en games. Op al deze drie gebieden is er al veel concurrentie. Cryptobedrijven zoals Enjin (ENJ), Tron (TRX) en OmiseGo (OMG) zijn niet de gemakkelijkste projecten om te overtreffen. Natuurlijk kunnen de bedrijven naast elkaar opereren, maar het laat ook weer zien dat Polygon niet met iets revolutionairs komt.

Samenvatting Polygon

 • Polygon wil schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid naar de Ethereum-blockchain brengen.
 • Er hangt een positieve sfeer rondom Polygon, mede door de explosieve stijging en door de Initial Exchange Offering via de Binance Launchpad.
 • Met de IEO is er $5 miljoen opgehaald.
 • De token is momenteel een ERC-20 token en het is nog onduidelijk of dit uiteindelijk een coin gaat worden.
 • Er wordt volop gehandeld in de MATIC-token, met tientallen miljoenen dollars aan volume.
 • De missie van Matic is mooi, maar niet per se revolutionair. De vraag is of ze de moordende concurrentie op het gebied van schaalbaarheid, betalingen, leningen, games en dApps de baas kunnen zijn.
 • Polygon heeft met Chainlink en Ankr Network interessante partners binnengehaald.

Wij van AllesOverCrypto vinden Polygon interessant, en zien vooral ook een hype rondom IEO's ontstaan. Het lijkt erop dat dit de nieuwe ICO's zijn, die in 2017 zo populair waren. Momenteel gaan alle munten die met een Initial Exchange Offering zijn gelanceerd, als een raket omhoog. Wij houden deze lanceringen dan ook vanaf nu goed in de gaten en pakken zo nu en dan een graantje mee.

Heb je vragen over Polygon, IEO's of andere crypto-gerelateerde zaken? Join dan onze Facebookgroep en vraag alles wat je wilt weten! Hieronder vind je alvast de instructies om de cryptocurrency van Polygon "MATIC" te kopen.

Hoe koop ik Polygon?

Polygon kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van MATIC.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek MATIC op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in MATIC. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt MATIC gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.