Decentralized Finance - DeFi

Wat is een DeFi index?

De DeFi sector maakt enorme ontwikkelingen door en als beginnend belegger kan je niet meer om de term DeFi heen. Ook Google Trends laat een duidelijke stijging zien op de ‘DeFi’ zoekterm over het afgelopen anderhalf jaar. Wat houdt die DeFi sector nu precies, waarom is het zo populair en wat zijn de voor- en nadelen van een DeFi index? In deze blog lees je alles over DeFi, interessante projecten en de mogelijkheden van een DeFi index.

Image
Google Trends DeFi

Wat is DeFi?

DeFi is de afkorting van Decentralized Finance, oftewel gedecentraliseerde financiën. Ons hele leven is gebaseerd op grote centrale systemen, zoals de bank waarop je salaris en kinderopvangtoeslag wordt gestort. Maar ook verzekeringsmaatschappijen voor zorg, arbeidsongeschiktheid en autoverzekeringen en landelijke organisaties voor je gas, licht, water en internet.

En wat gebeurt er als één van deze systemen omvalt? Een internetprovider, die een uurtje storing heeft is irritant maar de gevolgen zijn nog te overzien. Kun jij je de ondergang van Icesave nog herinneren? Jarenlang was het onzeker voor Icesave-spaarders of ze hun spaartegoeden nog terug zouden zien. Vanuit het depositogarantiestelsel heeft de Nederlandse Bank na het faillissement van Icesave alle gedeputeerden hun geld terugbetaald: 7 jaar later! 

DeFi is een gedecentraliseerd financieel systeem, dat bestaat uit een netwerk van decentralized exchanges (DEX). Transacties in dit systeem worden uitgevoerd zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit, zoals een bank. Het voordeel van decentralisatie is de onafhankelijkheid van bepaalde autoriteit. Waar een bank altijd een directeur en verschillende managementlagen heeft is dit deze piramidestructuur onbekend in het decentrale systeem. Doordat veel decentralized exchanges hun eigen governance token hebben, kunnen bezitters stemmen op toekomstige ontwikkelingen van het platform, waardoor het een ander managementsysteem heeft. Hierdoor worden verschillende risico’s van mismanagement, fraude en corruptie tot een minimum beperkt.

DeFi werkt op basis van blockchain, dus open-source, transparant en zonder toestemmingen. Via het decentrale financiële systeem kun je valuta en aandelen aankopen, geld uitlenen of lenen, onderling cryptovaluta handelen en contracten aangaan. Iedereen kan dit zelfstandig als eigen bank uitvoeren. Iedereen kan dus van dit systeem gebruik maken.

Impact van DeFi op CeFi?

De DeFi sector streeft een volledig decentrale financiële sector na. En in theorie zou dat ook kunnen door alle ontwikkelingen op dit vlak. De impact op onze centrale systemen (CeFi) kunnen daardoor groot zijn. Stel je maar eens voor dat iedereen via de blockchain transacties uitvoert en geld spaart en bewaart op je online account of hardware wallet.

Overboeken van rekening naar rekening en al helemaal naar internationale contacten was nog nooit zo gemakkelijk en snel. Wat gebeurt er dan met de huidige bankenwereld? Banken proberen op dit moment eventuele rampzalige gevolgen te voorkomen door zelf voet aan de grond te krijgen in de cryptowereld. De Europese Centrale Bank ontwikkelt op dit moment een eigen stablecoin, die ergens in de komende 3 à 4 jaar gelanceerd gaat worden. 

De contractenwereld vreest ook voor hun voortbestaan. Smart contracts kunnen alle werkzaamheden, die gemoeid zijn met verzekeringen, zoals het afsluiten, verifiëren en uitkeren, uit handen nemen van fysieke medewerkers. Hoewel de fysieke medewerkers overbodig kunnen worden op dit vlak, zouden ook verzekeraars aandeel kunnen krijgen in deze smart contracts door zelf een blockchain te ontwikkelen. Op dit moment zijn er tal van bedrijven bezig met deze ontwikkelingen. Ik ben in ieder geval benieuwd waar mijn zorg- of autoverzekering de komende jaren digitaal kan worden ondergebracht. 

Niet alleen verzekeringsmaatschappijen en banken zullen de effecten merken van DeFi. Handelen zal anders in z’n werk gaan dan we nu gewend zijn. Neem bijvoorbeeld de muziek- en kunstwereld die beter kan controleren aan wie en waar hun unieke nummers en kunstobjecten worden uitgeven en daardoor kunnen ze ook beter geld verdienen. Je leest alles over de voordelen voor kunstenaars in onze blogs over NFT’s

Nog een mooi voorbeeld is de detailhandel. Denk eens aan die fairtrade producten in de winkel, waarbij eerlijke handel en opbrengst voor de boeren in ontwikkelingslanden het uitgangspunt is. Door de koffiebonen van meet af aan in de blockchain te registreren, kun je precies achterhalen of die zak koffie in de schappen ook echt van die boer in Ethiopië vandaan komen. Lijkt mij een mooie aanvulling op ons eisenpakket van veeleisende consument. 

Goed, we hebben je meegenomen in het wel een wee van DeFi. De korte toelichting op de mogelijkheden geeft wel aan hoe omvattend het decentrale financiële systeem is en wat de impact kan zijn op onze samenleving. Op naar de belangrijkste projecten in de DeFi sector.

Wat houdt de DeFi sector in? 

Op basis van vooral de Ethereum (ETH) blockchain technologie springen DeFi-projecten als paddenstoelen uit de grond. Al deze projecten hebben te maken met transacties, contracten en leningen, maar ieder project heeft weer iets unieks. Zie jij toekomst in de unique selling point van zo’n project, dan kan je de tokens ervan aankopen. Wie weet levert het je een mooi rendement op! We benoemen een paar van deze DeFi projecten.

  • Uniswap (UNI-coin). Deze coin met de roze eenhoorn als logo kan je niet zijn ontgaan. Het is een van de eerste crypto’s die je tegenkomt in de lijst van DeFi-coins. Uniswap biedt een platform waarop je eenvoudig decentraal munten op Ethereum (ETH) kunt uitwisselen. De coins van Uniswap kwamen in Oktober 2020 op de markt voor €1,50 per stuk en klommen enorm snel op naar €32,- per stuk in april 2021. Vandaag de dag is de UNI-coin zo’n 18 euro waard;
  • Chainlink (LINK-coin). We hadden het net al even over de slimme contracten, waarbij je informatie in real-life kunt koppelen aan je digitale smart contract. Chainlink is een netwerk waarbij dit kan worden gerealiseerd. Chainlink heeft bovendien de ambitie om hét platform voor smart contracts te worden. Een veelbelovend project blijkt uit de koers. Waar de LINK-coin eerst een schamele 15 cent kostte in 2018, schommelt de koers nu ongeveer rond de 20 euro;
  • PancakeSwap (CAKE-coin). SushiSwap, Hotdog.Swap en PizzaSwap, onze favoriete fastfoods veroveren de cryptowereld. Het blijft voor een deel van deze platformen een beetje vaag wat je ermee kunt. PancakeSwap is net als Uniswap een netwerk waarin je eenvoudig coins kunt wisselen, echter is CAKE gebaseerd op de Binance Smart Chain in plaats van het Ethereum-netwerk. Je kunt via een geautomatiseerd market maker (AMM) model digitale assets met elkaar verhandelen. Daarnaast is PancakeSwap geschikt voor het verdienen van passief inkomen door tokens te ruilen;
  • Aave (AAVE-coin). De drie eerst benoemde DeFi-projecten zijn gespecialiseerd in transacties en smart contracts. Het Aave-netwerk biedt de mogelijkheid voor het aangaan of aanbieden van leningen. Zo kun je als lener gemakkelijk de cryptomunten verkrijgen die je op dat moment nodig hebt, en als uitlener ontvang je rente over je uitgeleende coins;
  • DeFi coin (DEFC). DeFi coin is een sneller stijger sinds zijn lancering. Binnen het handelsplatform kun je transacties uitvoeren en iedereen met DeFi coins profiteert mee van deze transacties, omdat je daarvoor een beloning ontvangt. DeFi Coins is ook bezig om gebruikers toegang te geven voor de wereld van de NFT’s (non-fungible tokens). Handelen in NFT’s of eigenaar worden van een uniek kunstwerk behoort binnenkort tot de mogelijkheden. DeFi coins is gebaseerd op het Binance Smart Chain netwerk.

Introductie in de DeFi-index

Als je al een beetje bekend met beleggen in aandelen, dan gaat er wel een belletje rinkelen bij het woord ETF. Zo, niet dan lichten we even kort toe wat dit inhoudt. Een Exchange Traded Fund (ETF), ook wel bekend als tracker, maakt het mogelijk om gespreid te beleggen in een index. Een index kan een samenstelling zijn van bepaalde bedrijven of een thema: zoals bijvoorbeeld duurzaamheid of technologie. De groei van je vermogen is dan niet afhankelijk van één enkel bedrijf dat vandaag lekker loopt, maar misschien morgen een fatale klapper kan maken.

Soortgelijke constructies ontwikkelen zich nu ook binnen de DeFi-sector. Een DeFi-index bevat verschillende DeFi-projecten, waarin je in één keer kunt investeren. En omdat de meeste DeFi-projecten op het moment van schrijven pas 1 of 2 jaar oud zijn, kun je door investering in een DeFi-index relatief veilig je geld inzetten. Geen garanties uiteraard, maar spreiden is in zo’n nieuwe markt minder risicovol dan wedden op één paard. 

Hoe werkt een DeFi index?

Net als Vanguard of de S&P in de ‘gewone’ beleggingswereld bestaan er ook verschillende aanbieders van DeFi-indexfondsen. Een aanbieder selecteert simpelweg een aantal tokens uit de DeFi-sector, waarvan de prognoses goed zijn, en combineert deze in een indexfonds. Vervolgens kun jij deze combinatie kopen via één enkele token. De waarde van de token is het gemiddelde van alle waardes in het indexfonds. Je bent dus ook maar één keer je transactiekosten kwijt in plaats van tien keer. 

Indexfondsen bieden iets meer zekerheid in het behalen van mooie rendementen, maar je loopt op deze manier wel de kans mis om megahoge winsten te pakken op snelle stijgers en nieuwkomers in de DeFi-wereld. En zoals de bekende quote ‘diversification is the only free lunch’ al luidt, is het verstandig om in de gaten te houden of er genoeg spreiding zit in je indexfonds. 

Het is overigens zo dat de tokens in de fondsen regelmatig, meestal maandelijks, tegen het licht worden gehouden, om maximaal rendement te kunnen behalen. Slecht lopende tokens worden dan niet direct ingeruild voor een betere, want deze besluiten worden genomen op basis van een flink aantal criteria. Je kunt deze terugvinden bij de index-aanbieder. Het meest populaire DeFi-indexfonds is de DeFi Pulse Index (DPI).

Verschillende indices/ indexen 

DeFi Pulse index (DPI)

De DeFi Pulse index omvat de meest populaire DeFi tokens gebaseerd op de Ethereum blockchain, zoals Uniswap, Aave, Maker en Sushiswap. DPI is opgericht door Index Cooperative, een decentraal autonome organisatie, die zich specialiseert in crypto-investeringsproducten. Index Cooperative heeft dus zeer kundige DeFi-experts in dienst, die weten hoe de hazen lopen. 

En hoewel experts de toekomst voor DeFi Pulse index positief tegemoetzien, is het goed om in je achterhoofd te houden dat de cryptomarkt een hoog volatiele markt is. Dit houdt in dat grote koersstijgingen en -dalingen op korte termijn plotseling kunnen optreden. Houdt daarom de ontwikkelingen van DeFi Pulse goed in de gaten. Je kunt DeFi kopen op verschillende exchanges zoals KuCoin, Binance en UniSwap 

DeFi Composite Index Futures

De DeFi Composite Index Future index is in de zomer van 2020 gelanceerd door Binance. Het eerste samengestelde index product van Binance. Het fonds is ontworpen om de totale prestatie van de DeFi-gerelateerde cryptocurrency’s op de Binance-beurs te volgen. De index wordt iedere donderdag om 07:00 uur UTC geherbalanceerd op basis van marktkapitalisatie en volume van de token. Enkele bekende DeFi-projecten in de index zijn Band Protocol (BAND), Chainlink (LINK) en Aave (AAVE). 

Conclusie

DeFi is een bijzonder snel opkomend alternatief voor de reguliere centrale financiële markt, waarbij je op een decentrale wijze transacties kunt uitvoeren, smart contracts zoals koopcontracten en verzekeringen kunt aangaan of geld kunt lenen of uitlenen. Alles vanuit eigen regie en verantwoordelijkheid, zonder tussenkomst van een centrale bank of verzekeraar. De snelheid, controleerbaarheid en lage kosten van de DeFi-diensten zijn onevenaarbaar door de CeFi instellingen. Het is een kwestie van tijd dat deze centrale systemen hun werkwijze drastisch wijzigen door de decentrale wereld in te stappen of uit onze samenleving gaan verdwijnen. 

Bekende projecten in de DeFi sector zijn UniSwap voor de uitwisseling van verschillende coins, Chainlink voor het aangaan en uitbesteden van smart contracts en Aave, waar je jouw crypto’s tegen een mooie rente kunt uitlenen of zelf een lening kunt aangaan als je snel bepaalde currency nodig hebt. 

DeFi-indexfondsen zijn een verzamelingen van specifieke tokens en coins, waarbij je een investering doet in die verzameling. Hierdoor spreidt je kansen en verlaag je investeringsrisico’s. Er zijn verschillende indexfondsen, waarvan de DeFi Pulse index (DPI) de meest bekende is. 

Heb je nog vragen over de DeFi index of andere begrippen die in dit verhaal voorbijkwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de werking van de DeFi index? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. 

Image header door Karolina Grabowska via Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.