Proof of Stake

Wat zijn de risico’s van staken? Uitgebreide uitleg voor beginners

Er zijn steeds lagere rentes bij de bank en wellicht spreken we binnenkort zelfs van een negatieve rente. Dit betekent dat jij de bank een procentuele vergoeding moet betalen om je eigen spaargeld veilig te stellen. Vroeger was je spaargeld naar een bank brengen een goed idee, omdat je via deze manier rente kreeg over je spaargeld en je zo dus kon genieten van een passief inkomen. Met de introductie van crypto is dit ook een optie, genaamd staken. Door je digitale assets beschikbaar te stellen, verdien jij rente over je investering. Maar wat zijn de risico’s van staken? 

Foto header: OpturaDesign/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is staking crypto?

Naast het investeren of traden met je crypto, is het ook mogelijk om je crypto te gaan staken. Dit is het proces waarbij je beslist om je eigen digitale valuta beschikbaar te stellen. Hiervoor ontvang jij een beloning, die we kennen als een staking reward. Door middel van het consensusmechanisme van Proof-of-Stake (PoS) worden transacties in het netwerk goedgekeurd. Ondanks dat je misschien niet op de hoogte bent van de technische specificaties, kan jij ook passief geld verdienen door gewoon je munten te staken. Afhankelijk van de cryptomunten en het platform, kunnen Annual Percentage Yield (APY) best hoog oplopen, tot wel 30 procent op jaarbasis. Laten we eerst even doornemen hoe dit proces werkt bij de meest populaire exchanges.

Bitvavo staking

De Nederlandse exchange van Bitvavo staat bekend om zijn simpliciteit en gebruiksvriendelijkheid. Hun doel is om crypto toegankelijk te maken voor iedereen en door het gebruik van hun eenvoudige applicatie, slagen ze hier in mijn optiek goed in. Gelukkig kan je bij Bitvavo er ook voor kiezen om te staken. In plaats van een complex proces, krijg jij bij aanmelden de keuze of jij wilt staken. Dit gebeurt op een flexibele basis. Wil je weten of jij al deelneemt aan een staking op Bitvavo? Raadpleeg de desktopversie en activeer deze optie bij je instellingen.

Let op dat niet alle cryptomunten werken op basis van Proof-of-Stake (PoS). Zo werkt Bitcoin (BTC) van oorsprong met Proof-of-Work (PoW), maar dit wil niet zeggen dat je geen rente kan verdienen over Bitcoin. Zo zijn er platformen als BlockFi en Celsius Network waarbij je rente kan krijgen over je Bitcoin. Hiervoor moet je eerst je digitale assets gaan verplaatsen van het ene naar het andere platform, wat soms een indrukwekkend proces kan zijn. Gelukkig houdt Bitvavo zijn gebruiksvriendelijkheid aan, en hoef je hier verder niets voor te doen. Enkel goedkeuring geven en jij ontvangt een rente door middel van staking! Lees hier de hele handleiding hoe jij kan staken bij Bitvavo.

Binance staking

Het stakingsproces bij Binance is niet zeer verschillend. In het dropdown menu kan je navigeren naar 'earn' waarbij je kan opteren om bepaalde munten te gaan staken. Ze maken hier onderscheid tussen vaste staking en DeFi-staking. Bij een vaste staking vergrendel je jouw munten voor een bepaalde periode, dit kan van 15 dagen tot 90 dagen, afhankelijk per munt. Binance wil iedereen ook meer toegang geven tot de wereld van DeFi en beschikt daarom ook over een DeFi-staking. In deze blog gaan we niet verder in op deze verschillen, maar het is duidelijk dat er veel opties zijn op te staken. Maar deze zijn niet allemaal vrij van risico’s en/of nadelen. Wil je meer informatie over staking bij Binance? Ontdek in deze handleiding alles over Binance staking.

Nogmaals dient staken om een netwerk veiliger te maken zodat transacties gevalideerd worden door alle nodes in het netwerk, maar vaak worden staken en het verdienen van rentes onder één noemer geplaats. Technisch gezien incorrect, maar beide geven je een financiële voordelen. Daarom dat ik ook graag andere processen hier toelicht. 

Naast het traditioneel staken, is het ook mogelijk om je digitale assets beschikbaar te stellen en hiervoor niet alleen rente te ontvangen maar ook andere munten. Een voorbeeld hiervan is de Binance Launchpool. Hierbij werkt Binance met verschillende liquiditeitspool, afhankelijk per project, waarbij jij stakingsopbrengsten kan verdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden en risico’s? Ontdek het allemaal in deze blog van Binance Launchpool.

Image
PoS
Profit_Image/Shutterstock.com

Risico’s van staken

Alvorens je blindelings toestemt of je wil deelnemen aan een staking is het belangrijk om te weten onder welke voorwaarden dit is. Elke exchange heeft hiervoor zijn/haar eigen regels voor die je absoluut moet weten. We bespreken hier een aantal risico’s van staken, zodat jij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Vergrendelingsperiode

Staken kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan je ervoor kiezen om je gehele investering beschikbaar te stellen mits je deze niet nodig hebt, maar je kan er ook voor kiezen om slechts een beperkte periode deel te nemen aan het stakingsproces. Beide hebben namelijk andere voorwaarden.

Flexibel

Flexibele staking is doorgaans de meest populaire. Bij Bitvavo bijvoorbeeld kan je te allen tijde je cryptomunten verkopen, ondanks dat je deze beschikbaar had gesteld voor een stakingspool. Dit is een vorm van flexibele staken, er is dus geen vaste of minimale periode voor. Vind je het niet meer prettig? Dan kan je er steeds voor kiezen om het stakingsproces te stoppen.

Hier zijn de risico’s beperkt, omdat je zelf altijd kan anticiperen op de markt en ervoor kan kiezen om alsnog deze munten te gebruiken om te traden in plaats van te staken. Deze vrijheid is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld wil anticiperen op de markt om je winsten te maximaliseren.

Vast

Deze periode is vast en bij de start bepaal je voor welke periode je deze munten gaat vergrendelen. Meestal zien we hier een meer aantrekkelijke rentevoet, maar de risico’s zijn hier ook groter dan bij een flexibele periode. Je hebt namelijk gedurende deze periode geen toegang tot je assets en je kan dus ook niet anticiperen op de markt. Stel je hebt een vaste stakingsperiode van 30 dagen en na de 5de dag komt er erg bearish nieuws naar buiten wat een mogelijke indicatie is voor een forse koersdaling van deze munt. Het is dan onmogelijk om te anticiperen en zal je moeten wachten tot deze periode is afgelopen, waarbij je potentieel zelfs verlies kan maken. 

Risicomanagement

Er is geen goed of slecht antwoord welke optie de beste is. Het is allemaal afhankelijk van je investeringsstrategie en welke risico’s jij bereid bent te nemen bij het staken. Ben je iemand die heilig gelooft in een project en is het jouw doel om zoveel mogelijk munten te vergaren omdat je overtuigd bent dat deze prijs op lange termijn gaat toenemen? Dan maakt het voor jou wellicht niet uit wat de prijs doet en ben je sneller bereid om te kiezen voor een vaste periode.

Ben jij een trader en wil jij op korte of semi-lange termijn profiteren van de mogelijke stakingsopbrengsten maar wil jij deze winsten meteen weer gebruiken om te gaan handelen? Dan is het wellicht niet handig voor jou dat jij gedurende een bepaalde periode geen toegang hebt tot je digitale valuta. Je kan er tenslotte ook voor een kiezen om een gulden middenweg te nemen en slechts een deel van je positie te gaan staken. Risicomanagement is daarom ook ontzettend belangrijk wanneer jij bepaalde keuzes gaat maken op deze markt.

Image
PoS
Alexander Yakimov/Shutterstock.com

Wachttijd stakingsopbrengsten

Bij de meeste exchanges krijg je meteen toegang tot je stakingsopbrengsten. Bij Bitvavo worden elke week automatisch je opbrengsten uitgekeerd en hoef je hier zelf niets voor te doen. Soms gebeurt het dat je na afloop moet wachten op deze stakingsopbrengsten. Wanneer je geïnvesteerd hebt op lange termijn, is dit wellicht niet zozeer een probleem. Wel is het zo, dat je deze opbrengsten niet meteen kan gebruiken om nieuwe investeren te doen.

Je kan zo voor kiezen om je investering inclusief opbrengsten te traden, maar je kan er ook voor kiezen om alles opnieuw te gaan staken. Wanneer je hierop moet wachten, loop je een bepaalde periode mis. In de praktijk zien we vormen van compound stakings waarbij je automatisch na een bepaalde periode een rente krijg op je eerder verkregen rente. In een traditionele financiële markt gebeurt dit vaker. Laten we het bekijken met een voorbeeld:

Stel je investeert voor 10.000 euro met een onwaarschijnlijk gunstige rentevoet van 25% op jaarbasis. Dan heb je na afloop van dit jaar, een portefeuille van 12.500 euro. Je besluit om verder te gaan met deze investering, wat betekent dat je na het 2de jaar nogmaals 25% hebt verdiend over deze 12.500 euro, met een totaalbedrag van 15.625 euro. Hoe langer je doorgaat met dergelijke formule, des te rendabeler deze investering is. 

Maar als je deze opbrengst meteen weer nodig hebt om een volgende investering te doen, moet je er rekening mee houdend dat het kan gebeuren dat je een paar dagen moet wachten tot deze opbrengsten effectief worden toegevoegd aan je huidige balans. Normaliter, bij de meeste exchanges, zijn deze wachttijden minimaal.

Volatiele markt

Hoewel dit risico zeer vanzelfsprekend is, is het misschien wel het grootste risico wat je altijd in je achterhoofd moet houden wanneer je handelt in crypto. De markt is vele malen volatieler dan in een traditionele financiële markt. Het is niet onmogelijk dat de prijs van een bepaalde munt stijgt met 40%, maar deze kan ook zomaar dalen met -70%. Dit zien we terugkomen in het verschil tussen een bullmarket en een bearmarket.

En hoewel we steeds uitgaan van een gunstige markt, is het belangrijk om deze kanttekening steeds in het achterhoofd te houden. Maar wat heeft het te maken met staken? De volatielere markt is het grootste risico bij vaste stakingsprocessen. Je hebt geen toegang tot je digitale assets en moet vervolgens genadeloos toekijken hoe je jouw investering ziet kelderen omdat je bijvoorbeeld niet voldoende op de hoogte was van risico’s. Zo kan het gebeuren dat je besluit je cryptomunten te staken met een huidige actuele waarde van 1.000 euro voor een periode van 14 dagen. Net tijdens deze dagen, gebeurt er op macro-economisch vlak iets waardoor de prijs met -50% daalt. Dan is het voor jou onmogelijk om tijdig je valuta uit de stakingspool te halen om te verhandelen.

Onbekende platforms

Je kan de meeste cryptomunten staken via je native wallet maar ook via exchanges zoals Bitvavo en Binance. Maar het kan ook zijn dat er andere platformen bestaan waarbij je een betere rente wordt beloofd voor het staken van het munten. Op zo een moment is het verleidelijk om je digitale valuta te verplaatsen naar dit platform om je rendement te maximaliseren.

Wanneer je jouw valuta overbrengt van je eigen wallet naar een extern platform, heeft het platform de mogelijkheid om aan de haal te gaan met jouw munten. Het bekende gezegde ‘not your keys, not your wallet’. Dit is tevens ook van toepassing bij reguliere staking via exchanges. Mits een exchange centraal georganiseerd is, kan deze gehackt worden waarbij je digitale assets gestolen kunnen worden.

In de praktijk zien we platformen zoals BlockFi en Celsius Network waarbij veel investeerders genieten van een passief inkomen, maar indien er kwaadwillige zijn, is het in theorie mogelijk dat de eigenaren het platform offline halen en verdwijnen samen met je digitale valuta. Doe daarom altijd je eigen onderzoek, zeker als het gaat over externe stakingsplatformen.

Conclusie

We krijgen wel eens de vraag waarom iemand niét zou staken. Wie wil er tenslotte nu geen rente verdienen op hun cryptomunten? Het is belangrijk om te weten dat het krijgen van rente door middel van staking niet gebeurt zoals bij een traditioneel financiële markt. Hierbij zijn er vrijwel geen risico’s, waarbij je bij crypto veel meer mogelijkheden hebt die allemaal gepaard gaan met bepaalde voor- en nadelen. In de wereld van crypto heb je veel vrijheid, maar die vrijheid gaat gepaard met een hoop verantwoordelijkheid.

Staking is een goede optie, zolang je als investeerder weet onder welke voorwaarden. Deze zijn natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen investeringsstrategie en welke risico’s jij bereid bent te nemen. Doe daarom altijd voldoende onderzoek en ontdek of het een vaste of flexibele staking en wat de totale tijdsduur is. Doe op basis van deze informatie een afweging of jij bereid bent akkoord te gaan met deze staking.

Heb je nog vragen omtrent staken en hoe dit precies werkt? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en onze crypto experts beantwoorden hier al jullie vragen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.