NFT wereldkaart

Wat is NFT-farming? Een complete uitleg voor beginners!

NFT’s veroveren de wereld en elke dag opnieuw verkondigen grote bedrijven dat ook zij investeren in de metaverse en NFT’s. Naast het feit dat zowel bekende figuren als Paris Hilton, Jimmy Fallon en Justin Bieber NFT’s bezitten, kan het voor de doorsnee investeerder ook lucratief zijn. Met de explosieve toename in NFT-handel, kan je deze zomaar verhandelen en hier honderden euro’s op verdienen.

Met de ontwikkeling van DeFi zien we dat yield farming erg populair is. Dankzij yield farming kan jij assets staken in een pool en hier zeer aantrekkelijke rentes voor krijgen, die we kennen als APY. Hierdoor verdien je een mooi passief inkomen. En wat zou er mooier zijn, dan dat jij ook jouw NFT’s kan gebruiken om een passief inkomen te genereren? Ontdek in deze blog alles over NFT-farming.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video hoe NFT-farming werkt en hoe jij NFT's kan farmen aan de hand van MEME-tokens:

Wat is NFT-farming

NFT-farming is het proces waarbij jij jouw NFT’s toevoegt aan een liquiditeitspool om hier vervolgens extra beloningen voor te ontvangen. Hiervoor krijg je native tokens van het protocol, of je krijgt de mogelijkheid om hiermee extra NFT’s te minten. Dit dankzij de ontwikkeling van Decentralized Finance (DeFi). Dankzij DeFi kennen we al yield farming, waar jij jouw rendement maximaliseert dankzij de vaak zeer aantrekkelijke APY’s. Maar nu kan je ook dankzij jouw NFT’s rewards ontvangen. Hierdoor bezit je niet enkel een NFT, maar krijgen deze unieke tokens ook een extra toepassing.

Liquiditeit is een kernbegrip dat handel in DeFi mogelijk maakt. Pas wanneer er voldoende tokens of coins worden toegevoegd aan een AMM, kunnen gebruikers hier ook handel mogelijk maken. Alles staat, of valt dus met een goede liquiditeit. Door de explosieve handel in NFT’s wil het team het protocol des te interessanter maken door NFT’s te integreren en deze als rewards te geven.

Yield farming

Nieuwe protocollen en platformen promoten zichzelf door zeer aantrekkelijke rentes aan te bieden. Concreet? Door jouw tokens, vaak in een bepaald tradingpair, toe te voegen als liquiditeit aan het platform, ontvang jij meer dan aantrekkelijke rewards. Het is dan ook niet verrassend dat veel investeerders hier gretig gebruik van maken in de hoop om in no-time hun investeringen te verdubbelen.  

Maar liquiditeit toevoegen is meer dan enkel rewards krijgen. Voldoende liquiditeit is nodig om handel mogelijk te maken in het protocol. Als we kijken naar Automated Market Makers (AMM’s) zoals UniSwap of PancakeSwap, is deze handel enkel mogelijk als er voldoende liquiditeit is. Als er onvoldoende coins zijn, kunnen deze uiteraard ook niet verhandeld worden.

Door in te spelen op de hype van NFT’s, zijn steeds meer mensen bereid liquiditeit toe te voegen, om hier gratis NFT’s voor te ontvangen die ze later weer kunnen verkopen. Naast aantrekkelijke rentes, maak jij ook nog kans op mooie en zeldzame NFT’s!

Hoe werkt NFT-farming?

We kennen NFT’s als digitale kunst of in andere varianten, maar in de broncode heeft elke NFT een bepaalde tokenstandaard, zoals een ERC20-token een standaard is op de blockchain van Ethereum. Afhankelijk van de blockchain die wordt gebruikt, is deze standaard verschillend. Zo is een NFT op de blockchain van Ethereum een ER721-token, en op de blockchain van de Binance Smart Chain een BEP721. Door deze constructie, kan jij ook NFT’s verzenden in een bepaald netwerk zoals je zou doen met elke andere crypto die compatibel is met het netwerk. Hierdoor kan jij ook NFT’s kan farmen.

NFT-farming is zeer gelijkaardig als yield farming. Op deze manier zijn er verschillende liquiditeitspools en opties, met elk een verschillende rentes. 

Bij yield farming ontvang jij LP-tokens als reward. Deze zijn een representatie van je aandeel in de pool. Met dit eigendomsbewijs kan jij je liquiditeit weer uit de pool halen óf in sommige gevallen kan je jouw LP-tokens ook nog eens gaan staken zodat jij jouw rewards kan compounden.

Met NFT-farming is dit principe hetzelfde, alleen kan jij met deze LP-tokens NFT’s unlocken.  Elke NFT is te koop voor een bepaald aantal LP-tokens die je kan kopen op de geïntegreerde marketplace. Deze kan je vervolgens gaan verhandelen op populaire NFT-marketplaces zoals OpenSea of Rarible.

Game NFT-farming

De gaming-industrie is een miljarden business die al vrij snel de weg vond naar de blockchain en de wereld van NFT’s. Zeker met de ontwikkeling van play-to-earn waarbij spelers dankzij verschillende blockchaingames hier ook crypto verdienen en zelfs een mooi passief inkomen.

Dankzij de aard van de NFT’s, kan werkelijk elk uniek item gemint worden als een NFT. Bij games, betekent dit dat elke avatar, elk wapen en andere in-gametoepassingen allemaal NFT’s zijn. Op deze manier krijgt jouw avatar extra waarde. Bij het populaire spel Axie Inifity kunnen spelers SLP-tokens verdienen. Deze tokens kunnen ze gebruiken om NFT’s te minten op het platform. Deze NFT’s zijn dan weer Axies die spelers kunnen gebruiken om op verschillende manieren extra geld te verdienen in het spel. Hoe beter jouw NFT, hoe sneller en efficiënter jij geld kan verdienen. Het is daarom ook dat deze NFT’s verhandeld worden tegen hogere prijzen, zodat de spelers op deze manier meer geld kunnen verdienen.

Image
NFT farming gaming
Mobox.io

NFT-farming platforms

NFT’s zijn een belangrijk onderdeel geworden van DeFi en ook voor de manier waarop protocollen zorgen voor voldoende liquiditeit. Gebruikers kunnen dankzij LP-tokens, na het toevoegen van liquiditeit, NFT’s verdienen. Maar het kan ook zijn dat investeerders eerst NFT’s moeten aanschaffen, die ze vervolgens kunnen farmen. Hierbij is het gebruik van NFT’s net een boost voor yield farming.

NFTX

Het platform van NFTX is ontworpen om ERC20-tokens te creëeren. Dit platform wordt ondersteund door het gebruik van NFT’s. Gebruikers van het platform kunnen dus hun NFT toevoegen aan een bepaalde vault en deze zo gaan staken. Hiervoor ontvang je vTokens. Deze LP-tokens kan je weer gebruiken om aan yield farming te doen en zo extra rewards te ontvangen.

Deze vTokens kan je gebruiken om liquiditeit toe te voegen aan de Automated Market Maker zodat jij ook weer extra rendement krijgt bij elke transactie die wordt gedaan met dit token.

BAND NFT’s

De muziekindustrie ziet ook voordelen van NFT’s en maakt hier slim gebruik van. BAND NFT’s zijn tracks die jij kan kopen als uniek token. Het platform is een NFT-exchange waar jij muziek gerelateerde NFT’s kan kopen om deze vervolgens toe te voegen aan een farmingpool. Hiervoor ontvang jij royalties en krijg jij dus een deel van de opbrengst, elke keer dit nummer wordt gespeeld. Hoe groter het platform, hoe hoger de inkomstenstroom dankzij royalties voor deze NFT-holders.

Image
Band Royalty dashboard
bandroyalty.com

ZooKeeper Finance

ZooKeeper Finance is een Gamified Yield Farming-platform op de Wanchain-blockchain waarbij gebruikers hun NFT’s kunnen staken en hiervoor hoge rewards ontvangen. Door je ZOO-tokens en/of WASP-tokens te staken, ontvang je hiervoor LP-tokens die je recht geven op NFT’s.

MOBOX

Het gamingplatform van MOBOX combineert yield farming met NFT-farming om zo een gratis gamingplatform te creëren waarbij gebruikers dankzij play-to-earn ook geld kunnen verdienen. Het ecosysteem waar dit allemaal gebeurt, noemen ze zelf de MOMOverse, een directe verwijzen naar de metaverse.

Door liquiditeit toe te voegen, ontvang je hiervoor rewards. Met deze LP-tokens kan jij een Mystery BOX openen waarbij jij een NFT ontvangt. Deze kan je weer toevoegen aan het platform, waardoor jij weer MBOX-tokens ontvangt als beloning. Elke NFT heeft een waarde tussen de 20 en 300 dollar.

Elke NFT heeft een bepaalde mining power. Hoe hoger dit is, des te meer rewards jij ontvangt. Hoe unieker je NFT, hoe hoger je mining power en dus hoe meer rewards. Momenteel heeft MOBOX 3 verschillende NFT-games waarbij spelers kunnen spelen en hierbij ook NFT’s kunnen verdienen. In de eerste week werd voor meer dan 5 miljoen dollar aan NFT’s verhandeld op het platform.

Risico NFT-farming

NFT-farming, is net als yield farming, onderdeel van DeFi. Hierbij zijn veel meer mogelijkheden, maar dit komt ook met meer risico’s waarbij je zelf een grotere verantwoordelijkheid hebt.

Impermanent loss

Het toevoegen van liquiditeit aan een protocol, gaat altijd gepaard met het risico op impermanent loss. Deze waardeverandering kan best extreem zijn in een volatiele markt. Wanneer jouw assets gedurende een bepaalde periode vast zijn, kan jij deze niet tijdig verhandelen om jouw verlies te minimaliseren.

Het proces waarbij jij NFT’s ontvangt in ruil voor je LP-tokens, gaat ook gepaard met dit risico. Vaak heb je een bepaald aantal LP-tokens nodig om deze NFT’s te claimen, wat wil zeggen dat je gedurende een bepaalde periode jouw tokens gelocked moeten zitten in het protocol.

Smart contracts

DeFi is gebaseerd op het gebruik van smart contracts. Deze slimme contracten worden gemaakt door het team van het platform, maar dit betekent niet dat je ze blindelings kan vertrouwen. In elk smart contracts kan, al dan niet onbewust, een foutieve codering zitten. Deze minimale foutieve coderingen, kunnen grootste gevolgen hebben.

Image
NFT farming
nftx.io

Rug pull

In een gedecentraliseerde omgeving kan iedereen een platform lanceren en aantrekkelijke APY’s verkondigen. Helaas gebeurt dit niet altijd met de beste bedoelingen. We hebben in het verleden vaker rug pulls gezien. Dit is een gebeurtenis waarbij het team aan de haal gaat met alle valuta die op dat moment in het protocol vast zit. Ze beloven buitengewone hoge APY’s waardoor ze veel investeerders hun kans wagen, met alle gevolgen vandoen.

Dergelijke rug pull kan ook kunnen plaatsvinden wanneer jij jouw NFT toevertrouwt aan een protocol om deze te farmen. Wees je ook hier bewust van.

NFT Staking rewards

Een NFT bezitten is niet geheel zonder risico’s. De waarde kan afnemen, maar met goed onderzoek kan je zomaar een mooi rendement behalen op het hebben van een NFT. Het ecosysteem van DeFi is populair omwille van de hoge interesten en APY’s die je kan krijgen door liquiditeit te verschaffen, dit is met NFT’s niet anders. Maar wat kan je hiervoor krijgen?

Zoals eerder benoemd kan het protocol hier zelf kiezen welke staking rewards ze aanbieden. Ze kunnen je LP-tokens verschaffen die jij weer kan inzetten om compound-interests te genereren. Maar ze kunnen er ook voor kiezen dat jij, dankzij jouw NFT, extra NFT’s kan minten. Deze kan je dan vervolgens verhandelen, bijhouden of gebruiken in verschillende in-game toepassingen.

Dankzij het gebruik van decentrale applicaties (dApps) op één bepaalde blockchain, zijn deze NFT’s interoperabel in verschillende omgevingen. Zo kan jij bijvoorbeeld een bepaalde game NFT gebruiken in verschillende games.

Conclusie

Hoewel NFT’s de markt veroveren, is NFT-staking is nog een nieuw begrip. We zien dat heel veel investeerders zorgvuldig hun NFT uitkiezen met het oog op een langetermijninvestering. Als we zien hoe sommige prijzen de lucht inschieten, kan het zomaar een verstandige keuze zijn. 

Desondanks, zijn er nu al tal van mogelijkheden waarmee je met het bezit van een NFT een mooi passief inkomen kan verdienen. Dankzij verschillende NFT-platformen kan jij jouw unieke token, gaande van in-game toepassingen of muziek gerelateerde NFT’s, gaan staken om hier beloningen voor te krijgen. Deze beloningen komen in de vorm van native tokens van het platform, of royalties.

Het principe is hetzelfde als het staken van crypto zelf, maar is nog niet even populair. Maar naarmate de markt zich verder ontwikkeld en de NFT’s vast onderdeel worden van het ecosysteem, zullen naar verluidt veel meer mensen de mogelijkheden onderzoeken om ook met hun NFT’s een extra inkomen te genereren. Hierdoor krijgt het ook nieuwe use-cases voor NFT’s die nog nooit eerder gebruikt zijn.

NFT-staking is een manier om de wereld van DeFi te combineren met NFT’s. Vooral GameFi en de play-to-earn gaming-industrie heeft veel te winnen bij de NFT-staking. Deze in-game NFT’s krijgen hierdoor allemaal meer waarde en worden zo des te aantrekkelijker. In plaats van enkel te pronken met je NFT, kan je deze nu ook gebruiken om extra rewards te krijgen.

Heb jij nog vragen over NFT-farming of over DeFi? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Panuwatccn/Shutterstock.com


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.