GameFi
21/1/22

Wat is Play-to-Earn?

Wat is Play-to-Earn?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Sinds electronica bestaat, is gaming erg populair, met de komst van het internet is het nog populairder en datzelfde zou zomaar weer kunnen gebeuren, nu de blockchain-technologie steeds meer bij gaming betrokken raakt.

Dat lees je goed, volgens velen is Play-to-Earn de katalysator die gaming naar een volgend level gaat tillen. Play-to-Earn is een vrij jonge tak binnen gaming. Hierin wordt het mogelijk voor de gamers om direct geld te verdienen aan een spel, dus niet via toernooien of het maken van content, maar direct door het spelen van de game. 

Veel van de Play-to-Earn-games maken gebruik van de blockchain-technologie, die het mogelijk maakt dat jij binnen de games daadwerkelijk eigenaar bent van de karakters waarmee je speelt en de items die je gebruikt, door middel van NFT’s.

Er zijn dan ook verschillende manieren waarop jij geld kunt verdienen aan deze zogeheten Play-to-Earn-games, bijvoorbeeld door ze te spelen, maar ook door erin te investeren. Wil jij graag meer weten over dit onderwerp? Lees dan snel verder!

Bekijk snel

Wat is Play-to-Earn?

Play-to-Earn is een relatief nieuwe tak binnen gaming waarin je een game speelt en hier geld aan verdient. Met de toepassing van de blockchain-technologie is deze alsmaar populairder geworden en volgens velen is het dé toekomst van gaming. De blockchain-technologie zou bij gaan dragen aan één van de grootste revoluties tot nu toe, als het gaat om gaming.

Wanneer jij een game speelt, zoals Fortnite of GTA, doe je dit waarschijnlijk voor de lol. Hoewel het wel mogelijk is om hier geld aan te verdienen, bijvoorbeeld door er YouTube-video’s over te maken of door mee te doen aan e-sports-toernooien, verdienen de meeste mensen er niets aan. Het is dan eigenlijk ook Play-for-Fun.

Bij Play-to-Earn werkt dit anders. Daar verdienen de spelers dus écht geld aan wat zij doen in de game. Althans, wanneer er gebruik wordt gemaakt van de blockchain-technologie verdienen zij vaak tokens of NFT’s, die zij dan weer in kunnen ruilen voor echt geld. Maar hoe werkt dit precies?

Wat heeft Play-to-Earn met blockchain te maken?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe deze ‘samenwerking’ tussen Play-to-Earn en crypto precies werkt. De basis ervan is eigenlijk heel simpel uit te leggen. De zogeheten Play-to-Earn-games zijn vaak aan een bepaalde blockchain gekoppeld. Zo draait Axie Infinity bijvoorbeeld op de Ethereum-blockchain, en draait Defi Kingdoms op de Harmony-blockchain.

Dit houdt eigenlijk in dat de acties die jij uitvoert in de game, in principe gewoon transacties op de blockchain zijn. Bij transacties komen tokens en/of NFT’s kijken en zo kun jij deze tokens en/of NFT’s vaak opsparen door de game te spelen.

Zo zijn er bijvoorbeeld Play-to-Earn-games waar je moet battlen tegen andere spelers. Wanneer je dan wint krijg je een bepaald aantal van de native token van de game. Ook zijn er games waar je je karakters op zoektocht laat gaan, in de hoop dat zij items vinden. Deze items zijn dan bijvoorbeeld boeken of kristallen, in de vorm van NFT’s. Ook de karakters, wapens, of andere items waar je gebruik van maakt zijn vaak NFT’s.

Wanneer een Play-to-Earn-game gebruikmaakt van de blockchain-technologie wordt deze vaak ook wel een blockchain game, crypto game, of Defi game genoemd.

Laten we eens gaan kijken naar een aantal voorbeelden van Play-to-Earn-games die gebruikmaken van de blockchain-technologie, maar ook naar de verdienmodellen achter deze games, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het in de praktijk precies werkt.

Voorbeelden van Play-to-Earn-games?

Om het écht goed te snappen, is het handig om eens even naar wat praktijkvoorbeelden te kijken. Dat is dan ook wat we nu gaan doen. Dit zijn een aantal van de bekendste Play-to-Earn-games van dit moment.

Axie Infinity
Axie Infinity

Axie Infinity

Als allereerst natuurlijk Axie Infinity. Axie Infinity werd uitgebracht in 2018 en is de game die Play-to-Earn echt mainstream maakte. Per dag wordt Axie Infinity door gemiddeld 1,85 miljoen gebruikers gespeeld en met name in Zuidoost-Azië is Axie Infinity voor veel mensen hun belangrijkste bron van inkomsten.

In Axie Infinity draait alles om de Axies, kleine monstertjes die hoofdpersonages in game zijn. Deze Axies zijn NFT’s en deze moet je dan ook kopen voordat je van start gaat met spelen. Je bent in Axie Infinity samen met je monstertjes onderdeel van het Axie Universum.

Samen met je Axies kun je battles aangaan, tegen zowel computers als andere spelers, waarvoor je rewards ontvangt, namelijk in de vorm van de SLP-token (Smooth Love Potion). Deze SLP kun je verkopen, waardoor je dus daadwerkelijk echte dollars verdient aan het spelen, maar je kunt deze ook weer gebruiken om meer Axies van te breeden, en deze eventueel te verkopen. Ook kun je in Axie Infinity dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse challenges uitvoeren, waarvoor je ook weer SLP voor terugkrijgt.  

Axie Infinity is op dit moment met afstand de populairste blockchain game, waardoor wij er een uitgebreide blog over schreven. Wil jij van start met Axie Infinity? Dan is deze blog ideaal voor jou!

Defi Kingdoms
Defi Kingdoms

Defi Kingdoms

Een andere bekende Play-to-Earn-game die gebruikmaakt van de blockchain-technologie, is Defi Kingdoms. Defi Kingdoms is een game op het Harmony-netwerk.

Alles staat in Defi Kingdoms in het teken van je eigen kingdom. In Defi Kingdoms heb je onder andere hero’s, in de vorm van NFT’s, die je kunt gebruiken om quests te voltooien. Zo heb je bijvoorbeeld de fishing-quest. Je stuurt de je hero dan op pad om te gaan vissen, en deze hero zal terugkomen met bepaalde items (NFT’s). Deze kun je bijvoorbeeld verkopen, maar kun je ook gebruiken om te craften. Wanneer je gaat craften maak je van deze items potions, die je bijvoorbeeld voor je hero’s kunt gebruiken, maar ook weer kunt verkopen.

Ook kun je in Defi Kingdoms je JEWEL (de native-token van de game) staken in de bank, waardoor je dus rendement kunt ontvangen bovenop je tokens, of je kunt in één van de vele farms farmen door liquidity te providen.

Er zijn dus genoeg manieren waarop je in Defi Kingdoms geld kunt verdienen, al kun je ook geld verliezen, bijvoorbeeld wanneer de token in waarde daalt.

Ben jij geïnteresseerd geraakt in Defi Kingdoms en wil je er meer over weten? Eerder schrijven wij ook over deze game al een uitgebreide blog. Deze kun je hier vinden!

Hoe speel je een Play-to-Earn-game?

Lijkt het jou leuk om een Play-to-Earn-game te spelen en hier hopelijk wat geld aan te verdienen? Dan is het als allereerst slim om een game uit te kiezen. Dat zou één van de eerdergenoemde games kunnen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook op DappRadar kijken welke opties er nog meer allemaal zijn.

Wanneer je van start wil gaan met jouw gekozen game moet je eerst even uitzoeken wat je allemaal nodig hebt om bij die specifieke game van start te gaan. Zo heb je Axie Infinity tenminste 3 Axies (NFT’s) nodig om van start te gaan, en moet je bij Defi Kingdoms op zijn minst een aantal JEWEL hebben, en kan het slim zijn ook een Hero te kopen, omdat je hiermee meer mogelijkheden hebt en dus meer kunt doen in het spel.

Als je weet wat je nodig hebt om van start te gaan met het door jou gekozen spel, is de volgende stap om het aan te gaan kopen. Tokens kun je soms aankopen via een centrale exchange, zoals Binance of Kucoin, maar bij kleinere games zul je hiervoor vaak naar een decentrale exchange, zoals PancakeSwap of UniSwap moeten. Om hierachter te komen kun je de token opzoeken op CoinMarketCap of CoinGecko, en vervolgens bij ‘Markten’ zien waar deze token aan te kopen is. De NFT’s kun je soms aankopen via OpenSea, namelijk bij games die gebouwd zijn op Ethereum of Polygon, maar soms ook via een marktplaats die door de game zelf is gebouwd. Dit zul je op de website van de game, of in de Telegram-groep of Discord-server vaak kunnen zien.

Wanneer je alles hebt aangekocht, en het in je wallet hebt, kun je van start. Deze wallet zal, als het gaat om Play-to-Earn-games, in de meeste gevallen een MetaMask-wallet zijn, om dat het de meest gebruikte digitale wallet is, die door bijna elke game geaccepteerd wordt.

Het is nu zaak om je wallet te gaan connecten. Je wallet kun je als het ware zien als jouw account bij de game. Alle spelersinformatie wordt eigenlijk opgeslagen in je wallet, evenals je progressie. In sommige gevallen moet je echter ook nog een los account aanmaken, maar dit verschilt per game.

Wanneer je wallet geconnect is, kun je van start gaan met het spelen. Dit is uiteraard volledig verschillend per game. Vaak krijg je een introductie aangeboden, waarin precies uitgelegd wordt hoe de game werkt.

Hoe investeer je in Play-to-Earn?

Wanneer een nieuwe trend als deze zich laat zien binnen crypto, raken veel mensen vaak al snel geïnteresseerd in mogelijke investeringskansen. Misschien jij ook wel! Maar hoe investeer je nou in Play-to-Earn?

Dat kan op 2 manieren, namelijk: de tokens en de NFT’s. Zoals we je eerder al uitlegden draaien veel van deze Play-to-Earn-games op een blockchain. Dit betekent vaak dan ook dat er dus token en/of NFT’s in het spel komen, die vaak een functie hebben binnen de game. Zo heb je bij Axie bijvoorbeeld zowel de Axies, als de SLP-token nodig, en in Defi Kingdoms heb je in ieder geval de JEWEL-token nodig, en als je meer wil kunnen ook een Hero-NFT.

Wanneer een game dus veel gespeeld wordt, is er vaak veel vraag naar zowel deze token als de NFT’s. Uitgaand van één van de basis economie-principes: wanneer de vraag stijgt gaat de prijs omhoog, zal dit ervoor zorgen dat deze tokens en/of NFT’s in prijs gaan stijgen.

Het zou dus goed uit kunnen pakken om in de gaten te houden welke games jij er leuk uit vindt zien, of in welke games jij een toekomst ziet.

Wat je ook kunt doen, is in andere projecten investeren die te maken hebben met games, maar niet direct met één specifieke game te maken hebben. Zo heb je bijvoorbeeld gaming guilds, zoals Yield Guild Games (YGG) en Merit Circle (MC). Dit zijn projecten die zich bezighouden met meerdere games, en niet één specifieke. Hiermee neemt je risico in theorie dus af.

Wat echter vaak als een goede tip wordt gezien, is dat het geld verdienen met Play-to-Earn niet moet gaan overheersen. Het is natuurlijk gevaarlijk dat je veel tijd en geld gaat investeren in een game die je eigenlijk niet leuk vindt. Hoewel de kans aanwezig is dat dit qua rendement goed gaat uitpakken, zul je hier op de lange termijn waarschijnlijk niet gelukkig van worden.

In onderstaande video legt veteraan Mark Tilbury uit waar hij naar kijkt wanneer hij investeert in een Play-to-Earn-game.

https://youtu.be/4EHX45PiNEQ?t=1

De toekomst van Play-to-Earn?

Het klint allemaal erg leuk, maar heeft het ook daadwerkelijk een toekomst? Is het zo dat we over 5 jaar enkel nog Play-to-Earn-games spelen, of zal het uiteindelijk wel meevallen? Volgens de kenners is dit onvermijdelijk.

Eén van de problemen die Play-to-Earn-games volgens deze zelfde kenners tot nu toe nog hebben is dat de games nog niet op hetzelfde niveau zijn als andere games die we, bijvoorbeeld via de console, spelen. Er zijn bijvoorbeeld nog geen Play-to-Earn-games die je echt kunt vergelijken met games als GTA, Fortnite of FIFA 21.

Er wordt dan ook gezegd dat het cruciaal is dat grote gamestudio’s, zoals Rockstar Games, Epic Games en Electronic Arts, zich ook met blockchain gaming gaan bezighouden. Wanneer dat gebeurt zal er geen rem meer op de ontwikkelingen zitten. Deze bedrijven brengen namelijk enorme expertise en ervaring met zich mee. 

Je weet natuurlijk nooit 100% zeker hoe de toekomst eruit zal zien, maar de kans de blockchain-technologie op de één of andere manier meer verbonden gaat zijn met de wereld van gaming, lijkt vrij groot.

Conclusie

Vandaag keken we naar Play-to-Earn, volgens velen de toekomst van gaming. Allereerst behandelden we wat het precies is, maar ook wat voor verbinding het heeft met de blockchain.

Vervolgens keken we naar twee praktijkvoorbeelden, namelijk Axie Infinity en Defi Kingdoms, waarschijnlijk de twee grootste Play-to-Earn-games van dit moment.

Daarna keken we naar hoe je een Play-to-Earn-game kunt spelen, maar ook hoe je er in kunt investeren, zodat jij er hopelijk geld aan kunt gaan verdienen. We sloten het daarna af door te kijken naar wat de toekomst van Play-to-Earn in petto zal hebben.

Als laatste is het nog belangrijk om te benoemen dat niks in deze blog gezien mag worden als financieel advies, en dat je te allen tijde je eigen onderzoek moet doen! Investeer enkel op basis van je eigen bevindingen. Ook vinden wij het belangrijk om te benoemen dat het in de basis bij Play-to-Earn gaat om het plezier, en dat het verdienen een leuke bijkomstigheid kan zijn. Dit zou echter nooit de overhand moeten hebben.

Heb jij nog vragen over Play-to-Earn? We horen graag van je in onze AllesOverCrypto Facebookgroep! Antwoorden op je vragen over blockchaingames of crypto vind je ook makkelijk en snel in onze FAQ of door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!