NFT’s domineren momenteel de wereld van crypto. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat de handel in NFT’s explosief toenam in 2021 en dat deze tendens zich doorzet in begin 2022. Forbes Magazine deelde eind 2021 nog, dat er voor maar liefst 23 miljard dollar werd gehandeld in NFT’s in het jaar 2021.
Maar hoe weet je nu welke NFT-marketplace je het beste kan gebruiken? Er is een ruim aanbod, maar allen hebben ze hun voor- en nadelen. Laten we in deze blog gaan kijken naar het NFT-platform van Rarible.
Bekijk snel
Kan je niet wachten? Bekijk dan alvast onderstaande beginner tutorial over Rarible:
Wat is een NFT-marketplace?
Een NFT-marketplace is een platform waar jij verschillende NFT’s kan kopen en verkopen. In 2020 kende de NFT-markt een explosieve groei en deze trend zet zich voort in de eerste maand van 2021. Nog nooit werden er zoveel NFT’s verhandeld en nog nooit kwamen er zoveel NFT-collecties bij op relatief korte tijd. Naast het aanbod, stijgt de vraag ook explosief met één reden: het rendement op een NFT kan bijzonder hoog zijn.
Er zijn inmiddels verschillende NFT-marketplaces die elk hetzelfde doel hebben; namelijk het toonaangevende platform zijn waar iedereen zijn of haar favoriete NFT’s kan verhandelen. We zien inmiddels steeds meer NFT-marketplaces ontstaan, maar toch zijn ze allemaal anders of hebben ze een andere focus.
Statistieken NFT’s
Dat NFT’s explosief toenemen is niets nieuw. Maar we willen dit graag staven aan de hand van data en statistieken. Dankzij nonfungible.com kunnen we deze data allemaal raadplegen. We kunnen hierbij filteren op verschillende soorten NFT’s, zoals:
- Collectibles
- Metaverse
- Game
- Art
- Utility
Hier krijgen we meer inzicht in welke NFT’s het meest werden verhandeld en welk soort NFT het hoogst rendement biedt. We zien dat de top sales van het afgelopen jaar de CryptoPunks waren, met een verkoopprijs van een slordige 10 miljoen dollar.
Om meer inzicht te krijgen in de huidige markt, kunnen we kijken naar het handelsvolume. Hier zien we dat het meest volume heeft plaatsgebonden in gaming-NFT’s van Axie Infinity, gevolgd door de Bored Ape Yacht Club. Deze statistieken zijn zeer belangrijk wanneer je zelf winstgevend wil zijn met NFT’s.
Wat is Rarible?
Rarible is één van de grootste NFT-marketplaces dat is gelanceerd begin 2020 door twee Russische developers genaamd Alexei Falin en Alex Salnikov. Naast grote platform als OpenSea is Rarible ook een veelgebruikte NFT-marketplace. Op moment van schrijven heeft Rarible maar liefst 1,6 miljoen gebruikers gehad die samen voor meer dan 270 miljoen dollar aan waarde hebben verhandeld op het platform.
RARI-token
Rarible wil een Decentrale Autonome Organisatie worden (DAO) dat wordt beheerd en bestuurd door de community en de gebruikers. Dankzij de native token van RARI kunnen gebruikers dus mee beslissen over de toekomst van het platform. Gebruikers verdienen RARI-tokens door NFT’s te kopen of te verkopen op Rarible.
Netwerken blockchains
Elke blockchain maakt gebruik van een eigen netwerk. Wanneer we kijken naar NFT’s, zien we dat veel NFT’s worden gelanceerd op het netwerk van Ethereum (NFT). Deze tokenstandaard voor NFT’s zijn dan ERC721-tokens. Maar waar we vaak niet bij stilstaan, is dat er inmiddels een heel aantal netwerken zijn en die elk toch verschillend zijn. Elk netwerk heeft zo zijn voor- en nadelen. De verschillende NFT-marketplaces hebben een ander aanbod qua netwerken. Rarible ondersteunt volgende blockchains:
Ethereum
Als we kijken naar het netwerk van Ethereum, zien we dat deze een heel toegankelijk is omdat dit tevens het grootste netwerk is. De keerzijde van de medaille is dat dit netwerk vaak zo overbelast is, dat transactie gepaard gaan met hoge gas fees. Dit is in de handel van NFT’s niet anders. Hierdoor blijven veel mensen alsnog weg van NFT’s en sluit je mensen uit die minder kapitaalkrachtig zijn. Tenslotte is 100 dollar voor een transactie helaas geen uitzondering.
Daarom komen er steeds meer blockchains bij, die net het probleem van deze gas fees willen aanpakken om zo transacties sneller maar ook vooral goedkoper te maken. Dit ook bij de handel in NFT’s.
Flow
Flow is een blockchain die gefocust is op het gebruik van developers om op deze manier de groei van decentrale applicaties (dApps) en games te bevorderen. Sommige zeggen dan ook dat deze blockchain specifiek is gebouwd voor de creatie van NFT’s. De makers van Flow zijn dan ook geen onbekende, namelijk het team van Dapper Labs. Zij kende in de beginjaren van NFT’s al grote successen dankzij het blockchain game CryptoKitties.
Dankzij de specifieke architectuur is het een ideaal netwerk om het gebruik te kunnen opschalen, zonder dat dit effect heeft op de congestie van het netwerk en de transactiekost.
Tezos
De blockchain van Tezos is een directe indicatie naar het digitale token, wat ook ‘tez’ wordt genoemd. Het smart-contract protocol is zo gebouwd dat het eindeloos geschaald kan worden en waarbij optimalisatie centraal staat. Dit maakt de blockchain van Tezos ook geschikt als netwerk voor de handel in NFT’s waarbij op een gemakkelijke manier smart contracts gemaakt en geoptimaliseerd kunnen worden.
Soorten NFT’s op Rarible
Een NFT-platform is een digitale marktplaats waarbij jij op zoek kan gaan naar NFT’s die voor jouw interessant zijn. Hier kan je gemakkelijke filteren op verschillende categorieën zodat jij doeltreffend je zoektocht kan starten. Naargelang de marketplace zijn er meer of minder categorieën. De soorten NFT’s op Rarible zijn:
Art
Digitale kunst is wellicht de populairste categorie in de NFT-wereld. Dit is tevens een zeer groot begrip en gaat van gepixelde plaatjes tot zeer artistieke kunstwerken. Dankzij de verschillende filters kan jij op zoek gaan naar zowel de nieuwste kunst, maar kan je ook gaan filteren tussen een bepaalde prijs. Heb je een interessante NFT gevonden? Dan kan je hier verder navigeren waarbij je meer details te zien krijgt over het kunstwerk. Denk hierbij aan het aantal biedingen, de maker maar ook hoeveel royalties de maker hierover vraagt.
Photography
In de categorie van fotografie vind je zowel statische foto’s alsook geanimeerde foto’s. Het voordeel van de blockchaintechnologie en NFT-ontwikkeling is dat jij jouw creativiteit de vrije loop kan laten en jij kan creëren wat jij wil. Door het decentrale karakter heeft niemand invloed op jouw beslissingen.
Games
Niemand kan ontkennen hoe belangrijk NFT’s zijn in de gamingindustrie. Naast het esthetische karakter hebben ze ook vaak een bepaalde in-gametoepassing. Een NFT kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij een betere speler wordt, sneller doelen behaalt en dus ook potentieel meer geld kan verdienen dankzij play-to-earn.
We zien dat alle game-gerelateerde NFT’s op Rarible uitsluitend bestaan op het netwerk van Ethereum. Dit betekent dus ook dat je geen NFT’s van andere blockchains kan gebruiken of importeren in games die bestaan in het netwerk van Ethereum.
NFT-Collecties
Een NFT is vaak onderdeel van een hele collectie. Dit is een verzameling van gelijkaardige NFT’s door dezelfde maker. Een populaire collectie op Rarible is de Mutant Ape Yacht Club, geïnspireerd op de populaire Bored Ape Yacht Club. Bij elke NFT kan je kijken of het onderdeel is van een collectie, zo ja, kan je deze collectie ook bekijken.
In bovenstaand voorbeeld zien we dat de hele collectie 17 200 NFT’s heeft met een totaal volume van 772 miljoen. Ben je benieuwd naar meer info? Bij statistieken kan je een geschiedenis zien van de gemiddelde verkoopprijs en of deze is toegenomen of afgenomen in tijd. Bij deze collectie zien we een gemiddelde prijs van 27 443 dollar wat een aanzienlijke stijging is.
Welke wallets op Rarible?
Om gebruik te maken van een NFT-marketplace maak je gebruik van een software-wallet. Hierbij zien we ook dat er steeds meer NFT-marketplaces bestaan die een ingebouwde wallet hebben. Daarbij maak je enkel jouw account aan, en zij hebben een custodial wallet voor jou. Rarible ondersteunt maar liefst 5 verschillende software wallets:
- MetaMask
- Torus
- Beacon
- Blocto
- WalletConnect
Hoe een NFT kopen op Rarible
Ben je verbonden met je software wallet? Dan ben je klaar om een NFT te kopen op Rarible! Bij elk overzicht van een aangeboden NFT krijg je een tal van informatie. Zo zie je meteen de creator, maar ook zie je of de NFT onderdeel is van een collectie. Hierbij zou je bijvoorbeeld meerdere NFT’s van eenzelfde collectie kunnen verhandelen. Maar belangrijker hierin is de prijs.
Naargelang de keuze van de creator, kan je ook een bieding plaatsen. Hierbij ga je niet akkoord met de volledige prijs, maar wil je een bieding doen om te onderhandelen. In bovenstaand voorbeeld zijn biedingen mogelijk in onderstaande valuta:
Wil je niet bieden, maar wil je meteen overgaan tot aankoop? Dan kan je meteen deze NFT kopen voor het volledige aankoopbedrag.
Hoe maak ik een NFT op Rarible?
Je kan ook zelf een NFT maken op Rarible, door simpelweg te navigeren naar ‘create’ rechtsboven. Zoals we eerder hebben aangehaald, kan een NFT maar bestaan op één blockchain. Bij de creatie van jouw NFT zal je ook moeten kiezen op welke blockchain jij jouw NFT wil minten.
Hier krijg je een overzicht van alle mogelijkheden. Je kiest of je jouw NFT wil verkopen tegen een vaste prijs, op basis van een veiling of dat je gebruik wil maken van verschillende biedingen. Op die manier kan jij bij elke bieding bepalen of je al dan niet akkoord gaat. Niet onbelangrijk is natuurlijk de verkoopprijs.
Royalties
Ten slotte kan je ook nog kiezen of je royalties wil en zo ja, hoeveel. Deze royalties betekenen dat bij elke sale, jij als creator een bepaald deel van de verkoopsprijs krijgt. Heb je een NFT die explosief toeneemt in waarde bij elke sale? Dan heb jij een zeer mooi passief inkomen. Laten we hieronder een voorbeeld geven. Stel je verkoopt een NFT ter waarde van 1.000 euro met 10% royalties:
Verkoopprijs | Royalties (10%) |
1 000 euro | 100 euro |
5 000 euro | 500 euro |
12 000 euro | 1 200 euro |
Als creator, verdien je op 3 individuele sales dan zomaar 1 800 euro. Dit klinkt voor vele te mooi om waar te zijn, maar toch is het mogelijk. Als jouw NFT in waarde toeneemt en regelmatig verhandeld wordt, is dit mogelijk.
Kritische noot
Alvorens je gaat handelen in NFT’s, is het belangrijk om te weten hoe de verschillende netwerken werken. Elke NFT wordt gemint in een bepaald netwerk. Vanaf dit moment kan deze NFT alleen maar bestaan in dat netwerk, tenzij deze opnieuw wordt gemint op een andere blockchain. Dit laatste komt in de praktijk relatief weinig voor.
Dit is belangrijk om te weten omdat de keuze van je netwerk gepaard gaat met een aantal voor- en nadelen. Het netwerk van Ethereum is nog steeds het meest dominant, wat betekent dat de meeste NFT’s verhandelbaar zijn met Ethereum. Dit betekent duurdere gas fees, maar ook een groter aanbod.
Ga je liever op zoek naar alternatieve blockchains zoals hierboven vermeld, of bijvoorbeeld NFTb die is gebouwd op de Binance Smart Chain (BSC), dan heb je minder transactiekosten maar is het aanbod ook kleiner. Hier is ook, tot op heden, een lager handelsvolume. Het is dus een afweging die jij als investeerder voor jezelf moet maken.
Conclusie
Crypto is en blijft een zeer volatiele markt die de nodige risico’s met zich meebrengt. Desondanks zien we dat heel veel mensen absurde winsten maken door te handelen in NFT’s. We zien steeds meer berichten van jongeren, die in één klap miljonair zijn geworden door selfies te verkopen als NFT. Het is mogelijk, maar er zijn ook risico’s verbonden. Niet elke NFT zal toenemen in waarde, waardoor je ook grote verliezen kan lijden.
Maar als je toch je kans wil wagen, is het belangrijk om te weten welk NFT-platform je gebruikt. Je wil tenslotte zoveel mogelijk mensen bereiken om jouw NFT te verkopen met een bepaalde winstmarge. Rarible is een NFT-platform dat verschillende blockchains ondersteunt en hierbij ook het onderscheid maakt tussen verschillende soorten NFT’s. Zo kan je zowel in-game NFT’s kopen als collectibles. Maar het gebruik van Rarible en de daarbij horende blockchains, gaan ook gepaard met een beperkter aanbod dan bij concurrenten zoals OpenSea. Hierbij is het belangrijk om voor jezelf de keuze te maken welk platform én welk netwerk je gebruikt en of je bereid bent de hogere gas fees te betalen.
Heb jij nog vragen over NFT’s of Rarible? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.
Header image: AdriaVidal/Shutterstock.com