wanchain blockchain

Wanchain blockchain - technische uitleg voor beginners

Wanchain (WAN) is een cryptoproject dat al sinds 2018 actief is. Cryptogebruikers zullen Wanchain vooral kennen voor het bieden van privacy en anonimiteit bij het uitvoeren van een transactie. Het is namelijk mogelijk om anoniem transacties te verzenden binnen het netwerk van Wanchain. Daarnaast kunnen gebruikers door middel van Wanchain transacties van en naar andere blockchains sturen.

Na een succesvolle ICO steeg de prijs van de WAN-munt naar zijn all-time-high, welke sindsdien niet meer is verbroken. Erg jammer, gezien de kenmerken en technische werking van deze blockchain erg interessant is, zoals je in dit artikel zult leren.

Vooral wanneer je nieuw bent in de cryptowereld, kan de technische werking van een blockchain je misschien afschrikken. In dit artikel leggen we je uit hoe de blockchain van Wanchain werkt, en dat daarom op een simpele manier. Hierdoor is het voor iedereen te begrijpen.

Bekijk snel

Wat is Wanchain (WAN)?

Laten we eerst kijken naar wat Wanchain is. Al sinds het ontstaan van Wanchain (in 2018) is de slogan van dit project:

Building Super Financial Markets for the New Digital Economy

Het is logisch als je totaal geen idee hebt wat hier mee bedoeld wordt. Met de New Digital Economy bedoelen ze DeFi, wat staat voor Decentralized Finance. Dit is de ruimte waarbinnen gedecentraliseerde applicaties (dApps) voor financiële diensten en producten vallen. Denk bijvoorbeeld aan leenprotocol of een marktplaats.

De Super Financial Markets bouwt Wanchain met hun eigen blockchain. Om te begrijpen hoe dat er precies uitziet, kunnen we het beste gaan kijken naar de belangrijkste functies van de blockchain:

  • Anonieme transacties. Privacy is een van de belangrijkste kenmerken van Wanchain. Op de blockchain kunnen gebruikers ervoor kiezen om een transactie openbaar of anoniem uit te voeren. 
  • Interoperabiliteit. Wanchain maakt de overdracht van digitale assets tussen verschillende blockchains mogelijk. Dit doet Wanchain door de implementatie van overdracht tussen verschillende chains.
  • Smart contracts. De Wanchain is een hard fork van Ethereum, waardoor het mogelijk is om smart contracts op de blockchain van Wanchain te laten draaien.
  • Community-developers. De community achter Wanchain kan zelf applicaties ontwikkelen op Wanchain door middel van de verschillende protocollen die het Wanchain-team heeft ontwikkeld.

Wil je eerst nog wat meer te weten komen over Wanchain, voordat we dieper duiken in de technische werking van deze blockchain? Dan zou onderstaande video je wellicht kunnen helpen.

De technische werking van de Wanchain blockchain

Wanchain is een hard fork van Ethereum (ETH), maar maakte wel vrijwel direct gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensus algoritme. Ethereum zou later ook naar dit algoritme overgaan met Ethereum 2.0, alleen heeft dit jaren geduurd.

Door de functionaliteiten van Wanchain wordt de blockchain ook wel gezien als een combinatie van Ethereum, Ripple (XRP), Monero (MXN) en Chainlink (LINK). Wanneer we naar de technische aspecten en werking van Wanchain kijken, wordt het nog duidelijker waarom dat zo is.

Anonieme transacties

Zoals gezegd is anonimiteit en privacy erg belangrijk voor Wanchain. Het is misschien wel één van de belangrijkste kenmerken waardoor crypto traders en fans gebruik maken van Wanchain. Daarom is het erg belangrijk dat de technologie van Wanchain garant kan staan voor de privacy van zijn gebruikers.

Wanchain maakt gebruik van het ring-signature schema. Deze techniek zorgt voor volledige anonimiteit van de persoon die een transactie digitaal ondertekent. De verificatie van bijvoorbeeld een validator is op hetzelfde moment nog steeds mogelijk.

Doordat een transactie al direct anoniem ondertekend kan worden, wordt volledige anonimiteit gegarandeerd. De identiteit van de verzender is namelijk op geen enkele manier toegevoegd aan de transactie, waardoor niemand achter de identiteit kan komen.

Hoe doet een ring signature dat? De signature van de verzender wordt gecombineerd met verschillende valse handtekeningen. Hierdoor is de daadwerkelijke handtekening onvindbaar en kan de verzender niet teruggevonden worden.

Dit is niet enige manier waarop de privacy en anonimiteit van de gebruikers wordt gegarandeerd. Wanneer iemand een transactie wilt maken, wordt er een eenmalig account aangemaakt. Je kunt dit account vergelijken met een wegwerp-account. Nadat de transactie is gemaakt, wordt het account 'weggegooid'.

In het verleden zijn er nog geen problemen geweest op het gebied van privacy. Uit ervaring is dus gebleken dat deze technieken er echt voor zorgen dat Wanchain anoniem gebruikt kan worden.

De blockchain van Monaro maakt ook gebruik van ring signatures. Als je meer wilt weten over dit soort signatures, kan onderstaande video interessant voor je zijn. De video gaat over de ring signatures van Monero, maar die van Wanchain werken volgens hetzelfde principe.

Interoperabiliteit

Met de interoperabiliteit bedoelen we de samenwerking tussen verschillende blockchains. Van nature kunnen blockchains niet met elkaar samenwerken. Neem bijvoorbeeld de Binance Smart Chain (BSC) en de blockchain van Ethereum. Dit zijn blockchains die allebei op een totaal andere manier werken, ondanks dat ze beide ondersteuning voor smart contracts bieden.

Beide blockchains maken gebruik van verschillende standaarden, technieken en protocollen. Een blok op de BSC ziet er heel anders uit dan een blok op Ethereum. Dit komt bijvoorbeeld doordat tokens op BSC gebruik maken van het BEP20-protocol, terwijl tokens op Ethereum gebruik maken van het ERC20-protocol.

Dit zorgt ervoor dat wanneer je een BEP20-token naar een Ethereum wallet adres stuurt, het token voorgoed verloren is gegaan. Wanchain wil een oplossing bieden zodat samenwerking tussen verschillende blockchains mogelijk is.

Blockchains kunnen met Wanchain worden geïntegreerd, zodat verbindingen tussen verschillende blockchains mogelijk zijn. Zo is overdracht van assets tussen de blockchains van Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld mogelijk met integratie van Wanchain. Ook is het mogelijk voor blockchains die zijn ontwikkeld op basis van het Wanchain-protocol.

Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars applicaties (dApps) kunnen bouwen op een blockchain, om vervolgens assets van andere blockchains te gebruiken, mits deze zijn geïntegreerd met Wanchain. Eén van de andere voordelen die het met zich meebrengt is dat transacties vrij goedkoop kunnen worden uitgevoerd, en er stabiliteit en veiligheid voor deze transacties wordt geboden.

Het protocol dat zorgt voor de interoperabiliteit bestaat uit die belangrijke modules die de communicatie tussen verschillende blockchains mogelijk maken.

Registratiemodule

Wanneer er een transactie wordt uitgevoerd vanuit een andere blockchain, moet eerst geregistreerd worden om welke asset het gaat. Een blockchain kan namelijk tal van verschillende assets huisvesten.

In de registratiemodule wordt geregistreerd om welke asset het gaat, en uit welk netwerk deze asset wordt verzonden. Deze informatie is nodig om de transactie vervolgens uit te kunnen voeren in de volgende module.

Cross-chain transactiedata-transmissiemodule

Dit wordt ook wel de overdrachtsmodule genoemd, en zoals de naam al zegt, is dit de module waarin een asset wordt overgedragen naar een andere blockchain.

De nodige informatie uit de registratiemodule wordt hier overgedragen naar het netwerk van ontvangst. Er wordt een verzoek ingediend, wat het cross-chain-transactieverzoek wordt genoemd. Het netwerk zal het verzoek moeten accepteren om de transactie uit te kunnen voeren.

Transactiestatus zoekmodule

De laatste module, ook wel de statusmodule genoemd, bewaakt de status van een transactie. Dit wordt allemaal automatisch gedaan door middel van smart contracts. Hierdoor kunnen transacties snel en tegen goedkope kosten uitgevoerd worden.

Image
interoperabiliteit van wanchain
Bron: Wanchain.org

Consensus algoritme

Eerder is gezegd dat Wanchain gebruik maakt van het Proof of Stake algoritme. Het netwerk van Wanchain bestaat dus uit validator-nodes die de transacties op de blockchain valideren.

Het is daarom ook mogelijk om zelf een validator te laten draaien in het netwerk van Wanchain. Het is wel belangrijk om jezelf bewust te zijn over de verschillende nodes die binnen het netwerk actief zijn.

Validators

Dit zijn de klassieke nodes die de transacties op het netwerk valideren. De validators worden door middel van WAN-munten beloond voor het werk dat ze leveren.

Des te hoger de stake die een validator inzet, des te hoger de kans dat een validator wordt uitgekozen om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. Het kan redelijk wat WAN-munten kosten om een validator te laten draaien. Daarom is het ook mogelijk om het valideren aan een andere node uit te besteden.

Op het moment dat het netwerk erachter komt dat de validator foutieve blokken toevoegt aan de blockchain, wordt een deel van de stake afgepakt als straf. Er kan ook voor gekozen worden om de validator uit het netwerk te verwijderen, waarna hij niet meer voor Wanchain actief kan zijn.

Vouchers

Vouchers zijn nodes die de cross-chain transacties valideren. Ze zorgen ervoor dat er bewijs wordt geleverd van de overdracht tussen verschillende blockchains. Zo moet er bijvoorbeeld geverifieerd worden om welke assets het gaat, en tussen welke blockchains de overdracht heeft plaatsgevonden.

Als beloning voor het werk dat vouchers leveren, ontvangen ze WAN-munten. Wanneer het netwerk erachter komt dat een voucher onterecht bewijs levert, kan de beloning van de voucher worden afgepakt en mag hij niet meer actief zijn binnen het netwerk.

Wanneer je bovenstaande informatie lastig te begrijpen vond, kan het helpen om een video te bekijken waarin het nogmaals wordt uitgelegd. In onderstaande video wordt in een aantal minuten nog eens uitgelegd wat Wanchain is en hoe het werkt.

Het team achter Wanchain

Het team achter Wanchain bestaat uit een groep mensen die veel ervaring hebben op het gebied waarin ze actief zijn. Laten we eens wat dieper ingaan op de belangrijkste leden uit het team.

  • Jack Lu (oprichter en CEO). Jaren gelden was Jack Lu degene die Wanchain heeft bedacht. Dit is niet het enige project waar hij aan heeft gewerkt, want hij was ook betrokken bij Fantom (2014). Ook heeft hij het bedrijf Wanlutech opgericht. Dit bedrijf helpt andere bedrijven met het implementeren van de blockchaintechnologie.
  • Dustin Byington (president). Dustin is al sinds 2013 actief binnen de crypto- en blockchainwereld, waardoor hij ontzettend veel kennis heeft binnen dit vakgebied. Zo heeft hij meegewerkt aan onder andere Tendermint, Satoshi Talent en Stokens Venture Capital. Dat is nog eens een CV waar je U tegen zegt!
  • Zane Liang (leader research team). Het onderzoeksteam van Wanchain wordt geleid door Zane Liang.
  • Ying Zhang (CTO). De ontwikkelaars van Wanchain worden geleidt door Ying Zhang. Zijn ervaring heeft hij als CTO en CAO bij verschillende bedrijven opgedaan, maar ook als developer bij Ethereum.

Het is vrij uitzonderlijk om een team te zien dat zoveel ervaring heeft met wat ze doen. Dit zijn overigens niet de enige teamleden, want in totaal bestaat het gehele team uit meer dan 31 personen. Samen zijn ze nog altijd bezig met de verdere ontwikkeling van Wanchain. Op de website van Wanchain (hier) is de roadmap te vinden, welke ieder jaar opnieuw geupdate wordt.

Conclusie

Wanchain is al een lange tijd actief voor crypto-begrippen. Al in 2018 draaide de blockchain van Wanchain, en konden gebruikers anoniem en met volledige privacy transacties uitvoeren. Doordat de blockchain een hard fork is van Ethereum, is het mogelijk om smart contracts te programmeren op de blockchain van Wanchain.

Naast de privacy, is de interoperabiliteit misschien wel het belangrijkste kenmerk van Wanchain. Door middel van deze blockchain is het namelijk mogelijk om assets tussen verschillende blockchain te versturen. Dat is iets dat traditioneel gezien niet mogelijk is, omdat blockchains van verschillende standaarden en protocollen gebruik maken.

Al met al is Wanchain dus een ontzettend interessant project. Dat is ook gebleken uit de ICO van Wanchain, toen de WAN-munt meteen een all-time-high behaalde. De interesse leek daarna snel voorbij, aangezien de koers van de WAN-munt direct instortte en sindsdien zijn all-time-high niet meer heeft ingehaald.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de Wanchain blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Wanchain of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Sergi73


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.