Holo chain (HOT) kopen en uitleg. Achtergrond logo

Holochain (HOT) - de blockchain killer?

Holochain (HOT) heeft de potentie om blockchain overbodig te maken. Bitcoin en blockchain bestaan ondertussen al jaren, maar ze hebben hun beloftes nog niet helemaal waar kunnen maken. De belangrijkste reden hiervoor is de schaalbaarheid. Hoe meer mensen gebruikmaken van Bitcoin, hoe trager het wordt. Holochain pakt dit probleem op een geheel nieuwe wijze aan en de founders beweren dat het blockchain moet gaan vervangen. Wat Holochain is, hoe het werkt en wat voor gevolgen dit kan hebben op de cryptowereld lees je in deze uitleg!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Holochain (HOT)?

Holochain is een alternatief voor blockchain. In veel opzichten is het exact hetzelfde, maar het grootste verschil tussen de twee is de manier waarop consensus wordt bereikt. Kort door de bocht wordt consensus bereikt als iedereen in het netwerk het met elkaar eens is over hoe de block- of Holochain er op dat moment uitziet. Als bijvoorbeeld een transactie wordt gecontroleerd en iedereen in het netwerk is het met elkaar eens dat dit een juiste transactie is, dan bereiken ze consensus. Onderstaand filmpje legt uit hoe Holochain hierin verschilt van blockchain.

Blockchains consensus: globaal

Blockchain heeft verschillende manieren om consensus te bereiken (PoW, PoS, et cetera.). Deze hebben allemaal één ding gemeen, deze consensus wordt altijd op een globale manier bereikt. Dit betekent dat de informatie (op cryptografische wijze) verspreid over een gedistribueerd wordt opgeslagen. Met andere woorden, elke deelnemer heeft een kopie van de gehele bockchain opgeslagen. 

Dit is een geweldige uitvinding als je het vergelijkt met de huidige technieken die we bezitten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we decentraal en anoniem een enorm kasboek kunnen bijhouden, waardoor banken overbodig worden. Helaas lijkt deze oplossing niet ideaal.

Hoe groter de blockchain wordt, hoe meer energie het kost om de chain bij te houden op alle miljoenen apparaten waarop het is opgeslagen. Je kan je voorstellen dat elke dag er meer transacties en gebruikers bijkomen. Dat betekent meer kopieën die bijgehouden moeten worden van een steeds sneller groter wordende blockchain. Al sinds het begin stoeit Bitcoin met dit probleem en oplossingen als het Lightning Network lijken niet ideaal. Holochain lijkt nu echter een oplossing te hebben gevonden.

Holochains consensus: agent centraal

De founders van Holochain zijn van mening dat het grote probleem van blockchain voortkomt uit het feit dat je als agent een kopie van de gehele blockchain moet bezitten. Zij hebben daarom een alternatief ontworpen waarbij je als agent alleen je "eigen chain" hoeft bij te houden. De centrale chain controleert vervolgens aan de hand van verschillende regels of de data op deze eigen chains kloppen. 

Je kan dit het beste zien als een grote rivier die door het land stroomt (de centrale chain) en gevoerd wordt door allerlei kleine riviertjes (de deelnemers hun eigen chain).  Al deze riviertjes resulteren samen in één grote Holochain. Voor een wat meer technische uitleg, verwijs ik je graag door naar onderstaand filmpje. Hierin wordt ook uitgelegd hoe het voor aanvallers onmogelijk is om deze chain aan te vallen.

Wat zijn de voordelen van Holochain?

Het belangrijkste voordeel van het blockchain alternatief is dat het oneindig schaalbaar is. De vraag hoeveel transacties per seconde het aankan is hierbij irrelevant, want dat maximum is er dus niet. Het enige wat de Holochain doet is een soort document bijhouden van alleen de essentiële data van ieders eigen chain. Hierbij worden in feite dus geen transacties in bijgehouden. Het principe van tp/s (transacties per seconde) valt in prinicipe dus niet toe te passen op dit alternatief voor blockchain.

Zoals de founders van Holochain zelf zeggen:

"Holochain als een app framework heeft geen limiet aan transacties per seconde, want er is geen plek waar deze transactie tussendoor hoeven. Dit is hetzelfde als je vraagt "Hoeveel woorden kan de mensheid als geheel per seconde spreken?"  Dit is een irrelevante vraag. Elke keer dat er een nieuwe baby wordt geboren, zal dit nummer omhoog gaan. Dit is hetzelfde principe als voor Holochain."

Werkend product

Holochain is klaar voor gebruik en er zijn al veel verschillende apps op gebouwd. De chain is open-source en geprogrammeerd in 'Go'. Voor deze programmeertaal is gekozen, omdat het eenvoudig is erg lijkt op C (een van de meest gebruikte programmeertalen). Als developer kan je dApps ontwikkelen voor op de Holochain in de talen JavaScript of Lisp. De programmeurs hebben aangegeven dat het blockchain alternatief zeer flexibel is als het gaat om het aankunnen van nieuwe programmeertalen. In de toekomst kan het dus zo zijn dat er verschillende varianten ontstaan.

Voorbeelden van dApps die op Holochain zijn gebouwd, kan je vinden in onderstaande afbeelding. Mocht je alle dapps willen bekijken, ga dan via deze link naar hun GitHub.

Image
Holochain (HOT) voorbeelden dapps

De token/coin van Holo: HOT

Momenteel is de token van Holo nog een ERC20-token. Deze is nog niet gelanceerd op de eigen blockchain, of in dit geval een Holochain. In feite is HOT niet de token van Holochain, maar van Holo, de eerste coin die op basis van Holochain gaat draaien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in de toekomst nog meer tokens komen op basis van deze nieuwe vorm, zoals er ook duizenden cryptocurrency's zijn ontstaan op basis van blockchain.

De HOT-tokens die tijdens de ICO zijn uitgedeeld worden als de Holochain is gelanceerd omgeruild voor Holo fuel. Deze coin werkt hetzelfde als Ether voor Ethereum werkt. Er zijn zes factoren die een grote invloed kunnen hebben op de prijs.

 1. De vraag naar gedecentraliseerd hosten. Deze markt wordt nu gedomineerd door Ethereum, Amazon Web Services en anderen.
 2. De vraag naar zware gedistribueerde berekeningen, persoonlijke data en hosting.
 3. Het aantal deelnemers aan het netwerk en de prijzen die ze vragen voor hun diensten.
 4. De populariteit van de apps en dapps die op Holochain gedraaid worden plus de hosting-kracht die deze kosten.
 5. Relatieve vraag van deelnemers naar de cryptocurrency om het als reserve aan te houden.
 6. Hype. Het is een nieuwe technologie dus de vraag zal groot zijn wanneer deze ontdekt wordt door de massa. De prijs kan pijlsnel stijgen zoals dit ook met EOS, IOTA en NANO is gebeurd.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Token Verspreiding

De ICO van Holo vond plaats tussen 29 maart en 28 april 2018. De founders noemden het geen Initial Coin Offering maar een Initial Community Offering. Wat ze hier precies mee bedoelen, leggen ze uit in onderstaand filmpje.

De hard cap van 25 miljoen euro hebben ze niet weten te halen. Uiteindelijk is er 19,3 miljoen dollar opgehaald.

Kenmerken HOT (augustus 2018)
Token symbool HOT
Totaal aantal tokens 177,6 miljard
Aantal tokens in omloop 133,2 miljard
Prijs tijdens ICO $0,0001
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens €25 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $19,3 miljoen

Geschikte wallet voor HOT

HOT kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen. Let wel op dat je jouw HOT uiteindelijk weer omruilt voor Hot Fuel als het mainnet uitkomt.

Team

Het team achter Holochain barst uit elkaar van de ervaring. Allebei de co-founders hebben 34 jaar ervaring in programmeren. Al sinds 1984 zit Arthur Brock, de Chief Architect, in het vak. Bovendien is hij sinds 2011 bezig met andere vormen van alternatieve online currency's. 

Eric Harris Braun is de Executive Engineer en programmeert full-time sinds 1988. Daarvoor deed hij dit ook al 4 jaar parttime. Een van zijn specialiteiten is peer-to-peer communicatie.

Het team bestaat in totaal uit 28 personen die voornamelijk gefocust zijn op programmeren of user interface. Toch hebben ze expertises in allerlei verschillende aspecten. Zo hebben ze een aantal jurdische specialisten (erg belangrijk), een filmmaker en communicatie-specialisten. In onderstaande tabel volgt een opsomming van de drie belangrijkste teamleden.

Naam Functie Ervaring (onder andere)
Arthur Brock Chief Architect
 • Founder Holochain
  2016 - heden
 • CTO & Lead Currency Designer - Targeted Currencies Network
  2004 - 2007
 • CTO -  Dream Team Technologies
  1996-2004
 • AI Expert Systems - Chrysler / General Motors
  1987
Eric Harris-Braun UX/UI
 • Co-Founder Holochain
  2016 - heden
 • Co-founder - MetaCurrency Project
  2009 - heden
 • Advisory Board Member - Schumacher Center for a New Economics
  2013 - heden
 • Founder - Glass Bead Software
  1993-heden
Celestial Hanley Executive Engineer
 • UX Designer - Metacurrency Project
  juni 2017 - heden
Image
Het team en de gezichten achter holochain

Roadmap

De roadmap van Holochain laat zien dat de definitieve infrastructuur nog niet in 2018 af zal zijn. Wel komen ze al dichtbij en zijn de plannen ambitieus. Een van de tests is om 100 miljoen transacties per uur op het netwerk los te laten.

 •  

  Q3 2018

  • Test voor 100 miljoen transacties per uur op Holo met gebruik van Holo Fuel.
  • Test net om Holo op 15.000 host devices te runnen.
  • Beta Release.
 •  

  Q4 2018

  • Tesnet van Holo op 30.000 verschillende apparaten draaien.
  • Holochain dichtbij productielevel verfijning.

Populariteit

Holochain is nog verrassend onbekend bij het grote publiek (augustus 2018), terwijl het een van de weinige cryptocurrency's is die tijdens een bear markt toch 500% is gestegen. Dit duidt erop dat de gemeenschap die er wel vanaf weet niet snel bereid is om haar coins te verkopen. 

Populariteit Holochain (augustus 2018)
Twitter 10,5k volgers
Telegram 9k volgers
Facebook 2,5k volgers
Reddit 2,3k lezers

Kritiek

Het grootste punt van kritiek dat genoemd kan worden is dat het alternatief voor blockchain een van de belangrijkste eigenschappen van cryptocurrency's inlevert met hun nieuwe vorm van crypto. De enige manier waarop de Holochain werkt is namelijk als bekend is wie je bent. Anonimiteit is geen optie meer. Om deze reden zal, hoe succesvol Holochain ook wordt, er hoogstwaarschijnlijk altijd een rol zijn voor blockchain.

Een andere punt van kritiek is dat de Holochain nog niet "af" is. Er wordt weliswaar mee getest, maar dit is nog niet op grote schaal gedaan. Blockchain is een van de allergrootste uitvindingen ooit door de mensheid gedaan en het is dus een risico om te denken dat hier nu alweer een betere versie van op de markt is. Er kan nog van alles gebeuren waaruit blijkt dat Holochain ook niet perfect is, zoals dit met andere cryptocurrency's of technologieën ook is gebeurd.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

Wij zijn erg onder de indruk van Holochain. De founders beschikken over een schat aan ervaring en weten zeer goed waar ze mee bezig zijn. Het is duidelijk dat blockchain niet zo gemakkelijk van het grote probleem van schaalbaarheid af gaat komen, dus het is een welkome verrassing dat er nu iets als Holochain bestaat. Als de massa erachter komt wat dit inhoudt en er wordt momentum gecreëerd, dan zou dit zomaar flinke prijsstijgingen kunnen betekenen. Wij houden daarom de cryptocurrency Holo goed in de gaten.

Hoe koop ik Holo?

Holo kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van HOT.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek HOT op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in HOT. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt HOT gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.