analyse

Wat is een fundamentele analyse? En hoe gebruik je die voor crypto?

Je koopt natuurlijk niet zo maar een cryptomunt wanneer je hier nog nooit van gehoord hebt. Je wilt eerst even weten wat de cryptocurrency is, hoe het werkt en wat de toekomstplannen van de cryptocurrency zijn. Zo zorg je voor meer zekerheid, en is de kans groter dat je jouw investering zult terugverdienen. Een van de manieren waarop je een cryptocurrency kunt onderzoeken, is door middel van een fundamentele analyse. We leggen je hier uit wat een fundamentele analyse is en hoe je deze kunt gebruiken voor cryptocurrencies!

Bekijk snel

Wat is een fundamentele analyse?

Weet je nog niet wat een fundamentele analyse is? Het is gelukkig alles behalve moeilijk om te begrijpen wat zo'n analyse is. Je bent namelijk niet aan het kijken naar grafieken, en hoeft ook geen moeilijke wiskundige berekeningen uit te voeren. Bij een fundamentele analyse kijk je naar verschillende interne en externe factoren van een cryptomunt. Vervolgens kun je bepalen of een bepaalde cryptocurrency overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. Hiermee bedoelen we dat een cryptovaluta te goedkoop of te duur is op basis van de eigenschappen die je uit de fundamentele analyse hebt gehaald.

Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen dat de prijs eigenlijk veel te goedkoop is. In dat geval is de cryptovaluta ondergewaardeerd, en is het een goed moment om deze cryptomunt te kopen. Echter kan het ook voorkomen dat de prijs veel te hoog is op basis van de analyse. Dan is de cryptocurrency overgewaardeerd. Je kunt de munt dan beter niet kopen, maar juist verkopen. De kans is namelijk groot dat de cryptomunt in waarde zal dalen.

Hier let je op bij een fundamentele analyse

Wanneer je een fundamentele analyse uitvoert, ben je naar verschillende factoren aan het kijken. We noemen dit ook wel indicatoren. Je hebt interne factoren en externe factoren. Met interne factoren hebben we het over de gegevens van de cryptomunt zelf. Denk bijvoorbeeld aan de marktkapitalisatie, het aantal munten dat in omloop is en de prijs van de cryptomunt.

Hierna kijk je naar externe factoren. Met externe factoren hebben we het over de eigenschappen van de markt waar de cryptomunt zich in bevindt. Wie zijn de concurrenten? Wat zijn de toekomstplannen van de concurrenten? Hoe zien de cijfers van de concurrenten eruit?

Kijk je eerst naar de interne factoren, en daarna pas naar de externe factoren? Dan spreken we over een bottom-up benadering van de fundamentele analyse. Je kunt ook eerst naar de externe factoren kijken, en daarna de interne factoren onder de loep nemen. We spreken in dat geval over een top-down benadering.

Fundamentele analyse in de aandelenmarkt

De fundamentele analyse komt oorspronkelijk uit de aandelenmarkt. Beleggers kunnen namelijk ook op dezelfde manier naar aandelen en ETF's kijken. Het wordt tegenwoordig ook volop gebruikt voor cryptovaluta, gezien het een steeds populairder wordende beleggingsvorm is.

Wat is het doel van een fundamentele analyse?

Maar waarom zou je eigenlijk een fundamentele analyse uitvoeren? Kun je niet gewoon een cryptomunt kopen als je er een goed gevoel bij hebt? Het is belangrijk om het juiste moment te vinden om in te stappen. Je wilt een cryptocurrency namelijk op de laagst mogelijke prijs kopen. Dan is de mogelijke winst die je kunt maken het grootst. Vervolgens kun je ook een fundamentele analyse uitvoeren wanneer je een cryptomunt wilt verkopen. Je weet dan een stuk zekerder dat je de cryptomunt op het juiste moment verkoopt, en dus de meeste winst pakt.

Iedereen maakt een andere fundamentele analyse. Dat komt doordat we allemaal naar andere factoren en eigenschappen kijken, en iedereen deze op een andere manier interpreteert. Wanneer je dus een fundamentele analyse van iemand anders leest, is het belangrijk om ook zelf goed na te denken over wat er staat, en hier betekenis aan te geven. Een foute fundamentele analyse bestaat niet direct.

Zorgt een fundamentele analyse ervoor dat je geen verlies meer maakt?

Het is belangrijk om aan te geven dat een fundamentele analyse er niet voor zorgt dat verliezen worden uitgesloten. Je kunt nog steeds verlies maken wanneer je een fundamentele analyse uitvoert. Een analyse kan namelijk verkeerd uitgevoerd worden. Maar ook is het mogelijk dat jouw voorspellingen simpelweg niet uitkomen. Hoe goed de fundamentele analyse ook was.

Om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk uit een fundamentele analyse kunt halen, is het belangrijk om te leren hoe je zo'n analyse maakt. Het belangrijkste is dat je vooral veel oefent met het uitvoeren van een fundamentele analyse. Je kunt op internet ontzettend veel voorbeelden van fundamentele analyses vinden. Vervolgens kun je voor verschillende cryptomunten een fundamentele analyse maken, en kijken of de uitkomst van jouw analyse ook realiteit wordt. Je hoeft de cryptomunten nog niet direct te kopen. Door eerst te kijken of je uitkomst realiteit wordt, kun je oefenen zonder dat je al direct verlies of winst maakt. Wanneer je het maken van een fundamentele analyse onder de knie hebt, kun je besluiten om deze ook echt te gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen een fundamentele en technische analyse?

Misschien heb je ook wel eens van een technische analyse gehoord. Deze analyse staat tegenover de fundamentele analyse. Aan de naam kun je waarschijnlijk al zien wat het verschil is tussen deze twee vormen van analyseren. Bij een technische analyse ga je veel dieper in op de technische kant van een cryptomunt. En dan hebben we het niet over hoe de blockchain van de cryptomunt werkt.

Je kijkt dan veel dieper naar de cijfers van een cryptomunt. Denk aan de cijfers uit het verleden; welke prijsstijgingen en dalingen heeft de cryptomunt al doorgemaakt? En hoe reageerde de cryptomunt op deze stijgingen en dalingen? Uit zulke analyses kun je patronen, prijsgrafieken en trends gaan herkennen. Vervolgens kun je kijken of je bepaalde patronen in de huidige koers terug ziet, om daar vervolgens actie op te ondernemen.

Indicatoren die voor de fundamentele analyse gebruikt worden

We zeiden al dat je kijkt naar verschillende eigenschappen en indicatoren om een fundamentele analyse te kunnen maken. De indicatoren die je voor cryptocurrencies gebruikt, zijn anders dan de indicatoren die je voor de aandelenmarkt zou gebruiken. Het is daarom goed om ook de indicatoren van de cryptomarkt te kennen, ook al zijn deze een stuk minder bekend dan de traditionele indicatoren. De indicatoren voor een fundamentele analyse van cryptomunten zijn:

  • Whitepaper
  • Price-to-mining-breakeven rating
  • Actieve adressen
  • Network value-to-transactions (NVT) ratio

Whitepaper

Wanneer een cryptomunt wordt gelanceerd, zullen de ontwikkelaars van te voren een whitepaper publiceren. Hierin staat eigenlijk alle interessante informatie over de cryptomunt. Denk bijvoorbeeld aan de doelstellingen en toekomstplannen, maar ook aan de werking van de blockchain. Door de whitepaper goed door te lezen, kom je dus heel veel interessante informatie te weten! En die informatie kun je gebruiken om jouw fundamentele analyse uit te voeren.

Price-to-mining-breakeven ratio

Maakt de blockchain van de cryptocurrency gebruik van het Proof of Work (PoW) consensus algoritme? Dan kun je van het price-to-mining-breakeven ratio gebruik maken. Je kijkt hierbij naar de kosten die verbonden zijn aan het minen van nieuwe cryptomunten. De kosten die gemaakt moeten worden, zijn in feite de uitgave die miners moeten doen om de hardware en elektriciteit te kunnen betalen. Wanneer de kosten hoog zijn, kan dat veel zeggen over de toekomst van een cryptomunt. Maar ook een laag ratio is niet in alle gevallen goed.

Actieve adressen 

Door te kijken naar het aantal actieve adressen, kom je er snel achter hoe actief een cryptomunt is. Wanneer er maar weinig actieve adressen zijn, betekent dat dat de cryptomunt net nieuw is, of dat de hype al voorbij is. Je kunt hier veel uit op halen.

Network value-to-transactions (NVT) ratio

In de aandelenmarkt kennen we het P/E-ratio. In de cryptowereld hebben we eenzelfde soort indicator. Dit noemen we het NVT-ratio, wat staat voor Network value-to-transactions. Het bepaald de waarde van een bepaald netwerk op basis van de waarde van de transacties die het netwerk verwerkt.

Kijk nooit alleen naar losstaande indicatoren

Voor de meeste indicatoren geldt dat je goed moet kijken naar de omstandigheden. Een losstaande indicator zegt op zich nog niet heel veel. Wanneer je het gaat koppelen met andere gegevens, kan het wel heel veel zeggen. Is het aantal actieve adressen laag, maar is de blockchain net nieuw? Dan hoef dat geen slecht teken te zijn. Maar is het aantal actieve adressen laag en is de blockchain al jaren oud? Dan kan dat wel zorgwekkend zijn. Echter kan het ook betekenen dat de blockchain exclusief is, en het hartstikke goed doet. Andere eigenschappen kunnen dat soort informatie verklappen.

Daarom raden we ook aan om altijd een goede fundamentele analyse te doen. Wanneer je zo'n analyse niet goed uitvoert, kan deze fout in de toekomst grote gevolgen hebben. Het zou ervoor kunnen zorgen dat je verlies maakt en de cryptomunt niet meer kwijt raakt.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.