Een laptop op het bureau met daarvoor het logo van Coinbase en de tekst "de ultieme review"

Coinbase review – betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Coinbase review! We gaan er weer voor! Wij steken altijd veel energie in nieuwe en bestaande platforms en wanneer het gaat over een betrouwbare partij dan mag een Coinbase review natuurlijk niet ontbreken op de lijst!

Coinbase draait al een aardige tijd mee en heeft zich ontwikkeld tot broker van wereldformaat. In dit artikel nemen we Coinbase eens uitgebreid onder de loep en komen onder meerdere zaken als de service van Coinbase, de interne processen van Coinbase, de kosten van Coinbase, de interne wallets en nog veel meer.

Na het lezen van dit artikel ben je dan ook volledig op de hoogte van hoe Coinbase werkt, wat je ermee kunt en of het wel of niet iets voor je is. Uiteraard sluiten we ook nog even af met de voor- en nadelen van Coinbase en onze weloverwogen conclusie.

Dat gezegd hebbende, het is tijd voor opnieuw een mooi stuk content op AllesOverCrypto! Zit je er klaar voor? Daar gaan we weer!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Coinbase én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Laten we om je te amuseren eens beginnen met een introductievideo over Coinbase als crypto broker. Je hoeft hier natuurlijk niets mee, maar zo heb je een beetje beeld aan wat voor soort partij je kunt denken. Zo krijg je meteen een beetje beeld van waar het vandaag onder meer over zal gaan. Na de korte video duiken we meteen in het diepe, dus let goed op!
 

 

Achtergrondinformatie Coinbase

Nu je de video gezien hebt, weet je heel kort door de bocht een beetje wat Coinbase inhoudt. Maar het helpt wel wanneer je wat meer achtergrondinformatie krijgt. 

Daarom nemen we Coinbase eens even onder ons vergrootglas, zodat je een beter beeld krijgt van het team achter Coinbase en hoe het bedrijf in elkaar steekt. 
Coinbase is, in tegenstelling tot wat velen zeggen, niet in 2012 maar al in 2011 opgericht.

Airbnb-engineer Brian Armstrong richtte Coinbase in juli 2011 op en kreeg daarbij een steuntje in de rug van de investeringsmaatschappij Y Combinator. 

In 2012 werd Brian Armstrong bijgestaan door zijn cofounder, Fred Ehrsam. Ehrsam heeft een brede ervaring als professioneel trader bij Goldman Sachs en na zijn toetreding tot Coinbase werd in 2012 de eerste dienstverlening richting klanten opgezet. Via Coinbase werden klanten in staat gesteld om Bitcoin te kopen, Bitcoin te verkopen en Bitcoin op te slaan. 

In de afgelopen 9 jaar heeft Coinbase zijn dienstverlening uitgebreid tot een wereldwijd aanbod in meer dan 100 landen. Gevestigd in San Fransisco, Amerika, maar inmiddels wereldwijd bekend om hun dienstverlening. 

Coinbase beheert een portfolio van meer dan 35 miljoen unieke gebruikers en er is inmiddels meer dan 220 miljard dollar over het platform gegaan. Uiteraard liggen de gebruikelijke risico’s op de loer die je bij elke cryptocurrency partij tegen komt, maar los daarvan kun je ervan uitgaan dat Coinbase een (zeer) betrouwbare partij is.

Is Coinbase betrouwbaar?

Feitelijk hebben we hier al antwoord op gegeven. Ja, Coinbase is betrouwbaar. Het platform beheert meer dan 7 miljard dollar aan activa op het platform en telt meer dan duizend medewerkers. Het is dus geen klein select groepje wat achter Coinbase zit, maar een wereldwijd opererende multinational waarin heel heel veel geld omgaat.

Image
Coinbase team

Daarnaast is het een feit dat Coinbase nog nooit ten prooi is gevallen aan een succesvolle hack. Niet dat criminelen het nooit hebben geprobeerd (integendeel), maar ze zijn er nog nooit in geslaagd. 

Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat wanneer criminelen er wel in slagen om Coinbase te hacken, de kans dat je de crypto die je op Coinbase zelf hebt staan ooit nog terug ziet bijzonder klein is. Dit geldt overigens voor letterlijk elke cryptocurrency-exchange, dus wij blijven met klem aanraden om je crypto altijd veilig in een (bij voorkeur hardware) wallet op te slaan.

Mocht je je crypto liever wat dichter bij het vuur parkeren, maar toch een soort van veilig hebben staan? Dan biedt Coinbase zelf ook een wallet aan. Hier komen we uiteraard later in het artikel nog uitgebreid op terug.

Klantenservice van Coinbase

Hoe groter een bedrijf is, hoe lastiger het soms lijkt om contact te krijgen. Daarom hebben we alvast wat vooronderzoek gedaan naar de klantenservice van Coinbase. Het is belangrijk om te beseffen dat ondanks dat Coinbase zijn best heeft gedaan op een fatsoenlijke vertaling van hun website richting het Nederlands, hun kennis van de Nederlandse taal zich echt beperkt tot een (klein) gedeelte van de website.

Met andere woorden: wil je hulp vanuit de klantenservice van Coinbase? Dan zul je een aardig woordje Engels moeten spreken om er samen uit te komen. Daarentegen zijn er wel weer verschillende manieren waarop je contact kunt leggen met het bedrijf, dat is dan wel weer prettig.

Coinbase heeft een uitgebreid social media netwerk waar ze zelf actief op zijn. Kom je ergens dus niet uit of heb je een algemene vraag? Dan is het verstandig om je geluk eerst eens te beproeven op social media.

Heb je een specifieke vraag die toegespitst is op jouw persoonlijke situatie of je account? Dan is het slimmer om contact te zoeken door middel van het mailformulier op hun website, of door een e-mail te sturen naar [email protected].

Ben je Jantje ongeduld of heb je een dringende vraag die echt niet kan wachten? Dan is Coinbase telefonisch bereikbaar op het nummer van Coinbase klantenservice wat in Ierland is gevestigd. Je kunt ze bereiken op  +353 1800 200 355. Hou rekening met extra belkosten. 

De ervaringen met de klantenservice zijn overigens best behoorlijk, afgaande op de wereldwijde reviews over de klantenservice.

Image
Coinbase klantenservice

Verifiëren bij Coinbase

Om op Coinbase aan de slag te kunnen, is het vanuit de wettelijke Amerikaanse regulering verplicht om je te verifiëren. Dit heeft alles met de wetgeving rondom het Know Your Customer (KYC) te maken, tegen witwaspraktijken en terrorisme-financiëring.

Voordat je je kunt verifiëren, heb je natuurlijk eerst een account nodig. Maak dus eerst een Coinbase account aan. Wanneer je het via deze link doet en voor 100 dollar of meer aan crypto koopt, dan krijg je 10 dollar aan waarde gestort in je account. Op het moment van schrijven is dit €8,40 en ontvang je dus €8,40 op je rekening. Ideaal natuurlijk aangezien je daardoor direct al winst hebt voordat je van start gaat!

De verificatie voelt altijd wat spannend, omdat je gevraagd zal worden met al je werkelijke informatie én een kopie van je ID-kaart te verifiëren. Geen zorgen, dit hoort er allemaal bij en je komt dit verificatieproces tegenwoordig op praktisch elk zichzelf respecterend platform tegen omdat het vanuit wetgeving verplicht is. Sterker nog, als je deze verificatie niet zo hoeven te doorlopen, is er een grotere reden tot zorg dan wanneer dit wel gevraagd wordt.

De verificatie bestaat uit een controle van e-mailadres, telefoonnummer, identiteitsbewijs en rekeningnummer of creditcardgegevens. Dit proces hebben zij zo ingericht dat jij als koper daar weinig moeite voor hoeft te doen. Voor het e-mailadres ontvang je een bevestigingsmail en voor je mobiele nummer een verificatie SMS. 

Je kunt je identiteitsbewijs laten controleren door hiervan een foto te laten nemen via de webcam of via je smartphone camera. Als je op je desktop zit ontvang je per SMS een speciale link waar je je paspoort kunt uploaden. Na het uploaden van je legitimatiebewijs wordt deze automatisch gecontroleerd, dit duurt ongeveer 2 minuten.

Na een succesvolle verificatie kun je op Coinbase aan de slag.

Hoe koop je crypto op Coinbase?

Je hebt de mogelijkheid om via twee verschillende betaalmethoden je crypto aan te schaffen. Dit is mogelijk door middel van een bankoverschrijving (SEPA) óf via een betaling met een creditcard. 

Het proces op zichzelf is niet bijzonder ingewikkeld, maar zeker een bankoverschrijving naar Estland kan een paar werkdagen in beslag nemen. Niet direct een probleem, maar omdat veel handelaren toch weinig geduld blijken te hebben worden de meeste transacties op Coinbase toch uitgevoerd met behulp van een credit card, zodat klanten snel over hun crypto kunnen beschikken.

Nadat je je saldo hebt opgewaardeerd kun je via Coinbase je vermogen inruilen voor een hoeveelheid Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin of Ripple naar jouw keuze.

Hoe betaal je crypto uit via Coinbase?

Uiteraard kun je naast het kopen van je crypto je crypto ook weer verkopen. Dit doe je (net als de aankoop overigens) gewoon via het tabblad Buy/Sell. Hier selecteer je de crypto die je wilt verkopen, kies je voor het aantal en rond je de verkoop af.

Onthou wel dat je om je crypto te kunnen verkopen je deze in de wallet van Coinbase zelf zult moeten hebben staan. Je kunt immers geen crypto verkopen die je volgens het platform niet op het platform zelf hebt staan. 

Na de verkoop zul je het tegoed binnen 5 werkdagen op de door jou gekoppelde rekening of credit card bijgeschreven zien worden. 

Wat zijn de kosten van Coinbase?

Laten we eerlijk zijn. Als je met crypto trading aan de slag wilt gaan, dan is het doel om zo min mogelijk geld te verliezen en zo veel mogelijk geld binnen te harken. Toch? En als rasechte Hollander zijn we natuurlijk zo gierig als de pest, dus mag het allemaal zo min mogelijk kosten. Logisch!

Het mag dan ook voor zichzelf spreken dat de kostencomponent een belangrijk element is in de afweging van handelaren om zich aan een specifiek platform te verbinden, of niet.

De handelskosten van Coinbase bedragen 0,5% per transactie. Dat klinkt misschien niet als enorm veel, maar in vergelijking tot prominente concurrenten is dat vrij fors. Het is gemiddeld 2 tot 5 keer zo veel als op andere exchanges.

Lees voor meer informatie onze pagina over verschillen tussen cryptocurrency-exchanges eens door.

Goedkoper alternatief voor Coinbase

Aangezien de kosten voor Coinbase aanzienlijk zijn, kan het geen kwaad om een goedkoper alternatief te overwegen. Een goedkoper alternatief is niet per definitie beter, het is ook sterk afhankelijk van wat voor platform je precies zoekt. Maar... indien kosten een belangrijke afweging voor je zijn, dan kan het geen kwaad om naar een platform uit te kijken wat een goedkoper alternatief biedt.

Afhankelijk van of je voor een Nederlandse of internationale variant wilt gaan, zijn Bitvavo (Nederlands) of Binance (internationaal) goede alternatieven, wanneer je voor wat minder pittige handelskosten wilt komen te staan.

Coinbase wallet

Een van de fijnere features of functionaliteiten van Coinbase is de Coinbase wallet. Er zijn natuurlijk meer platforms die een wallet aanbieden en er zijn nóg meer wallets die als third-party buiten platforms om bestaan, maar er zitten wat voordelen aan de Coinbase wallet:

  • Coinbase wallet is gekoppeld aan de Coinbase exchange
  • Je kunt crypto overmaken naar usernames (van Coinbase) in plaats van naar complexe wallet-adressen
  • Geschikt voor alle tokens die verhandelbaar zijn op Coinbase zelf
  • Ook geschikt voor leuke collectables, zodat je ze in een gallerij kunt weergeven
Image
Coinbase wallet

Coinbase Earn

Wanneer je aan de term ‘earn’ denkt, gaan vaak de gedachten naar platforms als Binance, waar ‘Earn’ staat voor het geld verdienen met crypto door middel van een bepaalde renteconstructie.

Niets is minder waar dan wanneer het gaat om de module ‘Earn’ van Coinbase. Deze is namelijk puur gericht op een stuk kennisoverdracht en heeft eigenlijk een hele leuke educatieve component.

Het is verrassend simpel. Er bestaat een module waarover je verschillende dingen kunt leren over een specifieke crypto. Denk aan een e-learning, video’s en dat soort zaken. Vervolgens moet je een quiz afleggen. Lukt je het om de quiz te halen? Dan krijg je voor een paar dollar aan waarde van die betreffende crypto. Leuk hè? In elk geval een uniek concept.

Image
Coinbase earn

De voor- en nadelen van Coinbase

Zoals gebruikelijk zetten we de voor- en nadelen van Coinbase even voor je op een rij! Zo zie je in één oogopslag waar je rekening mee kunt houden en welke voordelen het platform biedt.

De voordelen

  • Bewezen veilig door risicoloos ondernemen
  • Ontzettend gebruiksvriendelijk
  • Hoge liquiditeit en opnamelimieten
  • Handige wallet
  • Crypto Earn is leuke toevoeging

De nadelen

  • Hoge transactiekosten (0,5%)
  • Coinbase trackt alle transacties
  • Beperkt aantal crypto beschikbaar vergeleken met concurrenten

Conclusie

Coinbase is met recht een van de grootste en meest invloedrijke exchanges ter wereld. Tegelijkertijd leggen ze het gevoelsmatig af tegen platforms als Binance en Kraken, omdat ze (naar onze mening) onvoldoende diversiteit bieden qua het aantal verhandelbare crypto, de beperkte dienstverlening (denk aan staking, margin trading, et cetera) en de relatief hoge handelskosten.

Tegelijkertijd is en blijft Coinbase een platform wat qua handelsvolume wel degelijk interessant kan zijn, óf als platform waarvan het prettig is om achter de hand te hebben wanneer je je risico over verschillende cryptocurrency-exchanges wilt spreiden.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met Coinbase en de diensten die zijn aanbieden? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.