Chainlink coin logo met achtergrond van een blockchain

Wat is Chainlink? Complete uitleg voor beginners

Chainlink (LINK) wordt door vele experts bestempeld als een cryptobedrijf met zeer veel potentie. Het is dan ook niet voor niets dat de prijs de afgelopen weken een aantal keren over de kop is gegaan. Door de toenemende interesse vonden wij het hoog tijd om eens dieper in deze token te duiken.

Na het doen van ons onderzoek snappen we waarom de experts zo enthousiast zijn over deze munt. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie bij elkaar gezet en geven uitleg over de werking van deze cryptomunt. Ook vind je onderaan hoe je gemakkelijk de token kunt kopen bij Bitvavo.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Chainlink (LINK)?

Chainlink is een platform dat smart contracts voor de hele wereld beschikbaar wil maken. Het cryptoproject gelooft er heilig in dat smart contracts een geweldige uitkomst biedt voor veel industrieën doordat het overbodige taken van de mens kan overnemen. Helaas zien ze op dit moment ook dat smart contracts niet effectief kunnen communiceren met externe systemen. Aan deze tekortkoming willen ze wat gaan doen.

Ze willen zowel verschillende blockchains als externe systemen met elkaar verbinden. Dit doen ze door de smart contracts toegang te geven tot tot middelen zoals data feeds, web API's en traditionele bankgegevens. Deze middelen worden aangereikt door de aangesloten instanties die in ruil daarvoor gebruik kunnen maken van de smart contracts. Hierdoor hoeven ze zelf niet over te stappen naar een nieuw systeem en kunnen ze toch gebruikmaken van smart contracts. Naast het gegeven dat ze deze smart contracts in gebruik mogen nemen, krijgen ze ook een beloning in de vorm van LINK-tokens voor het aanleveren van data en API's. Wanneer een partij dit doet, dan worden zij Chainlink Node Operators genoemd. Ze zijn dan verantwoordelijk voor het in stand houden van de connectie tussen de API en het Chainlink-netwerk. Het Chainlink-netwerk bestaat uit alle aangesloten Node Operators.

Waarom is dit nieuw?

Op dit moment is het nog zo dat de huidige structuur van smart contracts nog niet goed is ingericht. De smart contracts zijn gebaseerd op informatie die is beveiligd op de blockchain. Hierdoor kunnen smart contracts nog niet communiceren met externe resources zoals data feeds, API's en traditionele banksystemen.

Dit probleem wordt normaal gesproken verholpen door het gebruik van een 'Oracle'. Chainlink komt met een veilig Oracle-netwerk dat volledig decentraal is en dat draait op blockchaintechnologie. Door dit Oracle-netwerk kunnen smart contracts met elkaar gaan communiceren en kunnen blockchains en externe systemen met elkaar worden verbonden. 

Wat is een oracle?

Een oracle verzorgt de externe data die nodig is om een smart contract uit te voeren. Het houdt de gebeurtenissen uit de echte wereld in de gaten en stuurt de informatie hiervan naar de blockchain zodat deze data gebruikt kan worden. In de afbeelding hieronder zie je dat verschillende data richting Chainlink worden gestuurd. Op dit moment worden, zoals je ziet, Bitcoin, Ethereum en Hyperledger door het netwerk ondersteund.

Image
Oracles van chainlink

Voorbeeld van oracle - smart contract

In mijn smart contract staat:

Wanneer ik 10 euro van Pieter krijg, dan betaal ik mijn telefoonabonnement

Mijn bank deelt mijn bankgegevens met Chainlink en hierdoor weet het smart contract precies wanneer ik de 10 euro heb ontvangen. Zodra er aan de voorwaarde is voldaan (10 euro ontvangen), dan wordt het contract uitgevoerd.

Nadeel centrale oracles

Op dit moment zijn oracles nog gecentraliseerde bedrijven die worden bestuurd door mensen. Je weet hierdoor niet of de data die vanuit het oracle komt te vertrouwen is. Het is wel ontzettend belangrijk dat deze data accuraat en vertrouwelijk is aangezien smart contracts blindelings uitgevoerd worden naar aanleiding van de aangeleverde data.

Stel je voor dat je een smart contract hebt voor het handelen in Bitcoin. Je zet in het contract, wanneer Bitcoin de $10,000 aantikt, dan wil ik mijn munten verkopen. De prijs is aan het zakken richting $8,000 maar het oracle geeft door dat de $10,000 is aangetikt. Hierdoor zal jouw smart contract je Bitcoins verkopen en gaat het helemaal mis. Je wilt daarom dat de aangeleverde data te vertrouwen is en zeer accuraat is. 

Aangezien op dit moment de oracles nog centraal van aard zijn, moeten we met z'n allen maar erop vertrouwen dat deze partijen het beste met ons voor hebben. Echter, wanneer er een malafide partij tussenzit, dan kan dit ons in het geval van de Bitcoinhandel veel geld kosten. Daarnaast zal ook het gehele vertrouwen in oracles geschaad worden en dan is de functie van een smart contract ook niet meer interessant.

Volgens Chainlink is het daarom van groot belang dat oracles een decentraal karakter krijgen. Hierdoor ligt het vertrouwen niet meer bij een centrale partij en is de kans op een foutief smart contract aanzienlijk lager.

De Token van Chainlink: LINK

Binnen het ecosysteem van Chainlink wordt de LINK-token gebruikt. Deze token wordt gebruikt om Node Operators mee te betalen. De waarde van de LINK-token heeft te maken met het aantal operators dat werkzaam is. Hoe meer dit er zijn, hoe meer de munt gebruikt zal worden en in prijs zal stijgen. 

Reputatiesysteem

Chainlink werkt voor z'n Node Operators met een reputatiesysteem. De Node Operators die LINK-tokens voor een bepaalde tijd hebben vastgezet, zullen de grotere smart contracts krijgen. Wanneer zij erin falen om voldoende informatie te geven voor deze contracten, dan zullen ze een gedeelte van hun tokens verliezen.

Voor investeerders die de tokens 'HODLen' is dit positief. Hoe meer tokens worden vastgezet, hoe minder er in omloop zullen zijn en hoe hoger de prijs kan oplopen.

ICO van Chainlink

Tijdens de ICO van eind 2017 heeft het team 32 miljoen dollar opgehaald en dit was ook het streefbedrag dat zij vooraf hadden bepaald. De token werd uitgegeven als ERC677-token. Dit is een token dat gebaseerd is op de Ethereum-blockchain met de extra mogelijkheid om data te versturen.

In totaal geeft het cryptobedrijf 1 miljard tokens uit waarvoor

 • 35% voor de Node Operators is bedoeld
 • 35% voor de ICO-investeerders; en
 • 30% voor de ontwikkeling van het platform.

Komt er een token swap?

Wanneer een cryptocurrency een eigen MainNet krijgt, dan worden de tokens vaak overgeplaatst door middel van een token swap. In zo'n geval worden de munten die gebaseerd zijn op de Ethereum-blockchain overgezet naar de eigen blockchain. Bij Chainlink zit dit echter anders. Ze lanceren hun MainNet namelijk op het MainNet van Ethereum. Om deze reden is het onnodig om een token swap te doen.

Kenmerken LINK
Token symbool LINK
Totaal aantal tokens 1 Miljard
Aantal tokens in omloop 350 Miljoen
Prijs tijdens ICO $0,11
Token type ERC-677 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $32 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $32 miljoen

Geschikte wallet voor de LINK-token

LINK kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de tokens. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Team, adviseurs en partners

Chainlink is opgericht door het fintech-bedrijf SmartContract in juni 2017. De twee mannen Sergey Nazarov en Steve Ellis nemen de leiding over dit cryptoproject en doen dit met nog 9 anderen. 

Daarnaast worden ze bijgestaan door 6 ervaren adviseurs. In de tabel van hieronder staat informatie over Sergey en Steven en op deze pagina kan je het gehele team met de adviseurs zien.

Naam Functie Ervaring
Sergey Nazarov (LinkedIn) Mede-opricter en CEO
 • Hij zit in de blockchainwereld sinds 2011
 • Hij gelooft erin dat blockchain ervoor gaat zorgen dat waarde op een nieuwe manier verdeeld zal worden binnen de maatschappij. Ook ziet hij nu al dat informatie op een heel andere manier zal worden gedeeld.
 • Is de oprichter en CEO van SmartContract
 • Heeft hiervoor meerdere bedrijven opgericht zoals een asset exchange en een gedecentraliseerde e-mail.
Steve Ellis (LinkedIn) Mede-oprichter en CTO
 • Hij was voorheen software engineer en teamleider bij Pivotal Labs. 
 • Hij heeft samen met Sergey de asset exchange opgezet.
 • Hij is groot fan van Ethereum, Bitcoin en de decentrale toekomst die ze aan het bouwen zijn.

Partners

Op dit moment werken ze met een aantal interessante partijen samen, waaronder Celer Network (CELR). Dit is een cryptobedrijf dat een Layer-2 Scaling Platform bouwt. Hierdoor kunnen smart contracts en transacties buiten de blockchain om worden gedaan, ook wel off-chain genoemd. Deze off-chain toepassingen van Celer kan Chainlink goed gebruiken en het is dan ook een zeer vruchtbare samenwerking.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Roadmap

Chainlink heeft geen officiële roadmap. Ze geven aan dat Chainlink bezig is met het maken van een nieuwe technologie dat zeer complex is. Wanneer ze druk op zichzelf leggen, zal dit ervoor kunnen zorgen dat er onnodige fouten worden gemaakt en hierdoor de veiligheid van het netwerk in het geding komt. Om deze reden kiezen ze ervoor geen roadmap aan te houden. Wel kan je hun vorderingen in de gaten houden via de Github van Chainlink. Dit is een open-source codebase. 

Populariteit

Chainlink is, ondanks dat het in de Top 100 Cryptocurrency's staat, nog redelijk onbekend op social media. In de tabel van hieronder zie je dat er nog geen grote community achter het project staat. Wellicht dat de stijging van de afgelopen weken hier verandering in gaat brengen.

Populariteit Chainlink
Twitter 14k volgers
Telegram 4k volgers
Facebook 1,5k volgers
Reddit 7,2k lezers

Samenvatting

De 7 punten van hieronder vatten Chainlink goed samen. Mocht je alsnog een vraag hebben over de token, stel deze dan op ons Crypto Forum en/of bij ons in de Facebookgroep.

 1. Chainlink maakt het mogelijk om smart contracts en de echte wereld met elkaar te verbinden. 
 2. Financiële instituties en bedrijven kunnen smart contracts via het Chainlink-netwerk gebruiken zonder zelf echt te hoeven overstappen naar smart contracts. Ze kunnen hierdoor op een toegankelijke manier profiteren van de decentraliteit.
 3. Instanties krijgen LINK-tokens voor het aanleveren van data en web API's.
 4. Door middel van smart contracts, aangeleverde data en de LINK-token, kan Chainlink een decentraal oracle maken.
 5. De LINK-token is gebaseerd op de Ethereum-blockchain en zal geen token swap meemaken. 
 6. De token kan je bewaren op een hardware wallet.
 7. De token zal in waarde stijgen wanneer Chainlink steeds meer zal worden gebruikt.

Wij zijn zeer te spreken over Chainlink en hebben zelf wat munten gekocht. Hieronder kan je de stappen volgen om zelf LINK te kopen.

Hoe koop ik Chainlink?

Chainlink kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van LINK.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek LINK op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in LINK. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt LINK gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.