Indien er één sector is die de voordelen van de blockchain technologie aan het grote publiek kan etaleren, dan is dat blockchain gaming. Gamen is een van de meest populaire tijdverdrijven, waar ruim 3 miljard mensen wereldwijd actief mee zijn. Door de komst van het play-to-earn model, waarbij spelers crypto kunnen verdienen door het spelen van games, begint blockchain gaming steeds populairder te worden onder het grote publiek.
De wereld van het play-to-earn gamen ontwikkelt zich snel, waardoor deze sector vaak als veelbelovend wordt gezien. In 2021 zijn er enorm veel games uitgekomen, waar Axie Infinity (AXIE) misschien wel de meest bekende van is. Ontwikkelaars blijven volop bouwen aan de huidige gaming projecten, maar ook aan nieuwe projecten.
Ook in 2022 zullen er talloze games worden uitgebracht, waarbij play-to-earn, NFTs en de metaverse een belangrijke rol gaan spelen. Deze projecten hebben vaak een eigen token, die je kan gebruiken binnen het ecosysteem van de game. Deze token wordt vaak uitgebracht voor launchpads. GameZone is één van de launchpads die zich richt op het lanceren van nieuwe tokens.
De naam verraadt het al; GameZone richt zich op het lanceren van crypto projecten, die binnen de sector Gaming vallen. In deze blog duiken we dieper in het project GameZone en nemen we de evolutie van blockchain gaming onder de loep.
De onderstaande video is een introductie over GameZone en blockchain gaming:
Hoewel GameZone gebruik maakt van de Binance Smart Chain (BSC), was voorheen Ethereum (ETH) hét platform voor gaming. Op de Ethereum blockchain werden bekende games zoals CryptoKitties en Decentraland (MANA) gebouwd, waarbij gebruikers voor hun inspanningen op verschillende manieren crypto kunnen verdienen.
Zo kon je met CryptoKitties zeldzame katten fokken en als NFTs verhandelen, terwijl je via Decentraland land als NFT kon verhandelen. Toen deze games uitkwamen, werd het verdienen van crypto niet direct play-to-earn genoemd. Dit is door een andere grote game, Axie Infinity, geïntroduceerd.
Mede door de groei van gaming, kreeg het netwerk van Ethereum problemen. Spellen werden ontoegankelijk door de hoge transactiekosten en het netwerk had problemen met het verwerken van alle transacties. Dit resulteerde in de groei van alternatieve blockchains, zoals Polygon (MATIC) en Velas (VLX). Dankzij hun EVM-ondersteuning, waren zij geschikte alternatieven.
Vandaag de dag zijn NFTs een belangrijk instrument voor de blockchain games. Meer dan 90% van alle play-to-earn games maakt gebruik van NFTs. Daarnaast hebben zeer veel games ook een eigen marktplaats, waar de NFTs verhandeld kunnen worden. Naast deze features, wordt de kwaliteit ook beter. Spellen zoals Illuvium (ILV) en Star Atlas (ATLAS) hebben graphics van hoge kwaliteit, waardoor zij mogelijk voor een lange termijn interessant zijn.
Ondanks alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren, kan je stellen dat crypto gaming nog steeds in de kinderschoenen staat. Veel games zitten nog in de ontwikkelingsfase en er blijven steeds nieuwe projecten komen, die lucratiever, kwalitatiever en toegankelijker zijn. De ontwikkelingen rondom de metaverse zijn hier een voorbeeld van. Dit heeft onder andere geresulteerd in een andere launchpad, genaamd MetaVPad, die zich hierop richt.
Het crypto project GameZone is een launchpad, die gericht is op gaming projecten. GameZone is de partij die tokens lanceert van nieuwe projecten. Hierdoor ontvangen nieuwe projecten kapitaal, waardoor zij hun project verder kunnen financieren. Daarbij hebben investeerders de mogelijkheid om vroegtijdig voor een relatief goedkope prijs tokens te kopen.
Deze tokenverkoop wordt een IDO genoemd, wat staat voor Initial DEX Offering. Niet elk nieuw crypto project kan gebruik maken van GameZone, het platform stelt eisen aan het project. Het project moet solide en betrouwbaar zijn, maar daarnaast dus gericht op gaming. GameZone zal dit grondig moeten onderzoeken, omdat ze hun reputatie op het spel zetten bij een IDO.
Naast het uitbrengen van tokens, lanceert het platform ook NFT-collecties. NFTs en gaming zijn nauw verwant aan elkaar, waardoor dit een logische keuze van het platform is. Reeds is er al een NFT-collectie gelanceerd, en dit zal zeker niet de laatste zijn!
GameZone is onderdeel van de BlueZilla projecten. BlueZilla is een venture capitalist, die helpt bij het lanceren van projecten. De venture capitalist heeft een groot netwerk en veel kennis omtrent het opbouwen van projecten en het uitbrengen van tokens.
Door hun ervaring op de cryptomarkt, weet BlueZilla een goede marketing neer te zetten, die gecombineerd wordt met een aantrekkelijke tokenomics. Hierdoor zijn de lanceringen van BlueZilla geen pump en dump, maar blijft de waarde van de tokens vaak relatief stabiel.
De tokens kunnen namelijk gebruikt worden om een tier te bemachtigen. Over de tiers van GameZone komt verderop in dit artikel meer uitleg. Door het tier-systeem zijn investeerders geneigd om eerder een deel van hun tokens vast te houden, zodat zij later kunnen profiteren van verschillende IDO’s.
BlueZilla heeft in 2021 verschillende projecten gelanceerd, waaronder GameZone. De meeste projecten waren launchpads, die zich op verschillende onderdelen binnen de cryptomarkt richten. Voorbeelden hiervan zijn MetaVPad, ADAPad, ETHPad en BSCPad.
Ondanks dat GameZone zelf nog een vrij jong project is, die in september 2021 zelf zijn IDO heeft gehad, heeft de BlueZilla launchpad al een groot aantal IDO’s gehouden. Ook staan er al nieuwe tokenverkopen op de planning. Hieronder kun je de projecten vinden die GameZone in de afgelopen maanden heeft gelanceerd.
Het platform GameZone maakt gebruik van hun eigen token, genaamd GZONE. GZONE is een BEP-20 token, dus is bedoeld voor de Binance Smart Chain. Het platform heeft hiervoor gekozen, omdat hierdoor de kosten geminimaliseerd worden en de toegankelijkheid groter wordt. In de toekomst kunnen er echter meer ketens worden overwogen, indien hier vraag naar is.
GZONE kan je als investeerder gebruiken voor speculatieve doeleinden. Je kan handelen in de coin en proberen om mooie winsten te maken. Daarnaast kan je de coin ook staken, waarbij een beloning ontvangt voor het vastzetten van je coins. Deze beloningen komen uit de transactiekosten, die gemaakt worden op het platform. Het staken van de coin is ook nodig om een tier te bemachtigen.
De kosten voor het verkopen van GZONE bedragen 7%. Het grootste deel hiervan gaat naar de beloningen voor stakers, namelijk 5%. De overige 2% wordt voorgoed uit de circulatie gehaald, wat ook wel het burnen van tokens genoemd wordt. Hierdoor is GZONE een deflatoire token.
In de onderstaande afbeelding kan je de drie tiers van GameZone ontdekken. Deze drie tiers zijn na de IDO van GameZone zelf door het project bepaald. Echter, na verloop van tijd heeft het project nog een extra tier toegevoegd aan het tier-systeem.
Met de tier Celestial heeft GameZone de ultieme tier toegevoegd. Voor deze tier moet je 125.000 GZONE staken. De pool weight voor deze tier bedraagt 70 en daarnaast kan je met deze tier aan extra private sales deelnemen. Naast deze extra opties, heb je dezelfde voordelen als bij de God Mode tier.
Op dit moment (januari 2021) is het op 5 verschillende platformen mogelijk om GZONE te kopen. Onder deze 5 opties, zijn bekende platformen zoals Uniswap en PancakeSwap. Daarnaast zijn DODO, Gate.io en ZT de overige drie die de lijst van 5 aanbieders compleet maken.
Het is mogelijk dat GZONE in de toekomst op meer platformen wordt aangeboden. Om dit te controleren, kan je naar CoinMarketCap gaan en daar Gamezone (GZONE) opzoeken. Door op ‘Markt’ te klikken, kan je alle handelsplatformen zien, die GZONE in hun assortiment hebben opgenomen. Via deze link kom je er ook!
Er zijn verschillende soorten wallets, waarbij de beste wallet afhangt van jouw strategie. Indien je bijvoorbeeld snel en veel wil handelen vanaf je webbrowser, kan je kiezen voor een software wallet. GZONE wordt ondersteund door Trust wallet, Metamask wallet en Binance Chain wallet.
GZONE kan je naast de software wallets ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.
Indien je de ontwikkelingen rondom GameZone wil blijven volgen, zijn er verschillende kanalen waar het project actief op is. De meeste mensen volgen GameZone via Twitter, waar nagenoeg dagelijks informatie over het project en over de tokenlanceringen wordt gedeeld. Op dit moment zijn er ruim 144.000 volgers op Twitter, die GameZone volgen.
Ook is het project op Telegram actief. GameZone kreeg de smaak te pakken op dit platform. Zo erg zelfs, dat zij twee kanalen hebben opgericht. Er is een kanaal voor algemene informatie, vragen en updates. Daarnaast is er ook een kanaal die puur voor updates gebruikt wordt. Dit kanaal geeft je een beter overzicht van de ontwikkelingen rondom GameZone. Via de twee kanalen worden in totaal ruim 80.000 volgers bereikt.
Ook maakt GameZone gebruik van Medium. Hier kondigen ze voornamelijk IDO’s aan en verder blijft het stil. Je kan het zien als het Announcements-kanaal op Telegram, maar dan in blogvorm op Medium. Ondanks dat er op Medium niet dagelijks gepost wordt, heeft het project toch ruim 2.100 volgers.
Hieronder kun je een beknopt overzicht van alle officiële kanalen vinden. Door op het blauwe social media platform te klikken, kom je op de officiële pagina terecht. Zo zal je geen last hebben van oplichters, die social media pagina’s namaken.
Populariteit GameZone (januari 2022)
Elk project heeft zijn voor- en nadelen. GameZone is hier geen uitzondering. Het project geeft investeerders de kans om in een vroeg stadium goedkoop coins te kopen, maar het is niet alleen maar hosanna.
Wanneer je de IDO van GameZone zelf niet hebt kunnen doen, zullen de instapkosten vrij hoog zijn. Om aan toekomstige IDO’s deel te nemen, zal je een bepaalde hoeveelheid GZONE moeten kopen, waardoor je in een tier terecht komt. Voor deze tiers worden vrije hoge aantallen GZONE gevraagd, die een forse investering zijn.
Daarnaast is het niet gegarandeerd dat een tier jou een plek bij de IDO oplevert. De meeste IDO’s zijn loterijen, waarbij je aan de hand van je tier een bepaalde hoeveelheid loten krijgt. Het zou zonde zijn indien je een forse investering in GameZone doet, terwijl je niet kan profiteren van een IDO.
Ook blijft het investeren in launchpads risicovol, omdat het hierbij gaat om nieuwe projecten. Launchpads hebben de taak om de betrouwbaarheid van het project te controleren, maar dat geeft geen garantie dat het project in de toekomst waardevol is. Daarentegen kan een IDO zeer rendabel zijn, waarbij een schitterend rendement gepaard gaat met een bijbehorend risico.
Door de opkomende gaming sector is GameZone hét platform dat deze tokenverkopen in goede banen wil leiden. Naast het lanceren van cryptocurrencies, is het ook mogelijk om NFTs te lanceren via het platform. Om hieraan deel te kunnen nemen zal je GZONE moeten staken, zodat je een tier kan bemachtigen. Verschillende tiers geven je verschillende voordelen op het platform.
Het kan een forse investering zijn om een tier te bemachtigen. Echter, de gaming projecten zitten nog in een vroeg stadium. Indien je in GameZone een platform voor de lange termijn ziet, kan het zo zijn dat de waarde van GZONE op termijn vele malen hoger zal zijn. We hebben echter geen glazen bol, misschien komen er wel gaming launchpads die een betere dienst leveren.
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over GameZone? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen rondom gaming!