Waar koop jij jouw tokens en cryptomunten? Je hebt genoeg keuze! Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende crypto exchanges waar je crypto kunt kopen. Deze exchanges zijn onder te verdelen onder Centralized Exchanges (CEX), zoals Binance en Bitvavo. Je hebt natuurlijk ook de Decentralized Exchanges (DEX), zoals Uniswap en SushiSwap. Maar ook DODOEx behoort hiertoe!
In dit artikel leg ik je graag uit wat het DODO-project en DODOEx is. Dit doe ik door te vertellen wat het project inhoudt, door we het is gemaakt en hoe je de DODOEx kunt gebruiken. Uiteindelijk zal ik je ook vertellen wat het DODO-token is en, wanneer je dat zou willen, waar je het zou kunnen kopen.
Bekijk snel
Wat is Dodo?
DODO is een gedecentraliseerde exchange voor cryptocurrencies. Dit is natuurlijk niet de enige DEX waar jij je tokens en munten kunt kopen. Het speciale aan DODO is dat dit platform het Proactive Market Maker (PMM) gebruikt als algoritme. En dit is niet zomaar een algoritme.
Het PMM is gebouwd op zowel de blockchain van Ethereum als dat van Binance Smart Chain. Met deze PMM wil het team achter DODO een einde maken aan impermanent loss (tijdelijke verlies) waar andere DEX'en last van hebben. Hier wordt ook nog eens de liquiditeit van het platform mee verbeterd.
Andere DEX'en maken vaak gebruik van de Automated Market Maker (AMM). Echter vindt het team achter DODO dat dit algoritme niet optimaal is en voor veel problemen zorgt. Dit resulteerde in de Proactive Market Maker, die deze problemen moet oplossen.
In onderstaande video wordt nog eens goed uitgelegd wat DODO nu eigenlijk is.
Team en partners van DODO
Het team achter DODO heeft het project op 17 februari 2021 gelanceerd. Dit team bestaat uit drie oprichters en verschillende teamleden. De teamleden hebben veel ervaring in de blockchainwereld, gezien het ondernemers, ingenieurs en professionals op dit gebied zijn.
Het team van DODO bestaat uit:
- Diane Dai (medeoprichter en CMO). Ze is al sinds 2017 actief in de wereld van cryptocurrency en heeft veel ervaring met Decentralized Finance (DeFi).
- Mingda Lei (CEO). In het verleden was Mingda lid van het DDEX.io-team en heeft veel ervaring met Solidity en DEX'en.
- Qi Wang (COO). Qi heeft DOS Network opgericht en heeft ervaring opgedaan bij zowel Bay Area als Oracle. Dit zijn beide grote bedrijven binnen de IT-wereld.
Dit zijn een aantal van de partners van DODO:
- Pantera Capital (Californië)
- Binance Labs (San Franciso)
- Three Arrows Capitol (Singapore)
- Coinbase Ventures (VS)
Wat is DODOEx?
Wanneer je cryptomunten en -tokens wilt kopen, kun je gebruik maken van de DODEx. Dit is de gedecentraliseerde crypto exchange van DODO. DODEx is gebouwd op de blockchain van Ethereum, net zoals vele andere crypto projecten. Dit heeft veel voordelen. Zo is deze blockchain erg bekend en doorontwikkeld, waardoor er veel mogelijkheden zijn. Toch kent Ethereum ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge transactiekosten, waardoor het voor DODO lastig wordt om gebruikers te werven wanneer ze honderden dollars aan transactiekosten kwijt zijn.
DODEx biedt verschillende soorten liquidity pools. Gebruikers kunnen zelf zo'n pool beginnen. Deze pools worden gemaakt door middel van smart contracts, welke natuurlijk erg populair zijn op de blockchain van Ethereum.
Een exchange kan pas zijn werk doen wanneer er genoeg liquiditeit is. Dit geldt voor zowel centrale als decentrale exchanges. Daarom zal ook DODOEx aan genoeg liquiditeit moeten komen om gebruikers hun tokens en munten voor de beste prijs te laten kopen en verkopen. Door het PPM-algoritme kunnen ze dit doen met de minste slippage en zonder impermanent loss.
Het verschil tussen Proactive Market Maker en Automated Market Maker is duidelijk weer te geven in een grafiek, zoals onderstaande. Voor de duidelijkheid: UniSwap maakt gebruik van het AMM-algoritme, terwijl DODOEx dus gebruik maakt van het PMM-algoritme. Doordat het algoritme, zoals de naam al zegt, proactief is, beweegt de prijs in dezelfde richting als de marktprijs wanneer er wat verandert. Rond de marktprijs is de curve dus redelijk vlak. Hierdoor wordt de liquiditeit beter benut, en is er minder impermanent loss vergeleken met UniSwap.
Voordelen van DODOEx voor crypto traders
Als je een crypto trader bent, zijn er genoeg voordelen te bedenken wanneer je gebruik maakt van DODOEx:
- Crypto traders hebben op DODOEx ongeveer dezelfde liquiditeit als op een gecentraliseerde exchange. En dat terwijl DODEx gewoon een gedecentraliseerde crypto exchange is.
- Er kan door DODOEx genoeg liquiditeit verschaft worden om verschillende activiteiten uit te voeren die door de smart contracts worden aangedreven. Dit zorgt ervoor dat het platform optimaal gebruikt kan worden.
- Het is mogelijk om prijsverschillen in winst om te zetten wanneer er een verschil in prijs ontstaat tussen DODOEx en andere exchanges. Bij andere DEX'en zou dit resulteren in impermanent loss.
Voordelen van DODOEx voor liquidity providers (LP)
Ook voor liquidity providers (LP) zijn er genoeg voordelen van DODOEx te bedenken:
- Geen minimumbeperkingen voor het storten van liquiditeit.
- Lagere transactiekosten doordat deze worden gedeeld door het netwerk.
- LP's lopen geen risico op het verliezen van geld wanneer ze tokens storten.
- Het is mogelijk om nieuwe handelsparen op te zetten met de munten die LP's storten. Dit komt doordat je als LP zijnde de munten van een handelspaar ook apart kunt gebruiken.
Hoe werkt de DODO-exchange?
Het is je nu wel duidelijk wat DODO is. Maar hoe kun je eigenlijk gebruik maken van de exchange? Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Dit komt doordat de exchange voor de gebruiker werkt, zoals iedere andere exchange. Daarbij heeft DODO ook gekozen voor een simpele user interface, waardoor het niet moeilijk is om tokens en cryptomunten te kopen op dit platform.
In onderstaande afbeelding zie je een screenshot van de DODO-exchange. Op dit scherm kun je tokens kopen, door dit aan de rechterkant van de tabel aan te geven. Je hebt dus binnen enkele klikken tokens gekocht en verkocht bij DODO.
Ondanks dat de voorkant van de exchange eruit ziet, zoals vrijwel iedere andere exchange, zit er een groot verschil aan de achterkant. DODO biedt namelijk hun tokens en munten aan op een gedecentraliseerde exchange. Toch is de manier waar ze dat op doen vrijwel gelijk aan als dat van een gecentraliseerde exchange, zoals Binance.
Het PPM-algoritme zorgt ervoor dat het mogelijk is om slechts één token van het handelspaar toe te voegen aan een pool. Dit is dus geheel anders dan bij een DEX die gebruik maakt van het Automated Market model. Daar zou je namelijk beide munten/tokens van het handelspaar nodig hebben, wat kan zorgen voor de impermanent loss.
Maar hoe komt DODO aan de prijzen van de munten en tokens? Deze worden door middel van het Chainlink-orakel binnen gehaald. Dit gebeurt real-time. Hierdoor verandert de inleg voor de pool wanneer de prijs die door het Chainlink orakel wordt doorgegeven verandert. Je kunt dus te alle tijden handelen op basis van de huidige marktwaarde van een bepaald token of munt.
DODO-kernfuncties
Alle basisfuncties voor handelen, uitzetten en poolen die je van een DEX mag verwachten, heeft DODO ook. Er zijn echter ook vier zeer unieke functies die je nergens anders vindt.
Dit zijn de belangrijkste functies van DODO:
- DODO Vending machine - Hiermee kun je zelf een liquiditypool opzetten.
- DODO Private Pool - Lijkt op de DODO Vending Machine, al heeft de Private Pool meer functies waardoor het door professionele market makers gebruikt kan worden.
- DODO NFT Vault - Hier kun je de prijzen vaststellen en een liquidity protocol opzetten voor NFT's.
- Crowdpooling - Met crowdpooling kun je geld ophalen in een pool, wat zorgt voor je voor extra liquiditeit in de pool, wat weer voor een betere werking van het marktmechanisme zorgt.
Het DODO-token
Dit project heeft ook zijn eigen token. Het token is zowel verkrijgbaar als BEP-20 en ERC-20 token. Dat betekent dus dat de tokens kunnen draaien op de Binance Smart Chain en Ethereum. Nog niet heel lang geleden (februari 2021) is vDODO uitgekomen. Dit is het tweede token van dit project.
De totale voorraad ligt vast op 1 miljard DODO-tokens. Op moment van schrijven (juli 2021) is zo'n 11% van de totale voorraad al in omloop. Dit betekent dat er in de toekomst dus nog ontzettend veel tokens bij zullen komen.
Er zijn crypto traders die zouden zeggen dat die niet gunstig is voor de prijs. Hoe groter het aanbod is, hoe lager de prijs over het algemeen zal zijn. Dit is echter niet altijd het geval. We kunnen daarnaast ook niet voorspellen hoe groot de vraag naar het token zal zijn in de toekomst. Doe zelf dus goed onderzoek naar het token, voordat je het koopt.
Functies van het token
Het DODO-token heeft verschillende functies:
- Staking - Je kunt als tokenhouder jouw DODO-tokens staken om er vervolgens geld mee te verdienen.
- Governance - De tokenhouders van het DODO-token kunnen met hun tokens stemmen over de toekomst van het project.
- Handelskosten - Het is mogelijk om je transactiekosten met DODO-tokens te betalen, wanneer je gebruik maakt van DODOEx. In dat geval betaal je ook nog eens minder transactiekosten dan wanneer je een ander token zou gebruiken.
Hoe kan ik mijn DODO-tokens opslaan?
Wil je jouw DODO-tokens opslaan? Je kunt in dat geval voor een hot of hardware wallet kiezen, die ERC-20 en BEP-20 tokens ondersteunt. Voorbeelden hiervan zijn MetaMask, WalletConnect, Portis en Binance Chain Wallet. Wanneer je voor de veiligste keuze wilt gaan, behoren de Ledger en Trezor wallets tot de keuze. Dit zijn namelijk hardware wallets die je kunt loskoppelen van het internet, wat voor extra veiligheid zorgt.
Kritiek op DODO
Nu je weet wat DODO is, denk je misschien wel dat het een fantastisch project is. En dat is het misschien ook wel. Toch zijn er ook genoeg mensen die het daar niet mee eens zijn, en hun kritiek op dit project hebben geuit. Zij vinden namelijk dat DODOEx compleet afhankelijk is van het Chainlink orakel. Dat betekent dat wanneer het orakel geen of onjuiste informatie doorgeeft, DODOEx niet optimaal kan werken.
Daarnaast is het project ook een keer gehackt. Gelukkig voor het team achter DODO konden ze het gestolen geld vrij makkelijk terughalen. Het was vrij opvallend dat er niks van de hack in de koers van DODO te zien was. Toch is het niet bepaald iets waar je als team 'trots' op kunt zijn.
Conclusie
Het is je zeker niet ontgaan dat er tegenwoordig ontzettend veel verschillende crypto exchanges zijn. Centrale exchanges zoals Binance en Coinbase, worden op dit moment het meest gebruikt door crypto traders. Toch zijn ook de gedecentraliseerde exchanges met een opmars bezig. UniSwap en SushiSwap lopen hierin ver voor op de concurrentie die ze hebben.
Deze gedecentraliseerde exchanges hebben zo nu en dan last van impermanent loss en de slippage die gebruikers in moeten stellen. Dit komt mede door de Automated Market Maker (AMM) die ze gebruiken. DODO lijkt hier een einde aan gemaakt te hebben. Dit doen ze door middel van het Proactive Market Maker (PMM) algoritme.
Het is een interessant project dat op dit moment nog niet veel bekendheid heeft. De meeste mensen die voor een DEX kiezen, gaan bijvoorbeeld eerder voor UniSwap. Toch is er een kans dat DODO in de toekomst nog groter gaat worden dan de al bekende DEX'en. Echter weet niemand of en wanneer dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
Er ligt namelijk veel concurrentie op de loer. Het lijkt erop alsof er bijna iedere week een nieuwe crypto exchange op de markt bijkomt. Meer dan reden genoeg voor het team achter DODO om hun best te doen, zodat ze uiteindelijk de meest gebruikte DEX van de cryptowereld worden.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over DODO of DODOEx? Dat kan natuurlijk. Ik wil je in dat geval uitnodigen om lid te worden van onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kun jij al je vragen over dit project kwijt. Maar ook wanneer je vragen over andere crypto projecten hebt, kun je in onze groep terecht. Wij zullen dan samen met de andere 80.000 leden proberen om je zo snel mogelijk te helpen!