Axie Infinity header

De 10 beste play to earn crypto games

Wat zijn de beste play to earn games om te spelen? Dat is een goede vraag. Want crypto games krijgen een steeds belangrijkere plaats binnen de blockchainindustrie. Geld verdienen met gamen is hierdoor in 2021 een trend die wereldwijd ingezet is. Play to earn is nu nog nieuw, maar wordt binnen 10 jaar misschien wel het nieuwe normaal in de gaming wereld en de samenleving. 

"Zit je nou nog aan je huiswerk? Je had al lang achter je beeldscherm moeten zitten, het tournament begint over een kwartier. En heb je vandaag al de breeding machine gecontroleerd? Dat was jouw taak deze week, ik kan zo’n farm natuurlijk niet in mijn eentje runnen. Het is tenslotte een familiebedrijf, zo'n NFT houderij."

Nu nog een beetje vreemd misschien: een familiebedrijf in NFT monsters trainen, waar zoon- en dochterlief tournaments winnen en de ouders bezig zijn met breeding strategies. Maar dit zou op korte termijn even alledaags kunnen worden als een familie die een boerderij heeft, of een restaurant runt. 

Want met blockchain is gamen een serieuze zaak geworden. Spelen kost geen geld meer, maar levert wat op. Het is daarom niet zo vreemd dat er steeds meer play to earn games verschijnen en deze een snelle ontwikkeling doormaken. 

Tijd om de feiten op een rij te zetten. Wij hebben een lijst gemaakt van de 10  beste en opmerkelijkste play to earn games in 2021. Lees daarom snel verder en ontdek wat de beste play to earn games van dit moment zijn.

Bekijk snel

Hier de trailer van de bekendste play to earn games van dit moment:

Wat zijn crypto games?

Een van de eerste computerspelletjes stamt uit begin jaren 70 en had de simpele naam Pong. Doel van het spel was ook niet heel ingewikkeld: een balletje, of eigenlijk een groepje pixels in de vorm van een bal, overspelen. Sinds Pong heeft het gamen een ontwikkeling van bijna 50 jaar doorgemaakt en crypto games is een van de laatste baanbrekende ontwikkelingen.

Crypto games worden op een blockchain gemaakt en werken binnen een crypto ecosysteem. In de games worden voor de verschillende assets vaak nfts gemaakt. Dit zijn non-fungible tokens, unieke tokens. Deze NFTs kun je verzamelen of verhandelen. Maar ze kunnen ook een gereedschap of wapen zijn wat je kunt gebruiken in het spel.

Wat onderscheid blockchain games nu van de bestaande games? Naast het play to earn principe bieden blockchain games veel meer nieuwe mogelijkheden voor gamers. De crypto games worden veelal ontworpen om community driven te opereren.  Hierdoor kun je ook zelf elementen toevoegen en hebt als token of NFT houder vaak ook inspraak over de ontwikkeling van het spel.

De meeste spellen zijn als open source gebouwd en kunnen daardoor ook gecombineerd worden met andere games. Het is een beetje alsof je de Super Mario Brothers in Fortnight kunt laten rondlopen, en dat maakt gamen natuurlijk nog leuker. Een ander groot verschil is dat de NFTs die je binnen een spel verkrijgt, echt je eigen bezit worden. Je kunt ze dus ook buiten de spelomgeving bewaren en verkopen. 

Het is dus niet zo verwonderlijk dat binnen de crypto markt het aandeel van de blockchain gaming industrie groeit. Momenteel zijn er 102 tokens verhandelbaar die bij een blockchain game horen of een gaming platform. In oktober 2021 is de markt capitalisatie van deze tokens 14.775.382.056 USD en deze markt is groeiende. Verder maken op de NFT markt de gaming gerelateerde NFTs een belangrijk deel uit van de NFTs die verhandeld worden. Ook dit aandeel op de NFT markt groeit.

Wat is een play to earn game? 

Play to earn is een vrij nieuw concept wat met de opkomst van games op blockchain verder ontwikkeld is. Je speelt een spel en verdient daarmee waarde.

Hoe verdien je nu geld met play to earn games? Hoofdzakelijk kan je op twee manieren inkomsten genereren: het handelen en verzamelen van NFTs, en het doen van spellen en opdrachten waar je tokens mee kunt verdienen of winnen.

Spelletjes spelen

In elk spel zit natuurlijk het element van strijd. Maar waar moet je voor vechten of juist waartegen? Dit kan op verschillende manieren en met verschillende doelen. Zo kun je games spelen met P2E (person to environment) of P2P  (person to person) strijd ; jij tegen de rest van het universum of tegen een tegenstander ergens op de wereld.  Verder kan een spel taken bevatten die je moet uitvoeren, een oogst binnenhalen van je yield farm of tovertokens in een magisch bos zoeken bijvoorbeeld.

Nu het gamen steeds meer een professionele business begint te worden, kun je ook spelers inhuren die in dienst van jou gaan strijden. Of jij kunt als scholar in dienst van iemand of een team de strijd aangaan. Dit systeem is bedacht om de instap voor crypto games laagdrempelig te houden. Om te beginnen met battellen in Axie Infinity moet je bijvoorbeeld een aantal Axie monsters hebben, die op dit moment al honderden dollars kunnen kosten. Via een scholarship kun je meedoen zonder NFTs, zo blijven er ook genoeg mensen het spel spelen.

NFT handel 

Vrijwel alle games hebben NFTs die in de game een rol spelen. Sommigen zijn om te verzamelen, hun waarde hangt af van de zeldzaamheid en populariteit van verzamelaars. Andere NFTs hebben ook een functie in het spel. Ze geven krachten, of zijn een belangrijk bouwgereedschap. Veelal hebben de games een eigen marktplaats, maar je kunt ze ook verhandelen op algemene marktplaatsen zoals OpenSea.

Wat zijn kenmerken van de beste play to earn games?

Wat zijn nu kenmerken van een goede succesvolle play to earn game? Met het bepalen van wat de beste game is spelen een aantal dingen een rol.

Spel met meerdere mogelijkheden om te verdienen - Blockchain games bestaan uit werelden op zich waarin je op verschillende manieren waarde kan creëren. Hoe meer mogelijkheden, hoe aantrekkelijker het spel wordt. 

Actieve community - Een community die enthousiast is over de game is ook belangrijk, zeker bij decentrale games. Een actieve community kan een game letterlijk naar een next level brengen met ideeën en verbeteringen. Verder moeten er om van een spel een succesvolle play to earn game maken, voldoende spelers zijn. Als een spel genoeg actieve spelers heeft, zal de waarde toenemen. Dit begint met een actieve community. 

Sterk team  -  Een developers team is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van een spel. Wie zijn de mensen die het spel bedacht hebben en wat staat er op hun cv? Dit zijn vragen die interessant zijn als je serieus tijd en vermogen wilt gaan investeren in een spel. De plannen van een team moeten ook helder zijn. Een duidelijke roadmap die ook als een spoorboekje netjes gevolgd wordt, is dan ook een goed teken. 

Netwerk - Op welk netwerk is de game gebouwd? De meeste games worden op het Ethereum netwerk gebouwd, maar dit is tegenwoordig lang niet altijd zo. Andere netwerken zoals Binance Smart Chain worden steeds vaker de basis voor games. Voordeel hiervan kan een sneller netwerk en lagere gasfees zijn.

Hier een filmpje wat uitlegt hoe play to earn werkt:

10 beste play to earn games

Er zijn heel veel verschillende play to earn games in 2021, die om allerlei redenen interessant kunnen zijn om te spelen. Dit maakt lijstjes als deze ook altijd een persoonlijke keuze. Wat voor de één een fantastische game is die grote kansen biedt, kan voor de ander juist niet werken. Kijk dus vooral wat voor jou werkt. Onderzoek goed of een game voor jou wat is door eerst een gratis versie te spelen als dat mogelijk is, of een klein bedrag te investeren. We hebben gekozen om verschillende play to earn games in de lijst op te nemen om vooral ook te laten zien hoe divers de blockchain gaming industrie aan het ontwikkelen is. 

Axie Infinity

De play to earn game van 2021 is zondermeer Axie Infinity. Deze game heeft op verschillende manier records gebroken. Zowel de monstertjes zelf, als de Axie Infinity (AXS) token zijn een succes op de NFT en crypto beurs. De Axie token heb je nodig in het spel voor aanschaf van assets, maar deze tokens kun je dus ook verdienen.

Het hele spel draait om de Axie NFT monstertjes die je kunt sparen. Je kunt hier verder ook mee spelen of de Axies kruizen om zo nieuwe monstertjes te creëren. Axie Infinity is ontwikkeld door een Vietnamees team van developers en uitgebracht door game ontwikkelingsbedrijf Sky Mavis.

 • Topprijs voor een Axie in oktober 2021 is 8166 USD, All Time High AXS 155,88 USD.
 • Ruim 578.000 volgers Twitter, ruim 782.000 Discord leden, 203.000 actieve spelers in oktober 2021.
 • Draait op het Ronin netwerk.
Image
Axie Infinity site
axieinfinity.com

DeFi Kingdoms

Dit is een spel met veel fantasy elementen, maar het draait eigenlijk om een aantal lucratieve DeFi toepassingen. Zo heeft DeFi Kingdoms een decentrale exchange, kun je staken en lenden (tokens beschikbaar stellen in een liquiditeitspool voor fees). Het is dus een beetje Wall Street maar dan in een Lord of the Rings setting.

Natuurlijk heeft het spel ook echte games zoals quests waarmee je ook prijzen kunt winnen. Je kunt deze quests laten ondernemen door je NFT Hero. Deze Heroes kun je verzamelen en kruizen. DeFi Kingdoms is nog volop in ontwikkeling en dat maakt het een interessante game om in de gaten te houden.

 • Gebouwd op Harmony netwerk.
 • JEWEL is de native token verkrijgbaar of te winnen in het spel.
 • ONE tokens voor gasfees en eventueel om JEWEL mee te kopen, verkrijgbaar via Kucoin en Binance.
 • 12.000 volgers Twitter, ruim 8600 Discord members.
Image
DeFi Kingdoms play to earn game
defikingdoms.com

Plant vs Undead

Een game die steeds meer aan naamsbekendheid wint, is Plants vs Undead, een spel waarbij het gaat om de strijd tussen zombies of undead en planten. Het spel is een tower defense spel. Bij dit type spel moet je iets of iemand verdedigen tegen vijandige types. Bij PvU moet je zien te voorkomen dat zombies de overkant van het speelveld halen. Verder ben je ook druk met het verzorgen van planten. Hier krijg je PVU token voor die op diverse exchanges kunt verhandelen. De grote community is opvallend aan dit spel, zeker omdat deze nog niet volledig in werking is. Dit beloofd wat voor de toekomst.

 • Gebouwd op Binance Smart Chain 
 • Meer dan 200.000 volgers Twitter, 500.000 Discord members
 • Plant vs Undead token (PVU) verkrijgbaar via PancakeSwap en Gate.io
Image
Plant vs Undead
plantvsundead.com

Farmers world

In de virtuele wereld een boerderij onder je hoede hebben, is natuurlijk niet helemaal nieuw. Maar in Farmers World levert jouw noeste arbeid op je landerijen daadwerkelijk wat op. Om gewassen te kunnen verbouwen en oogsten heb je gereedschap nodig. Dit zijn NFTs. Hiermee kun je, als het ware, je tokens oogsten. Om aan gereedschap te komen kun je deze op de marktplaats kopen. Dit spel is nog niet volledig in werking, dus het is even wachten wat nieuwe mogelijkheden te bieden hebben. Het plan is dat je in eerste instantie gewassen kunt laten groeien en koeien en kippen kunt houden en fokken. 

 • Gebouwd op het WAX ecosysteem.
 • 14.7000 volgers op Twitter en ruim 55.500 Discord members.
 • IDO zal in november 2021 plaatsvinden, als de roadmap wordt aangehouden.

The Sandbox

Een van de eerste play to earn games is The Sandbox. De game was in 2011 al ontwikkeld. The Sandbox is meer dan een enkel spel, je kunt het beter beschouwen als een metaversum, waar je vooral social games kunt spelen. Dit betekent dat iedereen spellen en elementen aan de wereld kan toevoegen. Ook vanuit de entertainmentindustrie worden zo elementen toegevoegd. Zo is er ook een Walking Dead land, net als de tv- serie. Verder geeft rapper en NFT verzamelaar Snoop Dogg nog wel eens een feestje in The Sandbox. Je kunt in The Sandbox inkomen verkrijgen door handel in assets, met name land. Maar ook staking van de native token Sand (SAND) kan inkomen opleveren. 

 • Het is gebouwd op het Ethereum netwerk.
 • Ruim 211.000 volgers Twitter, Discord ruim 87.000 members.
 • Anomica Brands heeft The Sandbox ontwikkeld.

CryptoBlades

CryptoBlades is één van de paradepaardjes van de blockchain games op de Binance Smart Chain. De game is uitgebracht door Riveted Games. Deze Game development company heeft ook al andere projecten lopen, zoals onder andere Alien Worlds. Met CryptoBlades ga je de strijd aan met monsters. Je kunt zelf NFT wapens maken om te gebruiken voor je gevechten, maar ook om te verkopen. De game is live sinds voorjaar 2021.

 • Meer dan 122.000 volgers op Twitter, meer dan 125.000 Discord members.
 • Op Binance Smart Chain gebouwd.
 • SKILL, de native token voor het spel, is verkrijgbaar via ApeSwap, PancakeSwap, XT.com, BKEX, Gate.io.

Sorare

Dit is een spel wat met name bij de voetballiefhebbers in de smaak valt. Sorare is in de eerste plaats een spel om te verzamelen. Het gaat om voetbalplaatjes zoals je dat misschien van vroeger wel kent. Maar met deze NFT plaatjes worden ook de echte resultaten van de voetballers bijgehouden. Met de kaarten kun je een virtueel team samenstellen en met dit team ga je aan wedstrijden meedoen.

Hoe kun je verdienen en winst maken met dit spel? Allereerst kun je met het verzamelen en verhandelen van de NFT trading cards geld verdienen. Maar met je team kun je ook met competities meedoen en prijzengeld krijgen. Ook Sorare is gebouwd op het Ethereum netwerk. De kaart van Ronaldo is tot nu toe het duurst verkocht. De slordige 290.000 USD komt nog niet in de buurt van de echte Ronaldo maar is toch een leuk bedrag.

 • Ruim 57.000 volgers op Twitter en ruim 23.800 Discord members.
 • Gebouwd op het Ethereum netwerk. 
Image
Sorare earn to play game
sorare.com

 

Blankos Block Party

"Not a legend at all, it's a party!" Dit spel wordt vooral geroemd om de mooie lay out en de hoog kwalitatieve uitvoering. Dit maakt Blankos Block Party ook een zeer plezierige game om te spelen. Het spel is uitgegeven door Mythical Games. Dit spel is nog in ontwikkeling. Het heeft intussen al een aantal samenwerkingen met internationale merken zoals fashion label Burberry. Dit soort samenwerking voor NFT collectibles leveren doorgaans populaire NFTs op, die het goed doen op de markt. In het spel zelf kun je door middel van mini games, genaamd block parties, inkomen genereren. Deelname is gratis.

 • Ruim 17.000 volgers op Twitter ruim 87.000 Discord members.
 • Ontwikkeld door developers die ook werkten aan games als Call of Duty en Guitar Hero.
 • Gebouwd op EOSIO netwerk.

Aavegotchi

In dit spel met vrolijke geestjes verdien je door het gebruik van defi toepassingen zoals bijvoorbeeld staking. Aavegotchi heeft verder een aantal mini-games waarmee je inkomen kunt genereren. Verder zijn de Aavegotchi spookjes collectible NFTs die verhandeld kunnen worden. Het is een soort fun project van één van de AAVE oprichters, hij is adviseur van het development team.

 • GHST is de native token van Aavegotchi
 • Gebouwd op het Polygon netwerk.
 • 62.900 volgers via Twitter, 16.395 member op Discord.
Image
Aavegotchi Earn to Play game
aavegotchi.com

Neon district

Neon district is een stad in een dystopische toekomst die ontstaan is na de val van oude economische systemen en de opkomst van de decentrale wereld. Het wordt, als we de teaser mogen geloven,  er niet veel vrolijker op, maar wel veel spannender. Het spel is nog in ontwikkeling en valt vooral op door de mooie graphics. Dit is een battle game waar je door te vechten tegen andere tegenstanders hun assets kunt verdienen.

Het is een project van Blockade Games. Dit spel is gratis te spelen. Assets, wapens en kleding zijn in NFT vorm, en deze kun je verdienen, maar ook kopen. De assets worden ook verhandeld via OpenSea.

 • Voor Ethereum/Solana netwerk geschikt.
 • Assets zijn in oktober 2021 voor ruim 1700 dollar te koop.
 • Ruim 10,000 Discord members, ruim 25,5 k volgers Twitter.

Conclusie

Wat zijn de beste play to earn games van dit moment? Het is een vraag die elke keer weer een ander antwoord kan hebben. In een zoektocht naar goede antwoorden was er eigenlijk maar 1 die altijd in deze lijstjes van game blogs en vlogs  bovenaan stond: Axie Infinity. De verwachting is dan ook dat dit spel de grote winnaar van 2021 wordt tussen de crypto games. 

Heb jij ervaring met bovengenoemde play to earn games of heb je nog goede aanvullingen op dit lijstje? We horen graag over jouw favoriete play to earn game in onze AllesOverCrypto Facebookgroep.

Heb je nog vragen over crypto games  dan kun je die altijd opzoeken in onze FAQ.  Je vraag + AllesOverCrypto googelen helpt je ook om snel en makkelijk antwoord te krijgen op je vragen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.