Wat is een launchpad? Een volledige uitleg

Wat is een launchpad? Een volledige uitleg

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo


         


           

Waar voorheen nieuwe projecten hun tokens op hun eigen site in de voorverkoop zetten, gebeurt dit tegenwoordig via launchpads. De verkoop via een eigen website wordt ook wel een ICO (Initial Coin Offering) genoemd. Veel ICO's uit de eerste jaren van de cryptomarkt bleken oplichting te zijn, waardoor investeerders het vertrouwen verloren in deze ICO's. 

In 2017 was de cryptomarkt voor veel investeerders een nieuwe markt, waardoor investeerders de kennis en expertise misten om de projecten goed te analyseren. Door de vele oplichters groeide het wantrouwen onder investeerders.

Dit wantrouwen onder investeerders zorgde ervoor dat handelsplatformen mogelijkheden zagen, en de oplossing voor dit probleem met beide handen aanpakten. Handelsplatformen namen de  verantwoordelijkheid om nieuwe projecten te onderzoeken, zodat investeerders hun geld niet zouden verliezen aan luchtkastelen.

Na een positieve uitkomst van het onderzoek gaan handelsplatformen bij veelbelovende projecten een samenwerking aan, waarbij het project de tokenverkoop op het handelsplatform uit kan voeren. Dit wordt ook wel het lanceren van een token genoemd, daarom wordt het platform die de token lanceert een launchpad genoemd. 

BEKIJK SNEL


 

Deze video geeft een uitgebreide introductie over gedecentraliseerde launchpads en de verschillende soorten van tokenverkoop:

Wat zijn launchpads?

De manier waarop nieuwe projecten kapitaal ophalen, is aan het evolueren. Crypto projecten kiezen steeds vaker voor een launchpad om kapitaal op te halen. Deze manier van investeren is voor investeerders veiliger dan de ICO's uit 2017. Naast het vertrouwen, is de tokenverkoop via een launchpad ook handig om een community op te bouwen. Daarnaast komt het ook voor dat deze communities met elkaar in contact raken, waardoor er een netwerk ontstaat.

Crypto projecten maken een token die onderdeel wordt van hun platform, dezelfde token wordt via een voorverkoop uitgebracht, zowel voor vroege investeerders als voor investeerders op de publieke markt. Hoe meer het project groeit, hoe hoger de prijs van een token wordt. Hierdoor verdienen investeerders geld, maar verdienen mensen die voor de lancering op de publieke markt investeerden nog meer geld. 

Ook voor ontwikkelaars van een project heeft een launchpad veel voordelen. Het project wordt zonder gebruik te maken van marketing of een werkend product direct geloofwaardig, omdat de aanbieder van de launchpad het project vertrouwt. Zeker voor investeerders die bekend zijn met de betrouwbaarheid van launchpads heeft dit een meerwaarde.

Door een grote groep mensen toegang te geven in een vroeg stadium, wordt het investeringsproces gedemocratiseerd. Samen met de betrouwbaarheid van een launchpad, resulteert dit vaak in een snelle voorverkoop van de tokens.

De tokenverkoop van sommige projecten lijkt soms op een concert van een populaire artiest, binnen enkele seconden of minuten zijn alle tokens van een project soms uitverkocht. Vele geïnteresseerden blijven met lege handen achter, wat een teken is dat de markt ruimte heeft om te groeien.

Waarom zijn launchpads interessant voor investeerders?

Door vroeg in een bedrijf te investeren, loop je veel risico. Hoge risico's brengen echter ook hoge beloningen met zich mee. Daarom kan vroegtijdig investeren in nieuwe tokens van een nieuw project interessant zijn.

In september kwamen bijvoorbeeld VelasPad (VLXPAD) en ADAPad (ADAPAD) uit, die beiden binnen een dag 100 keer zoveel waard waren als de prijs tijdens de voorverkoop. Deze enorme koersstijgingen zijn niet vanzelfsprekend, er zijn ook een hoop tokens die dalen in waarde of die kleinere winstpercentages kennen.

Door veel tokens van een launchpad te hebben, krijg je een bepaalde rang. Met deze rang krijg je meer loten voor toekomstige projecten. Doordat de vraag naar tokens van nieuwe projecten groot is, worden investeerders gekozen door middel van een loting. Door veel loten te hebben stijgt de kans dat je deel kan nemen aan de toekomstige voorverkoop van projecten, maar er zijn ook launchpads die je een plek garanderen indien je genoeg tokens hebt.

Omdat er een grote hoeveelheid tokens nodig is om in aanmerking te kopen voor toekomstige token uitgiften, komt het voor dat de koers niet direct een flinke daling maakt. Naast de betrouwbaarheid van de launchpad zelf, geeft de bruikbaarheid van bepaalde tokens extra vertrouwen.

Daarnaast is het op bepaalde launchpads mogelijk om een passief inkomen te genereren. Vaak krijgen gebruikers voordelen, door tokens van de launchpad te staken. Naast een beloning voor het staken, kunnen stakers ook airdrops krijgen van andere projecten.

Welke platforms hebben launchpads?

Launchpads kunnen op verschillende platformen voorkomen. De cryptomarkt maakt een enorme groei door en daardoor komen er steeds meer nieuwe projecten. Op zowel gecentraliseerde platformen als gedecentraliseerde platformen zijn er launchpads beschikbaar. 

Gecentraliseerde launchpads

De meeste gecentraliseerde handelsplatformen (ook wel CEX genoemd) hebben een launchpad. Via de launchpad biedt het platform een vroegtijdige verkoop aan, waarbij een door het platform goedgekeurd project tokens verkoopt aan investeerders. 

Het proces waarbij een gecentraliseerd handelsplatform tokens van een nieuw project aanbiedt, wordt een Initial Exchange Offering genoemd en wordt afgekort met IEO. Het instrument wat een CEX hiervoor gebruikt is de launchpad.

Door grote officiële handelsplatformen worden IEO's uitgebracht. Een IEO lijkt enorm op een ICO, via beide varianten is het mogelijk om tokens te kopen tegen een vaste prijs en met een maximale hoeveelheid tokens. Door met bepaalde projecten in zee te gaan, neemt een handelsplatform ook een risico. Zij moeten immers zorgen dat de investeerder het project kan vertrouwen. Indien een project achteraf niet de plannen waarmaakt, wordt het handelsplatform hier ook op aangekeken door de investeerders. Een slechte afloop van een IEO kan zorgen voor reputatieschade.

Je kan jaren bezig zijn met een goede reputatie op te bouwen en dit in een dag verliezen. Om dit te voorkomen zijn handelsplatformen voor zichzelf bijna verplicht om alleen goede projecten te selecteren, waarbij goed onderzoek vooraf belangrijk is. Door dit gedegen onderzoek van het handelsplatform, heb je een stuk zekerheid over het project en je investering. Dit betekent echter niet dat het kopen van tokens automatisch leidt tot stijgende koersen en winst. 

Het meest bekende platform voor IEO's is de Binance launchpad. Via deze weg heeft Binance in de afgelopen jaren een aantal zeer bekende projecten gelanceerd. De meest bekende IEO's kun je vinden in de onderstaande tabel.
Kava (
)
$ 0,46
$ 6,25


Injective Protocol (
)
$ 0,4

$ 10Axie Infinity (
)
$ 0,1
$ 127


Fetch.AI (
)
$ 0,0867
$ 0,71


Linear (
)
$ 0,0853
$ 0,048


Harmony (
)
$ 0,0065
$ 0,17


Polygon (
)
$ 0,00263
$ 1,25


Elrond (
)
$ 0,00065
$ 233


BitTorrent (
)
$ 0,00012
$ 0,0037Naast Binance zijn er meer gecentraliseerde handelsplatformen die een eigen launchpad hebben. De meest bekende concurrenten van Binance die ook een launchpad hebben, zijn Huobi, Bittrex, ByBit en KuCoin.

Gedecentraliseerde launchpads

Indien een project tokens lanceert via een gedecentraliseerd platform, wordt dit een IDO genoemd. IDO staat voor Initial DEX Offering en is voor een project een manier om kapitaal te krijgen. Deze methode lijkt erg op een IEO, maar is in tegenstelling tot de gecentraliseerde handelsplatformen een gedecentraliseerde optie. Bij de gecentraliseerde opties is er vaak striktere regelgeving. 

Ook bij gedecentraliseerde handelsplatformen zijn er launchpads die de lancering van de tokenverkoop van nieuwe projecten verzorgen. Zowel DeFi als de hoeveelheid launchpads heeft in 2021 een enorme groei doorgemaakt. In de onderstaande tabel kun je enkele launchpads binnen grote ecosystemen vinden.Polkadot (
)

Avalanche (
)
Cardano (
)
Solana (
)
Polygon (
)
Fantom (
)
Binance Smart Chain (
)

Een jonge vrouw die via haar telefoon en laptop haar investeringen aan het bekijken is.

 

 
 


           
     
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

Wat is een ICO?

Naast het uitbrengen van tokens via een handelsplatform, is het voor een project ook mogelijk om zelf direct de tokens te verkopen. Dit wordt een ICO genoemd, wat een afkorting is voor Initial Coin Offerings. Hierbij is een project zijn eigen launchpad.

Ook via een ICO kunnen investeerders in een vroeg stadium investeren in een project. Met name in de beginjaren van de cryptomarkt was een ICO voor nieuwe projecten een veelvoorkomende manier om kapitaal te krijgen.

Hierbij ontvangen investeerders de betreffende token en kunnen deze gaan gebruiken of omzetten naar valuta of andere cryptocurrencies. Een ICO komt ook voor bij aandelen op de aandelenmarkt. Echter verschillen deze ICO's met de cryptomarkt.

Bij een ICO in de cryptomarkt word je met de tokens geen gedeeld eigenaar van het project. Daarnaast is een ICO van een crypto project toegankelijk voor iedere investeerder, terwijl dit bij aandelen enkel voor institutionele beleggers mogelijk is. 

Een bekend voorbeeld van een historische ICO is de ICO van Ethereum in 2014. Deze grootheid in de cryptomarkt behoort tot de eerste ICO's op de cryptomarkt. Ook zijn er recentere voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld de ICO's van Polkadot (2017) en Fantom (2018).

De voorverkoop van tokens is niet hetzelfde als een pre-sale. In beide gevallen worden tokens in een vroeg stadium uitgegeven, maar bij een pre-sale hebben alleen grote partijen zoals investeringsmaatschappijen de mogelijkheid om vroeg in een project te stappen. Vaak is de pre-sale nóg goedkoper dan een IEO of ICO.

Wat is het verschil tussen een IEO en een ICO?

Ondanks dat de afkortingen maar één letter verschillen, zijn er een aantal verschillen tussen de twee vormen van van tokenverkoop. Zo wordt een IEO vaak als betrouwbaarder gezien, omdat de verkoop van tokens op een handelsplatform gebeurt. Het vertrouwen in een handelsplatform en in het onderzoek van het handelsplatform geeft een stukje zekerheid. De kans om opgelicht te worden ligt laag. Daarnaast kun je ook sneller met je tokens handelen, omdat de coins direct op het handelsplatform staan. 

Ook voor projecten kan een IEO voordeliger zijn dan een ICO. Bij een IEO maakt een project gebruik van de klanten van een handelsplatform, terwijl er bij een ICO tijd en geld in de marketing van het project gestopt moet worden. Door deze kosten te voorkomen, is er meer geld beschikbaar voor het project zelf.

Hoe kun je zelf een launchpad gebruiken?

Om zelf een launchpad te gebruiken is het verstandig om eerst de regels goed door te nemen. In de meeste gevallen is er een minimum vereist bedrag om deel te mogen nemen aan een lancering. Ook kan het zijn dat er een distributieschema is, al deze informatie kun je meestal vinden op de pagina van de launchpad.

De voorverkoop van tokens begint op een bepaald tijdstip en is vaak van korte duur, wees daarom goed voorbereid en onthoud de data. Zorg dat je het benodigde kapitaal ruim op tijd klaar hebt staan, zodat de kans dat je misgrijpt stukken kleiner is.

Indien je via een gedecentraliseerd launchpad deel wilt nemen aan een IDO, is het ook belangrijk dat je de juiste wallet klaar hebt voor gebruik. In veel gevallen is een MetaMask wallet nodig, die je moet verbinden het met juiste netwerk. Zorg ook dat de juiste coins al in je wallet aanwezig zijn, zodat je direct kan schakelen als de IDO van start gaat. Daarnaast zijn er ook transactiekosten, hiervoor zal je ook een bedrag vrij voor moeten houden.

Conclusie

Om de betrouwbaarheid van de cryptomarkt te verbeteren, beginnen veel projecten met een tokenlancering via een launchpad. Door de frauduleuze praktijken uit het verleden, hebben ICO's een minder betrouwbare reputatie. Omdat launchpads zelf goed onderzoek doen naar nieuwe projecten, hebben investeerders meer reden om een tokenlancering te vertrouwen. Zowel de launchpad als het platform dat met de launchpad samenwerkt zetten hun reputatie namelijk op het spel.

Er zijn zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde launchpads. Via beide varianten kunnen investeerders meedoen met de vroegtijdige tokenverkoop. Deze verkoopmethoden worden respectievelijk IEO en IDO genoemd. Een ICO is een vroegtijdige verkoop van tokens, waarbij het project zelf via haar eigen website de tokens verkoopt. Dit gebeurt minder dan voorgaande jaren, maar deze komt nog steeds voor.

Indien je besluit om met een tokenlancering mee te doen, zorg dan dat je alles goed op orde hebt. Door een goede wallet aan te maken en de gewenste investering op de wallet te zetten, ben je goed voorbereid voor de lancering. Om meer kans te maken op tokens is het in sommige gevallen ook voordelig om een bepaalde token te bezitten of te staken.

Ben je op zoek naar meer informatie over launchpads of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden en in gesprek met ruim 90.000 andere liefhebbers. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over launchpads en toekomstige lanceringen. 

 


          

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!