De blockchain technologie is dé technologie, die ervoor zorgt dat de cryptomarkt bestaat en jij nu deze blog leest. Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan en met de blockchain technologie, waarbij Ethereum (ETH) één van de eerste projecten was. Ethereum ontwikkelde een blockchain, waar andere projecten op kunnen bouwen.
Echter, Ethereum heeft problemen met de schaalbaarheid van de blockchain en met hoge gas fees. Dit heeft ervoor gezorgd dat verschillende crypto projecten aan de tekentafel zijn gaan zitten en eigen blockchains hebben ontwikkeld. Deze projecten moeten de problemen van Ethereum oplossen en vaak wordt de suggestie gewekt dat de betreffende projecten hierdoor de positie van Ethereum zullen overnemen.
Hiermee is het begrip ‘Ethereum killer’ geboren. De meeste bekende voorbeelden van Ethereum killers zijn Cardano, Polkadot, Solana en Avalanche. Echter, er zijn tientallen voorbeelden te noemen. Een daarvan, die zeer grote ambities heeft, is Velas (VLX). Velas heeft een eigen blockchain, die zeer gebruiksvriendelijk is en waar dagelijks een team met een duidelijke visie aan werkt.
Bekijk Snel
In de onderstaande video legt Velas zelf kort uit wat hun project precies inhoudt:
Wat is Velas?
Het team van Velas is geïnspireerd door de ontwikkelingen rondom web 3.0 en de blockchain technologie. Hierdoor is het idee geboren om een gedecentraliseerd ecosysteem te creëren, waarbij transparantie, community en het leveren van goede producten en diensten hoog in het vaandel staan.
Om een zo goed mogelijk product te kunnen leveren, zal de technologie achter het project goed moeten zijn. Gelukkig heeft Velas dit ook bedacht en hebben ze één van de meest veilige en snelle platformen ontworpen. Hierdoor wordt het mogelijk om duizenden dApps op de blockchain te bouwen.
Om zoveel verschillende gebruikers en applicaties op de blockchain te laten draaien, zal er ook aan de schaalbaarheid moeten worden gedacht. Daarnaast moet de blockchain van Velas ook beter zijn dan de blockchains van de concurrentie, om zo sneller een groot aantal ontwikkelaars te verleiden om Velas te gebruiken.
De schaalbaarheid is voor veel blockchains een probleem. De blockchain van Ethereum is hier misschien wel het meest bekende voorbeeld van, die aan het licht komt doordat er enorm veel gebruik wordt gemaakt van de Ethereum blockchain. Velas heeft de oplossing voor de schaalbaarheid gebaseerd op Solana, maar heeft daarnaast extra functies en innovaties toegepast.
Ethereum Virtual Machine (EVM)
Velas is de snelste EVM blockchain, die tot 75.000 transacties per seconde kan verwerken tegen zeer lage transactiekosten. Ethereum is het meest gebruikte DeFi platform binnen de cryptomarkt, waar de meeste dApps op gebouwd zijn. Dankzij de EVM bridge zullen deze applicaties sneller kunnen draaien op Velas.
Ethereum heeft voorheen smart contracts ontwikkeld, die gebruiksvriendelijk zijn voor ontwikkelaars. Hierdoor kunnen ontwikkelaars over de hele wereld actief bouwen op de blockchain van Ethereum. Echter kregen ontwikkelaars te maken met hoge gas fees op het netwerk en werden de prestaties minder, waardoor Ethereum met Ethereum 2.0 een oplossing wil creëren.
Velas wilt de goede elementen van Ethereum implementeren en combineren met de efficiëntie van Velas. Hierdoor staan de deuren wagenwijd open voor de ontwikkelaars van DeFi applicaties, die hun mogelijkheden met Velas kunnen uitbreiden. Door de lage kosten en de snelle blockchain van Velas, kan dit voor veel ontwikkelaars een interessante ontwikkeling zijn.
Velas Vault
De meeste mensen zijn gewend aan het aanmaken en bewaren van wachtwoorden voor verschillende accounts. Met de ontwikkelingen rondom de blockchain technologie, is daar het opslaan van de gegenereerde seed-phrase bijgekomen. Deze veiligheidsmaatregel is belangrijk voor mensen, omdat hiermee je wallet gegevens hersteld kunnen worden. Indien je de seed-phrase kwijt raakt, zal je ook je crypto kwijtraken.
Daarom is het belangrijk dat er verantwoordelijk met de seed-phrase/private key wordt omgegaan, omdat het bewaren van crypto een serieuze zaak is. Deze methode is op dit moment misschien wel de meest veilige methode, aangezien je niet de private keys met andere partijen hoeft te delen.
Het verplicht moeten delen van deze gegevens, zal verschillende gevaren met zich meebrengen. Gelukkig heb je hier met de Velas Vault geen last van, maar daar komen we later op terug. Eerst nemen we de mogelijke gevaren van het moeten delen van je private keys onder de loep:
- Geen controle over je eigen activa, doordat derden de private keys hebben
- Handelsplatformen kunnen gehackt worden, waardoor je coins verloren gaan
- Handelsplatformen kunnen hun voorwaarden veranderen, waardoor er beperkingen kunnen gelden.
- Je account op een exchange kan worden bevroren
- Je bent niet anoniem, doordat exchanges verplicht worden om gegevens te vragen.
Om deze problemen te voorkomen, heeft Velas de oplossing in huis. Als oplossing biedt Velas de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid voor de beveiliging te delegeren aan bestaande marktdeelnemers zoals Google of Apple, die al toegang hebben verschaft tot diensten, maar zonder te benoemen waar zij specifiek verantwoordelijk voor zijn.
In dit geval zullen de wachtwoorden en sleutels worden opgeslagen op servers, met de mogelijkheid om gegevens te verifiëren en over te dragen op basis van een bewijs van eigendom. Dit systeem wordt de Velas Vault genoemd. In de Velas Vault is een deel van de informatie nutteloos zonder consensus, die alle informatiedeeltjes samenbrengt.
Om de betrouwbaarheid van de Velas Vault te waarborgen, is de veiligheid van het netwerk zeer belangrijk. Aangezien de Velas blockchain gebaseerd is op Proof-of-Stake consensus, is een pool van validators verantwoordelijk voor het in stand houden van de veiligheid van het netwerk.
De coin van Velas: VLX
De token van Velas (VLX) wordt gebruikt voor transacties, betalingen, vergoedingen en voor het ondersteunen van het Proof-of-Stake systeem. Staking stelt validators en delegators in staat om het netwerk en de transacties op het netwerk veilig te houden, waar de stakers een beloning voor ontvangen.
Indien je zelf een validator of delegator wil worden, zal je een bepaalde hoeveelheid VLX moeten hebben. Om een validator te worden heb je 1 miljoen VLX nodig, maar je kan ook een pool joinen. Als delegator heb je iets minder VLX nodig, namelijk 1 VLX. Elke 6 uur worden er 19 validator nodes gekozen, die beloond worden voor hun werkzaamheden. Hierbij gaat 40% naar de eigenaar van de node en 60% wordt op basis van hun inleg verdeeld over de delegators.
Waar kan je VLX kopen?
Op dit moment kun je op ongeveer 15 verschillende handelsplatformen de coin van Velas kopen. Onder deze 15 aanbieders zijn een aantal platformen die als betrouwbaar worden gezien. Voorbeelden hiervan zijn Uniswap (UNI), Kucoin, Bittrex en PancakeSwap (CAKE).
Je kunt je coins op de exchanges bewaren, maar er zijn opties die een stuk veiliger zijn. Wanneer je de coins op de exchange laat staan, zijn de private keys niet in jouw handen. Bij de Velas Vault heb je kunnen lezen waarom het zo belangrijk is dat de private keys in jouw handen zijn, dus daarom raadt AllesOverCrypto altijd een goede crypto wallet aan.
Geschikte Wallet voor Velas (VLX)
Naast de Velas Wallet die je kan gebruiken voor het staken, kun je VLX ook in de bekende software wallets opslaan. MetaMask accepteert VLX, maar ook in de Trust Wallet en Binance Chain Wallet kun je VLX kwijt. Naast de software wallets, kan je VLX ook op een hardware wallet opslaan.
Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.
Team van Velas
Het team van Velas bestaat uit meer dan 50 teamleden. De meeste teamleden zijn ontwikkelaars, die werken aan het platform van Velas. Daarnaast zijn er enkele teamleden die dankzij hun functie en verdiensten eruit springen. Zo is het bestuurslid en de COO (Chief Operational Officer) Shirly Valge. Valge heeft 2021 de Forbes 30 under 30 award gewonnen, in de categorie Techniek en Digitalisatie.
Daarnaast is er in 2021 nog meer gebeurd bij Velas. Zo heeft het project een nieuwe CEO, genaamd Farhad Shagulyamov. Farhad heeft voor zijn werkzaamheden bij Velas al meerdere jaren ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven die gericht zijn op beleggen en blockchain.
Naam | Functie | Ervaring |
Farhad Shagulyamov | CEO |
Alpina Capital
Blockchain Suisse |
Shirly Valge | COO |
Disruption Disciples
University (UEM) Unity Investment AG |
Velas op social media
Op verschillende social media kanalen kan je Velas volgen. Het platform waar de meeste mensen alle informatie en nieuws over Velas te zien krijgen is Twitter, waar verreweg de meeste volgers zijn. In de onderstaande tabel kan je de hoeveelheid volgers per social media platform vinden.
Een andere social media platform, waar veel geïnteresseerden Velas weten te vinden, is Telegram. Echter, op Twitter wordt het dubbele aantal volgers bereikt. Dit is niet vreemd, aangezien Twitter voor de meeste crypto projecten het platform is waar de meeste lezers actief zijn.
Ook gebruikt Velas Facebook en Instagram om hun ontwikkelingen en diensten onder de aandacht te brengen. Echter worden op deze platformen een flink aantal minder volgers bereikt. Velas is logischerwijs stukken actiever op Twitter en Telegram, waardoor deze aantallen zo tot stand zijn gekomen.
Velas op social media (december 2021)
Kritische noot
Ondanks dat de technologie en de visie van Velas er zeer goed uit zien, zijn er altijd kritische aspecten bij een crypto project te ontdekken. Van Bitcoin en Ethereum tot projecten die net op de markt komen, geen project is perfect. Ook Velas heeft enkele aspecten waar je op moet letten.
Zo is de concurrentie voor Velas zeer groot. Naast het innoveren van de blockchain technologie, is het ook belangrijk om ontwikkelaars en investeerders naar Velas te krijgen. Velas is echter niet de meest bekende partij binnen de blockchainwereld. Ethereum heeft veruit de meeste bekendheid en wordt het meest vertrouwd.
Daarnaast zijn er genoeg zogenaamde Ethereum killers, die een stuk bekender bij ontwikkelaars en investeerders zijn. Van Cardano en Polkadot, tot Cosmos (ATOM) en Terra (LUNA), er zijn legio voorbeelden te geven. Velas is minder bekend, maar daarom niet minder interessant. Velas geeft zelf aan dat zij de technologie van de grootste twee blockchains, Ethereum en Solana, hebben verbeterd.
Het kan dat de verbeterde technologie zorgt voor een grotere adoptie, maar het blijft een punt om in de gaten te houden. Indien blockchains, die meer bekendheid hebben, hun eigen producten en diensten gaan innoveren, kan dit bedreigend voor Velas zijn. Een positieve ontwikkeling voor Velas is de VelasPad. Deze launchpad werkt samen met Velas en zorgt onder andere voor het vergroten van de bekendheid van Velas.
Alle grote blockchains hebben een launchpad, waarbij hun naam gebruikt wordt. Voorbeelden hiervan zijn ETHPad, ADAPad, TRONPad en SOLPad. Dankzij VelasPad staat Velas nu ook in dat rijtje, wat positief kan zijn. VelasPad zelf heeft net als Velas grootse plannen voor de toekomst, dus beide projecten zijn zeker interessant om te volgen!
Conclusie
Velas is één van de partijen die de technologie van Ethereum wil perfectioneren. Ethereum heeft enkele problemen omtrent de gebruiksvriendelijkheid, waardoor verschillende projecten dit probleem proberen op te lossen. Velas is hier één van, waarbij de blockchain ven Velas vele voordelen heeft ten opzichte van de concurrenten. Echter, er zijn een hoop concurrenten!
De blockchain van Velas, in combinatie met de EVM bridge, stelt enorm veel ontwikkelaars in staat om makkelijk op én met de Velas blockchain te bouwen. Ook heeft Velas de Velas Vault, waarin belangrijke informatie veilig kan worden opgeslagen. De Velas Vault kan je mogelijk doen denken aan de BNB Vault, maar de Vault op Binance is voor iets totaal anders bedoeld. De BNB Vault is niet gericht op veiligheid, maar op het maken van rendement over je BNB.
Wat betreft de Ethereum killers, is Velas een relatief nieuw blockchain project. Waar zogenaamde killers als Cardano en TRON al jaren werken aan hun blockchain, is Velas eind 2019 opgericht. Je kan Velas vergelijken met een andere nieuwe blockchain aanbieder, genaamd Solana. Beide projecten lijken op elkaar, maar het ecosysteem van Solana lijkt zich sneller te ontwikkelen.
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Velas en hun blockchain? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Velas!