Veel investeerders gaan op zoek naar waardevolle informatie op basis van fundamentele analyses, maar vergeten zich te verdiepen in de tokenstandaard van het protocol. Ethereum (ETH) is momenteel het grootste netwerk en blijft zich steeds verder ontwikkelen. Ze willen hiermee inzetten op flexibiliteit en bruikbaarheid. Een verandering hierin is het ontstaan van en de implementatie van het ERC1155-token. Dit token zorgt voor nieuwe dimensie en flexibiliteit in de creatie en het gebruik van tokens. Ontdek in deze blog wat een ERC1155-token is en wat deze nieuwe tokenstandaard in petto heeft voor de toekomst van de blockchaintechnologie.
Bekijk snel
Wil je een korte introductie over het ERC1155-token? Bekijk dan onderstaande video.
Wat is een tokenstandaard?
Een tokenstandaard ontstaat bij het gebruik van een bepaalde broncode. Deze broncode vertelt meer over zowel de cryptovaluta, als het netwerk waarin het bestaat. Niet elk token kan in zijn originele staat bestaan in een ander netwerk. Toen Bitcoin (BTC) zijn eerste blok valideerde in januari 2009 was er uiteraard maar sprake van slechts één tokenstandaard en één netwerk. Jaren later zijn er tal van tokenstandaarden met elk hun eigen eigenschappen en mogelijkheden. Het grootste verschil zien we in de netwerken waarin ze bestaan.
Blockchain netwerken
Een token die in een bepaald netwerk bestaat, heeft dus ook die bepaalde tokenstandaard. Verschillende tokens in een verschillend netwerk waren compleet vreemd voor elkaar. Tot voor kort was het niet mogelijk om tokens van het ene netwerk naar het andere te sturen. Dankzij het gebruik van crypto bridges is dat inmiddels mogelijk. Met het toenemend aantal netwerken en protocollen, is er daarom ook nood aan interoperabiliteit. Dit is een groot werkpunt van de blockchaintechnologie.
Het grootste netwerk op moment van schrijven is die van Ethereum. Naast dat Ethereum de op één na grootste crypto is op basis van marktkapitalisatie, zijn er tal van protocollen gebouwd in dit netwerk.
Ethereum
Ethereum heeft het grootste netwerk, en hier maken verschillende protocollen gebruik van. Waarom zou je een heel nieuwe tokenstandaard ontwikkelen, terwijl je gebruik kan maken van het grootste netwerk? Dit betekent dat alle tokens die in dit netwerk bestaat, dezelfde tokenstandaard hebben. In het netwerk van Ethereum zijn dit allemaal ERC20-tokens. En dit zijn er meer dan je denkt. Een aantal populaire ERC20-tokens zijn:
De lijst is eindeloos. Het voordeel is dat deze cryptocurrency’s op deze manier ook makkelijker verhandelbaar zijn. Maar al deze ERC20-tokens hebben ook één groot nadeel: namelijk dat transacties in DeFi hier gepaard gaan met hoge transactiekosten. Daarom hebben anderen blockchain netwerken steeds meer gebruikers. Desondanks, is het netwerk van Ethereum nog steeds de grootste.
Andere netwerken kennen we ook als layer 1 blockchains, ook wel de network layer genoemd. De bekendste layer 1 blockchain is Bitcoin, maar denk bijvoorbeeld ook aan Cardano (ADA) en Radix (XRD).
Binance Smart Chain (BSC)
De van origine centrale exchange Binance zag ook wel potentieel in de verschuiving naar decentralized finance (DeFi) en ontwikkelde de Binance Smart Chain. Deze decentrale variant van Binance heeft als doel om de grootste tegenhanger te worden van Ethereum, dit vooral op basis van goedkope transactiekosten. De Binance Smart Chain is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van smart contracts en decentrale applicaties (dApps). Deze tokens bestaan dus allemaal in een ander netwerk, en hebben dus ook een andere tokenstandaard. Deze tokens zijn BEP20-tokens.
ERC20-tokens en BEP20-tokens zijn grotendeels gelijk aan elkaar, met uitzondering dat ze beide bestaan in een ander ecosysteem. Als gebruiker merk je hier geen verschil van, enkel dat je uiteraard alleen de tokens kan verhandelen in het daarvoor bestemde ecosysteem. Verstuur je tokens naar een foutief adres, dat niet compatibel is, ben je zomaar alles kwijt. Wees jezelf hier bewust van!
Fungible vs. non-fungible
Een belangrijke ontwikkeling is het verschil tussen fungible en non-fungible. Naast de rigide broncode, is het belangrijke toevoegen op deze tokenstandaard. Fungible betekent vervangbaar en dus niet-uniek. Het handelen in cryptocurrency’s is in principe niet-uniek. De ene Bitcoin is gelijk aan de andere Bitcoin. Bij non-fungible is dit niet het geval, hier is alles uniek en niet-vervangbaar. Het is ook dit kenmerk die van tokens een NFT maken.
Doordat deze kenmerken uniek zijn, is elke digitaal plaatje of andere digitale assets met deze broncode volledig uniek en dus een NFT. Ook hier is het netwerk van belang. Elke NFT heeft een andere tokenstandaard per netwerk. Wanneer je gaat handelen in NFT’s is belangrijk, omdat je bijvoorbeeld geen NFT in het netwerk van Ethereum kan verhandelen op de blockchain van de Binance Smart Chain. Een NFT in het netwerk van Ethereum is namelijk een ERC721-token, terwijl een NFT in het netwerk van de Binance Smart Chain een BEP721-token is.
Binance Smart Chain | Ethereum | |
Tokenstandaard | BEP20-tokens | ERC20-tokens |
NFT | BEP721-tokens | ERC721-tokens |
Wat is een ERC1155-token?
Het ERC1155-token is een tokenstandaard in het netwerk van Ethereum die het principe van fungible combineert met die van non-fungible tokens. Dit kan gaan van cryptocurrency’s tot digitale real-estate tot in-game assets. Concreet? Een ERC11550-token kan bestaan uit zowel cryptocurrency’s als NFT’s. Opmerkelijk hierbij is dat je een ERC1155 kan veranderen. Een ERC721-token, een NFT, zoals een CryptoPunk, kan je uiteraard niet wijzigen. Je kan niet ineens zelf de achtergrond gaan aanpassen of je digitale kunst bijwerken. Bij een ERC1155-token kan je wel aanpassingen doen. Deze wijziging is zichtbaar voor het hele netwerk om het transparante karakter van de blockchain te waarborgen. Later in deze blog bespreken we waarom dit een belangrijke ontwikkeling is.
Het combineert verschillende types tokens. Denk hierbij aan zowel fungible, non-fungible maar ook semi-fungible. Een ERC1155-token kan dus hetzelfde als een ERC20-token én ERC721-token maar dan net iets beter. Je kan dit het best zien als een overkoepelend map op je computer, waarin meerdere aparte bestanden bestaan. Deze overkoepelende map is dus een ERC1155, terwijl de bestanden in deze map zowel ERC20-tokens kunnen zijn als ERC721-tokens. Je kan dit ERC1155-token dus gedeeltelijk aanpassen. Je kan dus een crypto portfolio en NFT’s allemaal houden in één map.
Kenmerken ERC1155-token
Net zoals een andere tokenstandaard, heeft deze ERC1155-token tal van eigenschappen die het uniek maakt. Deze kenmerken zorgen ervoor dat er steeds meer toepassingen zijn, zowel in crypto, als in de fysieke wereld.
Batch verzending
Je kan verschillende digitale assets verzenden in één transactie. Alle bestanden worden dus ondergebracht onder deze ERC1155-tokenstandaard. Je kan het vergelijken met het gebruik zipfiles. Het inpakken en bundelen van verschillende bestanden om deze vervolgens te versturen. Dit bespaart ook gasfees in het veel te dure netwerk van Ethereum.
Batch balans
Als investeerder maak je wellicht gebruik van trackers zoals FTX (voorheen Blockfolio) of Delta om je balans te zien. Zo hoef je niet per investering individueel te gaan kijken om nadien zelf de som te maken. Door het batchen van deze fungible, semi-fungible én non-fungible asset onder één noemer, krijg je in één oogopslag de balans van jouw batch. Heb je bijvoorbeeld een kostbare NFT in je bezit, maar heb je ook investeringen in je portfolio, dan kan je hier de balans van alles samen raadplegen.
Batch goedkeuring
Elke transactie moet gecontroleerd en gevalideerd worden, dat is eigen aan het decentrale karakter van de blockchaintechnologie. Door het batchen van deze digitale assets, kunnen al deze assets in één keer goedgekeurd worden. Het is hierbij alles of niets. Je hele batch wordt dus goedgekeurd of afgekeurd, dit gebeurt niet op basis van individuele assets.
Toepassingen ERC1155-token
Hoewel het wellicht abstract is hoe een tokenstandaard werkt, kunnen we dit beter uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden. We gebruiken hier zowel het voorbeeld van blockchain games, maar gaan ook kijken naar waarom deze nieuwe tokenstandaard essentieel is voor het gebruik ervan in de fysieke wereld.
Play-to-earn games
Populair zijn de talloze play-to-earn games op de blockchain. Geld verdienen met het spelen van je favoriete game? Het kan! Maar hoe zit dat met tokenstandaarden? Een game bestaat vrijwel uitsluitend uit non-fungible tokens. Denk bijvoorbeeld aan een race spel waarbij je zelf een avatar kan kiezen, de outfit van deze avatar maar uiteraard ook je voertuig. Al deze in-game assets heb je wellicht eerder moeten kopen via een NFT-marketplace zoals OpenSea en zijn dus eigendom van jou. Deze zijn uniek en zijn dus ook een NFT, een ERC721-token.
Maar wanneer je verschillende NFT’s wil combineren in één spel, kan het onnodig ingewikkeld worden. Vaak heb je ook nog te maken met transacties op basis van een native currency. Om dit te vergemakkelijken wordt dit alles verpakt in een ERC1155-token. Wanneer jij een spel speelt, en verschillende NFT’s wil gebruiken, kunnen deze gebundeld worden in een ERC1155-token. Deze kan je aanpassen, omdat je deze NFT’s kan verhandelen. Het initiële token verandert dus, in tegenstelling tot andere tokenstandaarden.
Ben je trouwens benieuwd naar de leukste games om crypto en geld te verdienen? Ontdek hier de 10 beste play-to-earn games.
Fysieke wereld
NFT’s zijn veel meer dan digitale kunst. Alle unieke assets op de blockchain zijn non-fungible en vanuit deze technologie kunnen we heel wat zaken op de blockchain vastleggen. Denk hierbij aan medische dossiers, paspoorten, rijbewijzen en strafregisters. Hoewel deze technologie nog niet is overgenomen in de fysieke wereld, bespreken hier de mogelijke scenario’s en wat deze technologie zou kunnen betekenen.
Een voorbeeld zou zijn dat jouw persoonlijk dossier een ERC1155-token is. Deze bevat allerlei verschillende documenten die nog aanpassingen krijgen in de toekomst. Een geboortecertificaat daarentegen verandert niet meer en kan daarom opgeslagen worden als ERC721-token, een onveranderlijk document. Ook diploma’s en andere documenten die geen aanpassing meer vereisen, kunnen hier ook als NFT bestaan.
Een non-fungible token betekent dat we deze nooit meer kunnen aanpassen eenmaal deze op de blockchain bestaat. Uiteraard zijn medische dossiers en andere bovengenoemde documenten niet statisch. Dit betekent dat bij elk medisch ongeval jouw dossier een update krijgt en deze dus aangepast wordt. Deze constante aanpassing is nodig om up-to-date te blijven met alle gegevens. Breek je een been op vakantie of ben je geopereerd? Dan kan deze informatie gewoon toegevoegd worden aan jouw dossier. De fungible tokenstandaard is hier geen optie omdat alle informatie volledig uniek is, noch is de non-fungible standaard een optie omdat deze informatie constant bijgewerkt dient te worden.
Conclusie
Sta jij ooit stil bij een tokenstandaard? Dit is wellicht niet het meest populaire onderwerp, maar wel een heel belangrijk onderdeel. Het gebeurt maar al te vaak dat investeerders hun geld verliezen doordat ze crypto versturen naar een niet-compatibel netwerk. En in een decentraal netwerk waar jij je eigen bank bent, is er helaas geen kans om deze transactie ongedaan te maken. Onderzoek daarom altijd eerst of een transactie überhaupt wel mogelijk is.
Er gaat een moment komen dat de blockchaintechnologie toegepast wordt in ons dagelijks leven. Daarom ontwikkelt het ecosysteem zich steeds verder en ontstond deze nieuwe tokenstandaard. Op basis van deze broncode en samenstelling, kunnen documenten niet alleen gedigitaliseerd worden en opgenomen worden op de blockchain aan de hand van een NFT. Maar ze kunnen dus ook gewijzigd worden om gegevens up-to-date te houden of te wijzigen.
Heb jij nog vragen over ERC1155-tokens of over een andere tokenstandaard? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.