Stacks (STX) / Blockstack Logo

Wat is Blockstack en Stacks (STX) - Complete uitleg voor beginners

Om exact uit te leggen wat Blockstack en Stacks precies inhoudt, heb ik een kort aanloopje nodig. Ik ga je alles vertellen over wat Stacks (STX) is, wat het betekent, de roadmap en de toekomst van dit project. Zit je stevig in je stoel? Daar gaan we!

Bekijk snel

Het digitale privacyvraagstuk

Privacy is ons hoogste goed en we willen maar al te graag dat onze gegevens veilig zijn, zowel online als in het analoge bestaan. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beschermen van jouw privacy. Dit doen we door gordijnen voor de ramen te hangen, een slot op onze deuren te plaatsen en niet lukraak ons burgerservicenummer achter te laten. 

Ons privéleven offline is aardig in de hand te houden, maar digitale privacy kent zo z’n uitdagingen. Vaak delen we onbedoeld informatie over onszelf online, terwijl we dit eigenlijk niet van plan waren. De blockchain is openbaar voor iedereen, waardoor op de Bitcoin blockchain privacy een issue is. Dit was de reden voor Vitalik Buterin om de Ethereum blockchain te starten, waarbij het smart contracts in het leven riep. Hoewel Ethereum ook een open source netwerk is, waarop transparantie centraal staat, zijn privétransacties wel degelijk mogelijk. 

Privacy cryptomunten, zoals Monero en Zcash, zijn vanuit hetzelfde gedachtengoed gecreëerd: de vraag naar algehele anonimiteit. Vervolgens kwam Blockstack om het hoekje kijken met de oplossing voor het privacyvraagstuk. Let op: eind 2020 veranderd Blockstack de naam in Stacks, dus vandaar dat we beide begrippen in deze blog gebruiken.

Wat is Stacks (STX)?

Stacks (STX), voorheen dus Blockstack, is een netwerk, waarop ontwikkelaars smart contracts en gedecentraliseerde apps maken op de Bitcoin blockchain. De drijvende krachten achter het platform zetten het project neer als een alternatief voor het traditionele cloud computing

Hieronder zie je een filmpje, waarin Stacks (STX) op eenvoudige wijze wordt uitgelegd.

 

Ik schreef in de introductie al over de naamsverandering van Blockstack, maar er zit meer achter hun propositie. Het project is opgesplitst in twee delen: aan de ene kant bestaat Stacks, dé kern van dit project. Ze besturen de blockchain, terwijl Hiro de ontwikkelaar is van de tools voor Stacks. Stacks 2.0 werd recentelijk, januari 2021, gelanceerd. Op het moment van schrijven (juli 2021) is dit nog volop in ontwikkeling, zoals later ook uit de roadmap zal blijken. 

In 2013 ligt de oorsprong van het project, want toen startten oprichters Muneeb Ali en Ryan Shea met Blockstack. Ze waren verbonden aan Princeton University en deden daar onderzoek en planden de ontwikkeling. Ze ontwikkelden vier jaar lang en pas daarna ging het financiële plaatje een rol spelen. 

Het grappige is dat Blockstack ook echt het onderwerp van Muneeb’s doctorale proefschrift was. Hij had een toekomstvisie van het internet, maar dan als p2p-netwerk (peer-to-peer), dus zonder tussenpersonen. 

Wat kun je met Stacks (STX)?

Het doel van Stacks (STX) is om het internet, zoals we dat nu kennen, te verbeteren. Daarom werkt het voormalige Blockstack met vele protocollen, waardoor gebruikers ook echt die gegarandeerde privacy krijgen. Of, zoals ze zelf zeggen, ‘a better internet, built on Bitcoin’.

Doordat het platform zo development-friendly is opgebouwd is het vrij eenvoudig mogelijk om gedecentraliseerde apps en smart contract te maken. Want ook al heeft Stacks zijn eigen blockchain; deze is verankerd aan dit van Bitcoin, waardoor je profiteert van alle sterke eigenschappen. Hoe je dit voor je moet zien? Het consensus algoritme van Stacks is verbonden aan dat van Bitcoin, waardoor er continu verificatie plaatsvindt tussen beide blockchains. Hierdoor kun je als ontwikkelaar gedecentraliseerde applicaties en smart contracts bouwen op Bitcoin. 

De voordelen voor de gebruiker zijn duidelijk: iedereen die gebruikmaakt van het netwerk van Stacks is in bezit, en heeft de regie, over hun eigen data. Je hebt dus meer vrijheid, maar tegelijkertijd meer privacy dan op het reguliere internet. Wat mij betreft een verfrissende wind, aangezien Facebook, Microsoft, Google en andere giganten grof geld verdienen aan jouw persoonsgegevens. 

Wat zijn 6 kenmerken van Blockstack? 

Proof of Transfer (1)

We hebben het hierboven al even gehad over consensus algoritmen, maar Proof of Transfer (PoX) is vrij nieuw. Stacks schrijft hierover op hun eigen website, maar om deze algoritmen te laten werken is er rekenkracht vereist, of financiële middelen. Doel is om de beveiliging zo sterk te maken, dat een kwaadwillende actor niet voldoende middelen kan hebben om het netwerk neer te halen. 

Populaire consensus mechanismen zijn, zoals eerder vermeld: Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS) en Proof of Burn (POB). Laatstgenoemde is recentelijk toegevoegd aan het rijtje mechanismen. Miners concurreren, terwijl ze proberen het hoge energiegebruik van een POW-systeem aan te pakken door het te vernietigen (verbranden). 

Proof of Transfer (PoX) is een uitbreiding op dit Proof-of-Burn-mechanisme. PoX gebruikt de POW-cryptocurrency van een bestaande blockchain, zodat de nieuwe blockchain beter beveiligd is. Het doel is hier dus niet vernietigen, zoals bij Proof of Burn, maar het overdragen van de cryptocurrency. De miners worden hiervoor beloond met cryptocurrency, omdat ze bijdragen aan de legitimiteit van transacties. 

Alle Stacks-transacties worden verrekend op de Bitcoin blockchain, waardoor ze profiteren van deze hoogstaande beveiliging. Als ik nadelen van Bitcoin zou moeten noemen is het allereerst de lage transactiesnelheid en ten tweede een gemis dat er geen smart contracts aangemaakt kunnen worden op de BTC-blockchain.

Het voordeel van Stacks is de innovatie op dit gebied. Het alternatief voor de PoW van Bitcoin en Ethereum, omdat er gebruik wordt gemaakt van Proof of Stake en andere energievriendelijke mechanismen, zoals Proof of Burn. Met Proof of Transfer (PoX) gebruiken de miners geen rekenkracht en elektriciteit om transactiekosten te verdienen, maar dragen ze Bitcoin (Proof of Work-valuta) over aan de houders van Stacks Token. 

De voordelen voor het Proof of Stake protocol:

 • Iedereen kan minen, want er is geen speciale hardware benodigd;
 • Stacks-apps communiceren met Bitcoin-data;
 • De beveiliging van Stacks apps zijn identiek als die van Bitcoin.
Image
Screenshot hoe het PoX protocol werkt

Stacks blockchain (2)

Stacks-blockchain mag dan wel gebaseerd zijn op Bitcoin, maar is vele malen flexibeler. Met Stacks, het voormalige Blockstack, maak je smart contracts, creëer je digitale activa en gedecentraliseerde apps. Voor de tech-kenners onder ons: het is een layer-1 blockchain net als Bitcoin, waarbij Proof of Transfer zorgt voor een blokverhouding van 1:1 met Bitcoin. 

Het is dus geen layer-2, maar waarom niet? Omdat de eerste layer de netwerklaag is, die zorgt voor de communicatie tussen gebruikers en de blockchain, net als Bitcoin en Stacks. Een layer-2 is een unieke blockchain, die communiceert op basis van een protocol, zoal Lightning Network

Op de Stack-blockchain slaat men enkel geregistreerde gebruikersidentiteiten op, zoals dApps en smart contracts. Deze worden onafhankelijk van Bitcoin verwerkt, waardoor de Stacks-transacties van de veiligheid van Bitcoin profiteren. De transacties worden betaald met de Stacks Token (STX), waarover ik later meer zal vertellen. 

Stacks Auth (3)

Het identificatiesysteem voor gebruikers van Stacks heet Stacks Auth. Dankzij deze autorisatie vorm is het mogelijk om in te loggen op iedere app die op Stacks is gebouwd, met dezelfde gegevens. 

Stacks Gaia Storage System (4)

Alle gebruikersgegevens van Stacks worden opgeslagen in het Gaia-opslagsysteem, met uitzondering van de identiteitsgegevens en transactionele details. Dankzij de basis van Blockchain is het mogelijk om gebruikers van Stacks applicaties hoge prestaties en hoge data-beschikbaarheid te bieden, zonder externe trust partijen te introduceren. 

Gaia maakt gebruik van off-chain cloud systemen, zoals DigitalOcean, Azure en AWS 3, waardoor supersnelle toegang tot gegevens mogelijk is. Het beheer van deze gegevens ligt volledig bij jou, als gebruiker, als je de autorisatie via Stacks Auth doorloopt. 

Dankzij programmeertaal Clarity in het protocol worden smart contracts gestimuleerd, waarover je hieronder meer zult lezen. 

Clarity (5)

‘This time it’s for real, build a Clarity contract for Stacks 2.0 to claim glory (and STX)’, zo claimt Stacks zelf al op de website. Clarity is, zoals de naam al doet vermoeden, een heldere taal voor smart contracts. De ingebouwde SPV-bewijzen (Simple Payment Verification) geven inzicht in de status van de Bitcoin-keten, waardoor je eenvoudig op Bitcoin gebaseerde logica in apps en smart contracts programmeert. Dit systeem staat uitgebreid omschreven in de originele Bitcoin Whitepaper, dus mocht je je vervelen: give it a chance

Stacking (6)

Het laatste punt van dit rijtje: stacking. Stacking is het tijdelijk vastzetten van je STX, zodat je de veiligheid en consensus van het netwerk ondersteunt. Als dank voor dit staken ontvang je via Proof of Transfer Bitcoin, die de miners overdragen. 

In de video hieronder zie je Muneeb Ali, founder van Blockstack, en Tim Ogilvie, Staked Co-founder & CEO, uitleggen hoe stacking mogelijk is. 

https://youtu.be/z_1eL4WqQ-g

 

Onder deze tekst zie je ook nog een schematische voorstelling van het Stacking-proces:

Image
Schematische voorstelling van stacking

Wat is Stacks token STX?

We hebben het nog niet uitgebreid gehad over de Stacks token STX. Deze wordt gebruik op de blockchain, eigenlijk als fuel, zodat alle transacties kunnen plaatsvinden. Stacks neemt al het goede van Bitcoin, maar gooit hier ook nog eens een schepje bovenop, zonder de originele Bitcoin-blockchain teniet te doen. 

Image
Screenshot van de originele STX token distributie

 

Hoe is Stacks STX ontstaan?

Het eerste blok van de blockchain, zoals Bitcoin, dat ooit is gemined noemen we het Genesis Block. Er kwamen in één kap 1.32 miljard STX-tokens op de markt, die verder uitgegeven in 2017 en 2019. In 2017 was de stukprijs $ 0,12 en in 2019 steeg dit naar $ 0,25 of zelf $ 0,30 als je spreekt over SEC-gekwalificeerde aanbod. Tijdens de Initial Coin Offering (ICO) werd er voor 50 miljoen USD opgehaald, waardoor er nu 1.08 miljard STX-tokens circuleren. 

Stacks (STX) is de eerste coin die de SEC-kwalificatie heeft gekregen, wat inhoudt dat je een ICO op de Amerikaanse markt kunt organiseren. Je ziet op de afbeelding een uitsplitsing van de Genesis-block-tokens. De toekomstige voorraad wordt geschat op ongeveer 1.818 miljard STX, wat mogelijkerwijs wordt bereikt tegen 2050. In januari 2021 zijn er 739.9 miljoen STX-tokens in omloop. 

Muneeb Ali kreeg 6,6 %, terwijl de rest van het team 7,9% binnenhaalde. Er ging ook een deel van de token naar Princeton University (3,8%), waarna er in 2017 29,2% openbaar werd verhandeld en in 2019 nog eens 8,9%. 

Heden en toekomst van Stacks (STX)

Stacks (STX) is een populaire coin, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Sinds de introductie van Stacks 2.0 is de koers alleen maar gestegen, zoals de screenshot CoinMarktCap goed weergeeft. 

Image
Screnshot van Stacks grafiek op CoinMarketCap
Image
Screenshot van de adviseurs en investoren van Stacks
Screenshot van de adviseurs van Stacks

 

Welke wallet gebruiken voor Stacks (STX)?

Voor Stacks STX zijn de opties niet zo beperkt, wat uiteraard één van de voordelen van dit ecosysteem is. Hiro heeft uiteraard een eigen wallet ontwikkeld voor Stacks, maar daarbij zijn er ook andere opties:

Roadmap van Blockstack / Stacks

In het begin kondigde ik het eigenlijk al aan: Stacks is nog vrij nieuw op de markt, maar dat staat hun ambities niet in de weg. De roadmap van Stacks wordt tot op heden goed doorlopen, waardoor in januari 2021 Mainnet 2.0 uitgerold kon worden. 

Stacks 2.0 is een gigantische verbetering ten opzichte van het Blockstack-netwerk. De upgrade introduceerde Clarity als smart contract-taal en Proof of Transfer (PoX), als een nieuw mining mechanisme waarmee gebruikers BTC kunnen verdienen.

Image
Screenshot van Stacks' roadmap
Roadmap van Stacks

 

Hoe koop ik Stacks?

Stacks kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van STX.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek STX op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in STX. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt STX gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Stacks (STX) is een enorm veelbelovend project in de wereld van cryptocurrency. Na jaren van uitvoerig onderzoek doen, testen en bugs oplossen, is het een platform met vele kansen. Het is dan ook geen verrassing dat grote namen het platform ondersteunen, waardoor de aandacht voor de potentie enkel toeneemt. Let op: doe altijd je eigen onderzoek en zie dit artikel niet als financieel advies. Jij alleen bent verantwoordelijk voor de koop of verkoop van crypto, op welke wijze dan ook. 

Wil je meer weten over Stacks, of andere valuta, kom dan gerust langs bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep om ervaringen te delen. AOC’ers en groepsleden beantwoorden graag je vragen en gaan graag met jou, en anderen, in discussie, zodat we het beste in elkaar naar boven halen. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.