AVAX Avalanche kopen

Avalanche crypto (AVAX) - een complete uitleg voor beginners

Avalanche is een blockchain, die de drie belangrijkste kernwaarden hoog in het vaandel heeft staan: transactiesnelheid, decentralisatie en schaalbaarheid. De coin van Avalanche is AVAX en precies over die cryptocurrency gaan we het vandaag hebben. In onderstaande grafiek van Google Trends, zie je dat de aandacht voor Avalanche steeds meer toeneemt. Lees je mee?

Bekijk snel

Wil je weten wat Avalanche (AVAX) is? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt het aan je uit.

Wat is Avalanche?

Voordat we verder ingaan op de wereld van AVAX wil ik starten met een introductie op Avalanche, want dat is zeker de moeite waard. Avalanche is een public blockchain (open-source), die een decentraal netwerk biedt aan developers.

Dit 'platform voor platforms' combineert de werking van drie verschillende blockchains, zodat je als gebruiker profiteert van optimaal gebruikersgemak en de beste bescherming. Huh, drie verschillende blockchains? Ik hoor je denken! Elke blockchain heeft zijn eigen, unieke functie en dit zijn de drie blockchains die Avalanche toepast:

 • P-chain staat voor de platformketen. Het staken van tokens en aansturen van validators gebeurt vanuit hier;
 • X-chain is de exchange chain, waarop ontwikkelaars eenvoudig kunnen developen zonder beperkingen en belemmeringen;
 • C-chain is de contract chain. Hierop kun je als bouwer van dApps jouw Ethereum-applicaties overzetten naar Avalanche. Super handig dus!

In onderstaande afbeelding van Avalanche zelf, zie je de blockchain in vergelijking met Bitcoin, Ethereum en Polkadot. Oordeel zelf hoe goed dit er uitziet: 

Image
Avalanche vs. other blockchains

Kenmerken van de Avalanche Blockchain

Eerder schreef ik in een blog over het ecosysteem van Avalanche al over de kenmerken, maar ik som ze met liefde nogmaals op. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Een transactiesnelheid van 6500 transacties per seconde (TPS);
 • In minder dan 2 seconden een transactie finalizen;
 • Een ontzettende lage transaction fee;
 • Niet enkele pools of een aantal nodes, maar duizenden nodes.

Je ziet dan ook direct wat Avalanche (en AVAX) zo speciaal maakt. Om te beginnen ligt het aantal transacties per seconde (TPS), in tegenstelling tot bij Bitcoin en Ethereum, zeer hoog. Bitcoin (BTC) staat momenteel op 7 TPS en Ethereum (ETH) op 14 TPS, dus tel uit je winst. Los van deze indrukwekkende schaalbaarheid, is de blockchain ook interoperabel. Dit betekent dat het netwerk het voor elkaar heeft gekregen, dat verschillende blockchains met elkaar kunnen samenwerken. 

Hoe werkt Avalanche?

Mijn collega Matt schreef in dit artikel een zeer complete technische handleiding voor de Avalanche blockchain, dus neem vooral eens een kijkje. Ik zal in een aantal regels even samenvatten wat de belangrijkste punten zijn.

Hierboven heb ik al aangestipt dat Avalanche gebruikmaakt van drie blockchains. Dit doen ze met een reden, want dit bevordert de decentralisatie. Door verschillende chains te gebruiken voorkom je dat alles op ´´één keten gebeurt. 

Daarnaast hebben veel blockchains moeite om de explosieve groei bij te benen, want het netwerk raakt bij veel organisaties volkomen overbelast. Avalanche heeft hiervoor een goede oplossing bedacht, waardoor de transactiekosten laag blijven en de schaalbaarheid unlocked is. Ze kunnen inmiddels maar liefst 6500 transacties per seconde verwerken, wat echt veel is. Ter vergelijking: Bitcoin (BTC) doet er zo'n 7 per seconde!

In onderstaand filmpje zie je een goede introductie van Avalanche:

 

Technische termen voor de cryptonerds

Voor een beginner is dit misschien al best lastig te volgen, maar voor de gevorderde crypto-enthousiast (of nerd, zoals in de tussenkop) is dit waarschijnlijk te weinig waardevolle informatie. Daarom zal ik nog even wat technische feitjes delen, om het een compleet artikel te maken.

 • Het netwerk van Avalanche wordt beveiligd door middel van een consensusalgoritme: DAG. DAG staat voor Directed Acyclic Graph, wat betekent dat het is een datastructuur is, die vanuit verschillende stromingen van informatie wordt voorzien, zodat ze allemaal verder stromen in dezelfde richting;
 • Ethereum is momenteel nog de populairste blockchain voor het ontwikkelen van dApps, maar dat ziet Avalanche natuurlijk liever anders. Daarom kun je jouw dApps nu eenvoudig overzetten van Ethereum naar Avalanche. Hierbij kun je werken met alle Ethereum-tools, zoals: MetaMask, Truffle Suite, Solidity & Web3.js. Bekijk onderstaande tweet voor meer informatie en klik ook eens door in die thread, heel interessant!;
 • De P-chain en C-chain worden beveiligd met het consensusalgoritme 'Snowman'. Hiermee wordt de veiligheid van onder andere de smart contracts gewaarborgd. 

In onderstaande video leggen we meer uit over wat Directed Acyclic Graph (DAG) is en hoe deze techniek werkt.

Wat is AVAX?

Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat we een goede basis hebben gelegd, dus nu is het tijd om te kijken naar de coin van `Avalanche: AVAX. Avax kun je kopen bij Bitcoinmeester en Bitvavo. De uitgifte van AVAX staat vast op exact 720 miljoen tokens, die allen worden ingezet om vergoedingen op het platform mee te voldoen. 

Je kunt op het platform onbegrensd handelen, op hoge snelheid, doordat er sprake is van interoperabiliteit en een integratie met MetaMask. Momenteel (november 2021) rankt Avalance (AVAX) 13e in de rating van CoinMarketCap. Ze hebben al verschillende financieringsrondes georganiseerd en haalden tot op heden miljoenen op. Om te beginnen al $18 miljoen en later nog eens $42 miljoen, door de verkoop van AVAX coins. 

Het team achter AVAX

Avalanche is ontwikkeld door Ava Labs. Het team bestaat uit enkele slimme koppen, die wereldwijd bekend staan om hun pioniers-werkzaamheden in deze branche. De experts blinken uit in verschillende gebieden, zoals economie, financiën, computer science en het rechtsysteem. Ze werken samen met indrukwekkende bedrijven, zoals Google, NASA & Morgan Stanley. 

De CEO van Ava Labs is Emin Gün Sirer, die je hier op Twitter kunt volgen. Hij behaalde een doctoraat in de computerwetenschappen en is al sinds 2001 werkzaam als professor aan Cornell in New York. Hij maakte onderdeel uit van het team, dat meewerkte aan het opschalen van Bitcoin en is dus echt gewaagd aan de rest van zijn teamleden. 

`Financieel directeur van Ava Labs is Chris Lavery, die je eveneens op Twitter kunt volgen. Hij begeeft zich het liefst in leiderschapsposities, met een focus op technology-driven environments, dus wat dat betreft zit hij helemaal op zijn plek. 

De ontwikkeling van AVAX

Zoals je misschien wel weet, of je kunt voorstellen, kent de cryptowereld een behoorlijk hoge volatiliteit. Dit betekent dat de koersen schommelen; ze gaan flink op en neer. Zoals in het historisch verloop van AVAX kunt zien, in onderstaande afbeelding, is de waarde van AVAX sinds afgelopen voorjaar gigantisch toegenomen. 

Zou je in het begin direct €100 geïnvesteerd hebben in AVAX, dan had je nu maar liefst €2.243,60 in de pocket gehad. Let op: dit is geen aanmoedig om te kopen en ook geen advies, want het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek uit te voeren. Leg ook nooit geld in, wat je niet kunt missen, want er zijn altijd risico's verbonden aan het investeren in crypto.

Image
Koers van AVAX - Avalanche

 

AVAX in het nieuws

De laatste maanden is crypto steeds meer mainstream aan het worden. Niet alleen omdat veel mensen de potentie gaan inzien van crypto en blockchain, maar ook door de globale pandemie. We werken veel meer thuis en hebben tijd om eens in de materie te duiken. Je ziet ook steeds meer succesverhalen, waardoor het begint te kriebelen.

Avax was ook een aantal keren in het nieuws en niet om het minste of geringste. In september (2021) maakten ze bekend dat ze door middel van een financieringsronde ineens $230 miljoen aan investeringen hebben opgehaald. Grote spelers, zoals CMS Holdings, R/Crypto Fund, Dragonfly, Collab+Currency & Lvna Capital haalden met nog wat angel investors dit inmense bedrag op. 

Een paar dagen geleden ging Avalanche een samenwerking aan met Deloitte, waardoor de munt een flinke groeispurt kreeg. De coin noteerde een nieuwe All Time High van 110 dollar, doordat de waarde toenam met maar liefst 15%. De samenwerking werd aangekondigd door de CEO van Ava Labs, Emin Gün Sirer.

Eind november (2021) zat Bitcoin (BTC) in een flinke dip (-12,68%), maar dit was nog niet eens de grootste zakker. Talloze coins doken diep in de rode cijfers, terwijl er een token florisant bovenuit torende: AVAX. Met deze stijging waren ze zelfs in staat om Doge van Dogecoin uit de top 10 de stoten. De token van Avalanche kreeg het voor elkaar om met meer dan 100% te stijgen! 

Hoe koop ik Avalanche?

Avalanche kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van AVAX.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek AVAX op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in AVAX. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt AVAX gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

AVAX kopen en bewaren

Hierboven heb ik een stappenplan gedeeld, waarmee jij eenvoudig AVAX van Avalanche kunt aanschaffen. Nogmaals een waarschuwing: doe altijd zelf je onderzoek en ga niet klakkeloos af op iemand anders zijn oordeel. Ga je wel kopen, dan heb je diverse opties qua bewaren. 

Ik ben een groot voorstander van het opslaan in een hardware wallet. Hiermee houd je namelijk altijd de private key in jouw bezit, waardoor de crypto's op jouw USB-stick achtige device ook echt van jou zijn. Een voorbeeld van een dondersgoede hardware wallet is de Ledger Nano X, waarover we ook een uitgebreide handleiding hebben geschreven.

Je kunt ook gebruikmaken van een software wallet, zoals de wallet van het platform zelf. Avalanche wallet is eenvoudig en snel online te maken, op hun speciale website. Als je het makkelijk vindt, kun je de taal zelfs aanpassen naar Nederlands, waarna je op de volgende afbeelding klikt en de stappen doorloopt:

Image
Avalanche wallet aanmaken

 

 

 

 

 

Staking AVAX

Wil je proberen om geld te verdienen of de visie van Avalanche ondersteunen, dan is het goed mogelijk dat jij jouw valuta wilt staken. Je moet wel minimaal 2000 AVAX-tokens hebben om te kunnen staken, wat inmiddels al een indrukwekkend bedrag betreft. 

Wil jij weten hoe jij jouw AVAX-tokens kunt staken, bekijk dan onderstaande video:

Belasting betalen over crypto?

Even een zijstapje, maar niet minder belangrijk. Stel, jij hebt inderdaad al een tijdje AVAX in jouw bezit en nu vraag je je af of je eigenlijk ook belasting moet betalen over je nieuwe vermogen. Nou, helaas moet ik je direct al vertellen dat je inderdaad jouw cryptovermogen moet opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Denk even om de volgende gegevens:

 • Heb je crypto in jouw bezit, dan behoren ze tot box 3; overige inkomsten;
 • Ben je actief aan het handelen in crypto, dan valt dit deel van je inkomsten in box 1; belastbaar inkomen uit werk of woning. 

Denk je nu, ja doeiiii! In crypto handelen is online en anoniem, dus waarom zou ik het überhaupt opgeven? Nou, je moet vaak ook bedragen op je bankrekening storten of er juist afhalen om te handelen in crypto. Niets ontgaat het wakende oog van de fiscus, dus doe verstandig en geef je bezittingen en inkomsten netjes op, zodat je een naheffing voorkomt!

Conclusie

Avalanche is nog vrij nieuw en AVAX nog nieuwer. De wereld van crypto is echter serieus aan het doorbreken en mensen beginnen de potentie ervan in te zien. Het is spannend, nieuw en futuristisch, maar toch ook ineens heel realistisch. Avalanche is een serieuze speler, zeker ook op het gebied van financiën. 

Ik hoop, en verwacht ook, nog vele releases en records te zien de komende jaren. Er zijn veel projecten die gebruikmaken van het netwerk van Avalanche, omdat het simpelweg een super powerful platform is. De techniek is innovatief, verlegt alle grenzen en lost het zogenaamde blockchain Trilemma op (schaalbaarheid, veiligheid en gedecentraliseerd). Het feit dat Avalanche naadloos samenwerkt met de toolkit van de Ethereum blockchain is een dikke plus, want hierdoor maakt het platform het twijfelaars eenvoudig om over te stappen. Ze gaan zonder schaamte de strijd aan met Ethereum en hopen dan ook een ware Ethereumkiller te worden. 

Heb je nog vragen over Avalanche (AVAX) of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de koers en verwachting van AVAX? Wil je meer weten over het investeren in crypto? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: https://www.avax.network/


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.