Elrond wallpaper met futuristische stad

Wat is Elrond EGLD? - Complete uitleg voor beginners

Elrond EGLD heeft de laatste weken de cryptomarkt gedomineerd met enorme stijgingen. De eerste dag van dit jaar stond de crypto nog op 24$ dollar en nu, amper een maand later, is de crypto al 180$ dollar waard: een groei van 750%! Maar hoe komt het dat deze crypto zoveel gegroeid is de afgelopen tijd? Na dit artikel weet je precies wat Elrond is, hoe het werkt en snap je welke voordelen en risico’s Elrond met zich meebrengt.

Bekijk snel:

Wat is Elrond EGLD? 

Elrond EGLD is een blockchain protocol dat door middel van sharding zichzelf wilt onderscheiden door extreem hoge transactiesnelheden. Schaalbaarheid is hét grootste probleem voor Bitcoin en crypto in het algemeen. Momenteel hebben de meeste blockchains last van lage transactiesnelheden en hoge transactiekosten. Op het moment van schrijven, 10 februari 2021, zijn de transactiekosten op de Ethereum blockchain bijvoorbeeld enorm hoog. Elrond wilt dit probleem dus oplossen door middel van sharding en een variatie op het Proof of Stake consensusmechanisme waarin de token van Elrond, genaamd eGold (EGLD) gestaked kan worden. 

Elrond beschrijft zichzelf als een technologisch ecosysteem voor het nieuwe internet, dat FinTech, DeFi en het Internet of Things (IoT) omvat. Elrond bevat ook een op WebAssembly gebaseerde virtuele machine die het maken en uitvoeren van gedecentraliseerde applicaties (dApps) ondersteunt, net als dat er ook dApps gebouwd kunnen worden op de Ethereum blockchain. Het crypto platvorm claimt dat de uitvoering van smart-contracts op het platform in staat is tot 250.000 transacties per seconde, transactiesnelheden van zes seconden en transactiekosten van minder dan één cent: impressive. Dit moet allemaal mogelijk gemaakt worden aan de hand van sharding en het Secure Proof of Stake consensus algoritme.

Image
Elrond koers afgelopen drie maanden
Elrond is sinds 2021 exponentieel aan het groeien.

Sharding

Het concept van sharding bestond al lang voordat het onderdeel werd van de blockchain-industrie. Het wordt traditioneel gebruikt bij databasebeheer om ervoor te zorgen dat de database op optimale snelheid en efficiëntie werkt. Zoals hiervoor besproken is schaalbaarheid het grootste probleem voor blockchain. Wanneer een blockchain groter wordt, omdat er meer transacties plaats vinden, wordt ook de opgeslagen data op elke node (deelnemer van een netwerk) groter. Dit probleem komt voort uit het feit dat elke node élke transactie dient te controleren die op het netwerk gedaan wordt. Daarbij dient het ook in overeenstemming te komen met elke andere node van het netwerk. Hoe meer transacties er gedaan worden, hoe meer er dus gecontroleerd dient te worden.

Sharding doet dit compleet anders. Sharding is een technologie waarbij het werk niet door alle nodes gedaan hoeft te worden. Het werk wordt eerlijk en willekeurig verdeeld over verschillende nodes binnen het netwerk. Dit wordt ook wel horizontal partitioning genoemd. Sharding kan op verschillende manieren gedaan worden, zoals state, network en transaction sharding. Voor een uitgebreide uitleg lees je hier meer over sharding.

Elrond EGLD is niet de enige blockchain die gebruik maakt van sharding. Andere cryptocurrency's zoals Ethereum, Polkadot, Algorand en Zilliqa maken ook gebruik van sharding.  Elrond introduceert een nieuwe manier van state-sharding, Adaptive State Sharding genaamd, met een dynamisch model waarmee het netwerk zich kan aanpassen aan de deelnemers en de vraag naar veranderingen, zonder de veiligheid, beschikbaarheid en decentralisatie in gevaar te brengen. Een hele mond vol, maar Elrond onderscheidt zich dus door een manier van sharding te gebruiken die zich kan aanpassen aan de deelnemers en vraag naar verandering. Hierin worden state, network en transaction sharding gecombineerd. 

Om deze drie vormen van sharding succesvol te implementeren, draait het netwerk van Elrond op 2.169 validator nodes die zijn opgesplitst in vier shards: drie executieshards, elk geschikt voor 5.400 transacties per seconde, en één coördinatie-shard, de "Metachain". Het netwerk kan worden opgeschaald door een extra shard toe te voegen wanneer niet aan de doorvoervraag wordt voldaan. Zo is er een test geweest waarin 263.000 transacties per seconde uitgevoerd zijn in een openbare omgeving met 1.500 nodes uit 29 landen, gegroepeerd in 50 sharts.

Image
Network sharding zoals Zilliqa het doet.
Network sharding zoals Zilliqa het doet. 

Secure Proof of Stake (SPoS) 

Elrond EGLD maakt gebruik van een variatie op het Proof of Stake consensus algoritme, genaamd Secure Proof of Stake. In het kort is Proof of Stake (PoS) de wereld in gebracht omdat Proof of Work, het consensus algoritme van bijvoorbeeld Bitcoin, te veel energie en geld kost. Door middel van het staken (inzetten) van je eigen coin kan je een nieuw block oplossen en transacties verifiëren. Voorbeelden van cryptocurrency's die PoS gebruiken zijn NEO en sinds eind 2020 ook Ethereum 2.0. Algorand gebruikt ook een variatie op het PoS algoritme genaamd Pure Proof of Stake. Elrond bouwt met Secure Proof of Stake daar op verder.

Elrond's benadering van het Proof of Stake consensus algoritme is anders door de selectie van willekeurige validators, geschiktheid door inzet en beoordeling te combineren met een optimale dimensie voor de consensusgroep. In normale mensentaal betekent dit dat validators willekeurig gekozen worden door het algoritme en op basis van een beoordelingsscore die gebaseerd is op activiteiten uit het verleden. Verkeerde activiteiten uit het verleden die invloed hebben op de beoordelingsscore zijn bijvoorbeeld het niet online zijn van een validator of het goedkeuren van 'kwaadaardige' transacties. Als de beoordeling van een validator te laag wordt, wordt deze niet geselecteerd en moet hij boetes betalen. Validators kunnen ook uit het netwerk worden verwijderd (slashing) als ze continu handelen op een manier die in strijd is met de integriteit van het netwerk (kwaadaardige transacties goedkeuren of continue offline zijn).  Daarnaast  bouwt het Secure Proof of Stake consensusmechanisme voort op Algorand's idee van een willekeurig selectiemechanisme van de validatoren, door de transactievertraging te verminderen, waardoor elke node de validators aan het begin van een ronde kan bepalen. Bij het Pure Proof of Stake consensusmechanisme van Algorand, kan het kiezen van de validator tot 12 seconden duren, terwijl dit bij Elrond een tiende van een seconde zou duren. 

Een hele technische mond vol. Maar in het kort onderscheidt Elrond zich door schaalbaarheid en het snelheid van het netwerk. 

eGold (EGLD)

De mainnet token van Elrond is eGold (EGLD). Voor september 2020 was de mainnet token nog ERD. De mainnet token swap van september liet gebruikers hun ERD swappen (omruilen) voor EGLD waarbij gebruikers 1 EGLD kregen voor 1000 ERD. Elrond lanceerde eGold omdat zij meer schaarste willen hebben in hun coin en omdat zij van mening zijn dat crypto minder complex gemaakt moet worden. Het is de bedoeling dat eGold de digitale reserve munt van de wereld wordt.

Complexiteit

Elrond beweert dat complexiteit het belangrijkste obstakel is voor de acceptatie van crypto, en andere aspecten van het leven, in de 'echte wereld'.

Try explaining Bitcoin or Ethereum to normal people and you immediately see what we mean.

Dit komt eigenlijk neer op het feit dat de acceptatie van crypto gebeurd op het moment dat crypto zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt. Als voorbeeld heeft Elrond het over digitale boeken die geaccepteerd zijn als eBooks en digitale post als eMail. 

Image
Waarom complexiteit het belangrijkst obstakel is volgens Elrond.
Waarom complexiteit het belangrijkste obstakel is voor adoptie volgens Elrond.

Elrond zegt hierover:

By enabling a new set of tickers with an e as a prefix, like eGLD, we make things simple and intuitive to understand.

Schaarste

Ten tweede vindt Elrond schaarste dus een belangrijke eigenschap. Er zijn om die reden dan ook maar 20 miljoen eGold tokens verkrijgbaar; dat maakt eGold op dit moment dus nog schaarser dan Bitcoin met 21 miljoen coins. Elrond geeft wel aan dat de supply van eGold kan mogelijk wel groeien, maar zal nooit meer worden dan 31 miljoen.

Image
Elrond's gelimiteerde supply

Wat gaat Elrond EGLD nog realiseren?

Zoals hiervoor aangegeven is de prijs van EGLD de afgelopen maand omhoog geschoten. Dat zou heel goed te maken kunnen hebben met alle technische launches die er de afgelopen maanden geweest zijn. Zo kun je sinds eind 2020 je EGLD staken en is het mogelijk om smart contracts te bouwen op Elrond's blockchain. Vorige maand was de launch van Maiar, een digitale portemonnee en betaalapp, die gebruik maakt van de Elrond blockchain. In het tweede kwartaal van 2021 gaat het Elrond netwerk samenwerken met Binance Smart Chain; dit wordt DeFi Interopirality genoemd. Hierdoor kan de vrije stroom van aandelen die in de ene blockchain zijn uitgegeven, deelnemen aan DeFi-kansen in de andere blockchain. DeFi was dé hype van 2020 en wij zijn van mening dat dit voor 2021 niet anders zal zijn. De samenwerking met Binance Smart Chain zou dus heel goed voor een nieuwe prijsstijging kunnen zorgen!

Image
Roadmap van Elrond

Het team van Elrond

De onderliggende techniek van een crypto is natuurlijk een belangrijke factor om te bepalen of je in een crypto gaat investeren, maar daarnaast is het team van de coin ook erg belangrijk. Het team van Elrond bestaat uit veel developers en technici. CEO Beniamin Mincu heeft hiervoor gewerkt op de voor NEM, een andere crypto gefocust op snelheid. Wat opvalt aan het team van Elrond is dat het overgrote deel developers zijn. Elrond EGLD zou op het gebied van marketing nog iets meer kunnen doen; ze hebben maar één werknemer op de marking afdeling.

Conclusie

Het is duidelijk dat Elrond een ambitieus project is met een veelbelovende onderliggende techniek. Het is daarom zeker de moeite waard om deze crypto in de gaten te houden, zeker nu het Elrond netwerk in het tweede kwartaal van 2021 gaat samenwerken met Binance Smart Chain. 

Toch blijft het speculeren aangezien Elrond nog relatief jong is alleen nog grote transactieaantallen in het testnet heeft gehad en nog niet "in het echie". Het mainnet van Elrond heeft tot nu 15.000 transacties per seconden aangekund Bovendien is de prijs van Elrond EGLD de afgelopen maanden al enorm gestegen. Dit betekent niet dat Elrond's eGold niet verder meer kan stijgen, maar ná een forse stijging is er bijna altijd ook een forse correctie. 

Hoe koop ik Elrond?

Elrond kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van EGLD.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek EGLD op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in EGLD. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt EGLD gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.