Blockchain en de cryptomarkt hebben één heel groot probleem dat maar niet opgelost lijkt te worden: schaalbaarheid. Bij elke coin is tot nu toe het probleem dat hoe meer mensen het gebruiken, hoe duurder, trager, logger en dus onbruikbaarder de cryptomunt wordt.
Het is dé bottleneck voor de cryptowereld als we kijken naar massa-adoptie. Tot voor kort was het echt nog geen enkel project gelukt om dit op te lossen, maar Radix DLT is het gelukt!
Radix DLT laat zien dat ze alle problemen kunnen oplossen waar andere projecten tegenaan lopen en dit zou zomaar de eerste écht uitdager kunnen worden van Bitcoin en Ethereum!
We hebben er al heel veel gezien die zeggen dat ze dit kunnen en we hebben er heel veel zien falen, dus we passen tegenwoordig wel op voordat we zo'n uitspraak doen, maar Radix DLT is zo'n bijzondere speler in deze markt, dat we hele hoge verwachtingen van ze hebben!
Bekijk snel
Wat is Radix DLT?
Radix DLT, ook wel gewoon Radix genoemd, is een nieuwe blockchain en cryptomunt die zich vooral focust op het decentraliseren van financiële diensten, ook wel DeFi genoemd. DeFi staat voor Decentralized Finance.
Radix wil de pijnpunten van de hedendaagse (centrale) financiële systemen én de pijnpunten van blockchain oplossen. Door de technieken die Radix gebruikt, wordt er gebouwd aan de volgende generatie financiële apps en services.
De public ledger van Radix zorgt ervoor dat de potentie die altijd al in de gedecentraliseerde technologie aanwezig was, eindelijk op de juiste manier tot zijn recht komt. Hier is men al jaren mee bezig, maar het is al die tijd nog niet gelukt om het ook daadwerkelijk te realiseren.
De potentie die hier in zit is zelfs zo groot dat men verwacht dat DeFi de snelstgroeiende economie wordt, met een verwachte marktwaarde van 64.5 miljard dollar in mei 2022. En Radix wil de belangijkste stuwkracht daarvoor zijn!
Wil je weten wat Radix is? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat Radix is en hoe deze blockchain, die tot 1 miljoen transacties per seconde kan verwerken, werkt.
Wat maakt Radix speciaal?
Er zijn verschillende blockchains die zich richten op financiële diensten. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum. Toch is er iets dat Radix anders en speciaal maakt. Radix maakt gebruik van een aantal andere technieken waardoor het niet te vergelijken is met Bitcoin of Ethereum.
Zo maakt Radix gebruik van het consensus algoritme Cerberus.
Dit algoritme maakt Radix lineair schaalbaar, wat betekent dat de ledger zonder enige problemen tot duizenden nodes en miljarden gebruikers kan opschalen. Bij bijvoorbeeld Ethereum is dit juist een probleem. Radix is daarmee het eerste platform dat oneindig schaalbaar lijkt zonder dat dit ten koste gaat van het decentrale karakter van blockchain.
Cerberus zorgt er ook voor dat de gemaakte transacties eeuwig vastliggen. Is een transactie eenmaal gemaakt? Dan is er geen enkele mogelijkheid om dit terug te draaien.
Als laatst kunnen DeFi applicaties zonder enige problemen tegelijk met Radix werken. Dat is erg knap, want Radix is het eerste platform dat dit mogelijk maakt.
Daarnaast is Radix ook nog eens razendsnel. Het kan razendsnel en supergoedkoop transacties verwerken, waardoor het heel voordelig kan zijn om Radix te gebruiken voor financiële diensten en producten.
Technologie van Radix
Het is lastig om gedecentraliseerde platformen voor financiën (DeFi) te bouwen. Wanneer het niet goed wordt gedaan, kan het veel problemen opleveren. Public ledgers kunnen ook zorgen voor decentralisatie, maar zijn nooit ontworpen om een compromisloze financiële infrastructuur te bieden.
Radix bouwt verder op de techniek van Bitcoin en Ethereum om zo betere DeFi-services te kunnen bieden. De technieken die hier achter zitten zijn dus Cerberus, en Radix Engine. Radix Engine is een ontwikkelaar interface die snelle implementatie van de public ledger mogelijk maakt met behulp van een secure-by-design omgeving.
Deze techniek maakt grotere liquiditeit mogelijk, waar bedrijven, overheden en consumenten van kunnen profiteren door hun applicaties te koppelen aan de APIs van Radix. De APIs zorgen er ook nog eens voor dat Radix een stuk sneller kan opschalen. Dat is iets dat nog nooit eerder is gebeurd bij een blockchain.
Schaalbaar én decentraal
In 2019 is het team van Radix erin geslaagd om 1 miljoen transacties per seconde te verwerken. Dat is een verwerkingscapaciteit dat vijf keer zo hoog is als die van de NASDAQ op zijn hoogtepunt!!
Voortbouwend op dit succes heeft het team van Radix een nieuwere versie van Cerberus ontwikkeld om niet alleen transacties, maar ook dApps te kunnen opschalen.
De schaalbaarheid van Radix is erg speciaal. Bitcoin en Ethereum lopen bijvoorbeeld tegen het probleem aan dat ze bijna niet meer kunnen opschalen. De blockchain wordt zo groot, dat het bijna niet meer mogelijk is om deel te nemen aan de blockchain.
Ook duurt het bij hen erg lang voordat een transactie wordt verwerkt. Het is een probleem waar niet alleen de 2 giganten, maar waar de hele cryptowereld al sinds het begin mee worstelen.
Een probleem dat door nog geen enkel project is opgelost, behalve door Radix! Het is daarom absoluut een coin om goed in de gaten te houden!
Radix lost de belangrijkste problemen op
Radix lost veel problemen op waar centrale financiële systemen tegenaan lopen.
Het is bijvoorbeeld lastig om gedecentraliseerde platformen voor financiële diensten (DeFi) te bouwen. Wanneer het namelijk niet goed wordt gedaan, kan het veel problemen opleveren.
Public ledgers kunnen ook zorgen voor decentralisatie, maar zijn nooit ontworpen om een compromisloze financiële infrastructuur te bieden.
Een DeFi platform heeft een aantal eisen om het te laten slagen. Het is namelijk belangrijk dat zo’n platform snel en voor lage kosten transacties kan verwerken. Niemand wil 20 euro betalen om een transactie van 10 minuten te kunnen uitvoeren. Ook moet het systeem waterdicht zijn. Mensen moeten kunnen vertrouwen op het systeem en niet twijfelen of hun geld wel veilig is bij het DeFi platform.
Het derde probleem waar veel DeFi platformen tegenaan lopen is dat ze niet schaalbaar genoeg zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ethereum of Bitcoin. Doordat deze blockchains zo groot zijn en bepaalde technieken (zoals het consensus algoritme) gebruiken, is het bijna niet meer op te schalen.
Radix lost al deze problemen op. Door de technologie die Radix gebruikt zijn transacties snel, goedkoop en veilig. De applicaties zijn schaalbaar, en Radix kan zonder enige problemen verbinding maken met DeFi dApps.
Voor- en nadelen van Radix
Je hebt waarschijnlijk al in de gaten wat de voordelen van Radix zijn:
- Het is de eerste blockchain die een miljoen transacties per seconde redt!
- Zonder dat dit ten koste gaat van de decentraliteit
- Daarmee is het de eerste cryptocurrency die een kans maakt om de grote jongens als Bitcoin en Ethereum uit te dagen
- Je kan gemakkelijk dApps erop laten draaien
- Het zou zomaar de coin kunnen zijn die zorgt voor massa-adoptie in de cryptowereld
Toch heeft Radix ook een nadeel, al is het een hele kleine.
Het zou namelijk zomaar kunnen dat de banken ook gebruik willen maken van de technologie van Radix, maar daar lijkt het niet ideaal voor te zijn. Stel namelijk dat iemand het saldo van iemand anders wil opzoeken, dan moet eerst toegang verkregen worden tot het juiste gedeelte van de blockchain en vervolgens de gehele blockchain afgezocht worden.
Zoiets kost veel tijd, en hierdoor kan het veel tijd kosten voordat je geld kunt ophalen bij een geldautomaat. Er zijn wel oplossingen voor dit probleem, maar deze zijn niet zo praktisch voor de lange termijn.
Team, adviseurs en partners Radix
Radix wordt geleid door Dan Hughes (CTO), Piers Ridyard (CEO), Adam Simmons (Head of Strategy) en Leroy Margolis (Head of Finance). Het team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Hierdoor is er dus veel kennis binnen het team, wat Radix ten goede komt.
Dan Hughes
Dan is de oprichter van Radix. Hij deed dat nadat hij IP verkocht voor NFC betaalchips. Hij heeft ook meegebouwd aan het eerste mobiele platform van T-Mobile. In deze video hoor je Dan praten over de Radix Engine.
Piers Ridyard
Nadat Piers zijn vorige bedrijf (DLT) had verlaten, kwam hij naar Radix. Bij DLT hield hij zich vooral bezig met gesyndiceerde verzekeringscontracten. In deze video hoor je hem praten over Radix.
Adam Simmons
Adam is een expert op het gebied van digital marketing. Hij heeft eerder meegebouwd aan een videoplatform met meer dan 35 miljoen actieve gebruikers per maand.
Leroy Margolis
Leroy heeft in het verleden veel ervaring in bankwereld opgedaan. Met zijn ervaring wil hij door middel van financiële strategische doelstellingen de volgende groeifase van Radix bepalen.
De token van Radix
De token van Radix heet RADIX ERC20 (E-RADIX). Ze hebben de ERC20-token al voor het lanceren van het netwerk in de verkoop gezet, om zo de distributie van de stake te promoten en alvast te zorgen voor decentralisatie voordat Radix wordt gelanceerd.
Dit is nodig om de veiligheid van het netwerk vanaf het begin al te kunnen waarborgen.
De ICO van Radix
Tussen 8 oktober en 22 oktober 2020 was het mogelijk om Radix als ICO te kopen. Er waren toen 642 miljoen tokens beschikbaar gemaakt voor de verkoop. De verkoop zou doorgaan tot alle tokens op waren, of de einddatum werd bereikt.
De tokens konden alleen met dollars of Ethereum betaald worden, en er was een minimale investering van $5000 vereist om in te kunnen stappen. Het was alleen mogelijk om direct bij Radix te kopen, en niet via een tussenpartij. Ze hebben hier bijna 13 miljoen dollar mee opgehaald.
Waar koop je Radix?
Radix is sinds 17 november 2020 te koop bij de decentrale exchange Uniswap en kort daarna ook opgenomen op de central exchange Hotbit. De kans is groot dat de coin straks ook bij veel verschillende andere grote centrale exchanges te koop is. Echter is hier nog niet zoveel over bekend. Nog even afwachten dus!
Radix kopen bij Uniswap
Om Radix te kopen bij Uniswap is het handig om een hardware wallet te hebben. Wij zijn fan van de Ledger Nano X. In deze blog vind je een uitgebreide uitleg over deze hardware wallet van Ledger.
- Maak een gratis account aan bij Binance, verifieer jezelf en stort euro's op het platform (sinds kort kan je direct euro's storten op Binance via iDEAL)
- Koop met je euro's USDT aan en koop hiermee USDC. Dit zijn allebei cryptomunten die de waarde van 1 dollar vertegenwoordigen. We hebben USDC nodig om op Uniswap Radix te kunnen kopen.
>> Link naar EUR/USDT handelspaar
>> Link naar USDT/USDC handelspaar - Koop daarnaast op Binance ook een beetje Ethereum om straks de transactiekosten te kunnen betalen.
>> Link naar EUR/ETH handelspaar - Download de Metamask extensie en installeer hem in je browser. Metamask is een wallet en een toegangspoort tot applicaties.
- Sluit je hardware wallet aan en maak verbinding tussen je hardware wallet en de Metamask extensie
- Maak USDC en Ethereum over van Binance naar je hardware wallet. De USDC gebruik je straks om Radix te kopen en de Ethereum gebruik je om transacties te financieren
- Ga naar de website van Radix
- Klik bovenaan op de website van Radix op Uniswap zodat je naar het juiste adres van Radix gaat op Uniswap
- Klik rechtsboven op Trade
- Controleer de adressen van USDC en eXRD. De juiste adressen zijn:
Radix (eXRD): 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414
USDCoin (USDC): 0xA0b86991c6218b36c1d19D4a2e9Eb0cE3606eB48 - Draai het handelspaar om zodat je USDC kan swappen (omruilen) voor eXRD.
- Swap je USDC-tokens voor eXRD-tokens door op "MAX" te klikken en daarna de swap aan te gaan. Het Ethereum-netwerk zal jouw transactie afhandelen en binnen 10 minuten heb jij je Radix binnen op je hardware wallet.
- Gefeliciteerd, je bent nu in het bezit van eXRD! eXRD is de cryptomunt van Radix.
Help, ik zie mijn Radix niet in Metamask staan?!
Geen paniek, je kan namelijk heel eenvoudig de munt inladen in Metamask. Volg hiervoor de volgende stappen.
- Open de Metamask-extensie en login in jouw wallet
- Klik op "Voeg token toe"
- Klik op "Custom Token"
- Vul het volgende token address in om Radix te vinden
0x6468e79a80c0eab0f9a2b574c8d5bc374af59414 - En klik op volgende om Radix handmatig toe te voegen aan je Metamask
- Tot slot klik je nog eenmalig op volgende om de eXRD toe te voegen aan je Metamask!
Liquidity providen voor Radix via Uniswap
Nu je Radix hebt gekocht, kan je liquidity providen via Uniswap. Hiermee faciliteer je de verhandelbaarheid van Radix.
Radix uit de liquidity pool halen
- Ga naar de rewards pagina van Radix
- Klik op "Connect wallet" en maak verbinding met je Metamask Wallet. Mocht je eerder een hardware wallet hebben gebruikt, dan connect je deze met de computer zodat deze vanuit de Metamask Wallet kan worden verbonden met Radix
- Als het goed zie je nu op de Rewardspagina van Radix een overzicht van het aantal LP-tokens dat je in hebt gelegd met daaronder de hoeveelheid bonus die je hebt verkregen.
- Klik onderaan op "withdrawal all" zodat je al jouw ingelegde LP-tokens terug overmaakt naar je hardware wallet
- Bevestig de overboeking. Het kan zijn dat dit best wat kosten met zich meebrengt aangezien het Ethereumnetwerk tegenwoordig erg duur is
- Zodra de LP-tokens weer op je hardware wallet staan, dan ga je naar "Pool" bij Uniswap.
- Zorg dat er verbinding is met de hardware wallet. Als het goed is zie je nu eXRD/USDC als pool staan. Klik erop en geef aan dat je 100% van de munten uit de pool wilt halen en bevestig de handeling met je hardware wallet
- Je hebt nu succesvol jouw eXRD en USDC terug op je hardware wallet gekregen!
Radix staken
Sinds kort heb je ook de mogelijkheid om je eigen Radix te gaan staken! Benieuwd hoe jij ook via deze manier een passief inkomen kan genereren? Bekijk hier de volledig Radix staking handleiding inclusief een stappenplan, zodat jij vandaag nog je eigen Radix kan staken!
Conclusie
Radix is dus een van de meest veelbelovende cryptocurrency's van dit moment. Vooral de techniek van Radix geeft deze blockchain veel potentie, en dat is ook de reden dat veel mensen zijn ingestapt tijdens de ICO.
Doordat deze blockchain zo schaalbaar is, is hij ook perfect voor gedecentraliseerde financiële diensten. Hier komt ook nog eens bij kijken dat Radix supersnel transacties kan verwerken, voor een erg lage prijs.
Omdat financiële applicaties aan Radix gekoppeld kunnen worden, heeft het veel potentie om uit te groeien tot een belangrijk platform binnen de wereld van financiële dienstverlening.
Er wordt door veel mensen verwacht dat Radix de nieuwe en betere ‘Bitcoin’ wordt. Dat is nogal een uitspraak, want het is tot nu toe nog geen enkele coin gelukt om ook maar een beetje in de buurt te komen van de koning der cryptomunten.
Toch hebben wij voor het eerst in hele lange tijd het gevoel dat er met Radix een coin is, die in ieder geval een kans maakt! Het is natuurlijk nog afwachten totdat we weten of Radix deze rol ook daadwerkelijk gaat vervullen.
Ben je geïnteresseerd geraakt in Radix? Dat begrijpen we. Het is verstandig om je eerst goed in te lezen over Radix voordat je een keuze maakt om hierin te investeren. Op de website van Radix staat ontzettend veel informatie, en daar kun je dan ook het beste even verder lezen:
- Radix Factsheet Download
- Informatie over de Token Sale
- Kom in contact met het team via Telegram
- Radix DLT Twitter account