Wat is Algorand? Algorand (ALGO) is het blockchain platform wat de toekomst van finance vandaag laten beginnen. Hoe ziet die toekomst er dan uit? Op de site van Algorand wordt het zo beschreven: een wereld waar iedereen waarde creeërt en uitwisselt op een efficiënte, transparante en veilige manier.
Dat klinkt prachtig en Algorand heeft dan ook de nodige mogelijkheden om te gaan voor de titel “Ethereum killer.”Algorand is als platform namelijk in staat om Ethereum te evenaren en misschien zelfs te overschaduwen. Ontdek hier waarom de toekomst van finance in het Algorand ecosysteem zonnig is en dit wellicht een schaduw kan leggen over die van Ethereum (ETH). Wij gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is Algorand?
In deze video kun je een korte uitleg bekijken over wat Algorand is.
Algorand wat is dat eigenlijk? En waarin zitten de overeenkomsten met Ethereum (ETH)? Algorand is net als Ethereum of Cardano (ADA) een layer 1 blockchain. Dit is een blockchain wat het netwerk biedt om crypto projecten op te bouwen zoals de ontwikkeling van DeFi toepassingen of dApps.
Maar wat maakt Algorand nu een echte Ethereum killer? Het is niet zozeer dat dit een killer is van Ethereum, het is meer de killer van het grote probleem in de blockchain technologie: het trilemma.
Om een blockchain mainstream te kunnen laten functioneren moeten schaalbaarheid, decentralisatie en veiligheid optimaal en in balans zijn. Ethereum en Bitcoin (BTC) zijn bijvoorbeeld gedecentraliseerd. Er is geen derde partij nodig om transacties te faciliteren en de blockchain consensus is veilig en zorgt ervoor dat er geen fouten gemaakt kunnen worden met de blockproductie of transacties.
Op 2 punten van het trilemma scoren Bitcoin en Ethereum goed, maar voor beiden is de schaalbaarheid een probleem. De schaalbaarheid is de hoeveelheid transacties die de blockchain per tijdseenheid aankan. Dit komt mede doordat beiden blockchains gebruik maken van de Proof of Work consensus. Dit is een tijdrovende manier om tot een consensus te komen en een block of transactie toe te voegen. Bitcoin kan bijvoorbeeld maar 7 transacties per seconde (TPS) verwerken, Ethereum ongeveer het dubbele. Dat is op zijn zacht gezegd een beetje summier ten opzichte van reguliere betaalsystemen zoals Visa, die soms wel 1700 transacties per seconde aankunnen. Je begrijpt dat verschil te groot is om Bitcoin als betaalmiddel te concurreren met andere currency.
Het kost daardoor ook veel in gasfees, de fees die betaalt moeten worden om gebruik te maken van het netwerk. Hoe meer transacties, hoe duurder. En ook voor het energieverbruik is dit niet een heel praktisch consensus mechanisme. Omdat Ethereum niet alleen een cryptocurrency is, maar ook een layer 1 blockchain waarop smart contracts voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden, is de schaalbaarheid een groot probleem.
Hiervoor is Ethereum 2.0 in ontwikkeling. Maar hoewel iedereen hoopvol gestemd is, blijft het nog even de vraag of hiermee het trilemma van de blockchain voor Ethereum is opgelost. Intussen hebben andere platforms zoals Cardano en EOS (EOS) en dus ook Algorand zich ook over het trilemma gebogen. Algorand heeft een innovatief consensus systeem ontwikkeld wat zorgt dat schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie optimaal zijn.
Algorand verifieert de blocks en transacties met een eigen variant van de Proof of Stake: Pure Proof of Stake. Een Proof of Stake is een ander consensus algoritme dan Proof of Work. Beiden zijn een manier om tot een overeenstemming te komen in de blocks van een blockchain. Maar bij Proof of Stake gebeurt het bewijzen of verifiëren voor dat een block kan worden toegevoegd, door middel van het staken van tokens door validators. Hiervoor heeft een validator tokens nodig om in te zetten voor de validatie.
Bij Pure Proof of Stake verloopt verificatie ook door middel van validatie en staking. Maar dan met een variatie hierop. De participation key en de verifiable random function maken bij PurePoS dat dit proces sneller, efficiënter en goedkoper is.
Bij de Pure Proof of Stake kunnen alle gebruikers van het Algorand systeem in principe als validator optreden. Je hebt enkel tokens nodig voor het staken. Hierin verschilt Pure PoS systeem al van het Proof of Work systeem. Deze laatste is namelijk letterlijk veel werk waar dan ook veel energie en dure computersystemen voor nodig zijn. Want om tot overeenstemming te komen en een block toe te voegen, moet bewijs van rekenkracht geleverd worden. Hiervoor zijn krachtige computers nodig die meer energie kosten.
Pure Proof of Stake onderscheidt zich van Proof of Stake dat iedereen met een Algorand account en 1 of meer tokens kan valideren. Validators hebben om mee te doen aan de stemmingsrondes een participation key nodig. Deze heb je automatisch bij een Algorand account waarop ALGO tokens staan. PurePoS kan bij wijze van spreken gedraaid worden op een huis/tuin/keuken computertje met een enkele Algo token in de wallet van je account.
Hierdoor kan Algorand optimaal worden gedecentraliseerd. Doordat iedereen ook mee kan doen, ontstaat een grote groep validators waardoor een onbetrouwbare validator minder invloed heeft. Ook is de kans dat een hacker een account treft wat meedoet aan een validatie kleiner, door de grote hoeveelheid validators.
Door middel van twee stemrondes wordt een consensus bereikt en een block toegevoegd. Met de Verifiable Random Function wordt uit de validators degene die mee doen aan een validatie of stemronde van een block of transactie geselecteerd. Deze functie is door onder andere Silvio Macelli, de oprichter van Algorand, bedacht.
De Verifiable Random Function is een cryptografische primitieve die nu in de protocols wordt toegepast. Er worden validators geselecteerd op betrouwbaarheid en hoeveel Algo tokens een validator heeft. Dit gebeurt als een blinde loterij.
Als er door ⅔ van betrouwbare validators is gestemd tijdens een soft vote ronde, worden nieuwe validators aangesteld en deze geven dan hun vote in de beslissende vote ronde. Voor elke ronde wordt dus een nieuwe commissie samengesteld. Dit proces waarborgt de veiligheid, decentralisatie en schaalbaarheid. Want deze stemmingen gaan razendsnel waardoor binnen enkele secondes een block kan worden gevalideerd. De TPS van Algorand is met 1000 dus vele malen hoger dan die van Ethereum.
Algorand weet dus oplossingen te bieden voor het grote trilemma probleem. Maar het platform biedt nog meer mogelijkheden op het gebied van development waardoor het een echte Ethereum killer en een Ethereum killer concurrent kan worden.
Smart contracts zijn slimme contracten, slim opgesteld zodat je er zelf niet over hoeft na te denken. Want het zijn contracten vastgelegd in de blockchain en daarmee onveranderbaar en onvervalsbaar. Met deze contracten heb je geen derde partij zoals een bank of notaris nodig om te controleren of een transactie of andere overeenkomst volgens afspraak verloopt.
De smart contracts op ASC1 zijn er in twee varianten: de Stateless en Stateful Smart Contracts.
De Stateless Smart contracts worden gebruikt voor de goedkeuring van transacties, doorgaans van eenzelfde account. Stateless contracts zijn contracten die niet door middel van een signature of ondertekening goedgekeurd worden. De contracten zijn opgesteld in een eigen Algorand programmeertaal TEAL (Transaction Execution Approval Language) en ondertekening of goedkeuring gebeurt met een zogenaamde logic signature. Dit is een soort automatische handtekening die wordt gezet als alle waarden van een transactie of smart contract kloppen.
Stateful Smart Contracts zijn voor het implementeren van een applicatie. Zij geven de status van een smart contract zelf aan en de toestand in een grotere, globale geheel. Zo kun je bij een Stateful Contract wat gebruikt wordt als stemformulier, zien wanneer een account dit stemformulier gebruikt heeft en wordt automatisch bijgehouden of bijvoorbeeld iedereen wereldwijd al gestemd heeft.
Om bijvoorbeeld nog complexere formulieren voor het stemmen of andere applicaties te maken, kun je de smart contracts in het Algorand ecosysteem combineren met atomic transfers. Zo kun je een permissionless voting application creëren, een applicatie waar dus geen goedkeuring voor nodig is wanneer je gaat stemmen.
Voor atomic tranfers is het niet nodig of degene met wie je een transactie maakt vertrouwt. Je hebt ook geen derde partij nodig die je moet vertrouwen en die in gaten houdt of het allemaal wel klopt. Dit transfer systeem is een "alles of niets" deal: alle transacties gaan door of niets gaat door. Dit geeft zekerheid en zorgt voor een snelle transactie in minder dan 5 secondes.
Dit zijn gestandaardiseerde assets die de basis kunnen zijn van allerlei soorten tokens. Dit kunnen bijvoorbeeld non fungible tokens worden voor een game of collectible serie, of fungible tokens om stable coins of andere coins van te maken. De naam van deze assets zijn ASA (Algorand Standard Assets). Ze hebben dezelfde eigenschappen als alle algorand tokens qua snelheid, compabiliteit en veiligheid.
2018 - In 2018 wordt de basis gelegd voor het ecosysteem wat Algorand nu is door het in gang zetten van de volgende ontwikkelingen:
2019 - Algorand wordt gelanceerd en organisaties en bedrijven sluiten zich aan:
De roadmap is in 2019 voltooid, hierna zijn wel verschillende aanvullingen gedaan en het platform is nog steeds in ontwikkeling. In 2021 is het doel gesteld om Algorand het meest groene blockchain te laten worden.
Ook als je naar de organisatie achter Algorand kijkt kun je niet anders concluderen dat hier een team en organisatie achter zit die een nieuwe “Future of Finance” kan creeëren en opgewassen is tegen Buterin & co. Silvio Micali is de naam achter Algorand en dit is een waar groot gewicht in de blockchain technologie. Hij is professor aan het MIT en heeft voor zijn werk een prestigieuze Turing Award, een van de hoogste onderscheidingen voor de ontwikkeling in computing gekregen. Micali heeft met zijn team de oplossing voor het trilemma van blockchain bedacht, wat de basis is van het Algorand ecosysteem.
Steven Kokinos is de CEO van Algorand. Samen met COO W. Sean Ford en Micali vormen zij het leadership team van Algorand. Daarnaast is er het team van 9 personen die verschillende taken binnen de organisatie vervullen van marketing tot Head of Cryptography. Verder heeft het team een aantal adviesgroepen op de gebieden van bedrijfsvoering, wetenschap en cryptocurrency.
Hoewel Algorand nog maar enkele jaren bestaat, maken in 2021 al meer dan 500 organisaties of bedrijven wereldwijd gebruik van het algorand netwerk. Ze gebruiken het algorand netwerk, of passen de technische mogelijkheden voor development toe in hun blockchain. Het is niet een specifieke bedrijfstak die het ecosysteem toepast in hun infrastructuur. Zo wordt er gebruik gemaakt voor de ontwikkeling van de financiële infrastructuur, voor de ontwikkeling van applicaties en ecosystemen. Daarnaast heeft Algorand een groot netwerk van stakeholders en universiteiten. Elk op hun manier vergroten deze bedrijven de mogelijkheden van het ecosysteem van Algorand.
De Algorand token ALGO is de native token in het ecosysteem. Hij kan gebruikt worden voor staken bij het PurePoS. Verder is het een transactiemiddel in het ecosysteem. De Algorand token is verkrijgbaar op de verschillende exchange platforms zoals Binance, Huobi exchange, Okex, Kraken en Coinbase. De ALGOs kunnen worden bewaard in een Algorand wallet. Dit is een wallet die door Algorand zelf ontwikkeld is.
Ook aan het vertrouwen van investeerders heeft Algorand vanaf dat de eerste plannen en whitepaper werden gepresenteerd nooit gebrek gehad. De token werd gelanceerd met een Dutch auction in 2019. Bij een zogenaamde Dutch auction wordt een te hoge prijs ingezet en men gaat naar beneden toe bieden. Bij de seed funding, wat de eerste funding voor een startkapitaal is, was in 2018. Deze had een opbrengst van 400.000 USD. Hierna volgde een venture ronde die 62.000.000 USD opbracht. De Dutch auction in 2018 tenslotte bij de launch bracht 60.402.220.00 USD in het laatje.
Algorand is dus sinds 2019 verkrijgbaar op diverse exchanges en heeft in juni 2021 een marktcapaciteit van ruim 3 miljard USD. De token heeft een maximaal supply van 10 miljard tokens. In juni 2021 zijn hiervan ruim 3 miljard in omloop. De laagste prijs ooit voor een ALGO token was 0.10 USD, in maart 2020 tijdens de grote crash van dat jaar. Een ATH, all time high, van 3.56 USD is in juni 2019 gehaald, vlak na de lancering van de token. Hierna is de token wat gedaald in prijs om geheel 2020 tussen de 0.10 en ongeveer 0.40 te bewegen. In 2021 is de prijs stijgende en deze hing in het eerste kwartaal tussen de 0.40 en 1.67 USD.
Algorand heeft de papieren om een succesnummer op de beurs te worden. Het protocol zit gedegen in elkaar en biedt oplossingen voor het trillemma wat in de blockchain speelt. Algorand heeft een top team. Dus alles bij elkaar heeft dit platform technologische fundamentals die ijzersterk zijn. En toch... bleven geweldige bullish taverelen uit in 2019 en 2021, waarmee Algorand Ethereum of andere Ethereum killers (Cardano of Eos) zou kunnen verslaan. Het is niet dat het slecht gaat, integendeel, de groei van het netwerk gaat gestaag door. En op zich houdt het de koesstijgingen van de concurrenten en Ethereum goed bij. Maar als je naar de eerste helft van 2021 kijkt heeft Algorand zich nog niet onderscheiden door grootste koersstijgingen te laten zien.
Waar zou dit aan kunnen liggen? Een optie is de grote hoeveelheid tokens die op de markt zijn. Hierdoor blijft de schaarsheid die de prijzen opdrijft uit. Verder is de concurrentie onder de Ethereum killers moordend, om er maar een leuke dubbelzinnigheid tegenaan te gooien. Algorand is zeker niet de enige, ook al heeft de altcoin wellicht de betere fundamentals. Het lijkt erop dat Algorand een blijvend succes kan worden. Het is alleen de vraag of dit succes spectaculair zal worden of dat dit toch altijd een gemiddelde speler in het cryptoveld zal blijven.
Algorand heeft alle wapens in huis om een ware Ethereum killer te worden en alle midellen om de future of finance te bepalen. De technologie biedt goed oplossingen voor de problemen met schaalbaarheid, decentralisatie en veiligheid. Het heeft verder een team van ontwikkelaars die tot de top behoren, investeerders die in het project geloven en al een groot aantal bedrijven, organisaties en overheden die gebruik maken van de layer 1 blockchain technologie van Algorand. Een echte overwinning op andere layer 1 blockchains blijft vooralsnog uit op de cryptobeurs, maar Algorand heeft wel de mogelijkheden om deze zijn de toekomst wellicht te behalen.
Wat vind jij: is Algorand een echte Ethereum-killer of een net-niet kopie? Heb jij al ALGO in je portfolio of wil je meer weten over de bijzondere projecten die binnen het Algorand ecosysteem worden gecreëerd? Wij praten graag verder bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep!
Coverfoto Shizume/Shutterstock