Wat is FEI USD? Uitleg over deze stablecoin

Wat is FEI USD? Uitleg over deze stablecoin
Tribe
tribe

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Als jij je op een markt begeeft, die zo volatiel is als de cryptomarkt, dan ben je misschien wel eens opzoek naar een stabiele munt. Ouderwets sparen lever je vandaag de dag alleen nog maar op in, maar misschien vind je het investeren in crypto nog wat te gewaagd. Alle investeringen brengen risico's met zich mee, maar stablecoins kunnen de oplossing zijn voor jou en dan in het bijzonder Fei USD (FEI). In dit artikel leg ik je uit wat FEI is, waar Fei Protocol voor staat en wat stablecoins voor toegevoegde waarde hebben. Lees je mee?

Bekijk snel

Wat is Fei? 

Fei is een gedecentraliseerd, schaalbaar en DeFi-native stablecoin protocol. Het team achter Fei Protocol is all-in wat betreft DeFi. Ze schrijven op hun platform dat ze onder de indruk zijn van de elegantie van DeFi, aangezien je hiermee de best mogelijke financiële oplossing kunt bieden in elke categorie. Volgens de Fei'ers zijn eindgebruikers alle frustratie rondom de vele opties zat en willen ze maar één ding: een gedecentraliseerde stablecoin. 

Het gedachtegoed van Fei Protocol is duidelijk: ze willen geen "bloated, debt-fueled overcollateralized' stablecoin die niet schaalbaar is zijn. Ook hebben ze er geen interesse in om de volatiliteit aan te wakkeren, als algoritmische stablecoin. Wat ze wél ambiëren? 

To truly build DeFi’s vision of global interoperable financial access, there needs to be a decentralized, fair, liquid, and scalable stablecoin that exhibits a high fidelity peg.
Enter Fei Protocol.

Wil je een visuele introductie van dit platform? Bekijk dan de opname van Epicenter Podcast van afgelopen jaar, waarin ze alles bespreken. Van 'rocky start' tot 'back on track'.

Wat is een stablecoin?

Voordat we dieper duiken in de Fei-materie, is het handig om te weten wat een stablecoin eigenlijk is. Mijn collega Txomin schreef er in 2019 al een artikel over, wat je leest via de link aan het begin van deze zin. Maar om je lekker in de lees-flow te houden, zal ik hier een korte uitleg geven.

Stable coins zijn crypto die een constante waarde hebben. Dit betekent dat de betaling die je met stable coins hebt ontvangen, over een paar dagen, weken of maanden, nog steeds dezelfde waarde heeft.

Wil je niet een heel verhaal lezen of word je blijer van een passende video? Dan heeft Whiteboard Crypto een tof verhaal voor je klaarstaan:

 

Een stablecoin verschilt van Bitcoin en altcoins. Deze cryptovaluta fluctueren namelijk gigantisch in waarde, in tegenstelling tot de stablecoins, zoals Fei USD. Stablecoins kun je altijd staven aan de waarde van een bepaalde fiat valuta, in dit geval de Amerikaanse dollar. Soms kun je de waarde van de stablecoins ook staven aan edelmetalen, zoals goud. Mijn collega Christiaan schreef een blog over PAX Gold (PAXG), wat een erg relevant verhaal is, mocht je hier meer over willen weten. 

Hoe kwam Fei tot stand?

DeFi en Stablecoins hebben een ultiem verbond. Gebruikers willen toegang tot dApps, zoals Aave & Compound, zonder dat er te veel volatiliteit op de loer ligt. Gecollateraliseerde stablecoins (USDC + USDT) worden centraal gecontroleerd, waardoor ze een risico vormen op het gebied van regelgeving en decentralisatie. Crypto-collateralized stablecoins, zoals DAI, die hebben juist te maken met schaalbaarheidsproblemen. 

Dit betekent dat er behoefte is aan een problemsolver op meerdere vlakken. Fei Protocol werd geboren, met de intentie om de problemen aan te pakken en vernieuwing op de markt te brengen. Fei Protocol is vernoemd naar de oude stenen munt (Rai of Fei), van het Micronesische eiland Yap. Het Fei-team is ervan overtuigd dat deze stablecoin dezelfde stabiliteit en eenvoud heeft als zijn stenen tegenhanger. Ze gebruiken in hun propositie ook een heel bijzonder woord, namelijk 'ubiquity.' Ik zal de Engelse definitie gebruiken, want die is veelzeggend: "the state of being everywhere all the time." Mooi, toch? 

De missie van Fei Protocol

Het team heeft een account op Medium, waar zij regelmatig updates posten. Ze hebben in één van hun artikelen de missie omschreven, die ik je toch nog even wil meegeven. 

The mission of Fei Protocol is to create an entirely decentralized stablecoin. Therefore it is critical that no tokens issued by trusted third-parties (e.g. USDC, USDT, wBTC) be used as collateral on the bonding curve. This is a stance the development team hopes will be shared by the governance community post-launch.

Protocol Controlled Value (PCV)

Fei Protocol zorgt ervoor dat je geld 1:1 inwisselbaar is, dus voor 1 $FEI kun je ook weer $1 krijgen. Ze strakke koppeling tussen beide valuta wordt gecontroleerd door Protocol Controlled Value, maar wat is dat? 

Door algoritmisch activa toe te wijzen in PCV, kunnen ze liquiditeit verschaffen en rendement verdienen. Dat klinkt goed, maar hoe werkt het in de praktijk? 

Protocol Controlled Value (PCV) is een categorie van Total Value Locked (TVL). Dit laatste is de totale waarde van crypto activa, die zijn gestort in een DeFi-protocol. Het is hands down de belangrijkste metrische factor voor het meten van de interesse in een specifiek gebied van de cryptowereld.

PCV daarentegen vertegenwoordigt alle activa die niet terugbetaalbaar zijn door gebruikers, zoals verzekeringsfondsen en DAO treasuries. Het kan worden uitgebreid tot het algoritmisch beheer van de activa die eigendom zijn van het desbetreffende protocol, zoals liquiditeit en stabiliteit eenvoudiger te monitoren zijn. Dit laatste is dus wat Fei Protocol toepast. Hieronder zie je een screenshot van de complete PCV van Fei:

Image
PCV van Fei Protocol

 

Funding van PCV

Er zijn volgens Fei Protocol twee manieren, waarop je een PCV protocol kunt financieren:

  1. Uitgifte van een token - governance tokens uitgeven, waarbij het protocol een deel van de tokens aanhoudt voor de DAO treasury.
  2. Vergoedingen voor functionaliteit - verzekeringspools die zijn gefinancierd door een spread op de rente van leningen.

Fei Protocol financiert hun Protocol Controlled Value door middel van de uitgifte van funds. "The bonding curve mints FEI in exchange for PCV at an oracle determined ETH exchange rate."

Over Fei Protocol

Fei Protocol heeft drie founders, namelijk Joey Santoro, Brianna Montgomery en Sebastian Delgado. Santoro is de CEO, waar hij met zijn achtergrond in de software engineering en crypto, niet op de verkeerde plek zit. Mongomery is de business lead, die voordat ze naar Fei kwam, werkte bij ConsenSys, een blockchain studio. Haar achtergrond ligt in de marketing en economie, waar ze ook een studie in afrondde. 

Tenslotte Delgado, de derde co-founder van dit protocol. Hij is software engineer en heeft ervaring opgedaan in de wereld van DeFi. Met papieren in zowel cognitive science als computer science, is hij een waardevolle aanvulling op het team. 

Community van Fei Protocol

Er zijn diverse social mediakanalen, maar ook business kanalen die FEI gebruikt om te communiceren met gebruikers en de buitenwereld. Om te beginnen vind je ze op Twitter, met een achterban van ruim 40k volgers. Dit is het geval op het moment van schrijven (april 2022). 

Naast Twitter hebben ze ook bijna 15.000 leden op Discord, waar het op het moment van inloggen zo'n 10% van alle gebruikers ook daadwerkelijk online en actief is. Op Telegram zijn zo'n 7.500 mensen ingeschreven op het kanaal, waarvan er vandaag slechts 5% actief is in de chat. 

Verder updaten ze de website zeer regelmatig en kun je de details in documenten volgen op Tally. Tally is in Nederland en België niet zo populair, maar het is een platform voor user-owned communities. Wil je graag wat in de pap te brokkelen hebben, dan praat je zo mee op het forum, waar je door hier te klikken direct naartoe gaat. 

Wil je op de hoogte blijven van hun meest recente berichtgeving, dan doe je er goed aan om Fei Protocol op Medium te volgen. Ze schrijven daar regelmatig over belangrijke veranderingen, zoals de transformatie naar v2. Je kunt hieronder het filmpje bekijken of hier de blog lezen. 

De waarde van FEI USD (FEI)

Als je naar de details van Fei USD (FEI) kijkt, dan vallen diverse dingen op. Waar je bij bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) oplet, dan zie je behoorlijke schommelingen in de koers. Had je sinds hun start € 100,- geïnvesteerd, dan had je nu (april 2022) ruim €35.000 in je bezit gehad. 

Dit ligt bij FEI anders, aangezien het een stablecoin is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, vind je hier geen gigantische schommelingen aangezien het de stabiele koers van de Amerikaanse dollar volgt. Had je bij de lancering € 100 geïnvesteerd, dan zou je nu zo'n € 117,- in je zak hebben gehad. Een kleine stijging, precies zoals je bij een stablecoin wilt zien.

In zijn totaliteit zijn er nu bijna 600 miljoen coins in circulatie, maar deze maximale voorraad is niet gelimiteerd. Stablecoins kun je, afhankelijk van de vraag, extra minten of burnen. 

FEI USD kopen

Je kunt FEI alleen maar aanschaffen via gedecentraliseerde exchanges en door eerst een andere cryptovaluta aan te schaffen, namelijk Ethereum (ETH) of Bitcoin (BTC). Ook kun je fiat valuta gebruiken, maar dit is aanzienlijk duurder. Je kunt FEI kopen via Uniswap, Gate.io en nog wat andere minder bekende exchanges. Bekijk hieronder het meest eenvoudige stappenplan om in het bezit te komen van deze stablecoin:

Fei Protocol opslaan

Fei Protocol bevindt zich op het ERC-20 netwerk. Dit betekent dat de token geschikt is voor het Ethereum netwerk, waardoor je dus ook wallets voor deze chain kunt gebruiken. Wat je ook doet, bewaar jouw vermogen niet op een exchange, want dit is de minst veilige manier om jouw crypto's op te slaan. 

Je hebt dan zelf niet de keys in handen, dus 'not your keys, not your coins' is hier absoluut van toepassing. Wat wel is aanbevolen is het gebruik van een hardware wallet, want dan ben jij daadwerkelijk eigenaar van je cryptovaluta. De meest bekende hardware wallet van dit moment is de Ledger, waarmee je veilig jouw FEI USD's kunt opslaan. 

Staking van FEI 

Wil jij jouw FEI USD gaan staken, dan kun je rendement vergaren over jouw vermogen. Hoe meer je investeert, des te groter is jouw kans op een mooi passief inkomen. Je kunt namelijk een vast percentage aan rewards verwachten, zodat je frequent een percentage over jouw vermogen krijgt uitgekeerd. 

Dit systeem is vergelijkbaar met het uitkeren van de spaarrente, ook al gebeurt dit momenteel dus niet bij spaarders. Rentenieren door enkel te sparen is helaas geschiedenis, dus weer creatief en investeert je vermogen verstandig!

Fei Protocol staat gebruikers toe om tokens te storten, waardoor ze TRIBE kunnen verdienen. De rewards voor elke pool worden vastgesteld aan de hand van het aantal deelnemers op dat moment. Gebruikers kunnen liquide middelen storten (stake), TRIBE verdienen en claimen en vervolgens hun gestaakte tokens opnemen. 

Conclusie

Wil je vermogen opbouwen op de lange termijn en gebruikmaken van de stabiliteit van de wereldmarkt, dan kan FEI USD een goede investering zijn. Let op: dit is geen garantie of belofte, want je moet altijd je eigen onderzoek doen en uitgaan van je eigen resultaten. Vertrouw niet zomaar op je onderbuikgevoel of op een idee van iemand anders, maar DYOR!

Een stablecoin, zoals FEI, is een manier om de negatieve rente op je spaarrekening te ontlopen en de inflatie voorbij te streven. Het is niet perse een manier om veel winst te genereren, maar wel een manier om jouw vermogen op een verstandige manier vast te zetten. 

Heb je nog vragen over FEI USD of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de ontwikkelingen rondom FEI USD en de verschillende toepassingen of verwachtingen? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Foto door Twitterkanaal van FEIprotocol

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!