Binance Smart Chain achtergrond

Hoe verbind je Metamask met de Binance Smart Chain?

Ooit, in een ver verleden, was Metamask de go-to wallet voor ERC-20 tokens en transacties op de Ethereum-blockchain. En daar is eigenlijk niets aan veranderd, maar tegenwoordig is het ook één van de meest gebruikte wallets voor andere blockchains, zoals de Binance Smart Chain, Polygon en Harmony.

Metamask ondersteunt namelijk van oorsprong de Ethereum-blockchain, maar ook EVM-compatibele blockchains (Ethereum Virtual Machine). Metamask noemt dit zelf "Custom Networks", die je ook wel kunt zien als broertjes of neefjes van Ethereum (ETH).

Alleen zijn deze broertjes en neefjes vaak goedkoper en ook nog eens sneller. Veel cryptofanaten zijn dus (deels) overgestapt naar deze nieuwere blockchains. En dan is het toch wel heel handig dat je gewoon je oude bekende Metamask-wallet kan gebruiken in plaats van het overzicht kwijtraken in duizend verschillende wallets.

Hier is echter wel een klein beetje werk voor nodig, want je zult het desbetreffende netwerk eerst moeten toevoegen aan Metamask voordat je er crypto naar toe kunt sturen. In dit artikel gaan we specifiek kijken naar hoe je Metamask verbindt met de Binance Smart Chain, zodat jij zometeen óók je BEP-20 tokens veilig kan opslaan in je Metamask-wallet.

Bekijk snel

 

Leer je toch liever snel van een filmpje? Dan kan je ook onderstaande YouTube-video bekijken om te leren hoe je Metamask verbindt met de Binance Smart Chain.

 

Wat is Metamask?

MetaMask is een brug die je in staat stelt om het gedistribueerde web van morgen vandaag al in je browser te bezoeken. Het stelt je in staat om Ethereum dApps direct in je browser te draaien zonder een volledige Ethereum node te hoeven draaien,

Dit is hoe de ontwikkelaars van Metamask het zelf zouden zeggen, maar daar word je natuurlijk niet veel wijzer van. Metamask is in feite een browser-of telefoonapplicatie waarmee je toegang tot bijvoorbeeld de Ethereum-blockchain kan krijgen. 

Als jij coins of tokens naar je Metamask-wallet stuurt, dan kan je door in te loggen toegang krijgen tot die cryptocurrencies. Daarna kan je bijvoorbeeld Metamask verbinden met een dApp zoals Pancakeswap of Decentraland om ook gebruik te maken van je crypto. 

Een veelvoorkomende misvatting is dat je jouw crypto opslaat in je Metamask-wallet, maar feitelijk gezien staan je coins en tokens gewoon op de blockchain en is jouw Metamask-account gewoon een brug naar die coins en tokens. 

Wil je een uitgebreidere uitleg over Metamask? Dan kan je hier onze complete uitleg vinden!

En als je nog geen Metamask wallet hebt, maar wel mee wilt kijken met de stappen verderop in de blog, dan kan je hier Metamask downloaden.

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt uit wat MetaMask is en hoe je de wallet kunt opzetten binnen jouw webbrowser.

Wat is de Binance Smart Chain (BSC)?

De Binance Smart Chain is een blockchain-dienst van Binance die het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om dApps, oftewel decentralized apps, te bouwen met behulp van smart contracts die draaien op de blockchain.

De originele Binance Chain werd in 2019 gelanceerd en was ontworpen als fundament voor de Binance DEX (decentralized exchange). De Binance Chain hoefde echter alleen grote hoeveelheden transacties snel kunnen te verwerken tegen lage kosten, maar er was geen sprake van smart contracts of compatibiliteit met het Ethereum-netwerk, omdat de originele chain niet schaalbaar genoeg was.

De Binance Smart Chain is dus in het leven geroepen om extra functionaliteit toe te voegen aan het Binance ecosysteem, met nieuwe soorten dApps en compatibiliteit met de Ethereum Virtual Machine (EVM), waardoor het ook dApps die gebouwd zijn op Ethereum ondersteunt. Tegelijkertijd kan deze blockchain wel dezelfde transactiesnelheden en volumes aan als de "normale chain".

Binance Smart Chain is echter geen nieuwe versie van de originele Binance Chain, noch is het een layer-two of sidechain-platform dat alleen bedoeld is om de Binance Chain uit te breiden. Het is een volledig afzonderlijke, zelfstandige blockchain die zelfs door zou kunnen gaan mocht de Binance Chain offline gaan.

De twee blockchains hebben wel een heel vergelijkbaar ontwerp, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor vindt er een parallelle werking van de twee chains plaats en genieten gebruikers van het beste van beide werelden.

Hoe verbind je Metamask met de Binance Smart Chain?

Voordat we beginnen is het handig om te weten dat dit zowel op de mobiele telefoon als in je browser kan, maar de afbeeldingen die je hieronder ziet zijn gemaakt vanuit de browser-applicatie. Geen zorgen, op je mobiel is dit proces nagenoeg hetzelfde.

Laten we dan nu naar de stappen kijken om Metamask te verbinden met de Binance Smart Chain. Binnen 5 minuten ben je klaar!

Stap 1: Metamask openen

Deze stap is wel heel voorzelfsprekend, maar als eerste wil je natuurlijk het mooie vos-icoontje rechtsbovenin je browser aanklikken en daarna klik je op "Expand View". Zo krijg je de gehele wallet te zien in een apart tabblad. Mobiele gebruikers hoeven alleen de app te openen.

Image
Open Metamask
Image
Open Metamask2

 

Als je nog geen Metamask-wallet hebt, dan kan je die hier downloaden. Na het downloaden klik je op "Create a wallet", schrijf daarna je seed phrase op het liefst een stuk of 5 papiertjes en bewaar die goed op verschillende plekken.

Zonder deze seed phrase zijn jouw cryptocurrencies voor eeuwig kwijt als je laptop/ pc/mobiel kapot of kwijt is!!

Op de volgende pagina bevestig je dat je deze seed phrase opgeschreven hebt en voilà, je kan nu de wallet openen.

Stap 2: Instellingen

We willen nu in de instellingen naar "Add Network". Dit doe je door eerst op het gekleurde bolletje rechtsbovenin te klikken, vervolgens klik je op "instellingen". In het menuoverzicht vind je "netwerken" en op de volgende pagina klik je rechtsbovenin op "Add Network".

In de onderstaande afbeeldingen zie je hoe je dit doet. Als je het niet goed kan zien, kan je ook nog op elke afbeelding afzonderlijk klikken om in te zoomen.

Image
Metamask instellingen
Image
Metamask instellingen2
Image
Metamask instellingen3

 

Stap 3: Netwerk toevoegen

Als je op "Add Network" hebt geklikt zie je een lijstje met open velden, daar vul je de volgende gegevens in:

Network Name: Smart Chain

New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/

ChainID: 56

Symbol: BNB

Block Explorer URL: https://bscscan.com

Image
SmartChain Metamask

 

Als dit is gelukt, klik je op "Opslaan". Gefeliciteerd! Je kan nu gebruik maken van de Binance Smart Chain via je Metamask-wallet en je kan hier nu ook BEP-20 tokens naartoe sturen.

Stap 4 (optioneel): Wisselen tussen netwerken

Nu het je is gelukt om de Binance Smart Chain toe te voegen aan Metamask, is het ook wel handig om te weten hoe je heen en weer gaat tussen de Ethereum-blockchain en BSC.

Hiervoor klik je op het balkje naast het gekleurde bolletje rechtsbovenin en daar kies je of voor "Main Netwerk" of voor "Smart Chain" die je zojuist hebt toegevoegd. Bij Main Netwerk zie je ETH als noemer staan en bij Smart Chain zie je BNB als noemer staan.

Image
Metamask switch
Image
Metamask Switch2

 

Conclusie

Zo, als het goed is kan je nu naast de Ethereum-blockchain ook aan de slag op de Binance Smart Chain met je Metamask-wallet. Dat betekent weer een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden, verschillende dApps en NFTs om te ontdekken. En wees eerlijk, dat was een fluitje van een cent toch?

Transactiekosten zullen bij het gebruik van de Binance Smart Chain overigens een stuk lager zijn en transactiesnelheden een stuk groter dan bij de Ethereum-blockchain. Het is wel belangrijk om te weten dat je nu gas fees betaalt in BNB, dus als je gebruik wilt maken van dApps op BSC of je coins/tokens terug naar een exchange wilt sturen, zul je een beetje BNB in je wallet nodig hebben.

Als je alvast aan de slag wilt op BSC kun je eens een kijkje nemen op bijvoorbeeld Pancakeswap. Dit is een DEX (decentralized exchange), wat betekent dat je hier op een gedecentraliseerde wijze tokens kunt kopen en verkopen. Maar dat is niet het enige wat je kunt doen op Pancakeswap. Ooit gedacht aan bijvoorbeeld een decentrale loterij? It's possible!

Natuurlijk heb je nog een heleboel andere dApps op de Binance Smart Chain, waarvan veel het ontdekken waard zijn. Dus ga lekker op zoektocht en kijk of er voor jou iets interessants tussenzit! Hier kun alvast de 6 belangrijkste BSC-projecten bekijken.

Heb je nog vragen over Metamask, de Binance Smart Chain of andere begrippen die in dit verhaal voorbij komen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Zit je nog steeds met vragen of zoek je mensen die ervaring met Metamask en BSC hebben? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Cover foto door Shizume/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.