Verschil tussen mainnet en testnet

Wat is een Mainnet en een Testnet? - het verschil

Wanneer je al een tijdje met blockchain en cryptocurrency's bezig bent dan zal je vaak de woorden Mainnet en Testnet zijn tegengekomen. Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk en wat zegt het over de fase waarin een cryptoproject zich begeeft? Wij leggen het in simpel Nederlands uit zodat je na dit artikel precies weet wat ze inhouden. Gebruik de onderstaande links om gemakkelijk door het artikel heen te navigeren.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Navigeren

  1. Uitleg testnet
  2. Uitleg Mainnet
  3. Verschillen op een rij
  4. Tokens omzetten naar coins
  5. Kalender mainnet-lanceringen

Wat is een testnet?

Een testnet is een eerdere versie van het platform dat een cryptoproject wil lanceren. Deze alternatieve blockchain wordt door de ontwikkelaars gebruikt om testen mee uit te voeren. Pas wanneer alles grondig is getest en naar behoren werkt, kan er worden overgegaan naar de officiële lancering van het platform. Bij deze gebeurtenis verandert het testnet in het mainnet. Je kunt het testnet zien als het prototype en het mainnet als het uiteindelijke product. 

Wanneer de switch wordt gemaakt naar het mainnet, blijft het testnet meestal nog gewoon bestaan. Deze blijven de ontwikkelaars gebruiken om testen op uit te voeren. Wanneer men bijvoorbeeld een verandering wil doorvoeren aan het protocol dan zullen ze dit eerst uitvoerig willen testen voordat ze het ook echt in het mainnet gaan implementeren. 

Vaak geven projecten al cryptocurrency's uit op basis van het testnet. Deze tokens hebben geen echte waarde en staan los van de coins die uiteindelijk op het mainnet zullen werken.

Image
Testnet is een prototype van de blockchain

Wat is een mainnet?

Het mainnet is het officiële platform van het cryptoproject. Na uitvoerig getest te hebben en er zeker van te zijn dat alles goed werkt, al het team besluiten om officieel van start te gaan en hun mainnet uit te brengen. Dit is meestal een grote stap voor projecten en het gaat vaak het hele internet over. Het laat zien dat het team achter de cryptocurrency hard werkt aan het platform en zo'n lancering schept een hoop vertrouwen bij investeerders. Het brengt daarnaast ook een hoop vragen met zich mee. De tokens die op het testnet waren gebaseerd dienen om te worden gezet naar coins die op het mainnet kunnen draaien. Soms wordt deze overgang door jouw handelsplatform zelf gefaciliteerd, maar in andere gevallen dien je dit handmatig om te zetten. Dit is steeds weer verschillend en dan ook belangrijk om in de gaten te houden wanneer het voor jouw investering relevant is. De coins van het mainnet hebben wel echte waarde.

Image
Mainnet is het eindproduct van het cryptoproject

 

Tron is een voorbeeld van een project dat recentelijk (31 mei 2018) zijn officiële blockchain/platform heeft gelanceerd. Hierbij werden de ERC20-tokens omgezet naar de coins van het Tron mainnet. 

 

Verschillen op een rij

Nu we zowel het testnet als het mainnet hebben uitgelegd, benoemen we hieronder nog even de belangrijkste verschillen tussen de twee.

Testnet Mainnet
Eerst wordt het testnet gebruikt Na het testnet komt pas het mainnet
Het is een alternatieve blockchain gebruikt om te testen Het is het officiële platform waar het allemaal om draait, het eindproduct.
Het maakt gebruik van testtokens zonder echte waarde Het maakt gebruikt van coins die echte waarde vertegenwoordigen
Tokens zijn gebaseerd op het testnet, in veel gevallen als ERC20-token op de Ethereum-blockchain Coins zijn gebaseerd op de blockchain van het cryptoproject zelf
Een cryptoproject dat bezig is met z'n testnet heeft nog een hoop te bewijzen in de cryptowereld Een cryptoproject dat z'n mainnet heeft gelanceerd wint veel vertrouwen in de cryptowereld

Hoe zet ik tokens om naar coins?

Veel cryptocurrency's zijn in hun testfase gebaseerd op de Ethereum-blockchain. In deze fase zijn het ERC20-tokens en bij de lancering van het mainnet gaan ze over naar de blockchain van het project. Welke acties je dient te ondernemen om de tokens om te zetten hangt af van waar je de tokens hebt opgeslagen.

  • Veel mensen houden ze op de exchange en de meeste handelsplatformen ondersteunen de omzetting. Zij faciliteren dit proces en je hoeft er zelf niets voor te doen. Om erachter te komen of jouw exchange dit proces mogelijk maakt, kan je hun mededelingen in de gaten houden. Ze zullen via hun twitterkanaal en op hun website aangeven of ze wel al dan niet jouw tokens zullen omzetten naar coins.
  • Mocht je ze in de software wallet van het project hebben staan, dan wordt er in een mededeling vanuit het team verteld hoe je handmatig de omzetting kunt doen. Zo'n mededeling wordt meestal via het twitterkanaal van het project gedaan. Vaak is het een kwestie van het klikken op de optie 'Token Swap' en dan worden jouw tokens omgezet.
  • Wanneer ze in een Ethereum wallet staan dan is het vaak nodig om de tokens te versturen naar de software wallet zodat je daar de 'token swap' kunt doen.

Dit filmpje van 5 minuten laat zien hoe bijvoorbeeld de token swap van VechainThor in z'n werk ging. 

 

Kom je er op een of andere manier niet uit? Dan kan je altijd de vraag stellen aan het cryptoproject zelf. Ze zijn meestal goed te bereiken via telegram en twitter. Let wel altijd goed op scammers. Deze willen nog weleens contact met je opnemen wanneer je zo'n vraag in de algemene chat stelt. Gelukkig zijn ze makkelijk te doorzien aangezien ze al snel vragen om je tokens naar een bepaald adres toe te sturen. Niet doen dus. 
Maar hoe weet je dan wie wel te vertrouwen is? Heel simpel, bij Telegram staat er 'beheerder' achter zijn naam en op Twitter kan je zijn profiel bekijken.  

Hoe weet ik wanneer een mainnet wordt gelanceerd?

Je hebt verschillende websites waarop je gebeurtenissen in de cryptowereld kunt bijhouden. Een zo'n website is coincalendar waarop ook te zien is wanneer een mainnet wordt gelanceerd. Dit is waardevolle informatie aangezien beleggers anticiperen op deze ontwikkelingen. Vaak zie je dan ook dat de koers omhoog gaat naarmate we dichter naar de lanceringsdatum toegaan. Het kan zijn dat een datum wordt uitgesteld doordat het team er helaas niet in slaagt het platform op tijd klaar te hebben. Een voorbeeld hiervan is Zilliqa (ZIL). Dit heeft vaak een negatieve invloed op de koers.

Zij hadden in hun roadmap staan dat ze in Q3 van 2018 de lancering zouden doen. Begin augustus hebben ze echter laten weten dat dit wordt verschoven naar januari 2019. Deze mededelingen worden veelal op twitter gepubliceerd. Het betekent niet per se dat het team heeft gefaald wanneer ze de lancering uitstellen. Er komt een hoop kijken bij zo'n platform en je hebt liever dat de ontwikkeling ervan iets langer duurt maar het daarna wel goed verloopt in plaats van dat je achteraf allemaal noodoplossingen moet gaan bedenken. 

Mocht je nou vragen hebben over het testnet of mainnet van een cryptocurrency, stel ze dan in ons Crypto Forum. Wij kunnen je dan ondersteunen bij het omzetten van de tokens naar de coins. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.