Bored Ape Yacht Club (NFT)

De belangrijkste NFT-termen die je moet kennen!

NFT’s zijn het afgelopen jaar razend populair geworden. Bijna iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord en een groot deel van die mensen zijn er meer onderzoek naar gaan doen. Weer een groot deel van die mensen waren er zo geïnteresseerd in, dat ze zich er mee bezig willen gaan houden.

Wat echter heel belangrijk is voordat je (goed) van start kunt met NFT’s, is dat je hier kennis over hebt. Zonder kennis investeren is eigenlijk namelijk hetzelfde als gokken. Een goed beginpunt is deze blog.

Vandaag kijken we namelijk naar de allerbelangrijkste NFT-termen. Alle termen in deze blog zijn erg handig om te kennen wanneer jij goed van start wil gaan in de wereld van NFT’s. We kijken namelijk bijvoorbeeld naar wat voor type NFT’s er bestaan, maar ook naar de manieren waarop NFT’s verhandeld kunnen worden, ook kijken we bijvoorbeeld naar de benaming van verschillende gegevens als het gaat om NFT’s, en nog veel meer. Laten we snel van start gaan!

Bekijk snel

Wat zijn de belangrijkste NFT-termen?

Non-fungible token – wat is een non-fungible token?

NFT staat voor non-fungible token en het betekent ‘niet-vervangbare token’. Een betere verwoording is echter unieke token. Van een non-fungible token is er namelijk echt maar één, in tegenstelling tot een fungible token, zoals Bitcoin of Ethereum, waarvan er miljoenen identieke zijn.

Wanneer je vandaag 1 BTC verkoopt en morgen 1 BTC terugkoopt, heb je waarschijnlijk niet precies dezelfde BTC. Dit zul je echter nooit merken en hier kun je niet eens achter komen. Wanneer je vandaag Crypto Punk #1234 verkoopt en deze volgende week terugkoopt, heb je wél precies dezelfde Crypt Punk in je wallet en dit kun je ook controleren.

Smart contract – wat is een smart contract?

Een smart contract is een geprogrammeerd contract. Het is als het ware een stukje code waarin afspraken staan vastgelegd. Een smart contract kan gebruikt worden om bepaalde dingen automatisch uit te voeren, bijvoorbeeld een transactie.

Zo’n smart contract kan namelijk transacties automatisch controleren en dus doorvoeren. Wanneer de aanvraag voor een transactie namelijk voldoet aan alle afspraken, kan de transactie dus automatisch uitgevoerd worden. Hierdoor hoeft er dus geen echte persoon naar de transactie te kijken en wordt de middenman weggenomen.

Als het gaat om NFT’s worden smart contracts bijvoorbeeld vaak gebruikt in het minting proces. Het smart contract zorgt er uiteindelijk namelijk voor dat de NFT’s daadwerkelijk onderdeel worden van de blockchain, nadat jij een ‘aanvraag’ hebt gedaan naar deze transactie, door op de mint-knop te drukken.

Gas fees – wat zijn gas fees?

Gas fees zijn de kosten die je betaalt om een transactie te mogen doen op een blockchainnetwerk. Wanneer je een NFT gaat kopen betaal je naast de kosten voor de NFT ook de gas fees voor het netwerk.

Gas fees bestaan om de validators/miners van een blockchain-protocol te belonen. Als gebruiker van een netwerk betaal je deze gas fees dus eigenlijk aan de validators/miners. Zonder hen zou de transactie namelijk überhaupt niet plaats kunnen vinden.

Floor price – wat is een floor price?

De floor price is de laagste prijs waarop je op dit moment een NFT van een collectie kunt kopen. Vaak wordt de floor price gebruikt om aan te geven wat een NFT-project op dit moment ongeveer waard is.

BEP-721 – wat is BEP-721?

Soms zijn NFT’s gebouwd op de Binance Smart Chain. Wanneer dit het geval is zullen deze vaak gebruikmaken van het BEP-721 tokenprotocol. Dit is namelijk het tokenprotocol voor NFT’s op de Binance Smart Chain. Een tokenprotocol is een setje regels waaraan de (code van de) token moet voldoen.

ERC-721 – wat is ERC-721?

De meeste NFT-projecten tot nu toe worden gebouwd op het Ethereum-netwerk. Wanneer een NFT gebouwd is op het Ethereum-netwerk maakt deze vaak gebruik van het ERC-721 tokenprotocol. ERC-721 is dus een tokenprotocol voor NFT’s op Ethereum.

ERC-1155 – wat is ERC-1155?

Een ander tokenprotocol op het Ethereum-netwerk, is ERC-1155. Er wordt vaak van ERC-1155 gebruikgemaakt wanneer meerdere items in één NFT verpakt zitten. Denk bijvoorbeeld aan een racing game. Wanneer je dan van start gaat heb je een auto en een coureur nodig. Deze kunnen dan samen verpakt zitten in een ERC-1155 NFT.

Minting – wat is minting?

Minten is het ‘creëren’ van de NFT. Het is het proces waarbij de NFT daadwerkelijk onderdeel wordt van het netwerk (bijvoorbeeld Ethereum of Binance Smart Chain). Als koper van een nieuw project mint jij de NFT en maak jij deze, door het smart contract te runnen, onderdeel van de desbetreffende blockchain.

Minten wordt zo genoemd, omdat het van de Engelse uitspraak ‘minting coins’, wat munten slaan betekent.

Wil je meer te weten komen over hoe je een NFT kunt maken? Matt van AllesOverCrypto legt het je in onderstaande video uit.

Burning – wat is burning?

Wanneer er geburnd wordt, wordt een bepaalde hoeveelheid NFT’s naar een niet bestaande wallet gestuurd, zodat deze NFT’s verloren gaan.

Als dit bij NFT’s gebeurt is dat vaak niet zo’n goed teken. Burning is namelijk een proces om het aanbod te verkleinen door tokens te laten verdwijnen. Bij een fungible token kan dit een slimme truc zijn om de prijs te verhogen, namelijk door het aanbod te verkleinen. Echter, bij een NFT-project is het aanbod in de meeste gevallen al erg klein. Wanneer er dan geburnd wordt betekent dit vaak dat de vraag (te) klein is om uit te verkopen.

Ethereum – wat is Ethereum?

Ethereum is een blockchainnetwerk waarop smart contracts mogelijk zijn. De meeste NFT’s tot nu toe maken gebruik van het Ethereum-netwerk.

Ethereum kan gezien worden als het nieuwe internet. Het is namelijk een gedecentraliseerd netwerk waarop gedecentraliseerde applicaties (dApps) gebouwd kunnen worden, door middel van smart contracts. In theorie zijn de mogelijkheden dus eindeloos.

Whitelist – wat is een whitelist?

Zoals we eerder al aangaven, was het uitdelen van plekken op de whitelist een oplossing voor de gas wars. De whitelist is namelijk een lijst van mensen die voorrang krijgen op de rest in de mintfase. Zij mogen namelijk minten in de presale.

Zij hebben dan niet alleen de garantie op een NFT, maar kunnen ook de drukte op het netwerk vermijden waardoor zij waarschijnlijk lagere gas fees betalen. Ook komt het vaak voor dat de mintprijs goedkoper is voor de mensen die op de whitelist staan. Denk er bijvoorbeeld aan dat zij 0.035 ETH betalen, in plaats van 0.05 ETH.

Metadata – wat is metadata?

De metadata is als het ware de NFT. Het is een JSON-bestand waarin alle data van de NFT opgeslagen staat. Wanneer je bijvoorbeeld de metadata van een bepaalde Bored Ape opent, zie je precies welke Bored Ape dit is. Je ziet de naam (bijvoorbeeld Bored Ape Yacht Club #1234), maar ook welke kenmerken deze heeft. Het is als het ware een paspoort, met daarin alle gegevens van de NFT.

Deze gegevens zijn vaak hetgeen wat ervoor zorgt dat de ene NFT duurder is dan de andere, omdat de ene NFT zeldzamere kenmerken heeft dan de andere. Dat alles is dus terug te zien in de metadata.

Floor sweep – wat is een floor sweep?

Een floor sweep is het fenomeen waarbij de NFT’s die op / dichtbij de floor price zitten worden opgekocht. Dit zorgt ervoor dat de floor price gaat stijgen, omdat alle NFT’s die op / dichtbij de floor price zitten verkocht worden.

Een floor sweep wordt vaak uitgevoerd door de makers van een project, maar het kan ook gedaan worden door een whale (een investeerder die investeert met hele grote bedragen).

Gas war – wat is een gas war?

Een gas war ontstaat wanneer heel veel mensen tegelijk een transactie willen doorvoeren op een netwerk, bijvoorbeeld op het moment dat de mint voor een groot NFT-project opent. De gas fees stijgen dan heel snel, omdat heel veel mensen op hetzelfde moment een transactie willen doen. Als oplossing hiervoor is de whitelist uitgevonden, waar we later op terugkomen.

Software wallet – wat is een software wallet?

Een software wallet is een digitale portemonnee waarin jij je NFT’s kunt bewaren. Zo’n smart contract is beveiligd met een private key en hierdoor ben jij de enige die toegang heeft tot je wallet. Jij bent dus de enige die bij je NFT’s kan, zolang je je private key daadwerkelijk privé houdt.

De meest gebruikte software wallet van dit moment is MetaMask. De MetaMask-wallet kan gebruikt worden voor bijna alle blockchainnetwerken. Echter, niet allemaal. Zo kun je MetaMask bijvoorbeeld niet gebruiken voor Solana (SOL). Daar heb je anders wallets voor, bijvoorbeeld de Phantom-wallet.

Image
OpenSea
OpenSea - de grootste NFT-marktplaats van dit moment

 

OpenSea – wat is OpenSea?

OpenSea is de grootste NFT-marktplaats van dit moment. OpenSea maakt het mogelijk om NFT’s op de Ethereum-blockchain en het Polygon-netwerk te verhandelen. De grootste collecties van dit moment werden allemaal groot op OpenSea en het is volgens velen dan ook dé place-to-be als het gaat over NFT’s.

Rarible – wat is Rarible?

OpenSea is echter niet de enige optie, zo heb je bijvoorbeeld ook Rarible. Rarible is de tweede grootste NFT-marktplaats van dit moment. Ook Rarible maakt gebruik van het Ethereum-netwerk, maar ook Flow (FLOW) NFT’s en Tezos (XTZ) NFT’s kunnen verhandeld worden via Rarible.

Solsea – wat is Solsea?

De NFT-marktplaatsen die we eerder behandelden, kunnen gebruikt worden voor het Ethereum-netwerk en enkele andere (kleinere) netwerken. Dit zijn echter lang niet alle netwerken waarop NFT’s bestaan.

Dit kan bijvoorbeeld ook op het Solana-netwerk. De grootste marktplaats op Solana is Solsea.

Royalties – wat zijn royalties?

Makers van een NFT-project kunnen royalties instellen bij hun NFT’s. Dit betekent dat een stukje van deze NFT als het ware altijd van hen blijft, althans een stukje van het winstrecht van deze NFT. Wanneer de NFT dan weer doorverkocht wordt, krijgen zij namelijk een stukje van dit bedrag.

Stel de makers van een project stellen een royalty-percentage van 5% in, dan krijgen zij dus 5% van elke volgende verkoop. Wanneer een koper de NFT dan dus doorverkoopt voor $10.000, krijgen de makers $500.

Het toevoegen van royalties aan een NFT-project is populair onder kunstenaars, omdat het een bron van passief inkomen voor ze kan genereren. Wil jij weten hoe je ook passief inkomen kunt verdienen door middel van NFT’s? Meer daarover lees je in deze blog!

10k project - wat is een 10k project?

‘10k project’ is een term die gebruikt wordt om een NFT-collectie bestaande uit 10.000 karakters aan te duiden. Deze term is ontstaan, omdat er in het afgelopen jaar natuurlijk enorm veel 10k projecten werden uitgebracht, deze bleken namelijk succesvol te zijn.

Voorbeelden van grote 10k projecten zijn de Crypto Punks, de Bored Ape Yacht Club, de Doodles en World of Women. 

Crypto Punks – wat zijn Crypto Punks?

Crypto Punks is, samen met de Bored Ape Yacht Club, een van de grootste NFT-collecties to nu toe. Het zijn 10.000 unieke pixel art karakters en er werd op het moment van schrijven (24 januari 2022) al bijna voor 800.000 ETH aan Crypto Punks verhandeld.  

Image
De inmiddels welbekende Crypto Punks
De inmiddels welbekende Crypto Punks

Discord – wat is Discord?

Discord is een chattingservice waarin bijna alle NFT-projecten hun eigen community’s hebben. Deze kun je joinen en chatten met anderen die geïnteresseerd zijn in het NFT-project.

Conclusie

Vandaag keken we naar de belangrijkste termen als het gaat om NFT’s. Wanneer je al deze termen goed begrijpt, zul je al een heel eind komen als het gaat om het analyseren van de NFT-markt.

Echter, het is altijd goed om nog meer te leren over NFT’s, zodat je met nog meer kennis kunt gaan investeren. Dit meer leren kan bijvoorbeeld aan de hand van blogs die wij eerder al schreven. Hier een aantal suggesties:

Wat is een non-fungible token? (NFT)’, in deze blog legt mijn collega Matt precies uit wat een NFT is en geeft hij je verschillende voorbeelden van hoe dit daadwerkelijk van toepassing kan zijn.

Wanneer je een eigen NFT wil gaan maken, zou de blog ‘Hoe maak je een NFT? – complete uitleg voor beginners’ je verder kunnen helpen.

Ook wil je natuurlijk voorkomen dat je opgelicht wordt, want ook dit gebeurt helaas binnen de wereld van NFT’s nog te vaak. Hiervoor is het handig om de blog ‘De meest voorkomende NFT-scams’ te lezen.

Heb jij nog vragen over NFT’s? We horen graag van je in onze AllesOverCrypto Facebookgroep! Antwoorden op je vragen over NFT’s vind je ook makkelijk en snel in onze FAQ of door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.