NFTs
27/1/22

Hoe maak je een NFT? - complete uitleg voor beginners

Hoe maak je een NFT? - complete uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Hoe maak je een NFTDat is een steeds populairdere vraag nu NFT’s zo enorm populair zijn. De ene NFT na de andere wordt voor tonnen verkocht en daardoor willen steeds meer mensen hun eigen NFT’s maken.

De NFT-markt is bij elkaar inmiddels $41.000.000.000 waard en deze komt al steeds dichterbij de reguliere kunstmarkt. Grote publieke figuren zoals Elon Musk, Eminem en Gary Vee hebben al NFT’s gecreëerd én verkocht. Deze NFT’s zijn verkocht voor kolossale bedragen. Dit is één van de redenen dat veel mensen non-fungible tokens zo interessant vinden.

Maar hoe maak je nou zelf een NFT? Hoe ziet dit proces eruit van start tot finish? Dat is waar we vandaag naar gaan kijken! Laten we snel beginnen.

Bekijk snel

Wil jij nog een keer herhaling over wat een NFT precies is? Deze video legt het heel duidelijk uit.

Stap 1: Kies een thema

De eerste stap in het maken van een NFT, is het kiezen van een thema. Bijna alle succesvolle NFT’s hebben een duidelijk thema. Kijk bijvoorbeeld maar naar Beeple, de maker van de duurst verkochte NFT tot nu toe. Beeple is al bijna 15 jaar kunstenaar, en heeft altijd voor interessante thema’s gekozen. Een van zijn collecties, de GIGACHAD-collectie, bestaat bijvoorbeeld uit 100 NFT’s waarin Elon Musk, de GIGACHAD, zijn Doge (refererend naar Dogecoin) uitlaat. Ook kiest Beeple er vaak voor kunst te creëren over de politiek, of andere actuele onderwerpen.

Wat ook lange tijd een populair thema was, zijn dieren. De ene na de andere succesvolle dierencollectie werd uitgebracht. Je had de Bored Ape Yacht Club, The Doge Pound, de Cool Monkes Genesis, de Phantabear en de X Rabbits Club, en zo zouden we nog uren door kunnen gaan.

Tevens blijken NFT’s die gebruikt kunnen worden als profielfoto het vaak goed te doen. Dit komt doordat mensen graag laten zien wat ze hebben, zo blijkt ook maar weer in NFT’s. Als je op dit moment in de top 100-collecties gaat kijken op OpenSea, zul je zien dat bijna elke van deze 100 collecties een soort karaktercollectie is. Deze NFT’s zouden dan ook prima gebruikt kunnen worden als profielfoto.

Wat vooral belangrijk is, vanuit potentieel succes-perspectief gezien, is dat je voor een thema kiest dat opvalt. Er worden vandaag de dag duizenden NFT’s per dag gecreëerd en de kans is dan ook zeker aanwezig dat je NFT als het ware wordt ‘begraven’ onder alle andere NFT’s die uitkomen. Wanneer je kans wil maken om eruit te springen, zul je er dus voor moeten zorgen dat je iets unieks doet, iets wat de anderen niet doen.

Wat echter nóg belangrijker is, is dat je voor een thema kiest dat je zelf leuk vindt. Het proces moet namelijk ook leuk zijn voor jezelf, want als je het puur voor de mogelijkheid om geld te verdienen doet, zal het waarschijnlijk nooit een succes worden.

GIGACHAD by Beeple
'GIGACHAD' van Beeple

Stap 2: Maak de kunst

Wanneer je een thema en een idee hebt van wat je NFT moet gaan zijn, is het tijd om de daadwerkelijke kunst te maken. Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van wat je wil.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om iets met de hand te tekenen of schilderen. Dit zou je vervolgens in kunnen scannen en er een JPEG van maken.

Wat ook kan, is dat je zelf iets gaat maken in een digitaal programma, zoals Photoshop. Photoshop kost echter geld. Als je het dit niet waard vindt, kun je ook kiezen voor een gratis alternatief, zoals Paint.net of Figma.

Wat ook een optie is, is dat je foto’s gaat maken, want ook fotografie kan gemaakt worden tot NFT’s. Ben jij fotograaf? Of heb je nog mooie foto’s van een oude vakantie? Ook deze kun je tot NFT maken.

Een andere optie, is dat je een kunstenaar gaat inhuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Fiverr of Upwork. Wat belangrijk is, is dat de volledige commerciële rechten naar jou gaan, want anders zou je hier later nog mee in de problemen kunnen komen. Vraag hier dus altijd even extra naar.

Daar blijft het niet bij. Maak jij muziek? Speel je gitaar of piano? Ook dit kun je tot een NFT maken. Neem het op en maak een NFT van het MP3-bestand.

Zoals je al ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang je kunstwerk maar tot een bestand gemaakt kan worden, kan het een NFT zijn. Wees dus ook vooral creatief, dan kom je tot de mooiste resultaten.

Het is wel erg belangrijk, dat je alleen NFT’s maakt waarvan de commerciële rechten bij jou liggen. Wanneer dit niet het geval is, zou je later in het proces nog eens in de problemen kunnen komen, en dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dus voor dat je niets gebruikt dat niet van jou is. Geen foto’s waarvan je de rechten niet hebt, geen muziek van andere artiesten, geen lettertypes die je niet mag gebruiken, etc. Alles wat je gebruikt moet zelfgemaakt zijn, óf volledig copyright-free.

Stap 3: Bepaal de details

Nu je de kunst hebt gecreëerd, is het tijd om de details van je NFT te bepalen. Er zijn namelijk nog verschillende keuzes te maken, voordat je daadwerkelijk je NFT kunt gaan creëren.

De eerste keuze die je moet maken, is op welke blockchain je je NFT gaat zetten. Waar NFT’s op Ethereum begonnen, zijn er inmiddels verschillende blockchains die je kunt gebruiken voor NFT’s. Laten we eens kijken naar de verschillende blockchains die NFT’s toelaten, maar ook welke marktplaatsen er bij deze chains horen.

  • Ethereum. Ethereum is nog altijd de meest gebruikte chain als het gaat om NFT’s. Voor beginners is er echter wel een nadeel aan Ethereum. Ethereum is namelijk relatief duur. Er komen natuurlijk ook vele voordelen bij Ethereum kijken. Ethereum heeft namelijk zeker de grootste naam als het gaat om NFT’s en er zijn dan ook heel veel potentiële kopers. Wanneer jij gebruik wil maken van Ethereum, kun je bijvoorbeeld kiezen voor 1 van de 2 grootste marktplaatsen: OpenSea en Rarible.
  • Solana. Een andere populaire chain voor NFT’s is Solana. Een voordeel aan Solana voor beginners is dat Solana erg goedkoop is. Op Solana betaal je namelijk maar $0,00025 per transactie, waar dit op Ethereum eerder tussen de $10 en $150 zal zijn, afhankelijk van de drukte op het netwerk. Wil jij gebruik maken van Solana? Dan zal Solanart of Solsea geschikt zijn voor jou.
  • Polygon. Ook kun je gebruikmaken van Polygon. Polygon is een layer 2 op Ethereum. De kosten zijn bij Polygon echter een stuk lager dan bij Ethereum, daar betaal je gemiddeld namelijk ongeveer $1. Een voordeel is dat je wel gebruik kunt maken van dezelfde marktplaatsen als bij Ethereum. Zo kun je zowel OpenSea als Rarible gebruiken.

Dit zijn nog lang niet alle mogelijkheden, maar wel de voornaamste. Voor het vervolg van deze blog kiezen wij voor Ethereum, met als markplaats Rarible. Dit omdat het via Rarible erg eenvoudig is een NFT te creëren. Echter, dit is volledig aan jezelf. Alle mogelijkheden hebben hun voordelen en nadelen, maar ze werken in principe allemaal.

Wanneer je weet van welke blockchain en marktplaats je gebruik wil gaan maken, is het tijd voor verschillende andere keuzes. Ten eerste zul je een naam en beschrijving moeten gaan verzinnen voor je NFT. Hoe heet je NFT? En wat houdt deze NFT in? Dat is wat je hier zo goed mogelijk moet gaan proberen te omschrijven.

Vervolgens moet je de beslissing maken hoeveel versies van de NFT je gaat uitbrengen. Je kunt er zoveel uitbrengen als je wil. Je zou dus ook 1.000 keer hetzelfde kunstwerk uit kunnen brengen. Echter, schaarste is eén van de redenen dat veel NFT’s in prijs omhoog gaan en hier moet je dus voor jezelf een afweging in maken.

Dan is er nog een belangrijk punt, namelijk de royalty’s. Je kunt namelijk ook royalty’s instellen op je NFT. Wanneer je dit doet, behoudt je een stukje van het winstrecht van de NFT. Als iemand jouw NFT dan koopt en vervolgens weer doorverkoopt, krijg jij een stukje van dit verkoopbedrag. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het percentage dat je instelt. Hoewel het natuurlijk aantrekkelijk klinkt om een zo hoog mogelijk royaltypercentage in te stellen, kan het er ook voor zorgen dat mensen aarzelen om de NFT te kopen, omdat het in de toekomst lastiger is om deze terug te verdienen, ze moeten namelijk een deel van het verkoopbedrag afstaan aan jou. Hier zul je dus voor jezelf een afweging in moeten maken.

Stap 4: Creëer de NFT

We zijn alweer aangekomen bij de laatste stap: het daadwerkelijk creëren van de NFT. Zoals we eerder al aangaven, kiezen we voor dit voorbeeld voor een NFT op het Ethereum-netwerk en maken we gebruik van de Rarible-marktplaats. Een voordeel van Rarible is namelijk dat de NFT dan ook automatisch op OpenSea terechtkomt. Daarnaast is Rarible erg gebruiksvriendelijk en is het erg eenvoudig om een NFT aan te maken. Maar hoe doe je dat nou?

Laten we eerst even kort kijken naar wat je allemaal nodig hebt:

  • Een MetaMask-wallet. Deze ga je gebruiken om te betalen voor de NFT. Later zul je deze ook gebruiken om het verkoopbedrag (en de mogelijke royalty’s) te ontvangen. Meer over de MetaMask-wallet en hoe je deze aanmaakt vind je in deze blog.
  • ETH (in je MetaMask-wallet). Dit ga je gebruiken om de gas fees die komen kijken bij het minten van de NFT te betalen. ETH kun je bijvoorbeeld aankopen via Bitvavo, Binance of Kucoin. Hoe je ETH in je MetaMask-wallet krijgt kun je ook lezen in de eerdergenoemde MetaMask-blog.
Rarible
Rarible

Nu we alles hebben wat er nodig is om van start te gaan met het creëren van de NFT, kunnen we van start.

  1. Het eerste wat we moeten doen, is het ‘inloggen’, door onze wallet aan Rarible te koppelen. Hiervoor klikken we op ‘Sign in’ rechtsboven in de hoek op de Home-pagina, en vervolgens op ‘Sign in with MetaMask’. Onze wallet zal nu openen en na daarin op ‘Connect’ te hebben geklikt zijn we ingelogd.
  2. Rechtsboven in de hoek staat nu de knop ‘Create’. Daar klikken we op. Vervolgens klikken we bij ‘Ethereum’ op ‘Create’.
  3. Je komt nu voor de keuze ‘Single’ of ‘Multiple’ te staan. Wanneer je 1 versie van je NFT wil maken, klik je op ‘Single’, wanneer je meerdere versies van je NFT wil maken, klik je op ‘Multiple’. In dit geval kiezen wij voor ‘Single’.
  4. Nu is het tijd om je bestand te gaan invoegen. Zoals je ziet kun je PNG-, GIF-, WEBP-, MP4- en MP3-bestanden invoegen. Dit kun je doen door je bestand in het vak te slepen, of op ‘Choose File’ te klikken.
  5. Vervolgens moet je kiezen op wat voor manier je je NFT wil verkopen. Je kunt kiezen uit ‘Fixed price’, in welk geval je een vaste prijs aan je NFT koppelt, ‘Open for bids’ in welk geval je biedingen ontvangt die je handmatig kunt accepteren of afwijzen, en ‘Timed auction’, in welk geval er binnen een bepaalde tijd biedingen gedaan kunnen worden, van welk het hoogste bod aan het einde van deze tijd geaccepteerd wordt en de NFT verkocht. Hier kun je dan ook zaken als prijzen en minimale biedingen invoeren. Onthoud dat er 2,5% van dit bedrag naar Rarible gaat.
  6. Hierna kun je kiezen voor ‘Free minting’ of niet. Wanneer je kiest voor ‘Free minting’ ben jij niet degene die mint (en dus de gas fee betaalt), maar de koper. Op deze manier bespaar je dus kosten en kun je je NFT voor gratis op de markt krijgen.
  7. De volgende stap is het instellen van de naam en de beschrijven die je eerder al hebt geschreven. Deze hoef je hier dus alleen nog maar in te vullen.
  8. De laatste stap is dan nog het instellen van de ‘Royalties’. Vul hier het door jou gekozen percentage in.
  9. Je kunt onder ‘Advanced settings’ nog een aantal dingen toevoegen, zoals een tekstalternatief voor je kunstwerk. Dat laten we voor nu even voor wat het is.

De laatste stap is nu ‘Create item’. Gefeliciteerd! Je hebt je eerst NFT gemaakt! Het is nu zaak om je NFT te gaan promoten en te hopen dat deze verkoopt.

Wil je alles nog eens tot je nemen door middel van een video? Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt jou hoe je zelf een NFT op de blockchain kunt plaatsen.

Conclusie

Vandaag hebben we bekeken hoe jij een NFT kunt maken! Iets waar veel mensen geïnteresseerd in zijn geraakt na het razende succes van vele NFT-collecties.

We bekeken het hele proces van start tot finish, zodat jij optimaal van start kunt met het maken van je eigen NFT’s. Veel succes!

Heb jij nog vragen over het maken van NFT’s? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Foto header: Jeffrey Czum/Pexels.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!