Passief inkomen met NFT's

Passief inkomen met NFT's - hoe doe je dat?

Passief inkomen – wie wil dat nou niet? ‘Slapend rijk worden’ is voor veel mensen een droom of een doel. Een passief inkomen is een inkomen waarvoor je op het moment dat het geld binnenkomt niets hoeft te doen. Hoeveel je verdient is dus ook niet verbonden met hoeveel uren je werkt.

Non-fungible tokens (NFT’s) zijn de afgelopen tijd aan populariteit aan het winnen. Ze komen veel in het nieuws en er is enorm veel populariteit voor ontstaan. Naast Dogecoin (DOGE) of Safemoon (SAFEMOON) is er eigenlijk niets in de cryptowereld dat in zo’n korte tijd zo populair is geworden.

Maar kunnen deze twee mooie dingen aan elkaar gekoppeld worden? Kun je een passief inkomen verdienen met non-fungible tokens? Jazeker, dat kan. Maar hoe doe je dat? Daar lees je over in dit artikel.

Lees snel

In onderstaande video worden NFT's simpel en overzichtelijk uitgelegd.

Wat is een non-fungible token (NFT)?

Een non-fungible token, dat vaak wordt afgekort tot NFT, is een token die iets unieks vertegenwoordigt.

Fungible betekent makkelijk vervangbaar. Een fungible token is dus niet uniek, makkelijk vervangbaar en identiek. Het makkelijkste voorbeeld hiervan is dus een briefje van 5 euro. Het geeft wel een bepaalde waarde weer, maar is verder identiek aan alle andere briefjes van 5 euro. Andere voorbeelden van dingen die fungible zijn, zijn bijvoorbeeld flesjes bier of ongelimiteerde sneakers.

Non-fungible betekent dus niet makkelijk vervangbaar. Een non-fungible token is dus uniek en niet vervangbaar. Er is er maar één van. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een vliegticket. Er zijn wel meerdere vliegtickets voor dezelfde vlucht, maar er staat maar op 1 vliegticket jouw code, jouw naam en jouw stoelnummer. Hierdoor is jouw kaartje uniek en kan er niemand anders met jouw ticket binnenkomen.

Nu we weten wat het verschil is tussen fungible en non-fungible, is het ook een stuk makkelijker om uit te leggen wat het verschil is tussen een fungible token en een non-fungible token.

Een fungible token is een token die niet uniek en makkelijk vervangbaar is. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Wanneer je bijvoorbeeld nu 1 Bitcoin verkoopt en volgende week 1 Bitcoin terugkoopt heb je waarschijnlijk niet exact dezelfde Bitcoin. Echter, je merkt het verschil tussen de twee verschillende valuta niet, want ze zijn simpelweg precies hetzelfde.

Dit is anders voor een non-fungible token. Non-fungible tokens zijn uniek en onvervangbaar. Non-fungible tokens maken, anders dan fungible tokens, gebruik van het ERC-721 protocol of het ERC-1155 protocol. Fungible tokens maken daarentegen gebruik van het ERC-20 protocol.

Het protocol, waarvan non-fungible tokens gebruik maken, zorgt ervoor dat deze tokens uniek en onvervangbaar worden. Erg versimpeld gezegd, zorgt dit protocol ervoor dat elke non-fungible token een uniek nummertje toegewezen krijgt, waardoor het duidelijk is dat deze uniek is. De duidelijkste vergelijking is waarschijnlijk wanneer er bij de release van een gelimiteerde sneaker een nummertje op elke schoen staat, zodat je precies weet welke je hebt.

Door dit unieke nummertje weet je exact welke token je in bezit hebt, iets wat je bij een fungible token niet kunt controleren. Je kunt hierdoor bij een non-fungible token bijvoorbeeld wel weten of je precies dezelfde hebt wanneer je deze verkoopt en een week later terugkoopt.

Iets anders wat uniek is aan een non-fungible token, ten opzichte van een fungible token, is dat een non-fungible token niet in stukjes gehakt kan worden. Een Bitcoin kan bijvoorbeeld in duizenden stukjes gehakt worden, waardoor je 0,0001 Bitcoin kunt aankopen. Bij non-fungible tokens is dit niet mogelijk. Je kunt enkel een hele non-fungible token kopen, en dus geen halve of een tiende non-fungible token.

Wil jij meer weten over wat NFT’s zijn en hoe ze precies werken? Lees dan hier verder.

Hoe maak je een non-fungible token?

In onderstaande video wordt in het kort uitgelegd hoe je een NFT maakt.

De meeste NFTs worden gebouwd op het Ethereum netwerk. Echter, dit is niet het enige platform via waar dit mogelijk is, het kan bijvoorbeeld ook op Flow (FLOW) en de Worldwide Asset Exchange (WAX). Voor nu kijken we even naar het Ethereum netwerk, omdat dit over het algemeen het meest voorkomt.

De eerste stap bij het maken (en dus verkopen) van NFT kunst is natuurlijk het maken van je stukje kunst. Het is dus logisch dat je bijvoorbeeld een kunstwerk gaat maken en gaat verwerken in de vorm van een GIF-, JPG- of misschien zelfs MP3-bestand. Dit zijn natuurlijk niet alle mogelijke bestanden, in principe kan elk bestand tot NFT gemaakt worden.

De tweede stap is het kiezen van een netwerk, waarop je je NFT gaat creëren en distribueren. Zoals eerder genoemd kijken we voor nu naar Ethereum, maar het is ook mogelijk via bijvoorbeeld de Binance Smart Chain, TRON (TRX), Eos (EOS), Polkadot (DOT) en Cosmos (ATOM).

Vervolgens is het belangrijk dat je een platform uit gaat kiezen waarop je je NFT gaat uitbrengen. Voorbeelden van platformen waarop dit mogelijk is zijn bijvoorbeeld OpenSea of Mintbase. Maak hierin voor jezelf een goede keuze, want het is best een belangrijke stap.

Na de aangegeven stappen, binnen je gekozen platform, te volgen is je NFT klaar voor de verkoop. Je kunt nog verschillende dingen toevoegen of aanpassen, zoals bijvoorbeeld het koppelen van royalty’s aan je non-fungible token. Op deze manier kun je bij elke verkoop na de initiële verkoop een percentage van het verkoopbedrag ontvangen. Dit kan een ideale optie zijn!

Wil jij meer weten over hoe je een non-fungible token maakt en verkoopt en alles wat hierbij komt kijken? Lees dan hier verder.

Voordelen voor kunstenaars bij het non-fungible tokenizen van hun kunst

NFT’s zijn dus onderdeel van de wereld van crypto. In de meeste gevallen zijn ze gebouwd op het Ethereum netwerk. Ethereum is de tweede grootste cryptocurrency die er is, na Bitcoin. Op het Ethereum netwerk kun je volledig unieke assets bouwen, die niet nagemaakt kunnen worden. Dit gebeurt via de blockchain.

Wanneer een kunstenaar zijn of haar kunst uitbrengt als non-fungible token kan deze kunstenaar eenvoudig bewijzen dat het zijn of haar kunstwerk is. Dit hoeft bij fysieke kunst niet altijd zo te zijn, maar via NFT’s is het erg makkelijk, zoals we in het bovenstaande stuk al hebben uitgelegd.

Daarnaast is het voor niemand mogelijk de non-fungible token aan te passen, te manipuleren of ermee te frauderen. De blockchain maakt dit simpelweg onmogelijk. Dit komt bijvoorbeeld door de veiligheid van het systeem, maar ook door de transparantie en de eenvoudige traceerbaarheid.

Kunstenaars kunnen hun kunst ook als non-fungible token verkopen. Het is vooral dit onderdeel van non-fungible tokens dat in de afgelopen tijd enorme populariteit heeft vergaard. Bekende mensen als Gary Vee en Elon Musk hebben al hun eigen NFT’s uitgebracht en voor veel geld verkocht. De duurste NFT, van Beeple, werd verkocht voor 69 miljoen dollar, omgerekend naar euro’s is dit ongeveer 57 miljoen euro.

Naast het geld dat dit direct oplevert heeft de verkoop van kunst als non-fungible tokens nog enkele andere voordelen. Zo kun je als kunstenaar bijvoorbeeld royalty’s toevoegen aan de NFT. Dit zorgt ervoor dat je als kunstenaar bij elke volgende verkoop een bepaald percentage van de opbrengst ontvangt. Hier gaan we later nog even wat dieper op in.

Image
Passief inkomen
Papamoon/Shutterstock.com

Hoe verdien je een passief inkomen met NFT's?

Wanneer je een non-fungible token bezit van bijvoorbeeld een stuk muziek of een mooi kunstwerk bezit je dus eigenlijk de eigendomsrechten van dit online stukje kunst. In het geval van een afbeelding bijvoorbeeld, maakt het niet uit dat iedereen deze afbeelding op zijn of haar telefoon heeft staan, want geen van al die mensen heeft écht de eigendomsrechten zoals jij dat hebt.

Wanneer je een NFT uitbrengt kun je, zoals we eerder al benoemden, hier royalty’s aan toevoegen. In het kort gezegd behoud je op deze manier altijd het recht een bepaald percentage van het volgende verkoopbedrag te ontvangen. Oftewel, wanneer de non-fungible token weer wordt doorverkocht voor bijvoorbeeld €10.000 en jij hebt royalty’s van 5%, ontvang jij over dit verkoopbedrag dus €500, terwijl je eigenlijk al geen eigenaar meer was van de NFT.

Dit is dus een relatief makkelijke manier van passief inkomen, omdat je er na de verkoop echt letterlijk nooit meer iets voor hoeft te doen. Dit is een voordeel, want bij veel vormen van passief inkomen is het nooit helemaal passief. Bij veel vormen moet je er altijd nog wel een beetje mee bezig zijn, maar bij royalty’s is dit niet zo.

Het leuke aan NFT’s is dat je ten alle tijden een goed beeld hebt van hoeveel de NFT waard is. Hierdoor weet je hoeveel inkomen je waarschijnlijk kunt gaan verwachten bij de volgende verkoop. Dat je zo’n goed beeld hebt is een groot voordeel. Er zijn daarom ook veel experts die verwachten dat assets als vastgoed, auto’s of bijvoorbeeld goud ook NFT’s zullen worden.

Mocht dit gebeuren, kun je de waarde van deze assets voortaan goed weergeven en kunnen ze ook op elk moment en snel verkocht worden.

Image
NFT's
mundissima/Shutterstock.com

Hoeveel passief inkomen kun je realistisch verwachten van de royalty's van NFT's?

Voordat je veel tijd in de opbouw van een bepaald passief inkomen gaat stoppen, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van wat het je mogelijk gaat opleveren.

Bij passief inkomen is het te verwachten inkomen natuurlijk altijd minder goed te voorspellen dan bij actief inkomen. Bij actief inkomen weet je namelijk bijvoorbeeld: mijn 40 uur per week staan gelijk aan €2000. Je weet dan 100% zeker dat, wanneer jij je uren maakt, je dit geld gaat ontvangen. Bij passief inkomen werkt dit anders. Je inkomen is namelijk niet direct gerelateerd aan iets waar je zelf invloed op hebt, zoals uren.

Het is dus sowieso al wat onvoorspelbaarder bij passief inkomen, maar bij NFT’s is het zelfs nog onvoorspelbaarder en misschien ook wel onregelmatiger dan bij andere vormen van passief inkomen. Dit komt voornamelijk omdat de markt erg nieuw is.

De markt van crypto in zijn geheel is erg nieuw, laat staan de markt van NFT’s. Pas een relatief korte tijd zijn ze erg populair en daardoor is het nog lastig te zeggen hoe de markt op bepaalde zaken reageert.

Daarnaast hangt je inkomen natuurlijk af van hoe vaak je NFT doorverkocht wordt. Gebeurt dit maar één keer, ontvang je dus maar één keer royalty inkomen. Je hoopt dus dat dit zo vaak mogelijk gebeurt, want dit betekent voor jou zo veel mogelijk inkomen.

Je kunt wel een aantal dingen doen, die de kans op veel inkomen eventueel zouden kunnen verhogen. In het volgende deel gaan we op enkele van deze dingen in.

Hoogte van het royaltypercentage

Het hoogte van het royaltypercentage heeft invloed op je inkomen, op 2 manieren.

De eerste manier is natuurlijk dat je meer geld ontvangt per verkoop, naarmate je een hoger royaltypercentage instelt. Wat dat betref zou het dus slim kunnen zijn dit percentage zo hoog mogelijk in te stellen.

Echter, hoe lager je het percentage instelt, hoe aantrekkelijker het is voor mensen om de NFT te kopen. Met een laag royaltypercentage zou de omloopsnelheid dus hoger kunnen zijn, waardoor je uiteindelijk meer verdient.

Het is belangrijk dat je hier voor jezelf een goede afweging in maakt.

Het uiterlijk van de NFT

Natuurlijk is het uiterlijk van de NFT van bepaalde invloed op de aantal verkopen. Hoe mooier de NFT, hoe eerder mensen de overweging zullen maken erin te investeren en hoe vaker deze dus verkocht zal worden.

Hierdoor ontvang je dus meer geld wanneer je NFT mooi is.

Conclusie

NFT’s zijn één van de nieuwe ontwikkelingen in cryptowereld. Het zijn unieke tokens die onvervangbaar zijn en ze zien er zeker uit als een interessante optie. Je zou kunnen besluiten erin te investeren, maar het is enorm belangrijk dat je eerst goed je onderzoek doet en dan pas investeert!

Ook kun je met behulp van NFT’s een passief inkomen creëren. Dit kun je doen door er royalty’s aan toe te voegen. Je kunt er verschillende dingen aan aanpassen en toevoegen die je mogelijke rendement kunnen gaan beïnvloeden.

Wil jij meer weten over NFT’s en hoe je er geld mee kunt verdienen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.