Blockchain, mining & cryptohandel in China. De crisissen én de kansen

Blockchain, mining & cryptohandel  in China. De crisissen én de kansen

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Het schijnt dat crisis en kans in het Chinees met dezelfde karakters worden geschreven. Mijn Chinees is helaas niet goed genoeg om dit te kunnen nagaan, maar het zijn wel de woorden die blijven hangen als je kijkt naar de relatie tussen China en de crypto- en blockchaintechnologie: kansen en crisissen.

Het zal je niet ontgaan zijn dat een maatregel van China om de crypto handel in te perken of alleen het gerucht hierover, voor een flinke ophef kan zorgen in de cryptowereld. Natuurlijk is er niet altijd één precieze oorzaak aan te wijzen voor stressvolle situaties op de cryptobeurs. En vaak kunnen er meerdere aanleidingen zijn zoals een twitterende multimiljonair, de dollarkoers of een hoognodige correctie. Maar nieuws uit China is in ieder geval altijd goed voor de nodige spanning en sensatie.

Toch is China in de begintijd van cryptocurrency één van de landen die voorop ging in de acceptatie van cryptocurrency en implementatie en ontwikkeling van blockchain technologie. Het was één van de eerste landen waar een betaling met bitcoin werd geaccepteerd. Maar het is ook het land wat crypto handel al meerdere keren aan banden heeft proberen te leggen.

We gaan dieper in op welke rol blockchain en cryptocurrency in China spelen en welke rol China speelt op de internationale crypto beurs en in de ontwikkeling van blockchain technologie. Waar ontstaan crisissen en waar liggen de kansen?

Bekijk snel

Shanghai skyline

                                                                                        Manuel Joseph/ pexels.com

Cryptocurrency, blockchain en mining in China

In China spelen drie facetten van de crypto wereld op een eigen manier een rol: de cryptocurrency, de blockchaintechnologie en de mining industrie. We gaan ze alle drie hier bespreken en wat deze drie voor toekomst hebben in China. Hiervoor kijken we eerst even naar het bredere plaatje: wat voor macht is China op het wereldtoneel en hoe is dat gekomen?

Van geen economie, naar maak economie naar kennis economie

Het is namelijk bijna niet voor te stellen dat deze economische wereldmacht nog geen halve eeuw geleden aan de rand van de afgrond stond en volkomen geïsoleerd was. China is in 2021 de op één na grootste economie ter wereld (nummer 1 is de USA). Eind jaren 70 was dit echter één van de armste landen op deze planeet. In nog geen 50 jaar tijd is China nu (bijna) wereldleider geworden. En dat is, ongeacht of je het eens bent met het staatsbeleid, een hele prestatie.

Deze groei is mogelijk geworden door China (gedeeltelijk) te openen, met name voor de handel. Tot deze omslag was China geïsoleerd en op sommige momenten vergelijkbaar met Nood-Korea. Maar door het openen van de grensen voor handel voor de rest van de wereld werd China omgevormd naar een maak economie. Het land had de mankracht en grondstoffen om te produceren. Op een gegeven moment waren de grenzen van deze economie bereikt en toen besloot men om vanaf 2017 te gaan investeren in de omslag naar een kennis en innovatie economie. Kennis van met name technologie werd het nieuwe product van China.

Welke rol speelt blockchain technologie in China?

De omslag naar een kenniseconomie zorgde dat de blockchain technologie in China met grote belangstelling werd gevolgd. De Chinese staat en politiek zijn met de economie nauw verbonden. Waar in het westen vooral de economie vanuit een vrije markt principe wordt gestuurd, gebeurt dit vanuit China vanuit de staat. De groei in China van de afgelopen jaren is grotendeels te danken aan het beleid van de overheid.

Je verwacht misschien dat zo’n staat niet zit te wachten op een decentraal systeem. Zolang de blockchain technologie in dienst staat van de Chinese kenniseconomie zal het worden toegelaten.

Blockchaintechnologie wordt dus ook niet zozeer gezien als manier om een derde partij in een proces er tussenuit te halen, maar meer een technologie die ervoor zorgt dat menselijke fouten of fraude voorkomen kan worden. In 2020 stelde de regering de ontwikkeling van blockchain technologie als één van de grote missies voor China.

Blockchain projecten in China

Om blockchain technologie in de ontwikkeling te ondersteunen werd het BSN (Blockchain Service Network) gelanceerd. Dit is een platform wat als interoperabele layer kan functioneren, waardoor communicatie en uitwisseling tussen blockchains kan plaatsvinden. Het netwerk met nodes, computers die als communicatiepunten dienen, ligt al klaar om nieuwe blockchain projecten op te kunnen draaien. Ironisch genoeg is het BSN niet gebouwd met blockchain technologie, maar het maakt zo wel de weg vrij om grote blockchain projecten in China op te zetten. Corda is zo’n groot project wat op dit node netwerk van BSN gaat draaien. Corda is een ecosysteem wat diverse blockchain technologiën met elkaar verbindt en waarbinnen onder andere dApps ontwikkeld kunnen worden.

In China zelf worden ook diverse blockchain projecten ontwikkeld. NEO is hier een voorbeeld van. Het wordt wel het Chinese Ethereum genoemd omdat het een ecosysteem is waar diverse blockchain toepassingen kunnen worden ontwikkeld.

site van BSN

                                                                                              bsnbase.com

Wat is de toekomst voor blockchain technologie in China?

Mao, de stichter van communistische republiek, wilde ooit dat China "de grote sprong voorwaarts" zou maken en in de moderne ontwikkeling een voorbeeld zou worden in de wereld. De omarming van de blockchain technologie lijkt een poging om opnieuw een grote sprong voorwaarts te maken.

Wat voor een rol spelen mining farms in China?

Mining is vanaf het begin van de opkomst van cryptocurrency populair in China. Er zijn momenteel 50 grote mining farms actief. Door middel van mining worden transacties geverifieerd en toegevoegd aan de blocks met transacties in een blockchain. In China was mining met name van Bitcoin (BTC) big business. Inner Mongolië en Xinjang waren tot voor kort de belangrijkste mijnstreeken van China. 

De eerste generatie miners is ook flink rijk geworden van het minen. Voor maart 2021 had de regering geen echt actief beleid op het minen, voor zowel het stimuleren als om het te verbieden. Locale overheden wilden nog wel eens het minen stimuleren omdat het voor werkgelegenheid zorgde. Ook zijn diverse staat enterprises door de tijd heen eigenaar of mede-eigenaar geworden van miningfarms.

In dit filmpje kun je zien hoe deze mining farms eruit zien en onder welke onherbergzame omstandigheden het minen gebeurt.

https://youtu.be/NrLENhrTrMA

 

Hoe belangrijk zijn de Chinese miners voor de crypto industrie?

China is altijd een groot export en productie land geweest en deze rol neemt het ook in de crypto wereld op zich. Want China is het land wat zorg draagt voor de  meeste mining. In totaal is China in 2021 verantwoordelijk voor bijna 80% van het minen van Bitcoin.

Stopt de mining industrie in China?

So far so good tot  in maart 2021 het bericht kwam dat in de streek Inner Mongolië mining moet worden stopgezet. Het laatste nieuws is dat er hier ook een hotline komt waarbij burgers kunnen doorgeven als ze vermoeden dat ergens mining plaatsvindt.

Waarom wil de regering het minen aan banden leggen? Net als Elon Musk in een tweet liet weten, baart de grote hoeveelheid energie die het minen kost de Chinese regering zorgen.  Ruim 40% van de energie voor het minen in China wordt gehaald uit zeer vervuilende kolenverbranding. In China staat verduurzaming al langer hoog op de agenda en dus past het minen met hoge (meestal vervuilende) energieverbruik niet binnen deze plannen.

Het is ook niet alleen de mining industrie die aan banden wordt gelegd in Inner Mongolië. Ook aan de productie van PVC, staal, kolen en methanol wordt beperkingen opgelegd om zo de vervuiling terug te dringen. 

Zal de mining industrie helemaal verdwijnen uit China? Het is moeilijk te zeggen, het zal waarschijnlijk niet van de een op andere dag verdwijnen. China wil echter wel graag de controle houden vanuit de staat en is in een rap tempo aan het verduurzamen. Mocht er een manier zijn waardoor de regering controle zou hebben over de mining industrie en het minen op duurzame wijze mogelijk is, dan zal de mining in China waarschijnlijk doorgang vinden.

Cryptocurrency in China 

Je zou het misschien niet verwachten van een autoritaire staat, maar China was een van de eerste landen waar, plaatselijk, cryptocurrency geaccepteerd werd als betaalmiddel. Zo was er al in 2013 voor het eerst een charity fonds wat giften in Bitcoin accepteerde. Veel bedrijven volgden met het accepteren van betalingen in crypto. Baidu, de Chinese zoekmachine, accepteerde voor een tijd cryptocurrency voor security service aanbiedingen. 

Aanvankelijk werd cryptocurrency in de periode van 2009 tot 2013 eigenlijk redelijk met rust gelaten door de regering. Er was hierover nog geen beleid of standpunt ingenomen. Dit veranderde vanaf 2013. De regering zag de cryptocurrency als middel voor witwassen en in de handel een gevaar voor ontwetende beleggers, vanwege vele oplichtingspraktijken.  In 2013 werden cryptogerelateerde activiteiten verboden voor banken en financiële instituties. Vanaf 2017 begon de staat de handel helemaal te beperken. ICO’s (Initial Coin Offering, een vorm van crowdfunding bij de lancering van een token of coin die zeer lucratief kan uitpakken) werden verboden. De in China gevestigde crypto exchanges werden dit ook.

Handel in cryptocurrency in China

Ondanks de verboden vinden Chinese beleggers het beleggen in crypto nog steeds zeer interessant. Het handelen in crypto gebeurt vaak via VPN (Virtual Private Network). Er gaan veel geruchten dat de grote walvissen, grote token- of coinhouders die met een aankoop of verkoop koersen kunnen bepalen, met name in Azië en China zitten. Dit is moeilijk na te gaan, maar er zijn zeker een aantal te vinden in China. De eerste miners hebben aardige winsten met Bitcoin mining gemaakt en kunnen dus als whale optreden.

Westerse blockchain projecten hebben zeker ook de aandacht van de beleggers. De afgelopen tijd is er in China een grote groep nieuwe rijken ontstaan die geïntereseerd zijn in deze projecten. Omdat in China zelf er in het verleden nogal wat techprojecten waren, die vooral veel luchtkastelen bevatten en op dubieuse winstmodellen waren gebaseerd, is de interesse groot. Defi projecten waren bijvoorbeeld al veel eerder populair dan in het westen en was in 2021 wellicht al enigszins over haar hoogtepunt heen. VeChain (VET), Cosmos (ATOM) en Polkadot (DOT) zijn hierom populaire investeringsprojecten. Ook Filecoin (FIL), een decentraal data opslagsysteem en markt, heeft volgens diverse bronnen de aandacht van de Chinese belegger.

Verder zijn stablecoins die gekoppeld zijn aan de waarde van de Amerikaanse dollar populair onder Chinese beleggers. Dit geeft namelijk indirect de toegang tot de Amerikaanse dollar, iets wat niet gauw mogelijk is in China. NFTs zijn ook populair aan het worden in China. De non fungible token heeft het interesse van de Chinesen. Met name de NFTs  voor gaming, maar ook kunst hebben de aandacht. 

China's eigen cryptocurrency

China heeft sinds maart 2021 een eigen centrale digitale currency: de digitale yuan. Deze digitale munt die natuurlijk behoorlijk gecentraliseerd is en daarom in dat opzicht geen cryptocurrency. De weg die de digitale Yuan aflegt van een wallet naar de wallet van een winkel is volledig te volgen voor de overheid. De implementatie van de digitale yuan is in de Chinese maatschappij en het betaalverkeer nog volop in ontwikkeling. In de lente van 2021 wordt de munt in stappen in roulatie gebracht.

In eerste instantie krijgen de banken de digitale Yuan in bezit, daarna zullen ook consumenten de munt kunnen gebruiken. Je kan de munten aanschaffen en er mee betalen met een kaart of via je smartphone. Hiervoor heb je geen internet nodig. De munt is de digitale variant van de fysieke yuan en heeft daarmee ook dezelfde waarde. Om inflatie tegen te gaan heeft de digitale yuan ook een houdbaarheidsdatum.

In deze video zie je hoe de digitale yuan werkt.

 

In China zijn een aantal crypto exchanges opgericht. Deze zijn nu hoofdzakelijk in het buitenland gevestigd. Eén van de grootste exchanges is Huobi die momenteel op Seychelles is gevestigd. Sinds het verbod op handel in 2017 biedt Huobi in China alleen consulting services aan en werkt het als onderzoeksplatform. BTTC is één van de oudste platforms wereldwijd. De exchange werd in 2011 in Shanghai opgericht het hoofdkwartier is momenteel in Hongkong gevestigd. Chinezen handelen zelf vaak via bovengenoemde platforms, maar gebruiken ook bijvoorbeeld Binance.

Zal de handel in cryptocurrency in China helemaal verdwijnen?

In april 2021 leek er geen vuiltje aan de lucht toen de voorzitter van de bank van China verklaarde dat cryptocurrency een alternatief investeringsmiddel was, alleen wellicht nog geen betaalmiddel. Dit werd in het algemeen opgevat als positief nieuws voor verdere acceptatie van cryptocurrency. In mei 2021 kwam echter de mededeling dat banken en financiële dienstverleners transacties die crypto gerelateerd zijn, verboden worden. Het nieuws leek meer teweeg te brengen op de cryptobeurs dan in China zelf.

Volgens bronnen in China is het namelijk nog steeds mogelijk transacties naar overzeese crypto exhanges te maken vanuit China. Op dit moment vallen deze transacties nog niet op en zijn dus lastig te traceren.

Het is na deze nieuwe afkondigingen wel de vraag of Bitcoin en andere cryptocurrency ooit als betaalmiddel zullen worden geaccepteerd binnen de grenzen van China. De staat China ziet deze rol natuurlijk weggelegd voor de eigen digitale currency.

site Huobi exchange

                                                                                           huobi.com

De invloed van China op de cryptowereld

China speelt doordat het in de algemene economie een grote rol speelt, ook in de cryptowereld een belangrijke rol. De staat heeft vanaf het begin de mogelijkheden van blockchain en cryptocurrency gezien en hierop ingespeeld.

De ontwikkelingen in China hebben in ieder geval een groot effect op de rest van de cryptomarkt. Een gerucht heeft al grote gevolgen zo blijkt. Halverwege mei 2021 werd de beurs opgeschrikt door de geruchten over China over verdere verboden op cryptocurrency en mining.

De berichten zorgden voor een aanval van Fud (Fear, Uncertainty, Doubt) onder de beleggers. Angst, onzekerheid en twijfel zorgen ervoor dat mensen besluiten uit de crypto te stappen of niet meer durven te investeren. Deze gevoelens ontstaan nogal eens rond nieuws en geruchten vanuit China. China's beleid ten opzichte van cryptocurrency hebben al meer dan eens voor schommelingen in de markt gezorgd. 

Conclusie

Een verhaal over China en haar relatie tot de cryptowereld is er één met crisissen en kansen. De staat zag als één van de eersten de mogelijkheden die met name de blockchaintechnologie boodt om door te groeien als kennis economie. China is een economische wereldmacht en die invloed is ook zeker merkbaar in de cryptowereld. China kan niet om het bestaan van cryptocurrency heen, maar de crypto markt kan zeker ook niet om de invloed van China heen. Met Bitcoin voorop worden cryptocurency steeds vaker geaccepteerd als transactiemiddel of investering. De markt begint volwassen te worden en lijkt voorlopig alleen maar meer zijn plek te krijgen binnen de wereldeconomie.

Wil je meer weten over China, de kansen en mogelijkheden van dit land op het gebied van cryptocurrency en blocktechnologie? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We praten daar graag verder met je!

Foto header: Vladm/Shutterstock

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!